Marketing Mail betaalbaar gemaakt
Wanneer je regelmatig mail campagnes wilt versturen, dan is er natuurlijk een groot aantal diensten die jou deze mogelijkheden aanbieden. Enkele bekende namen van aanbieders zijn MailChimp en ActiveCampaign.
De meeste van dit soort diensten zijn echter vrij prijzig. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar ActiveCampaign betaal je voor 1000 mensen op je mailinglijst op dit moment 15 dollar per maand. Bij MailChimp ben je voor hetzelfde aantal mensen bijna 25 euro per maand kwijt. Nu heb je bij beide email services een groot aantal extra mogelijkheden, maar in de dagelijkse werkelijkheid zie ik, dat de meeste ondernemers die gebruik maken van een marketing mail dienst vrijwel alleen de mogelijkheid om massaal email te versturen gebruiken.
Als dat je belangrijkste gebruik van jouw Marketing mail programma is, dan is er een aantal opties die je bijna niets kosten. In ieder geval een stuk minder.
Het verzenden van je marketing campagne
Waarom zou je eigenlijk geen mail versturen direct via het mail account van je hosting partij? Er is een aantal goede redenen, waarom je dat beslist niet moet doen. De belangrijkste reden is waarschijnlijk wel, dat jou hostingpartij dat niet toestaat! Er is namelijk een maximum aan het aantal berichten wat je dagelijks mag verzenden via de mailserver van jouw hostingpartij.
De tweede reden is, dat de kans dan groot is, dat jouw mail als spam gezien gaat worden door de SPAM filters. Met als gevolg, dat je toekomstige mail ook niet meer aan zal komen.
Wil je dus via een andere dienst dan een marketing mailer je mailcampagnes gaan verzenden, dan heb je hiervoor een aparte dienst nodig.
Voor de duidelijkheid, je beschikt hierbij nog niet over de mogelijkheden de mail op te stellen en je mailinglijst bij te houden, uitsluitend over het transport. Maar laten we eens kijken hoeveel dat in verschillende situaties kan kosten.
Ik kijk hierbij naar een drietal diensten, die alledrie goed bekend staan.
SMTP.com
SMTP.com is één van de oudste online diensten voor het verzenden van massa-mail. Voor 25 dollar per maand -hun goedkoopste plan- mag je 50.000 emails verzenden. Hierbij hebben we het over de aantallen e-mails, niet de aantallen mensen op je mailinglijst. Het aantal contacten houdt SMTP.com zich niet mee bezig, dat is tenslotte aan de software om je lijst bij te houden.
Wanneer je wekelijks een email aan je lijst zou versturen dan verstuur je 4,33 emails per maand, dan kan je aan maximaal 11.539 contacten kunnen maillen.
Voor dezelfde aantallen zou je bij MailChimp 214 euro per maand kwijt zijn en bij ActiveCampaign 329 dollar.
Mailgun
Mailgun is een tweede partij die goed bekend staat.
Het leuke van Mailgun is dat je 100 emails per dag gratis kan versturen. Met een kleine lijst kan je zonder andere kosten dan de software die we verderop bespreken dus al aardig uit de voeten als je je mail spreidt. Stel, je hebt een lijst van 700 contacten. Door dit ‘op te hakken’ in 100 per dag, kan je je nieuwsbrieven gratis versturen.
Het meest voordelige maandelijkse plan kost 15 dollar per maand voor maximaal 10.000 emails. Opnieuw, wanneer we dit omrekenen naar een wekelijkse mail naar je contacten, dan kan je dus 2.307 contacten op je lijst hebben.
Bij MailChimp zou je hiervoor 41,88 euro voor kwijt zijn en bij ActiveCampaign 39 euro per maand.
Maar laten we Mailgun ook eens vergelijken met SMTP.com. Want wat zou het kosten om 50.000 mails per maand te verzenden, het goedkoopste plan van SMTP.com. In dat geval zou je 35 dollar per maand betalen. Dus 15 dollar minder dan bij SMTP.com
AWS SES
De laatste, Amazon SES heeft een heel andere prijsstructuur. Bij Amazon betaal je niet voor een ‘partij’ verzonden mails, maar voor enerzijds het aantal mail transacties, en anderzijds de verzonden hoeveelheid megabytes. De kosten zijn dus sterk afhankelijk van de bijlagen en de opmaak.
Op dit moment betaal je 0,10 dollar per 1000 verzonden emails en 0,12 dollar per GB aan data in de bijlagen.
Ofwel, wanneer je 10.000 emails zou versturen, met gemiddeld 100kb per mail aan bijlagen, dan ben je voor die 10.000 mails 1 dollar voor de emails en 12 cent voor de data kwijt. 1,12 dollar dus.
En dat is niet ‘per maand’, maar in zijn totaliteit. Dus wanneer je een keer een maandje overslaat, kost het je ook geen cent, want je betaalt alleen voor de verzending van je mail.
