Snelheidsverbetering met WordPress – We blijven maar doorgaan!
In het verleden heb ik al een aantal malen geschreven hoe je je snelheid met WordPress kan verbeteren. Maar wanneer je werkelijk een succesvolle website hebt, dan zijn de methoden die ik heb aangegeven onvoldoende. Want er komt een punt, dat de dienstverlening van de doorsnee hoster onvoldoende is. Wanneer je een webwinkel hebt, kan je nog overwegen naar Shopify the migreren, maar heb je een andersoortige site, dan heb je weinig alternatieven. Wat moet je in zo’n geval doen om een snelheidsverbetering met WordPress te realiseren?
In een serie van drie artikelen met betrekking tot WordPress in de Amazon Cloud wil ik je laten zien wat mogelijke alternatieven zijn.
Maar er is nog een aantal andere verbeteringen mogelijk.
In mijn eerdere artikelen over snelheidsverbetering met WordPress heb ik verzuimd een tweetal andere mogelijkheden te noemen om je snelheid (iets) te verbeteren.
Upgrade van PHP 5.x naar 7.x
De eerste snelheidsverbetering is het gebruik van de juiste PHP versie. Wanneer je relatief recent een nieuwe website hebt, draait je website waarschijnlijk al onder PHP 7.x. Is je website wat ouder, dan is de gebruikte PHP versie mogelijk PHP 5.x. En PHP 5 is iets minder snel dan PHP 7. Om te zien welke PHP versie je gebruikt, kan je terecht in het beheerspanel van je hoster, of in sommige plugins, zoals bijvoorbeeld WooCommerce, waar je in een overzicht van de systeeminstellingen ook je PHP versie kan zien.
Neem bij twijfel contact op met je hoster. Je kan niet altijd straffeloos je PHP versie verhogen. Oudere plugins kunnen onherroepelijk ‘breken’ op het moment dat je overstapt van PHP 5.x naar PHP 7.x. Stem een aanpassing van de PHP versie dus altijd af met je hoster en test direct of alles nog werkt.
Scheiding van website en database
Een andere mogelijk verbetering is de scheiding van je webserver en je database server. Wanneer je op een shared hosting account zit wordt de snelheid van de database server vaak sterk omlaag gebracht door het feit, dat de database en de webserver op dezelfde fysieke machine zijn geïnstalleerd. Wanneer je (via FTP) kijkt naar het bestand ‘wp-config-php’ zie je dit door de waarde van de tweede parameter.
Ergens in het bestand zie je een regel define('DB_HOST', 'localhost');
. Is de waarde ‘localhost’, dan staat de database op dezelfde machine als de webserver. Heb je de pech, dat jouw server nogal druk gebruikt wordt door anderen, is je site niet vooruit te branden. Staat jouw database open een willekeurig andere waarde, dan is er de mogelijkheid (let op, het is alleen een mogelijkheid), dat je daadwerkelijk op een andere server zit.
Dit is het grote verschil tussen ‘low budget’ en wat betere hosters of hosting pakketten.
Maar als het dan nog steeds niet snel is.
Eén van de manieren om snelheidsverbetering met WordPress te bereiken is over te gaan naar een Virtual Private Server. Vijf jaar geleden was dit nog uitsluitend voorbehouden aan mensen met meer technisch inzicht, omdat je direct met een hoop techniek geconfronteerd werd. Tegenwoordig merk je bij de meeste hosters het verschil niet meer.
Maar Virtual Private Servers (VPS) zijn prijzig. Wanneer we kijken naar hosters die over het algemeen goed bekend staan, betaal je voor een VPS al snel 40 euro ex BTW per maand. Er zijn aanbieders die VPS voor 30 euro per maand of minder aanbieden. De ervaring van klanten van mij, die hier gebruik van hebben gemaakt is teleurstellend. Wanneer je gebruik maakt van een dergelijke ‘box’, word je meestal aan je eigen lot over gelaten. Je krijgt een ‘Linux box’ en mag vanaf dat punt alles zelf doen.
