Makkelijk je WordPress Websites beheren met MainWP

Meerdere WordPress Websites beheren zonder WP MultiSite?

wordpress websites beheren

In de afgelopen jaren heb ik regelmatig geschreven over WordPress Multisite, Woocommerce MultiStore en WooCommerce MultiVendor. Wanneer je regelmatig de blogposts op deze site leest, dan weet je inmiddels dus wel, dat je met één installatie van WordPress meerdere websites kan maken en beheren.

Aan deze oplossingen kleeft echter wel een aantal nadelen. Want MultiSite gebruiken is eigenlijk alleen handig, wanneer jouw websites op elkaar lijken in functionaliteit, wanneer ze ongeveer dezelfde plugins gebruiken.

Lopen de functionaliteiten per website ver uit elkaar, dan laadt website nummer één een zekere ‘overlast’ aan plugins, namelijk al die plugins die website twee wel, maar website één niet gebruikt, zullen toch worden geladen.

Een tweede probleem is, dat omdat het eigenlijk één website met meerdere ‘gezichten’ is, een druk bezochte website negatieve invloed zal hebben op de performance van een tweede website die veel minder wordt bezocht.

Er zijn dus situaties denkbaar, waarbij je absoluut niet wilt, dat jouw conglomeraat van website via MultiSite wordt uitgevoerd.

Een voorbeeld

Ik kan in ieder geval al één voorbeeld geven van een ‘serie sites’ die verschillende klanten van mij hebben, en die zich absoluut niet lenen voor een multisite oplossing. Meerdere mensen hebben ongeveer een configuratie als de volgende:

De ‘hoofd site’

Deze hoofdsite is eigenlijk de site waar men kennis kan maken met de ondernemer, waar de ondernemer op blogt, kortom, het ‘publieke gezicht’ van de ondernemer.

De shop

wordpress websites beheren

Naast die ‘hoofd site’ is er nog een shop. Er zijn goede redenen te bedenken om een shop in de hoofdsite te integreren, er zijn andere goede redenen om het niet te doen. Maar daar gaan we vandaag niet dieper op in, feit is, dat er een aparte shop staat.

De online leeromgeving

Naast de andere twee sites is er ook nog een online leeromgeving en tenslotte

Project sites

Naast de online leeromgeving heeft de ondernemer ook nog ‘project sites’. Sites die een enkele product of een enkele dienst promoten. Een goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld sites die een specifiek evenement van de klant promoten of -indien de klant een boek geschreven heeft- een complete site gewijd aan het geschreven boek.

Vier of meer sites dus, die weinig met elkaar te maken hebben, die totaal andere plugins gebruiken en waarschijnlijk elkaar enorm in de weg gaan zitten.

Centraal beheer – Maar dan niet in Apeldoorn…

wordpress websites beheren

Wanneer je meerdere websites te beheren hebt, en je moet op iedere website apart inloggen om bijvoorbeeld te kijken of er nog iets te updaten valt, dan wordt kan je WordPress websites beheren een zware last worden. Iets wat ik ook regelmatig in de praktijk zie: Een ondernemer heeft één ‘hoofdsite’, waar hij eigenlijk zijn brood mee verdient. Daarnaast heeft hij nog een aantal kleinere sites voor projectjes of producten.

Het komt nogal eens voor, dat dit soort kleine sites in de problemen komen, omdat ze niet meer worden geüpdate.

Om mijn klanten met dit soort uitdagingen te helpen, bied ik met WordXPression al enkele jaren het Service Contract aan. Met het Service Contract besteed je eigenlijk het hele onderhoud van je website uit. Heerlijk natuurlijk, maar daar hangt een prijskaartje aan. Bovendien wil niet iedere ondernemer het beheer uit handen geven.

Gelukkig is er ook dan een goede oplossing. En die goede oplossing komt in de vorm van een wel heel bijzondere plugin. De plugin MainWP Dashboard.

Het bijzondere van deze plugin is namelijk dat je hem niet op je eigen site gaat installeren!

WordPress websites beheren met MainWP Dashboard

‘MainWP’ is een serie van plugins, die op een bijzondere manier met elkaar samenwerken. De kern wordt gevormd door een tweetal plugins, de MainWP Dashboard en de MainWP Client plugin. Deze ‘Dashboard’ plugin dient op een aparte WordPress site geïnstalleerd te worden. Het is niet de bedoeling, dat je deze extra site voor welk ander doel dan het beheren van je andere sites gaat gebruiken. Het is als het ware je ‘centrale commandopost’ waarmee je jouw andere sites beheert.

