WordPress widgets: Je kunt er nog meer mee doen!
We kunnen er niet omheen: WordPress is een enorm krachting Content Management Systeem. Zonder zelf een regel te hoeven programmeren, kun je er de leukste dingen mee doen. Zelf het thema veranderen, functionaliteit toevoegen… Maar veel van deze functies zijn voor de meeste gebruikers nog onbekend. Vandaag kijken we naar een vijftal WordPress plugins, waarmee we onze widgets meer functionaliteit kunnen geven.
Widget Logic
Na het installeren van Widget Logic wordt er aan iedere widget een extra veld toegevoegd. In dit extra veld kun je zogenaamde ‘functies’ invullen, die aangeven, wanneer de widget getoond moet worden. Door bijvoorbeeld is_page(‘about’) aan te geven, zal de widget uitsluitend getoond worden op een pagina met als ‘slag’ (het laatste deel van de permalink) ‘about’. Een handige methode wanneer je widgets uitsluitend in bepaalde situaties wilt tonen.
Custom sidebars
Het nadeel van Widget Logic is echter, dat je al snel het overzicht verliest. Heb je vrij complexe wensen, op welke pagina’s bepaalde widgets wel of niet getoond moeten worden, ontdek je al snel, dat je een hele volle sidebar met veel widgets en heel ingewikkelde regels krijgt. Custom sidebars brengt hier de oplossing: Zonder ingewikkelde codes in te geven kun je definiëren welke sidebars je ‘vervangbaar’ wilt hebben en vervolgens kun je nieuwe sidebars definieren, die daar moeten komen te staan. Het is werkelijk kinderlijk eenvoudig om met deze plugin te werken. Je kunt het zelfs in combinatie met Widget Logic gebruiken.
Oomph Clone Widgets
En wanneer je Custom Sidebars gebruikt, merk je al snel, dat je bepaalde taken wel vaak herhaalt. Heb je er geen zin meer in die ene widget die je op iedere pagina terug wilt laten komen steeds opnieuw te configureren? In dat geval biedt Oomph Clone Widgets de oplossing. De plugin zorgt er voor, dat in de rechter bovenhoek van iedere plugin in het beheerders panel (Onder Weergave->Widgets) een ‘plus’ teken komt te staan. Klik je hierop, dan wordt de widget met alle op dat moment ingegeven instellingen gekopieerd. Dan is het alleen nog maar een kwestie om de widget in de juiste sidebar te zetten.
Widget CSS Classes
De Widget CSS classes is geen widget voor ‘beginnelingen’, maar als jij weet wat CSS is en daar ook het nodige mee kunt, kan de Widget CSS Classes een krachtige aanvulling betekenen. Stel je bijvoorbeeld voor, dat je voor één bepaalde widget de achtergrondkleur anders wilt hebben. Dit is standaard onmogelijk, maar de Widget CSS Classes voegt een extra veld toe aan je widget, waarmee je aan die widget een extra CSS class toe kunt kennen. Heb je dit eenmaal gedaan, dan is het voor een ervaren CSS gebruiker kinderspel om die ene widget die speciale achtergrondkleur of dat bijzondere lettertype te geven.
Widget Icon
De Widget Icon plugin kun je op deze site in actie zien. In de header van iedere widget zie je een klein icoontje: Dat is het resultaat van het installeren van deze plugin en vervolgens in de lijst met icoontjes die in de widget zelf zichtbaar wordt het juiste icoontje kiezen. Door symbolen bij de functie van een bepaalde widget te plaatsen, verlevendig je het ontwerp en maak je je website wat minder ‘standaard’.
Met behulp van deze vijf plugins kun je de vormgeving van je sidebars in WordPress sterk verledendigen. Heb jij misschien ook nog een tip voor een plugin die hier goed voor is ? Laat deze dan hieronder in het commentaar achter!
[text-blocks id=”algemeen”]