Enkele SEO tips om te zorgen, dat je site ‘het’ beter in Google doet.
Ik schrijf al heel wat jaartjes over SEO je zou toch bijna zeggen, dat er niets meer is om over te schrijven. Ik zou toch alles al behandeld moeten hebben, nietwaar? Toch zijn er nog zaken over om er voor te zorgen, dat je site het beter in Google doet.
Allereerst moet je realiseren, dat ‘SEO’ geen statisch feit is. Voornamelijk omdat Google eigenlijk niet wil, dat we iets doen om ‘het’ beter in Google te doen. Google ziet het liefst, dat we gewoon schrijven wat we willen schrijven en de ordening van zoekresultaten helemaal aan Google overlaten. Dat is één van de redenen dat Google constant zaken verandert.
Wat echter al die jaren onveranderlijk is gebleven, is dat Google voor het indexeren van iedere site maar een beperkte tijd beschikbaar stelt. Wanneer je controleert welke pagina’s op jouw site wel en niet in Google voorkomen, dan zal je waarschijnlijk merken dat -ongeacht hoe lang je site al bestaat- niet alle pagina’s zijn opgenomen. En dat is simpel omdat Google er nooit aan is toegekomen, omdat Google ook wel ‘iets beters’ te doen had.
Pagina’s uitsluiten van Google
Een goede manier om er voor te zorgen, dat je site dus meer relevante pagina’s geïndexeerd krijgt, is Google te helpen door te vertellen welke pagina’s beslist niet geïndexeerd hoeven te worden. Er is een aantal pagina’s op je site, waarvan het compleet zinloos is, als dit de pagina is, die in zoekresultaten zou verschijnen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan je contact pagina, pagina’s met algemene- en privacy voorwaarden, pagina’s die deel uitmaken van een proces (je winkelwagen pagina, een pagina die vertelt, dat een formulier is ingevuld etc), een inlogpagina en meer.
Wat we het liefst willen is Google te vertellen, dat deze pagina’s uitgesloten mogen worden van de index. Maar hoe doen we dat?
De ‘ongewenste pagina’s’ ontdekken.
Misschien weet je direct welke pagina’s op je site dit zijn, misschien ook niet. Gelukkig hebben we Google zelf om het aan te vragen. Wanneer we als zoekopdracht in Google intikken : “site:eendomeinnaam.nl” waarbij we natuurlijk ‘eendomeinnaam.nl’ vervangen door de naam van de gewenste site, dan zien we alle pagina’s zoals ze op dat moment bij Google bekend zijn. En daarvan gaan we vervolgens een aantal pagina’s verwijderen.
Yoast SEO
We kunnen er namelijk voor zorgen, dat Google niet meer komt kijken naar die pagina’s die er eigenlijk niet toe doen. Om dit mogelijk te maken, hebben we een plugin nodig, die Google dat wil vertellen. Er is een groot aantal plugins waarmee dit kan, maar in ons geval maken we gebruik van de SEO plugin van Yoast. Deze is in het verleden vaker besproken op deze site.
Op iedere pagina en ieder blog-bericht plaatst deze plugin een ‘meta box’ waar je je informatie met betrekking tot SEO in kunt geven. Klik je in deze box op het ’tandwiel’ aan de linker kant, dan kom je op het tabblad met geavanceerde instellingen.
Zorg ervoor dat op deze pagina de waarden ‘no-index’ en ‘no-follow’ worden aangegeven en Google zal deze pagina niet meer opnemen in de index.
Een pagina uit Google verwijderen
Maar stel nu dat er per ongeluk een pagina in Google terecht is gekomen, die daar beslist niet in had gemoeten. Zoals bijvoorbeeld een downloadpagina, die mensen pas hadden moeten zien, nadat ze een formulier hadden ingevuld. Je wilt deze pagina het liefst zo snel mogelijk ‘onzichtbaar’ hebben.
Het verzoek om de pagina niet (meer) op de nemen in de zoekresultaten kan dagen, weken, zelfs maanden duren. Google doet pas iets met het verzoek wanneer de pagina opnieuw bezocht wordt. Wil je deze pagina sneller uit de resultaten verwijderen, dan kan dit met de Google ‘Search Console’. De ‘Search Console’ is eigenlijk niets meer of minder dan wat vroeger de ‘Webmaster Tools’ waren… alleen een beetje anders ingedeeld en enkele functies zijn vervallen, nieuwe toegevoegd. Als je nog geen account voor die site hebt, moet je eerst de site aan je Google account toevoegen. De makkelijkste manier is om site:jouwsitenaam.nl in te typen in de zoekregel van Google en het allereerste resultaat (een advertentie van Google voor de ‘Search Console’) aan te klikken. Volg Googles instructies om het eigendomsrecht van de site te verifiëren en enkele momenten later heb je toegang tot alle functies van de ‘Search Console’. Hierin kan je Google verzoeken de url te verwijderen: Kies ‘Google index’->URL’s verwijderen’ en voer vervolgens alle URL’s in die je verwijdert wilt hebben. Enkele dagen later zijn ze ook verdwenen. Zorg alleen wel dat ze in de toekomst ook niet meer geindexeerd zullen worden, door de ‘no index’ en ‘no follow’ aan te geven.
Meten waar ik sta…
Natuurlijk wil je graag weten hoe je site het doet voor een aantal trefwoorden. Eén van de manieren om dit te ontdekken is de ‘SEO’ optie in het WordXPression Service Contract, maar er zijn meer gedetailleerde mogelijkheden. Ik heb in het verleden enkele plugins hiervoor besproken, maar helaas is hun bruikbaarheid sterk verminderd door de pogingen van Google om het toch vooral maar niet inzichtelijk te maken, hoe goed of slecht je site het in hun index doet. De enige dienst die zomaar mag weten hoe sites gepositioneerd zijn in Google… is Google zelf. En recent heb ik een heel handig tooltje ontdekt, wat hier dankbaar gebruik van maakt.
Keyword Position Checker Tool
Het is de ‘Keyword Position Checker Tool‘. In principe is het gewoon een spreadsheet in Google Docs. Na het ingeven van je email adres kom je op een pagina waar je deze tool naar je eigen Google Drive kunt kopieren. Met de kopie van deze tool ga je aan het werk.
Je vult je site, de taal en de ‘google versie’ die je wilt gebruiken in en tikt vervolgens op iedere regel een keyword in waarop je vindbaar wilt zijn. De Keyword Position Checker Tool zal je vervolgens vertellen, wat je positie is, welke sites 1 positie onder, en 1 positie boven jou zijn genoteerd en welke site op één staat.
Het aardige van deze tool is, dat -zolang hij blijft werken- hij gebruik maakt van Googles eigen IP adressen om de informatie op te halen. Op het moment dat je dit spreadsheet zou downloaden en openen in een ander programma, zou hij direct stoppen met werken, omdat je dan je eigen IP adres gebruikt.
For the time being een leuke tool die nuttige informatie op kan leveren en zeker aan te bevelen.
Voor meer tips over SEO, zie ook de SEO checklist…
Wil je SEO goed onder de knie krijgen? Dan is de SEO WordPress PowerClass precies iets voor jou!
Dit blogartikel geeft een antwoord op de volgende vragen
- Hoe kan ik een pagina uit Google verwijderen?
- Hoe controleer ik mijn positionering in Google?
- Hoe zorg ik dat ik het beter in Google doe?
- Hoe maak ik pagina’s onzichtbaar voor Google.