Wat is nieuw in WordPress 5.8? Nou, behoorlijk wat
Ik heb niet de gewoonte iedere aparte nieuwe WordPress versie apart te bespreken. Maar soms zijn de veranderingen aan WordPress zo groot en ingrijpend, dat het goed is om hier even goed bij stil te staan. En dit is zo’n moment. Want WordPress 5.8 is een versie met behoorlijk wat nieuwe features.
Op het moment dat deze blogpost gepubliceerd zal worden, is 5.8 volgens de planning nog maar drie weken verwijderd om publiek te worden gemaakt. Op 20 juli 2021.
De template editor
Eén van de functies is dat je nu zelf ’templates’ kan maken voor je pagina’s, berichten en andere post typen. Hiermee kan je een layout maken, die je later hergebruikt.
Om gelijk één ding duidelijk te maken, dit is niet zo krachtig en uitgebreid als bijvoorbeeld in Elementor, maar het is een verdere stap om ‘front end editing’ mogelijk te maken.
Een tweede punt waar we duidelijk over moeten zijn: Deze template editor moet door je thema ondersteund worden. Ontbreekt deze optie bij je, dan wil dit waarschijnlijk zeggen, dat jouw thema de template editor niet ondersteund. Ook is het mogelijk, dat dit voor sommige post typen wel, en andere post typen niet ondersteund zal worden.
In de beta versie van WordPress 5.8 staat dit standaard uit, maar wanneer ik onderstaande regel toevoeg aan de de functions.php file, dan wordt deze geactiveerd.
add_theme_support( 'block-templates' );
Maar nu we deze voorbehouden hebben gemaakt is het goed om eens naar die template editor te kijken. Je vindt hem gewoon bij het post type zelf. Open ik bijvoorbeeld ‘Berichten’ en kies ik voor ‘Nieuw Bericht’, dan krijg ik het volgende te zien.
Het gaat hier om het kopje ‘Template’. Klik ik hier op ‘nieuw’ dan kan ik een template maken met behulp van Gutenberg blokken.
Heb ik de naam ingegeven, dan kom ik in de template editor.
Je ziet… ik heb hier niet slechts de content van de pagina, maar de hele pagina in beeld. De titel van de site, de ’tagline en alle andere zaken die voor kunnen komen in een pagina tref ik hier aan en kan ik vervangen.
Je ziet ook, dat opmaak ver te zoeken is. En dat is ook het grote verschil met populaire grote pagebuilders als Elementor. De template editor is beslist nog niet ‘what you see is what you get’. Maar het geeft je wel unieke mogelijkheden om verschillende templates te gebruiken voor de verschillende soorten pagina’s en posts die je hebt.
In de nabije toekomst, wanneer WordPress 5.8 officieel is gelanceerd, zal ik er enkele blogartikelen aan besteden. Houdt deze site dus in de gaten.
Eindelijk… blokken en widgets – De Gutenberg Widget Editor
Een andere nieuwe functie was eigenlijk een hele tijd geleden al beloofd. Deze zou in versie 5.7 meekomen, maar om een groot aantal redenen werd besloten dit later pas te doen. Ik heb dit uitgebreid besproken in een eerder blogartikel.
WebP afbeeldingen worden standaard ondersteund
Een tijdje geleden heb ik geschreven over het gebruik van WebP afbeeldingen. Deze WebP afbeeldingen werden toen nog niet ondersteund door WordPress. Vanaf versie 5.8 is dit wel het geval, maar ik adviseer je toch om gebruik te blijven maken van één van de besproken plugins.
WebP afbeeldingen worden wel ondersteund, maar er wordt niet gecontroleerd of de browser van je site bezoeker dit wel ondersteunt. Gebruik je een WebP afbeelding en jouw bezoeker heeft een wat oudere browser, dan krijgt deze de afbeelding niet te zien. Het blijft dus verstandig gebruik te maken van één van de besproken WebP plugins. Je kan dan afbeeldingen gewoon als JPG of PNG kan uploaden. De plugin bepaald of er wel of geen WebP gebruikt kan worden.
Verbeteringen aan de Gutenberg Editor
Aan de Gutenberg Editor is ook een aantal zaken verbeterd.
Betere selectie van ‘parent’ blokken.
Maakte je voorheen gebruik van ‘geneste blokken’ dan was het behoorlijk lastig om het ‘parent’ blok te selecteren. Bijvoorbeeld bij het gebruik van kolommen.
Vanaf nu zal er, wanneer je een ‘child block’ selecteert een icoon voor het parent block naast de regel met iconen getoond worden, zoals je in de afbeelding hierboven kan zien.
Klik ik dus op de eerste icoon, dan selecteer ik de ‘kolommen’ widget en kan ik hiervan de instellingen aanpassen.
Verbeterde list view / block navigator
Ook de list view van de gebruikte blokken is verbeterd. Het laat nu alle blokken in een geneste structuur zien, ook als er bijvoorbeeld meerdere blokken in eenzelfde kolom voorkomen.
Duotone filters voor afbeeldingen
Of je dit nu wel of geen verbetering vind, moet je zelf weten, maar in ieder geval is er een mogelijkheid toegevoegd om ‘duotone’ filters voor afbeeldingen te gebruiken. En omdat één plaatje meer zegt, dan 1000 woorden:
Je kan met deze functie een ‘gewone’ foto dus omzetten naar een foto in een tweetal tinten. Een aardige functie, maar ik heb nog nooit gehoord, dat iemand hierop zat te wachten.
Meer opties
Een groot aantal bestaande blokken heeft ‘nieuwe’ opties gekregen. Gutenberg was er berucht om, dat vooral kleur opties in het ene blok wel konden, in het andere niet. Dat is inmiddels grotendeels gelijk getrokken. Vrijwel alle blokken hebben nu opties voor voorgrond-, achtergrond- en linkkleur.
Bye bye Internet Exploder!
Eén belangrijke andere verandering die minder zichtbaar is, is dat WordPress met versie 5.8 de code in grote mate heeft opgeschoond en gecentreerd voor wat de ondersteuning voor de Internet Explorer betreft. Aan het einde van dit jaar zal de Internet Explorer niet meer ondersteund worden en WordPress 5.8 is erop voorbereid om met een spreekwoordelijke druk op de knop die ondersteuning te verwijderen.
Meer over de nieuwe template editor
Het is een wat lange video, maar toch wil ik je deze video van Anne McCarthy niet onthouden. Anne is één van de ontwikkelaars die aan de nieuwe Theme Editor heeft gewerkt en in deze video (van ruim een half uur) laat ze zien wat de mogelijkheden zijn en wat de toekomstplanning met WordPress en Front end editing is.
Zelf uitproberen?
Wil je zelf uitproberen wat mogelijk en niet mogelijk is met die nieuwe editor, voordat de nieuwe versie van WordPress 5.8 officieel beschikbaar komt? In een recent blogartikel laat ik je stap voor stap zien, hoe je eenvoudig een beta versie van WordPress kan installeren om te spelen met de mogelijkheden.