Met het licht in de zeilen… Henk Wijngaard op zee…
Met de vlam in de pijp, scheur ik door de Brenner Pas. Zelf ben ik nooit een fan van ’trucker liedjes’ geweest, maar op de één of andere manier kan ik met geen mogelijkheid dit liedje uit mijn geheugen wegbranden. Ook nu ik iets ouder ben, is ‘leeftijd’ niet zo genadig mij dit te doen vergeten.
Om de één of andere reden kwam dit liedje bij mij op de eerste keer toen ik van Amazon AWS Lightsail hoorde. Om maar direct met het belangrijkste te beginnen: Lightsail is niet voor de gemiddelde WordPress gebruiker. Het is echt voor de ‘PowerUser’. Maar als ‘PowerUser’ hoef je nog geen techneut te zijn.
Wat is Lightsail?
Lightsail is een manier om Amazon’s Web Services ‘Elastic Cloud Computing’ (EC2) gebruikersvriendelijk te kunnen implementeren. Wanneer je kiest voor EC2, krijg je in principe een ‘lege Linux doos’, die je zelf in moet richten. Kies je voor Lightsail, is deze doos al gevuld met de mooiste zaken. Of met andere woorden ‘WordPress in a box’. En dit bovendien voor een heel schappelijke prijs.
Vanaf vijf dollar per maand kan jij je website op je eigen ‘mini dedicated server’ draaien. Voor de gemiddelde ondernemerswebsite is het ‘5 dollar’ programma al voldoende. Heb je een niet zo druk bezochte webwinkel, raad ik je het ’10 dollar’ programma aan. Maar in beide gevallen zal je een performance ervaren die vele malen hoger ligt dan bij de gemiddelde Nederlandse hoster.
Hoe werkt het?
Heb je de verhalen gehoord, dat AWS heel lastig te installeren is? Die zijn allemaal waar. Maar Lightsail is een stuk éénvoudiger. Wanneer je je account hebt aangemaakt en ervoor kiest Lightsail te installeren, kies je eerst je configuratie, daarna de ‘image’ die je wilt gebruiken. Zo’n ‘Image’ is eigenlijk alles wat je nodig hebt om WordPress de lucht in te krijgen.
Voor een eenvoudige website kies je het ‘5 dollar’ pakket. Gebruik je WooCommerce, maar zit je onder de 100 bezoekers per dag, dan kan je met het 10 dollar pakket prima uit de voeten. Heb je eenmaal voor de configuratie gekozen, kies je vervolgens voor het pakket. Er zijn diverse partijen die voor jou een kant en klaar configuratiepakket samen hebben gesteld. Persoonlijk ben ik nogal gecharmeerd van het Bitnami WordPress pakket. Op het moment dat je deze keuze hebt gemaakt, duurt het ongeveer 5-10 minuten en jouw WordPress website is up and running.
Wil je je bestaande website naar deze instantie migreren? Lees dan ook mijn artikel over ‘Je WordPress website verhuizen zonder downtime‘.
Laat je dit liever voor je doen, dan is de WordXPression Support Strippenkaart een goede optie. In twee uur regelt WordXPression jouw Amazon Web Services account in en verhuist je website.
Maar… ik heb meer bezoekers aan mijn webwinkel
Natuurlijk is het mogelijk, dat je veel meer bezoekers hebt aan je webwinkel. Eigenlijk hoop ik dat. Want bij een gemiddelde conversie van 3% is 100 bezoekers per dag voor de gemiddelde webwinkelier onvoldoende om van te (over)leven. In mijn volgende artikel over snelheidsverbetering met WordPress en WooCommerce ga ik dieper in op andere methoden om je site nog sneller te maken. Houdt dit artikel in de gaten!
[text-blocks id=”woocommerce”]
Deze blogpost geeft een antwoord op de volgende vragen:
- Op welke manier kan ik mijn WordPress website sneller maken
- Hoe krijg ik een betere performance voor mijn WordPress website
- Maakt hosting in de cloud mijn WordPress website sneller
- Hoe krijg ik de snelst mogelijk WooCommerce website