Waarom je (geen) Page builders voor WordPress zou moeten gebruiken…
Laten we eerlijk zijn: De content editor van WordPress laat best wat te wensen over. Voor het bewerken van tekst en het invoegen van een enkele afbeelding is deze editor prima geschikt, maar op het moment, dat je complexere zaken wilt, schiet de WordPress editor jammerlijk te kort.
In het verleden heb ik verschillende alternatieven voor Content Editors besproken, zoals bijvoorbeeld SiteOrigin PageBuilder en MotoPress. Een andere populaire visuele content editor waar ik nooit aan toe ben gekomen om deze te bespreken, is Visual Composer. En in de loop van de afgelopen twee, drie jaar heb ik nog naar een aantal Page Builders voor WordPress gekeken. Allemaal prachtige producten met ieder eigen voor- en nadelen. Maar in plaats van al deze producten met elkaar te vergelijken, wil ik in dit blogartikel dieper ingaan op de wenselijkheid van het gebruik van Visual Content Editors, ofwel plugins waarmee je min of meer ‘visueel’ de pagina op kunt bouwen.
Het leek mij eerlijk om in het artikel drie voor- en drie nadelen van dit soort plugins de revue te laten passeren. Helaas. Met betrekking tot de nadelen kon ik er eigenlijk tientallen verzinnen, mijn creativiteit met betrekking tot voordelen liet mij schromelijk in de steek: Ik kwam niet verder dan één. Maar die ene is wel een heel belangrijke.
Pessimist die ik ben, zal ik met de drie nadelen beginnen:
Eerste nadeel van Page Builders: Je content is plugin afhankelijk geworden.
Eén van de sterke punten van WordPress is dat content (post types) en vormgeving (thema’s) van elkaar los zijn gemaakt. Wanneer je de huisstijl van je website flink omgooit, hoef je niet iedere pagina bij te gaan werken: De vormgeving zit in het thema, de content is ’thema onafhankelijk’.
Page builders voor WordPress nodigen echter sterk uit om content en thema ‘op elkaar af te stemmen’ met als logisch gevolg, dat deze afstemming verloren gaat, wanneer je het thema verandert. Maar het gaat een stap verder.
De meeste Page builders voor WordPress voegen een enorme hoeveelheid shortcodes toe aan de inhoud van je pagina. Met als gevolg, dat je eigenlijk je hele (WordPress) leven gedoemd bent deze plugin te blijven gebruiken. Maar wat, wanneer de makers bijvoorbeeld besluiten de plugin te discontinueren? Dan zit je in principe met een heleboel ‘rommelcode’ in je pagina’s die je eerst op zal moeten ruimen. En de enig plugin in deze categorie die ik ken, die dit doet is ‘PageBuilder’ van SiteOrigin, die met de ‘revert to original’ de mogelijkheid geeft om alles weer om te zetten naar ‘gewone’ content, alleen iets minder fraai opgemaakt.
Tweede nadeel van Page Builders: De opbouw van je pagina wordt vertraagd
Een tweede serieus nadeel is, dat de opbouw van je pagina serieus vertraagd wordt. Je Page Builder plaats immers ‘shortcodes’ in de tekst, die door WordPress in HTML code om moeten worden gezet. Soms betreft dit vrij complexe structuren, die het nodige eisen van van de server waarop de website draait.
Derde nadeel van Page Builders: Je bezoeker wordt visueel doof van alle toeters en bellen op je pagina.
Je kunt het geloven of niet, maar Webdesigner is een vak. Je mag er van uitgaan, dat jouw webdesigner weet wat hij doet. Dat het ontwerp van je pagina bijdraagt tot de conversie. Ik zie (helaas) maar al te vaak hoe welbedoelende amateurs page builders gebruiken om een eigen idee van ‘wat een website zou moeten zijn’ in elkaar te zetten en het laten zien van zoveel mogelijk technische kunstjes het wint van goede content.
En dan eindelijk… een voordeel van Page Builders: De ‘Welcomposed salespage’.
Niet ieder thema heeft de mogelijkheid om een goede salespage te maken. Sterker nog: In de meeste thema’s ontbreekt deze mogelijkheid. Een goede salespage heeft een aantal afzonderlijke ‘blokken’ van informatie die als één geheel met elkaar samenwerken. Voor iemand met de nodige WordPress ervaring is dit met een eenvoudige plugin en een paar shortcodes op te lossen, heb je wat minder ervaring is een page builder een uitkomst. Welke? Dat is sterk afhankelijk waar je jezelf het best bij voelt… Alle drie de in dit artikel genoemde plugins hebben hun eigen voor- en nadelen.
Ten slotte – voetnoot 2020
Dit blogartikel is inmiddels al weer vier jaar oud en Page builders voor WordPress zijn inmiddels aardig door geëvolueerd. Met name Elementor springt hier eigenlijk boven uit.
Wil je meer over PageBuilders anno-nu lezen, dan raad ik je aan ook het artikel over Elementor (Pro) te lezen.