Dat scheelt nogal in vergelijking met SMTP.com en MailGun nietwaar? Toch schuilt hier een addertje onder het gras. Want zowel SMTP als MailGun hebben een prachtige webinterface waarmee je alles in kan stellen en allerlei prachtige rapporten over de email delivery.
Het opzetten en richten van AWS SES is iets wat je als leek beslist niet moet willen. Het is complex. Dus wanneer je hier gebruik van wilt maken kan je dit het best laten doen.
En dan nu de mailer client
Tot nu toe hebben we het alleen nog maar over het transport gehad. Maar je hebt natuurlijk ook een programma nodig om je mailinglijst op te zetten en bij te houden. En natuurlijk je nieuwsbrieven te versturen.
Nu is er in de Open Source wereld heel wat geschikte software om dit te doen, maar bij mijn zoektocht ben ik uitgegaan van een aantal uitgangspunten
- De software moet webbased zijn
- De software moet in PHP ontwikkeld zijn
- De software moet goed onderhouden worden (dus geen projecten die al jaren niet geupdate zijn).
Een tweetal pakketten voldeed aan al deze kenmerken. En die gaan we dus nader bekijken.
PHPList
PHPList gaat al heel wat jaartjes mee. Tot 2008 heb ik hier in het verleden mee gewerkt en het programma daarna eigenlijk niet zoveel aandacht meer gegeven. Maar PHPList is gegroeid en heeft vandaag de dag een heel eigentijds uiterlijk. Het aardige van PHPList is dat er tegenwoordig niet alleen een zelf-te-hosten versie van het programma is, wat helemaal gratis is, maar er inmiddels ook een SaaS (software as a service) oplossing is, waarmee je direct aan de slag kan, dus ongeveer net zo’n service als MailChimp en ActiveCampaign bieden.
Verstuur je minder dan 300 mails per maand (met een wekelijkse verzendfrequentie zou dat dus 69 mensen op je lijst zijn, niet zo gek veel dus) dan is het helemaal gratis.
Wil je aan minder dan 1000 mensen mail versturen, dan is er een theoretische limiet van 1 miljoen berichten per maand. En hiervoor betaal je dan op dit moment 15 dollar.
Maar dat is dus de SaaS oplossing. Wanneer je het zelf wilt hosten, dan kost het je uitsluitend de kosten van de hosting en de kosten van de kosten van het mail transport. En dit maakt PHPList in combinatie met Amazon SES toch wel een heel interessante oplossing voor iemand met enige technische ervaring. Vooral wanneer je een in principe grote mailinglijst hebt, kun je letterlijk honderden euro’s per maand besparen.
De voordelen van PHPList
PHPList is in de Open Source versie helemaal gratis wanneer je deze op een eigen locatie installeert. De app is makkelijk in het gebruik en biedt uitgebreide gegevens met betrekking tot het afleveren van de email: Het aantal geopende berichten, klikken per bericht, klikken per URL en meer.
Er is een Nederlandse vertaling beschikbaar, alhoewel, zoals bij veel Open Source applicaties, je nogal eens tegen onderdelen aanloopt die (nog) niet vertaalt zijn.
PHPList gaat al heel wat jaartjes mee en wordt ondersteund door een grote community.
De nadelen van PHPList
Hoewel PHPList makkelijk in het gebruik is, is het wat minder makkelijk voor een eerste maal te installeren en configureren. Wanneer je geen ervaring hebt met het zelf aanpassen van configuratiebestanden voor web applicaties raad ik je zeker af om dit zelf te doen. Het (laten) installeren is echter een éénmalige ‘klus’ en deze kan je natuurlijk altijd uitbesteden.
Wanneer je PHPList vergelijkt met ActiveCampaign of MailChimp, dan zal je al snel merken, dat er nog een ander onderdeel onderbreekt: De mail automation. Om je even bij te praten, mail automation wil zeggen, dat mails verzonden worden op basis van specifieke handelingen van een abonnee op je lijst. Dus bijvoorbeeld, wanneer ik een product op je site heb gekocht, ik automatisch een aantal follow-up mails krijg. PHPList is dus uitsluitend geschikt voor ‘nieuwsbrieven’, en niet voor mail automation.
Ook heb je geen makkelijke ‘drag and drop’ editor, waarmee je inhoudsblokken kan gebruiken, maar werk je met een WYSIWYG (What you see is what you get) tekst editor, waarmee je overigens wel allerlei elementen het mailontwerp op kan nemen, maar het kost iets meer moeite.
En op het meer technische vlak, PHPList beschikt over een API om andere apps met PHPList te laten communiceren, maar deze API werkt volgens de SOAP standaarden. Tegenwoordig is het REST protocol gebruikelijker, dit is makkelijker te gebruiken, maar in de tijd dat PHPList werd ontwikkeld bestond dit nog niet.
SendPortal
SendPortal heeft een wat andere geschiedenis dan PHPList. Oorspronkelijk was SendPortal een Laravel Package. Laravel is een PHP Framework wat gebruikt kan worden (en wat WordXPression ook gebruikt) om webapps te ontwikkelen. En als Laravel package kon het dus goed geïntegreerd worden in welke Laravel app dan ook. Maar het was geen ‘stand alone’ toepassing, je kon SendPortal niet installeren op je server, zoals met PHPList wel kan.
Sinds versie 2.0 is daar verandering in gekomen, De maker van SendPortal heeft er een ‘laagje’ omheen gebouwd, waardoor het nu ook mogelijk is om SendPortal als losse toepassing te installeren. En dat maakt het voor ons interessant.
De voordelen van SendPortal
Ook SendPortal is eenvoudig in het gebruik.
Omdat SendPortal niet ontwikkeld is als zelfstandig programma, maar meer als een ‘bibliotheek met functies’, is SendPortal uitermate uitbreidbaar met andere functionaliteiten. Of met andere woorden, wanneer je iets ‘unieks en eigens’ wilt, dan kun je SendPortal uitbreiden met zo’n beetje alle functionaliteiten die je kunt bedenken (en programmeren).
Maar ook, omdat het een Laravel package is, kan je -indien jouw applicatie een Laravel toepassing is (voor de duidelijkheid, WordPress is geen Laravel toepassing- SendPortal ook makkelijk inbouwen in een bestaande Laravel applicatie.
En op het technische vlak: SendPortal beschikt over een REST interface.
De nadelen van SendPortal
phpList is soms een uitdaging op te installeren, maar het is in ieder geval nog installeerbaar op vrijwel ieder hostingplatform. Dat kan van SendPortal niet gezegd worden. Om SendPortal te kunnen installeren moet jouw hosting account toch wel aan een groot aantal randvoorwaarden voldoen. Om er eens een paar te noemen:
- Je moet SSL (soms ook CLI genoemd door hosting partijen) toegang tot de server hebben.
- Op de server moeten git en composer geïnstalleerd zijn (of geïnstalleerd kunnen worden)
- Je moet je gemakkelijk voelen met het werken met een opdracht prompt voor installatie.
Of met andere woorden, het is zeer onwaarschijnlijk dat je op een shared hosting account SendPortal kan installeren, je zal hier minimaal een VPS voor nodig hebben.
Een tweede nadeel is dat dit package door een enkele persoon wordt onderhouden op een niet-commerciële basis. phpList bestaat al jaren, sinds maart 2000, en wordt ondersteund door een uitgebreide community. SendPortal bestaat slechts enkele jaren, sinds oktober 2020, en wordt door één persoon onderhouden. Er is dus minder garantie voor continuïteit van het product.
Net zoals phpList ontbreken bij SendPortal de mogelijkheden voor email automation. Omdat SendPortal -als Laravel app- makkelijk uit te breiden is, is het echter wel mogelijk om compleet maatwerk voor de automation in te (laten) bouwen, maar dat kost natuurlijk het nodige.
Conclusie
Wanneer je een grote mailinglijst hebt, en de kosten richting jouw marketing mail provider een beetje uit de hand beginnen te lopen, is het goed om eens te kijken, hoe je nu eigenlijk jouw mail marketing gebruikt. Stuur jij hoofdzakelijk alleen maar nieuwsbrieven, dan kan je honderden euros per maand besparen, door voor andere oplossing te kiezen.
In dit artikel hebben we een tweetal oplossingen besproken. phpList en SendPortal.
Voor de ‘kleine ondernemer met een grote lijst’ is phpList de meest geëigende oplossing. Ben je zelf handig met configuratiebestanden op een webserver, kan je dit eenvoudig zelf installeren, ben je hier wat minder handig mee, voor een ervaren systeembeheerder / programmeur is het een uurtje werk om dit voor je te doen. Dus voor gemiddeld 50-100 euro kan je een werkende versie van phpList op je server hebben. Wil je eerst de kat uit de boom kijken, kan je bovendien eerst ‘spelen’ met de SaaS versie van phpList.
SendPortal is een mooie oplossing voor een wat grotere onderneming met een grote lijst. Allereerst omdat je dit eigenlijk alleen op een VPS of een dedicated machine kan installeren, maar ook omdat de installatie en configuratie toch heel wat meer tijd en moeite kost dan de installatie van phpList. Een voordeel is, dat omdat het een Laravel package is, het wel mogelijk is om maatwerk automation aan je mail afhandeling toe te voegen. Laravel leent zich hier ook prima voor.
Beschik je al over een Laravel applicatie, dan kan het een goed idee zijn om voor de ‘package’ versie van SendPortal te kiezen. Neem contact op met de bouwer van je Laravel-app, of met WordXPression.
Ook voor het laten installeren van PHPList kun je bij WordXPression terecht.