Op zo’n andere site installeer je de ‘MainWP Client’ plugin. Dit is de plugin die het mogelijk maakt om via een beveiligde verbinding (beide sites moeten wel over een SSL certificaat beschikken en via https communiceren) ‘commando’s’ uit te wisselen. Via jouw ‘MainWP Dashbord’ vertel je jouw ‘client’ sites dus, wat ze moeten doen.

En wat is het dan, wat je allemaal op deze manier kan doen?

Standaard functies van het Dashboard

Met de standaard functies van het Dashboard kan je al een aantal heel leuke dingen. Je kan zo op afstand plugins en thema’s installeren, updaten en verwijderen.

Maar wat is het nut hiervan? Dat kan je toch ook direct in WordPress zelf?

Inderdaad maar je kan het nu op een aantal sites gelijktijdig doen. Stel je voor dat ik 6 websites zou hebben. En ik heb besloten, dat ik een bepaalde plugin op al die zes sites wil installeren.

Ik kan nu natuurlijk op die zes sites inloggen en deze plugin op al deze sites installeren, maar met MainWP Dashboard is het mogelijk om de plugin eenmaal te uploaden of aan te kiezen in de WordPress repository, bij iedere site waar ik hem wil hebben een vinkje te zetten en MainWP Dashboard zorgt er dan voor, dat deze op alle sites wordt geïnstalleerd.

Of updaten. Je kent het vast wel. Vorige week had je nog alles geüpdate en vandaag staan er weer 12 plugins op een update te wachten. En dat is dan alleen nog maar op één site. Met MainWP Dashboard kan je direct met één klik op de knop al je plugins updaten. Is er één plugin, waar je liever zelf controle houdt wanneer deze wordt geüpdate? Ook geen enkel probleem, want je kan plugins als ’trusted’ en ‘untrusted’ markeren. ‘Untrusted’ plugins zullen nooit een een massa update worden meegenomen.

Maar dat doet WordPress tegenwoordig toch zelf?

Je kan tegenwoordig voor WordPress de ‘Auto Update’ aanzetten. Dan worden plugins helemaal vanzelf geüpdate. Dat is toch veel handiger? Dan heb ik heel MainWP niet nodig!

En daar heb je bijna helemaal gelijk in. Behalve dan, dat zo’n ‘automatische update’ voor problemen kan zorgen. Die update wordt namelijk gedaan op momenten waarop je het mogelijk niet verwacht. En iedere update houdt een zeker risico in, dat je site ineens down gaat.

Wat je dus wilt, is eerst een backup maken, voor je jouw sites gaat updaten.

Nu biedt MainWP Dashboard niet de mogelijkheid om back ups te maken (of eigenlijk wel, maar dit is een functie die in toekomstige versies zal verdwijnen), maar wanneer je beschikt over de betaalde versie van MainWP, wel verschillende integraties met populaire WordPress backup plugins.

Door in MainWP Dashboard de backup op te starten, wordt op de site zelf de backup gemaakt. Is deze backup klaar, dan kan je jouw sites veilig updaten.

Een uptime monitor

wordpress websites beheren

Meerdere WordPress websites beheren is een hele klus. En je checkt waarschijnlijk ook niet dagelijks al je sites. Ik doe het in ieder geval niet.

Wanneer één van je sites eruit ligt, dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk weten. En het aardige is, dat MainWP Dashboard jou vertelt zodra er een site uitligt. Tenminste, maximaal 5 minuten na het down gaan van je site (eventueel langer, wanneer je dit zo instelt).

En dat is allemaal ‘ingebakken’ in MainWP Dashbord in de gratis versie. Het probleem met deze ‘downmeldingen’ is dat je vrij veel ‘false positives’ kan krijgen, wanneer je een te klein hostingpakket voor je site hebt. Wordt je site drukker bezocht dan ‘bedoeld’ door het hostingpakket wat je hebt, dan kan je al snel een fout in de 500-serie krijgen. En voor iedere keer dat MainWP Dashboard zo’n foutmelding krijgt, krijg jij een mailtje dat je site eruit ligt. Ga je kijken, dan kan blijken, dat dit absoluut niet het geval is!

