Een mobiele app voor je online leeromgeving

Learning Management System (LMS)

Wat zijn de mogelijkheden en de voordelen van een mobiele app voor je online leeromgeving?

En ook niet onbelangrijk, hoe krijg je jouw online leeromgeving ‘mobiel’. Moet je daar op voorhand al over denken, of kan je dit ook pas later doen?

In dit artikel lees je hoe je een mobiele app voor je online leeromgeving kan (laten) ontwikkelen.

Waarom een mobiele app voor je online leeromgeving?

Steeds meer mensen verdiepen hun kennis met betrekking tot hun beroep of hobby door middel van online cursussen. Vooral videocursussen zijn hier zeer populair. Het nadeel is echter, dat om zo’n cursus te kijken je toch op de één of andere manier een computer moet gebruiken.

Natuurlijk, je kan ook de website bezoeken via je mobiele telefoon of je tablet, maar een app geeft toch net wat meer gebruikersgemak.

Een voorsprong op de competitie

Wanneer je jouw online leeromgeving ook als app aan kan bieden, dan heb je eigenlijk al een voorsprong op de competitie. Want je hebt niet alleen ‘meer’ te bieden aan je toekomstige klant, maar je bent ook makkelijker te vinden.

Want hoe vinden mensen online cursussen: Gewoonlijk door te adverteren, werken aan een goede zichtbaarheid in de zoekmachines en via de verkoop via hun netwerk.

Wanneer je een app hebt voor je cursus, dan heb je er ineens twee krachtige kanalen bij om gevonden te worden. De Apple AppStore en Google Play. Mensen die daar zoeken, zullen veel gerichter zoeken. Bovendien kan je op Google Play en in de AppStore ook adverteren.

Mobiele app voor je online leeromgeving

Stel je voor, jij hebt een online cursus ukelele spelen. Wanneer iemand op zoek is naar zo’n cursus en je biedt die alleen aan via een website, dan zal in de Google zoekresultaten natuurlijk alleen jouw website in de resultaten terugkomen. Om er zeker van de zijn, dat je beter gevonden wordt, kan je natuurlijk ook adverteren. Je hebt dan een dubbele kans, dat mensen naar je cursus toekomen.

Wanneer je echter ook een app hebt, dan is het heel goed mogelijk dat in de zoekresultaten ook je app terugkomt. Misschien zelfs uit beide app winkeltjes, die van Google en die van Apple.

Met andere woorden, je verhoogt je kansen gevonden te worden. Al helemaal wanneer mensen beginnen te zoeken in één van de appstores. Omdat jij dan de ‘grote vis in de kleine vijver’ bent.

Dus laten we eens zien, wat er allemaal bij komt kijken om ook een app voor je online leeromgeving te (laten) bouwen.

Heb je al een online leeromgeving?

Learning Management System (LMS)

De eerste vraag om te beantwoorden is natuurlijk of je al een online leeromgeving hebt. Want als je die al hebt, dan is het goed om eerst te onderzoeken, of jouw online leeromgeving wel geschikt is om om te laten zetten naar een app.

Je kan natuurlijk verschillende soorten content hebben in je leeromgeving. Met name wanneer het interactieve content betreft (dus content, waarbij er directe interactie met de gebruiker is) zou het best mogelijk zijn, dat dit niet ‘om te zetten’ is naar een mobiele app. Om je een voorbeeld te geven, jij gebruikt H5P in je cursus. Eén van de componenten in H5P is ‘spraakherkenning’, dit onderdeel gebruikt de ‘spraakherkenning’ die is ingebouwd in veel moderne browsers. Aangezien dit niet aanwezig is in de app die gemaakt wordt, zal deze functie niet werken.

Het is dus altijd goed om eerst een aantal testjes te (laten) doen om zeker te weten, dat alle content werkt, voor je de opdracht geeft een app te bouwen.

Een tweede punt is ‘hoe responsive is je content’. Wanneer je ooit in 2011 of 2012 een online leeromgeving hebt laten bouwen, is het niet geheel ondenkbaar, dat je voor het invoegen van je video nog steeds de ‘embed’ code gebruikt die YouTube en Vimeo in die jaren gebruikten. Het resultaat is een video die op alle manieren niet op het scherm past.

Een tweede goede test is dus om eens door je huidige leeromgeving te lopen en te zien, wat er allemaal ‘niet zo goed zichtbaar is’.

Een derde belangrijk punt is om te controleren of de content van jouw cursus wel is toegestaan bij Google Play en de Apple App Store. Hoewel ik het nooit heb nagekeken, kan ik mij voorstellen, dat bijvoorbeeld een cursus wiet telen niet helemaal binnen het toelatingsbeleid van Apple zou vallen. Het zou zonde zijn om eerst een app te (laten) ontwikkelen, die je later toch niet kan gebruiken.

