Elementor Pro 3.5 voegt heel wat waarde toe aan WooCommerce!
Op het moment dat ik dit schrijf is nog niet duidelijk wanneer Elementor Pro 3.5 publiekelijk beschikbaar komt, maar het is wel de dag, dat Elementor Pro 3.5 publiek in beta is gegaan.
Wat is nieuw in Elementor Pro 3.5?
Eigenlijk best heel wat. Maar laten we eerst eens met de grootste teleurstelling beginnen. Er is nog steeds geen ‘Abandoned Cart’ trigger, dus het is nog steeds behelpen met de oplossing die ik onder meer in de cursus ‘Bouw zelf je Webshop met Elementor Pro’ heb aangeboden. Daar staat natuurlijk tegenover, dat dat een geweldige oplossing is.
Wat ook positief is -en wat mij een beetje hoop heeft gegeven, dat die ‘Abandoned Cart’ trigger toch ooit eens zal komen, is het feit, dat dit de tweede grote update is van Elementor Pro, waarbij toch vooral de integratie met WooCommerce veel aandacht krijgt.
Nog niet zo gek geleden heb ik je laten zien wat al het moois was, wat je in Elementor Pro 3.4 mocht verwachten.. en nu doe ik dat voor Elementor 3.5.
Het leven kan soms mooi zijn.
Meer aandacht voor het bestelproces.
Of het nu gaat om een brick and mortar shop of om een online winkel, een goed verkoopproces bestaat uit twee belangrijke stappen. De eerste stap is de klant tot een aankoop te verleiden. De tweede stap is die aankoop ook daadwerkelijk door te laten gaan.
Je kan nog zo’n mooie brick and mortar shop hebben met de fraaiste producten, wanneer er achter de kassa een stuk chagrijn staat, waar nog geen glimlach vanaf kan, dan zal dat zijn invloed hebben op je omzet.
En de WooCommerce afrekenpagina’s… tja, wat zal ik ervan zeggen. Ze werken, maar ze zien er niet echt geweldig uit. En om ze wel fraai op te maken kost de nodige ervaring met CSS en mogelijk de kennis van enkele van de ‘hooks’ van WooCommerce om de ‘cart’ en de ‘check out’ pagina aantrekkelijk te maken.
En toch zeker al twee jaar lopen mensen tegen de makers van Elementor te vertellen dat er ‘hier iets moet gebeuren’.
En uiteindelijk is het gebeurd. In de vorm van een tweetal widgets. De ‘Cart’ widget en de ‘Check out’ widget.
Beide widgets geven een complete indeling voor een ‘Cart’ of ‘Check out’ pagina, die je op alle mogelijke manieren in kan stellen. Hierbij is echter wel de volgorde waarin de verschillende blokken worden getoond niet aanpasbaar. Ik kan bijvoorbeeld niet zomaar factuur- en leveringsadres van volgorde wisselen. Wat ik wel kan doen is de omschrijving van bijna ieder veld aanpassen, kiezen tussen een één en twee koloms pagina en -ook heel aardig- als ik voor een twee koloms pagina heb gekozen, dan kan ik die tweede kolom ‘sticky’ maken, zodat de belangrijkste gegevens altijd in beeld blijven.
Ik kan ook voor iedere sectie van de formulieren een aparte stijl worden ingesteld.
Meestal zal je dat niet willen, maar het is mogelijk dat je bij één sectie wel een andere stijl wilt hebben. Ook dat kan. Je kan namelijk aangeven, dat één sectie een ‘custom’ style moet hebben, en dat wordt dan ook vriendelijk gehonoreerd. Je krijgt een extra ‘sectie’ (het stikt hier van de secties) in je instellingen palet, waar je een specifieke stijl voor dat éne onderdeel in kan stellen.
Kortom, je kan behoorlijk fraaiere cart en check out pagina’s maken, wanneer je de standaard pagina’s vervangt door zo’n eigen gemaakte pagina.
