Jouw WooCommerce in meerdere talen

Webwinkelen over de grens: Wir sprechen English!

worldwide shipping

De EU begint steeds meer een virtuele eenheid te worden en het verkopen van onze producten over de grens wordt steeds makkelijker gemaakt. Er is slechts één hobbel die binnen een samenwerkingsverband als de Europese Unie nooit overwonnen zal worden: We spreken allemaal een andere taal. En mocht je denken, dat je je met Engels wel kunt redden, moet je maar eens naar Frankrijk, Italië of Polen op vakantie gaan.

Wanneer je online met WooCommerce jouw producten -of ze nu digitaal of fysiek zijn- wilt verkopen, ontkom je er dus niet aan om jouw webwinkel in meerdere talen te hebben. WordPress biedt zelf geen ondersteuning voor meertaligheid, maar gelukkig is er een aantal plugins, wat dit wel doet. En van deze plugins is WPML – WordPress Multi Language– wel de meest uitgebreide en meest bekende.

Oh, was ik maar bij moeders thuis gebleven?

Maar voor we verder naar deze plugin kijken, moeten we eerst overwegen, of we daadwerkelijk over de grens willen verkopen en -niet even onbelangrijk- in welke landen/talen we onze producten aan willen bieden.

  • Welke talen kun je met je support ondersteunen?
    Het is mogelijk om je website in iedere Europese taal te laten vertalen, maar wanneer er straks gemaild of gebeld wordt met een support vraag, heb je jouw vertaler waarschijnlijk niet direct beschikbaar. Hoe ga je daar mee om? Of laat je liever die talen achterwege en beperk je jezelf tot de talen, die je zelf beheerst?
  • Hoe zit het met online betalen over de grens en de acceptatie van betaalmethoden?
    Paypal is wereldwijd een goed geaccepteerde betalingsmethode, maar niet iedereen gebruikt dit. De algemene acceptatie van online betalingen kan per land verschillen. Neem alleen Nederland bijvoorbeeld al: iDEAL is veel meer geaccepteerd dan PayPal en Creditcard. Wil je in het buitenland verkopen, zul je dus moeten weten wat de best werkende betaalmethoden zijn en onderzoeken of het voor jou de moeite loont, deze beschikbaar te stellen.
  • De ‘verkooptriggers’ verschillen per cultuur.
    Een Nederlander laat zich gemiddeld vooral door de prijs overtuigen, een Duitser door de kwaliteit. Met een vertaling moet je niet alleen rekening houden met het woordgebruik, maar ook met de cultuur die achter deze woorden schuil gaat.
  • Hoe zit het met de internationale verzendkosten? Hoe werkt jouw retourpolicy over de grens?

WPML

Maar als je dan toch besloten hebt over de grens te gaan verkopen, moet je site in meerdere talen worden ingericht. Indien je voor WooCommerce in meerdere talen WPML gaat gebruiken, is het allereerst van belang, dat je kiest voor de juiste versie. WPML komt namelijk in een tweetal ‘smaken’: Multilingual Blog en Multilingual CMS. De Multilingual CMS is de versie die jij moet hebben.

Het fraaie van WPML is, is dat het een totaaoplossing is. Het biedt je niet alleen de mogelijkheid vertaalde teksten in te voeren, maar het is een compleet ‘Translation Management System’. Pas je een brontekst aan, wordt automatisch gesignaleerd, dat de vertalingen niet meer up to date zijn. Je kunt gebruikers aan jouw WordPress site toevoegen, waaraan je de bevoegdheid koppelt een bepaalde taal te mogen vertalen. Jouw vertaler kan dus gewoon inloggen en aan de slag gaan. Maar het gaat een stap verder: Heb je geen vertaler, dan heeft WPML een geïntegreerde koppeling met de vertaaldienst ‘ICanLocalize’. Rechts van iedere tekst staat een inschatting van de kosten voor het vertalen van een pagina en -na het openen van een account bij ICanLocalize, kun je met een spreekwoordelijke druk op de knop je pagina laten vertalen door een native speaker.

Internationaal betalen

Wil je jouw klant laten betalen in Euro, Dollar of de valuta van zijn eigen land? Indien je kiest voor het laatste, geef je de klant een stuk meer vertrouwen. Het is makkelijker de prijzen met de lokale prijzen te vergelijken. Ook kan het noodzakelijk zijn: Niet iedere betaalprovider geeft de mogelijkheid in meerdere valuta af te rekenen. Een eenvoudig voorbeeld: Met iDEAL kan je alleen in Euro’s afrekenen. Als jij bijvoorbeeld in Polen zaken wilt doen via een betaalprovider die alleen de zloty als munteenheid accepteert, zullen de prijzen ook hier heen omgerekend moeten worden. WPML zorgt daarvoor, indien je werkt met WooCommerce! Nadeel: Je moet wel zelf de wisselkoersen bij gaan houden.

Ook wil je de klant niet lastig vallen met tientallen betaalmethoden die voor het land van herkomst niet relevant zijn. Een aparte plugin van WPML (bij de prijs inbegrepen) toont alleen die betaalmethoden, die in dat land ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden.

En voor wat de BTW betreft, hiervoor is ook een oplossing bedacht.

Conclusie

Verkopen over de grens is niet iets waar je ‘zomaar aan moet beginnen’. Ieder land waar jij jouw product beschikbaar wilt stellen zal  afzonderlijk moeten worden onderzocht. Daarna zal een eenvoudige vraag beantwoord moeten worden.  Hoe zit het met de kosten ten opzichte van de te verwachten baten? Als jij in staat bent deze vragen gunstig voor jou te beantwoorden, is WPML echter een prima tool om jouw WooCommerce in meerdere talen beschikbaar te stellen.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Ondersteuning bij je WordPress Website? Kom naar het WP Café!