Met een betaalde plugin kan je (tot 50 sites) geheel gratis op een meer geavanceerde manier vergelijkbare meldingen krijgen. Maar zodra er na het verzenden van een test of je site ‘up’ is, geen of een ‘fout’ antwoord komt, zal door deze plugin na 3 minuten opnieuw een bericht worden gestuurd. En pas wanneer ook dat bericht een fout antwoord krijgt, gaat het alarm af.

Wat bovendien ook heel aardig van deze extra plugin is, is dat er bij wordt gehouden wanneer de site down is geweest. Je ziet precies hoe vaak je site bereikbaar was. Heel nuttige informatie, wanneer je denkt, dat jouw hoster mogelijk niet zo goed bereikbaar is.

Integratie met ‘grote’ plugins

Je WordPress websites beheren betekent vaak, dat je een aantal plugins gebruikt om meer informatie te krijgen over de status en performance van je website. Veel van deze plugins verwachten dat je regelmatig kijkt, hoe de stand van zaken is.

Neem bijvoorbeeld een willekeurige beveiligingsplugin. Bij grote problemen zal de plugin je mailen, maar waarschijnlijk staan er talloze ‘kleine’ probleempjes te wachten op jouw terugkoppeling.

MainWP Dahsboard biedt -in de PRO versie- de mogelijkheid om allerlei integraties met populaire plugins te installeren. Zo kan je bijvoorbeeld de bezoekersstatistieken uit Google Analytics of Matomo direct in het Dashboard bekijken. Maar ook Yoast SEO, Google PageSpeed en talloze andere plugins integreren moeiteloos, waardoor je de belangrijkste gegevens op afstand uit kan lezen en vaak ook de belangrijkste taken met die plugin direct uit kan voeren.

Enkele ondersteunde plugins:

  • BackWPUp (backup plugin)
  • Google Analytics
  • iThemes Security
  • Page Speed (performance test en verbeterings advies)
  • Matomo (voorheen PiWik, zeer uitgebreide statistieken en bezoekersanalyse)
  • Rocket (Caching plugin, zelf raad ik aan een andere caching plugin te gebruiken)
  • WP Staging
  • Sucuri (beveiliging)
  • Time Capsule (backup, staging, ‘snapshots’)
  • Updraft Plus (backup)
  • Vulnerability Checker (beveiliging)
  • WooCommerce (ecommerce)
  • Wordfence (beveiliging)
  • WordPress SEO (‘Yoast’, zoekmachineoptimalisatie)
  • WPvivid Backup (backup)
  • Activity Log (beveiliging, user auditing)

En de ondersteuning voor andere plugins is nog steeds groeiende.

Kortom, je kan veel van je beheerstaken op je websites doen, zonder ooit op de individuele sites in te hoeven loggen.

WooCommerce integratie

wordpress websites beheren

Heb je meerdere webwinkels? Dan is de WooCommerce integratie een uitkomst bij de afhandeling van je bestellingen. Want via MainWP Dashboard kan je een compleet overzicht van je geplaatste orders per website krijgen. Klik je hierop, dan wordt het order overzicht direct geopend in de betreffende shop, zodat je de rest van de acties omtrent de afhandeling kan verrichten.

Comment afhandeling

Wanneer je meerdere sites hebt, waar mensen commentaren kunnen plaatsen kan het een aardige klus zijn wanneer je al die WordPress websites beheren wilt vanuit de website zelf.

Gelukkig is er ook een (Pro) plugin waarmee je alle commentaren centraal af kan handelen. Ook dat scheelt je natuurlijk weer aardig wat tijd.

MainWP voor WordPress Professionals

wordpress websites beheren | Makkelijk je WordPress Websites beheren met MainWP

Tot nu toe ben ik er eigenlijk vanuit gegaan, dat je WordPress websites beheren wilt voor jezelf. Het zijn jouw websites. Maar hoe zit het, wanneer je een WordPress professional bent en de sites wilt beheren voor je klanten? Op één site inloggen, en direct al je klanten kunnen bedienen? Dat is toch ideaal, nietwaar?

En ook met een dergelijk gebruik hebben de makers van MainWP Dashboard rekening gehouden.

Het inperken van de rechten van je klant.

WordPress website beheren

Persoonlijk ga ik ervan uit, dat de klant de eigenaar is van een website en deze ook alle rechten moet hebben. Dat is niet met iedere klant een even goed idee. En sommige klanten stellen het op prijs, wanneer je hen beschermt tegen hun eigen gebrek aan kennis.

Sommige WordPress Professionals zijn er ook van overtuigd, dat je het verplicht bent aan je klant dat ze niet onder de motorkap kunnen komen.