My account pagina
Iets vergelijkbaars is er voor de ‘My Account’ pagina. Het aantal instel- en keuzemogelijkheden is hier echter wat minder groot. Wat wel aardig is, is dat je kan kiezen of je voor de verschillende onderdelen op de pagina tabs links, of tabs boven wilt hebben. Tabs boven geeft toch net weer wat extra ruimte op de pagina.
En een prima integratie
Nu zijn die widgets allemaal best leuk, maar hoe speelt dit samen met verschillende andere plugins. Wanneer ik bijvoorbeeld WP Courseware installeer, dan zou normaliter op de ‘My Account’ pagina een extra tab moeten verschijnen met ‘Courses’, (of ‘Cursussen’, wanneer je het vertaalbestand eerst hebt geïnstalleerd).
Daar hebben de mensen van Elementor gelukkig ook aan gedacht. Niet alleen wordt dit extra tab-blad netjes getoond, maar ook heb je de mogelijkheid de naam van dit tabblad in iets anders te veranderen, wanneer je dat wilt.
Dat vraagt natuurlijk om een tweede test. Hoe werkt het, wanneer ik programmatisch een extra veld toe wil voegen aan het check out formulier?
Ook dat werkt netjes.
Nu is het natuurlijk niet mogelijk om alle ins en outs van de nieuwe beta versie van Elementor Pro te testen, maar in ieder geval een oppervlakkige test of andere plugins nog steeds netjes met de pagina’s zullen integreren wekten bij mij het serieuze vermoeden, dat dit alles geen probleem op zal leveren.
WooCommerce Pages geïntegreerd in de Elementor Editor
Normaliter stel je onder de ‘Advanced’ opties van de WooCommerce settings in welke pagina voor the cart en welke voor de check out wordt gebruikt. Heb je net in de Elementor Editor zo’n pagina aangemaakt, dan zijn het toch heel wat muisklikken om in te kunnen stellen, wat je nieuwe afreken pagina is geworden.
Gelukkig heeft Elementor dat in versie 3.5 ook ondergebracht in de Elementor editor zelf onder de ‘Global Settings’. Op deze manier kan je de WooCommerce pages instellen zonder de editor te verlaten.
Niet noodzakelijk, maar toch wel handig!
En nog meer…
Deze die WooCommerce widgets zijn zaken waar een groot publiek op zat te wachten. Maar deze nieuwe versie van Elementor Pro biedt nog meer. Alleen dan niet op het gebied van WooCommerce
Progress tracking widget
Nu niet direct de meest revolutionaire widget, maar het kan toch op zijn tijd heel nuttig zijn. Heb jij het ook wel eens, dat je op een website een pagina leest en denkt, de hele pagina te hebben gelezen, maar er toch nog veel meer is?
Het overkomt mij wel eens. En als het de lezers van mijn site ook overkomt, dan is zo’n progress tracking widget toch echt wel een oplossing.
Op het moment dat je begint de pagina te scrollen, dan zal boven in de pagina een balk of een cirkel zichtbaar worden, waar je door een voortgangsindicator kan zien, hoe ver je de pagina al gelezen hebt.
Zodra Elementor Pro 3.5 uit beta gaat, dan zal ik dit op mijn blog implementeren. Ik zie hier zeker het nut van in. Dus lees jij dit artikel na het uitkomen van Elementor Pro 3.5, dan zie je de progress tracking widget al in actie!
Scroll snap
Het kostte mij even moeite om uit te vinden hoe je dit kan activeren, en daarna nog wat tijd om te ontdekken dat het inderdaad wel werkte. ‘Scroll snap’ is nu niet direct iets wat ik op een eigen website zou installeren (eigen als in ‘mijn website’, niet eigen als in ‘de website die ik voor een klant maak’).
Op dit moment is ‘Scroll snap’ nog een experiment in alpha in Elementor Pro. Dus je zal het eerst onder de experimenten moeten activeren.
Daarna vind je onder de instellingen van een pagina de optie om ‘scroll snap’ te activeren voor die specifieke pagina.