Maatwerk

Wanneer je al een online leeromgeving hebt, dan heb je eigenlijk geen andere keuze dan je app als maatwerk te laten ontwikkelen. Gelukkig is dat tegenwoordig allemaal een stuk makkelijker dan tien jaar geleden. Niet alleen omdat het ontwikkelen van apps in zijn algemeenheid eenvoudiger is geworden, maar ook omdat het daadwerkelijke koppelen tussen WordPress en ‘andere frontends’ een stuk makkelijker is geworden. In mijn blogartikel over ‘Headless WordPress‘ vertel ik daar iets meer over.

Het is dus mogelijk om een app te bouwen, die kan communiceren met jouw online leeromgeving.

Eén source, twee platforms

Zowel iOS als Android hebben een ‘eigen’ programmeertaal om apps te ontwikkelen. Het grote nadeel hiervan is echter, dat je in zo’n geval ook praat over het laten ontwikkelen van twee apps. Want al het werk moet van voor af aan overnieuw gedaan worden voor het andere platform.

Gelukkig werd dit al snel als een serieus nadeel onderkend en is er een aantal programmeertalen ontwikkeld, waarmee meerdere ‘doelplatforms’ mogelijk zijn. Vanuit één code bron kan je dus apps voor meerdere platforms laten genereren.

De twee meest populaire platforms zijn ‘Flutter’ (ik heb de naam niet bedacht) en React Native. En met name React Native is een heel interessante taal, tenminste voor de programmeur, omdat dit ‘mobiele broertje’ van de programmeertaal ‘React’ toch wel heel erg op de grote broer lijkt, waarmee je ook webapplicaties kan bouwen. (Om je een idee te geven, grote delen van het ‘nieuwe’ WordPress dashboard zijn in React geschreven en verschillende populaire plugins hebben grote onderdelen van de userinterface in React geschreven).

Maar waar je ook voor kiest (of waar de app ontwikkelaar ook voor kiest), je bespaart veel tijd en geld, wanneer je kiest voor één van de programmeertalen, waarmee je voor beide platforms kan ontwikkelen.

Maar omdat het allemaal maatwerk specifiek voor jouw online leeromgeving is, blijft het een prijzige optie.

Ik heb nog geen online leeromgeving, en ik denk voorlopig niet aan een app

Wanneer je nog geen online leeromgeving hebt, en voorlopig nog niet aan een app denkt, blijft het toch goed om alvast rekening met een aantal zaken te houden.

Een heel belangrijk punt om rekening mee te houden is de content. Houdt die zo simpel mogelijk. Voorkom gecompliceerd opgebouwde cursuspagina’s.

Het best is eigenlijk je qua content te beperken tot het volgende

  • Kopteksten (max 3 groottes)
  • Body tekst (inclusief cursief, vet en onderstreept)
  • Afbeeldingen
  • Video (en gebruik voor de video het liefst een ‘eigen’ veld, en voeg de code niet in de tekst in).

Alles wat je ‘meer’ mee wilt sturen kan mogelijk JavaScript of CSS nodig hebben om ook in de telefoon goed getoond te worden. Dit zorgt voor extra complicaties.

Wanneer je je aan deze restricties houdt bij het opzetten van je lessen (denk erom, we hebben het hier uitsluitend over de lessen, alle andere content is een geheel ander verhaal) zal je later geen problemen ondervinden met het beschikbaar stellen van de lessen in je app.

Ik heb nog geen online leeromgeving, maar wanneer ik live ga, wil ik direct live met een app

Wanneer je nu al weet dat je straks ook met een app live zal willen gaan, dan is het wel zo makkelijk om te kiezen voor een LMS waarvoor al een app is ontwikkeld. MasterStudy is een zeer uitgebreid en volledige LMS waarbij je als aparte optie kan kiezen voor een app die direct met het LMS communiceert.

Deze app zal je zelf nog wel op maat moeten (laten) maken, want je krijgt de (Flutter) broncode, waarin je het één en ander aan zal willen en moeten passen. Bovendien zal je de code voor iOS alleen kunnen compileren (er voor de telefoon ‘leesbare’ code van maken) op een Apple computer.

Maar hoe dan ook, het maken van je eigen mobiele leeromgeving gaat met MasterStudy een stuk makkelijker -en goedkoper- dan op enig andere manier.

Starten met je LMS app

Wat je huidige status met betrekking tot een LMS ook is, en wat je toekomstplannen ook zijn, met WordXPression help ik je graag bij de ontwikkeling van jouw app voor een online leeromgeving. Sta je nog helemaal aan het begin van je online cursus, dan help ik je graag met het opzetten van je online leeromgeving.

Leer je liever in groepsverband je eigen leeromgeving op te zetten, dan heb ik nog een interessante cursus voor je.

En tenslotte, voor ieder ander advies rond het ontwikkelen van een online training kan je natuurlijk ook altijd bij WordXPression terecht.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Tot en met
31 december 2024

Student learning at home with online lesson

25% korting op jouw online leeromgeving

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.