Webinars voor je onderneming – De techniek

Update April 2020 – Wil je er helemaal klaar voor zijn om jouw trainingen ook live online te kunnen geven, kijk dan ook eens naar de live online training ‘Trainen in de Digital Classroom‘. In deze training leer je alles wat er bij komt kijken om je webinar of online training vanuit huis op te zetten.

Wat komt er kijken bij een webinar.

webinars | Webinars voor je onderneming - De techniek

Regelmatig krijg ik de vraag, wat er eigenlijk allemaal komt kijken bij een webinar. Nu is dit een heel brede vraag, want een webinar kan eigenlijk in vele vormen worden aangeboden. Vanaf een ‘lezing’ achter de microfoon en de webcam van je laptop tot en met een professionele videoproductie in een studio met een camera team.

Beide uitersten wil ik in dit artikel niet bespreken. Waar ik wel op in wil gaan is hoe jij als ZZP-er tegen redelijke kosten een professioneel ogend webinar voor jouw bezoekers op kan zetten.

Opnieuw een drieluik.

Dit artikel maakt deel uit van een drieluik waarvan de overige twee in de nabije toekomst zullen worden geplaatst. In dit eerste artikel gaan we vooral in op de opnametechniek. In het tweede artikel kijken we naar hoe je jouw webinar organiseert en structureert. Tenslotte zal ik in het derde artikel in een aantal (video)stappen laten zien, hoe je éénvoudig een webinar in kan bouwen in jouw website.

Je ‘broadcast’ software.

Om te beginnen heb je software nodig om jouw webinar bij je bezoekers te brengen. Nu kan je hiervoor een groot aantal online diensten gebruiken. Van deze diensten is Gotowebinar. Een andere mogelijkheid is echter gebruik te maken van een gratis dienst. Van deze gratis diensten zijn waarschijnlijk Facebook Live en YouTube Live Streaming (voorheen Google+ Hangout on Air).

In dit -en de komende- artikelen gaan we vooral in op hoe je YouTube Live Streaming kan gebruiken.

Je ‘Mix’ software

Standaard zal de meeste broadcast software je de keuze bieden of je gebruik wilt maken van je webcam, het beeld op je computer, of beide. En waarschijnlijk ken je het type webinars wel, waarbij de zender onhandig heen en weer ‘tabt’ tussen de verschillende schermen die hij open heeft staan.

Wil je het wat professioneler aanpakken, dan maak je gebruik van ‘mix’ software. Met behulp van dergelijke software kan je alvast verschillende applicaties voorbereiden en met behulp van ‘hotkeys’ heel makkelijk heen en weer schakelen. Je hebt zo bijvoorbeeld één ‘scherm’ (een ‘scene’ genoemd in de meeste programma’s van dit type) laten bestaan uit een website, met in een hoekje het beeld van je webcam, een andere ‘scene’ is bijvoorbeeld een volledig beeld van de webcam en de derde ‘scene’ kan een Powerpoint presentatie zijn.

Gebruik makend van dergelijke software schakel je naadloos over van de éne scene op de andere.

Een populair programma hiervoor is XSplit. Dit programma is in de éénvoudigste versie geheel gratis. En voor de meeste toepassingen is deze gratis versie ook voldoende. Oorspronkelijk is dit programma bedoeld voor ‘gamers’ die hun livestreams aan andere gamers willen tonen. Maar de XSplit Broadcaster versie kan ook prima gebruikt worden voor andere doeleinden.

Het is eenvoudig om de uitvoer van XSplit direct naar YouTube LiveStream te sturen.

Werkelijk live?

Wist jij overigens dat veel webinars niet live uitgezonden worden? Het belangrijkste deel is een videoopname die wordt afgespeeld. Vaak is alleen in het Q&A gedeelte werkelijk live.

Vooral wanneer je vaker hetzelfde webinar af wilt spelen, is het een goed idee dit van te voren als een videobestand klaar te maken en met een programma als XSplit af te spelen.

Wil je zogenaamde ‘screencasts’ laten zien -opnamen van wat er op je computer gebeurt- kan dit ook goed met XSPlit, wanneer je de video stuurt naar een apart bestand. Wil je het wat professioneler aanpakken, dan kan je gebruik maken van Camtasia. Met dit programma kan je achteraf inzoomen op het actieve gebied van je scherm of bijvoorbeeld automatisch laten zien welke toetscombinaties zijn aangeklikt.

Internet verbinding

Eén van de belangrijkste onderdelen van een webinar is natuurlijk een goede internet verbinding. Het mooie van een programma als XSplit is, dat dit aangeeft wat de hoogst mogelijke resolutie is, waarop je jouw webinar uit kan zenden. Standaard is tegenwoordig eigenlijk 720p. 480p is ‘nog net acceptabel’, maar lager wil je beslist niet. Haal je deze resolutie niet, kan het raadzaam zijn om na te gaan, of je eventueel niet vanuit een andere locatie uit wilt zenden.

Denk er ook aan, dat je tijdens het webinar je netwerk zover mogelijk ‘vrij’ wilt houden. Dus geen zware downloads en je huisgenoten zullen het even zonder Netflix moeten stellen.

Webcam

Om een aantal redenen is het zelden een goed idee gebruik te maken van de webcam die in je laptop zit ingebouwd. Eén belangrijke reden is de kwaliteit. De meeste laptops hebben een camera met een vrij beperkte resolutie. Een andere reden is dat over het algemeen een camera op de laptop ervoor zorgt, dat je er behoorlijk ongezond uitziet. Het meeste licht wat door deze camera wordt opgevangen is afkomstig van je beeldscherm en dit licht vaak een blauwe gloed heeft.

Mijn persoonlijke voorkeur is de Microsoft LifeCam. Dit is een Full HD webcam met een uitstekende beeldkwaliteit. Het aardige van deze camera is dat je deze op een camerastatief kan plaatsen. Op deze manier kan je de camera ook vanuit een andere hoek dan de standaard camera in je laptop gebruiken.

Microfoon

Voor een webinar maakt de kwaliteit van het geluid vaak het verschil tussen een goede webinar en een enorme flop. Een mindere beeldkwaliteit kunnen mensen vaak nog wel accepteren, maar mindere geluidskwaliteit wordt zelden gewaardeerd.

Het heeft mij enkele jaren gekost om een microfoon te vinden, waar ik werkelijk tevreden over was, maar nu heb ik hem dan. De Blue Yeti is een ideale microfoon voor geluidopnames via je computer. Mocht je deze microfoon te duur vinden -hij is aan de prijzige kant- dan is de Blue Snowball Ice een mooie plaatsvervanger. Deze heeft iets minder mogelijkheden, maar wanneer je hem alleen voor webinars gaat gebruiken, kan je hiermee prima uit de voeten.

Tenslotte

Toevoeging April 2020 : Nu, met de corona crisis en het vooruitzicht dat het nog enkele maanden zal duren voor er weer ‘gewoon’ cursussen kunnen worden gegeven is het voor jou als kennisondernemer belangrijk geworden je lessen ook ‘Live online’ te kunnen geven. In mijn recentere blogartikel over de digital classroom ga ik er dieper op in hoe jij met beperkte middelen een kwaliteitstraining online kan geven.

Heb je behoefte aan wat meer begeleiding, schrijf je dan in voor de training ‘Trainen in de Digital Classroom

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht