Gutenberg 2.0 – Er is geen ontkomen meer aan!

De toekomst van Gutenberg – You can run, but you can’t hide!

De nieuwe Gutenberg editor kan nog steeds op zeer veel weerstand rekenen bij een groot deel van het WordPress minnend publiek. En niet geheel zonder reden, want deze nieuwe editor, die met WordPress 5.0 werd binnengesmokkeld, werd een enorme cultuurshock bewerkstelligd. Gutenberg heeft voorgoed de manier veranderd waarop we naar ’tekstverwerking’ kijken.

Een deel van de weerstand heeft het WordPress team helemaal aan zichzelf te danken. De versie van Gutenberg in WordPresss 5.0 deed mij een beetje aan Windows 95 denken. Met veel tam tam kondigde Microsoft in April 1995 een nieuwe versie van Windows aan die Windows 3.x op zou volgen. En had het alvast de naam Windows 95 gegeven.

In december 1995 was het product nog lang niet geschikt voor gebruik. Maar omdat het inmiddels een running gag was geworden ‘Microsoft verwacht Windows 95 in het begin van het nieuwe millennium uit te brengen’, bracht Microsoft dit product met bugs en al toch maar uit.

Voor mijn gevoel, is er iets vergelijkbaars gebeurd met Gutenberg. Er was zo lang beloofd, dat dit onderdeel van WordPress 5.0 moest zijn, dat ‘even wachten’ geen optie meer was. Met alle resultaten en weerstand van dien.

Gutenberg ist Gut!

| Gutenberg 2.0 - Er is geen ontkomen meer aan!
Gutenberg heeft altijd iets met blokjes gehad…

Eén van de grote cynici met betrekking tot de nieuwe editor was ondergetekende. Ik was al in een vroeg stadium begonnen de nieuwe block editor te testen. En dat viel enorm tegen! Toen er eenmaal een datum was aangekondigd, dat de Gutenberg editor standaard onderdeel van WordPress zou worden, bekroop mij een heel onprettig gevoel.

Maar nu, bijna tien maanden na de officiële livegang van Gutenberg, is het kindje toch groot geworden. En hoewel de kinderziektes legio waren, begint het bijna een volwassen product te worden.

Ok, ik kan er nog steeds niet over uit, dat bijvoorbeeld op dit moment ‘gewone’ tekst wel in andere kleuren kan, en er geen kleurinstellingen voor kopteksten zijn. En zo zijn er tientallen ander onvolkomenheden, waar instellingen voor het ene blok wel voorkomen en het andere niet.

Het is verbazingwekkend, welke kleuren de tekst krijgt op knoppen die ik binnen Gutenberg maak. Zonder wat extra CSS, lukt het me zelden de knoppen ook echt in de kleuren te zien, die ik tijdens het maken van de knop heb opgegeven.

Gutenberg is niet perfect.

Maar Gutenberg ist Gut. Ik kan in ieder geval vrijwel iedere vorm van content in mijn blogpost opnemen, zonder afhankelijk te worden van een miljoen andere plugins.

Zelfs simpele HTML, waar de standaard editor de nek over brak, is mogelijk met een HTML blok.

Gutenberg is lastig

Portrait of a woman at desk with laptop, hand at forehead
Gutenberg kan inderdaad soms lastig zijn in het gebruik.

En Gutenberg is best lastig in het gebruik in het begin. Maar dat is een kwestie van gewenning. Als Nederlanders (en mogelijk als Belgische lezers ook) weten we allemaal hoe lastig het was, toen we leerden fietsen. Ik denk dat werken met Gutenberg hier aardig mee te vergelijken is. Het is lastig, je zal een paar keer stevig vallen, maar als je doorzet, dan wordt het bijna een tweede natuur.

Waar deze beeldspraak echter nat gaat is bij het feit, dat lopen altijd een alternatief zal blijven voor fietsen.

Maar over een jaar of twee zal de ondersteuning voor de klassieke editor stoppen. En moet je toch over op Gutenberg. Waarom niet gelijk nu?

Gutenberg vs de Page Builders

| Gutenberg 2.0 - Er is geen ontkomen meer aan!

Wanneer je Gutenberg vergelijkt met de meeste page builders, dan zal je al snel tot de conclusie komen, dat Gutenberg een driewieler met zijwieltjes is. Daarmee probeer je het niet op te nemen tegen een racefiets die gebouwd is voor de Tour de France. Dit is geen vergelijk! Het is ook geen eerlijk vergelijk, want het zijn twee tools voor verschillende doelen.

Ik ben dol op Elementor. Geweldige pagebuilder. Toch zou ik er geen moment over peinzen om Elementor te gebruiken om mijn blogposts te schrijven. Om een tweetal redenen niet.

Geen overzicht

Wanneer je tekst ingeeft in een pagebuilder dan heb je meestal een vrij klein venster, waar je die tekst in kan vullen. Je mist het totaaloverzicht. Wil ik tekst met afbeeldingen gebruiken, dan wordt dit alleen maar onduidelijker.

Geen ‘Flow’

Als ik in Gutenberg schrijf, dan wordt er automatisch bij iedere ‘enter’ een nieuw blok aangemaakt. Hier kan ik door een simpel commando in te geven, alvast vertellen wat het soort blok moet zijn.

Tik ik bijvoorbeeld /kop dan krijg ik een kop, /afbeelding een afbeelding… het is bijna logisch.