Maar wat doet dit ‘Scroll snap’ dan?
Wanneer je een sectie op je Elementor Pagina hebt, die meer dan de helft van de hoogte van het beeldscherm beslaat en je scrolt, dan zal wanneer je stopt met scrollen de pagina zichzelf positioneren, zoals jij hebt aangegeven.
Dat kan dus zijn dat hij met de bovenkant van een sectie naar de bovenkant van het scherm gaat. Zo staat de pagina makkelijk gepositioneerd om te lezen.
Of met de onderkant van de sectie naar de onderkant van het scherm.
Of… je raad het al, met het midden in het midden van het scherm.
Leuk die pagina’s met een eigen wil. Maar zoals ik al zei, ik zat er zelf niet zo op te wachten en van mij mag het in de experimenten sectie blijven staan.
En nog veel meer…
Onder water is er nog veel meer aangepast aan Elementor Pro 3.5. Er is een aantal bugs verwijderd, code is geoptimaliseerd en eindelijk wordt de ‘nieuwe’ theme builder bij default opgestart. Toen Elementor deze nieuwe theme builder introduceerde, werd deze aanvankelijk standaard gestart wanneer je klikte op ‘Theme Builder’. Sommige gebruikers schrokken daar zo van, dat het klachten regende bij Elementor. Het wel of niet gebruiken van de nieuwe theme builder zou facultatief moeten zijn.
Helaas is Elementor -tot nu dan- nooit zo ver gekomen om dit ‘facultatief’ ook instelbaar te laten zijn. Klikte ik op ‘Theme Builder’, dan kwam ik op de oude theme builder met een knop, dat ik de ‘nieuwe’ theme builder toch ook eens uit moest proberen.
Velen hebben de mensen van Elementor gesmeekt, om deze nieuwe theme builder toch default te maken en de echte haters de kans te geven dit uit te zetten.
Ik ben er niet naar op zoek geweest of dit ook uitgezet kan worden. De nieuwe theme builder is zo veel meer efficient als de oude…
Leer Elementor ook gebruiken!
De laatste uitbreidingen in zowel versie 3.4 als 3.5 van Elementor Pro maken het meer dan duidelijk, dat Elementor Pro zoveel meer is dan een gewone page- en theme builder. Het is een complete marketing toolkit voor je website. En hierbij maakt het niet uit, of je een webshop of een ‘conventionele’ ondernemerssite hebt.
Op de website ‘Bouw zelf je WordPress Website‘ vind je diverse cursussen over het bouwen met Elementor (Pro). Maar ook wanneer je niet zelf je website met Elementor Pro bouwt, is het meer dan de moeite waard om in ieder geval te weten hoe je zelf landing pages met Elementor kan maken.
Loop je een beetje vast in Elementor (Pro) en heb je behoefte aan wat persoonlijke begeleiding en ondersteuning? Weet dan dat dit op een heel betaalbare manier mogelijk is via de WordXPression support strippenkaart.
Jouw bestaande (WordPress) website omzetten naar Elementor Pro?
Heb jij een website of webshop al dan niet in WordPress en wil je meer controle over je site? Wanneer je dezelfde look and feel wilt behouden, dan kan het omzetten van zo’n site enorm meevallen in de kosten.
- Want wist je dat de gemiddelde ‘gewone’ website in zo’n 4-8 uur omgezet kan worden in een door Elementor Pro aangedreven website en een gemiddelde ‘gewone’ WooCommerce webshop in 10-15 uur?
- En wist je dat je dit allemaal kan doen op een WordXPression Support Strippenkaart?
- En wist je, dat je als nieuwe klant een fikse korting krijgt op je eerste strippenkaart?
Het omzetten van jouw ‘gewone’ (WordPress) website naar een website ‘aangedreven’ door Elementor Pro is dus een stuk voordeliger dan je denkt.
Wil je weten of dat voor jouw site ook mogelijk is en hoeveel het ongeveer zou kosten? Neem dan eens contact op!