Nu bestaat de mogelijkheid om je klant ‘Editor/Redacteur’ te maken, waardoor hij absoluut niet onder de motorkap kan komen. Maar om de analogie met auto’s aan te houden, je moet wel de motorolie en de sproeivloeistof kunnen vervangen.

Gelukkig biedt -opnieuw via een betaalde module- MainWP Dashboard de mogelijkheid om de sites van je klant op een aantal manieren aan te passen.

Eén van die manieren is het beperken van de toegang tot bepaalde onderdelen. Je kan het dus onmogelijk maken voor je klant om plugins te installeren, updaten of verwijderen, maar wel de mogelijkheid om die plugin te gebruiken. Wat hij als ‘Editor/Redacteur’ niet zou mogen.

Branding

Een andere leuke optie is, dat je de site van je klant direct van jouw branding kan voorzien. Je kan het logo op het inlogscherm veranderen, specifieke CSS en HTML code toevoegen aan header en footer in het WP Admin gedeelte en zelfs in de navigatiebalk boven in een knop ‘Support’ plaatsen, waarmee jouw klant vanuit zijn eigen WP Admin omgeving direct een bericht naar jou kan sturen.

Rapportages

Hoe zou jouw klant het vinden, wanneer deze maandelijks van jou een rapport zou ontvangen met daarin onder meer het aantal bezoekers, de prestaties van de website, de up- en downtimes en nog veel meer? Met de betaalde rapportagemodule kan je daar automatisch zorg voor dragen. Jij definieert welke gegevens in het rapport moeten komen en periodiek worden deze automatisch naar je klant verzonden.

Kortom… dit moet je willen!

Wanneer je meerdere websites hebt, of een WordPress Professional bent die minder tijd wil investeren om de klanten beter te helpen, dan heb je eigenlijk vanaf drie websites alleen maar baat bij het gebruik van een dergelijke plugin. Maar je WordPress Websites Beheren vanuit een dergelijke omgeving kost aardig wat tijd om een server hiervoor in te richten.

En daarom heb ik dat voor jou gedaan. Wanner jij gebruik wilt gaan maken van MainWP, dan hoef je niet zelf een sever in te richten en alle PRO plugins aan te schaffen… Ik heb een kant en klare Dashboard server voor jou klaar staan, waar ik alleen nog jouw naam op in hoef te vullen! Inclusief de hosting dus.

Wil jij een compleet ingerichte MainWP omgeving, waarmee je direct aan de slag kan? Klik dan op de knop onder aan dit artikel!

Maar laat ik je eerst vertellen, wat je mag verwachten.

  1. Een compleet ingerichte MainWP Dashboard site met de belangrijkste plugins (gratis en Pro) geactiveerd. De overige plugins zijn wel beschikbaar, nog niet actief (omdat niet gebruikte modules de performance vertragen).
  2. Quick Start handleiding (PDF) waarmee je gelijk aan de slag kan.
  3. Passende hostingcapaciteit
  4. Eerste maand ondersteuning via email, daarna via het -besloten- support forum.
  5. Je kan extra gebruikers toevoegen. Deze extra gebruikers hebben dezelfde mogelijkheden binnen de sites die jij hebt. Het is dus niet de bedoeling om jouw klanten als gebruikers aan het Dashboard toe te voegen. Wat wel mogelijk is, is medewerkers in je bedrijf toe te voegen.
  6. Facultatief één uur ondersteuning via Zoom om je snel wegwijs te maken en je vragen beantwoord te krijgen.

Wat je je ook moet realiseren is dat MainWP Dashboard in principe een zelfstandig werkende applicatie binnen WordPress is. Het installeren van extra plugins is niet mogelijk. Extra plugins zouden alleen negatieve invloed op de performance en/of de stabiliteit van het platform.

Tijdelijke aanbieding

De prijs voor de MainWP omgeving bestaat uit een drietal componenten, de (eenmalige) installatie en activatie kosten, de jaarlijkste hosting en een Zoom sessie van een uur om geadviseerd te worden hoe in jouw situatie MainWP het best gebruikt kan worden.

Wanneer jij de kortingscode IKDOESLIM gebruikt, dan krijg je 100% korting op de Zoom sessie. Deze korting is uitsluitend geldig voor de eerste 25 beslissers (krijg je de melding, dat de code niet meer geldig is, dan heb je dus achter het net gevist).

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.