Dat is een stuk sneller, dan wanneer ik iedere keer weer een nieuwe ‘widget’ het document in moet slepen. En omdat bij het schrijven, je de flow, de inspiratie, wilt behouden is dat ideaal!

Geen continuiteit

Mixed Race Businesswoman Working
Je wilt een hele tekst zien om hem goed te beoordelen

Maar het belangrijkst voor mij is dat ik bij het gebruik van pagebuilders voor mijn blog geen continuïteit heb. Stel je voor dat ik in 2012 -ik geloof dat toen ‘SiteOrigin Pagebuilder’ al bestond- ik besloten zou hebben met SiteOrigin Pagebuilder te gaan bloggen. Visueel werd dit product links en rechts al ingehaald bij het product wat nu ‘WP Bakery’ heet. Dus een jaar later, zou ik overstappen naar WP Bakery (of zoals het toen heette, Visual Composer). De koekjes van WP Bakery smaakten al snel oud, toen Beaver Builder opgang deed… en nu is Elementor Pro de ’talk of town’.

Mijn blog is een content base met bijna 500 blogartikelen! En dat alleen maar, omdat ik er pas zo’n 70 heb ‘opgeruimd’, anders was het ‘ruim 500’ geweest.

Hoeveel plugins zou ik niet hebben moeten onderhouden (en betalen) als ik mijn blogs met pagebuilders had geschreven!

Die paar pagina’s, dat is zo belangrijk niet. Want product- en salespages worden toch regelmatig herschreven. En wat let me de oude pagina gewoon te wissen en een nieuwe met dezelfde naam te maken? Maar mijn blog? Ik moet er niet aan denken.

Sneak Peak – Gutenberg 2.0

Vandaag is er een video vrijgegeven om ‘iets’ van het prototype van Gutenberg 2.0 te demonstreren. En ik moet eerlijk zeggen, het maakt mij gematigd enthousiast.

Gematigd, omdat ik tegenwoordig veel met Elementor werk, en ik met Elementor zoveel meer kan. Maar als ik bedenk, dat er zoveel mensen niet met Elementor werken, dan is het best cool wat er straks allemaal met WordPress mogelijk is.

Customizer op het scherm!

Je kent vast de ‘Customizer’ van WordPress wel. Dat paneel wat links van je site zichtbaar wordt, als je op ‘Customize’ klikt. Hiermee kan je allerlei instellingen aanpassen, als je ze tenminste weet te vinden want de indeling van de customizer wordt in hoge mate door je thema bepaald. En die themabouwers maken er maar een potje van.

Straks, met Gutenberg 2.0 hoef je slechts op de site titel te klikken om de instellingen van de titel te kunnen veranderen voor je hele site. En sowieso om nog heel veel andere zaken te kunnen veranderen.

Indrukwekkend, maar het gaat nog verder. Als ik van iedere klant die mij vraagt, waar hij het menu aan moet passen een euro zou krijgen… nou ja, ik zal niet zeggen, dat ik rijk zou zijn, maar ik zou in ieder geval wel een flinke augurkenpot vol euro’s hebben.

Niet alles in WordPress is even logisch te vinden. Tot Gutenberg 2.0… want dan is het klikken op het menu voldoende om zaken rond het menu aan te passen, het klikken op een widget, om je widgets in te stellen… Geen gezoek meer waar het ook alweer staat. Gewoon ‘Point and Click’ op het thema zelf.

Geen themebuilder

Hiermee wordt Gutenberg 2.0 nog steeds geen ‘Theme Builder’. Het is meer een eenvoudige manier om toegang te krijgen tot de diverse instelopties van de Customizer. Je kan niets ‘nieuws’ maken, alleen de zaken aanpassen die de themabouwer voor jou voorgeprogrammeerd heeft om ‘aanpasbaar’ te zijn.

Maar dat is op zich al iets wat goud waard is. Ik onderhoud (ook) sites die ik zelf niet heb gebouwd. Soms met de meest dramatische thema’s. Iedere aanpassing is weer een nachtmerrie om te vinden.

Hoe fijn zou het zijn, wanneer ik alleen maar hoef te klikken op dat deel wat ik wil veranderen?

Positief!

Na het zien van de video over de toekomst van Gutenberg ben ik eigenlijk best blij. Dit is gewoon een mooie ontwikkeling. WordPress wordt nog iets intuïtiever en nog iets makkelijker om mee te werken.

En die Gutenberg editor valt eigenlijk best wel mee. Heb je moeite om hem echt onder de knie te krijgen? Tijdens de training ‘Introductietraining WordPress’ laat ik je zien hoe makkelijk het eigenlijk is om met Gutenberg te werken.

Ik hoop alleen dat de 2.0 versie iets beter doorgetest zal zijn, dan de 1.0 versie was. Want met een dergelijk buggy versie als de eerste Gutenberg versie in WordPress 5.0 maak je geen vrienden.

Gutenberg 2.0 – Graag fullscreen bekijken om niets te missen!

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Beginnen met Elementor?

Nu is het juiste moment!

Tijdens de BFCM Sales van Elementor heb je tot 75% korting op de Elementor producten

De tijd tikt...

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Cursus Elementor Pro voor Designers

Leer Elementor Pro in detail kennen tijdens deze driedaagse cursus

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.