Elementor plus licenties in de cloud – Een haalbare optie?
Sinds enige tijd heeft Elementor een nieuwe dienst. De ‘Elementor Cloud Website‘. Waar dit op neerkomt, is dat je een kant en klare WordPress website krijgt plus Elementor en Elementor Pro voorgeïnstalleerd. Je moet alleen nog de de website bouwen.
Of dat nu wel of geen aantrekkelijke optie is, is natuurlijk grotendeels afhankelijk van wat precies het aanbod is. Laten we hier dus eens nader naar kijken.
Het aanbod
Wanneer je kiest voor een ‘Elementor Cloud Website’ van Elementor dan krijg je onderliggend de beschikking over de volgende diensten en producten
Google Cloud Platform
Jouw Elementor Cloud Website zal worden gehost op het Google Cloud Platform. Hoewel mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar Amazon Web Services, is het Google platform een betrouwbaar en potentieel snel platform voor het hosten van websites. Hier is dus helemaal niets mis mee. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken of je wel aan de GDPR zal gaan voldoen, want als Europeaan ga je gebruik maken van de Google services via België.
Cloudflare CDN
Een CDN vervult eigenlijk een beetje een dubbele rol. Statische content zoals afbeeldingen, JavaScript en CSS zal aangeboden worden via een aparte bron. Hiermee wordt jouw server ontlast, waardoor je site enigszins tot veel sneller zal worden. Maar zo’n CDN doet nog meer, maar dat merk je pas wanneer je bezoekers eigenlijk uit heel de wereld komen. Zo’n CDN, een ‘Content Delivery Network’ heeft namelijk ‘entry points’ over de hele wereld, en zal jouw statische content aanleveren via het entry point wat het dichts bij jouw bezoeker is. Op deze manier wordt niet alleen je server ontlast, maar krijgt je bezoeker de data via de snelst mogelijke verbinding.
En Cloudflare heeft als CDN een behoorlijk goede naam.
Domeinnaam
Wat Elementor Cloud ook zegt aan te bieden is een ‘gratis domain connection‘. Je zou dit op kunnen vatten als een ‘gratis domeinnaam’, maar dat is beslist niet het geval. Jouw site zal worden gehost op een subdomein van elementor.cloud. Dus bijvoorbeeld mijnbedrijfsnaam.elementor.cloud. Natuurlijk wil je hier gewoon iets hebben als mijnbedrijfsnaam.nl of mijnbedrijfsnaam.com. Dat kan, maar dan moet je wel die domeinnaam apart registreren, en dat kan niet bij Elementor zelf.
Op zich is dat absoluut geen nadeel. Sterker nog, ik zie dit als een voordeel. Wil je weten waarom, dan moet je mijn blogartikel over de Wet van Murphy nog maar eens lezen. Maar weet dus, dat je nog een domein moet registreren.
De capaciteit
Hoeveel opslagruimte en bandbreedte heb je voor je Elementor Cloud Website?
- 20 GB opslagruimte
- 100 GB bandbreedte
- 100.000 maandelijkse pagina hits.
Dat is behoorlijk ruim voor een standaard website. Voor mij zou dit genoeg zijn om de WordXPression site hier op te kunnen hosten.
Wat niet zo ruim is, is het aantal emails wat er per dag vanaf de site verzonden mag worden. Maximaal 100 stuks.
Dus dat is alle email die vanuit de website wordt gegenereerd, zoals :
- Contactformulieren
- WooCommerce mail
- Commentaar notificaties
- Wachtwoord reset berichten
en nog veel meer. Heb je bijvoorbeeld een redelijk goedlopende webwinkel, dan heb je deze 100 emails binnen no time verzonden. Want voor iedere bestelling worden er sowieso al minimaal twee verstuurd: Een bestel bericht een jou en een bestel bevestiging aan de klant.
Gelukkig is het wel mogelijk om de berichten via een SMTP plugin te versturen.
Back ups
Elementor maakt dagelijks een automatische back up en het is ook mogelijk om handmatig een backup te maken. Helaas is die back up niet in een formaat wat je zomaar makkelijk op een andere server neer zou kunnen zetten. Dus in het -redelijk onwaarschijnlijke, maar niet onmogelijke- geval dat de Elementor Cloud er meerdere dagen uit zou liggen heb je geen uitwijkmogelijkheden.
De test
Om uit te proberen hoe deze ‘Elementor Cloud Website’ werkt, heb ik de vriendelijke mensen van Elementor gevraagd of ik een tijdelijk test account kon krijgen voor mijn blogartikel. En de vriendelijke mensen van Elementor waren inderdaad heel vriendelijk.
Voor alle duidelijkheid, je hebt op het moment dat je een ‘Elementor Cloud Website’ abonnement aangaat nog geen website. Die moet je nog gaan maken. En om dat te doen kan je kiezen uit de verschillende template- of site kits die met Elementor mee komen, een template kit aanschaffen bij een derde partij zoals ThemeForest of gewoon -wat ik je eigenlijk aanbeveel- van scratch af aan zelf je site bouwen.
Het nadeel van de eerste oplossing – een template kit die met Elementor meekomt- is dat -althans naar mijn smaak- de keuze wel heel erg beperkt is. Een template kit via ThemeForest of Envato Elements is meer aan te bevelen, niet alleen omdat er een grotere keuze is, maar de ontwerpen ook veel praktischer zijn.
Het nadeel van de meeste template kits van ThemeForst/ Envato Elements toch om wat meer ervaring met Elementor Pro vragen. Voor iemand die net met Elementor begint, is het best een uitdaging.
Dus dan blijft de derde manier over… de site van scratch af aan opbouwen.
Je merkt geen verschil
In het dagelijks werken met je website, zowel bij de opbouw als bij het gebruik merk je eigenlijk niet veel verschil met een regulier gehoste website. Om snelheden te kunnen vergelijken heb ik twee identieke sites gebouwd, de één gehost bij mijn eigen favorite hoster, Eco Web Hosting, de ander dus in de Elementor Cloud. Bij de één gebruikte ik dus het Stack CDN, bij de ander CloudFlare. Wat ik verwacht had, was dat de site merkbaar sneller zou zijn. Maar pas bij een stress test (een script laadt en herlaadt pagina’s verschillende keren, hiermee veel verkeer simulerend), was er een lichte ‘winst’ te bemerken voor de Elementor Cloud. Deze winst zat hem vooral in het feit, dat het CloudFlare CDN een grotere dekking heeft dan het Stack CDN. Maar deze ‘winst’ merk je alleen, wanneer jouw Elementor Cloud Website zich vooral richt op een publiek verspreid over de hele wereld.
En dan hebben we het over een meetbaar verschil, nog niet eens over een merkbaar verschil.
Het grote verschil tussen een ‘klassieke’ Elementor website en een Elementor Cloud website zit hem dus niet in de snelheid.
Hoe zit het met de prijs?
De kosten van een Elementor Cloud Website
Wanneer ik over prijzen begin begeef ik mij natuurlijk altijd op gevaarlijk gebied, omdat die zomaar kunnen veranderen. Wanneer je dit leest is het dus vooral van belang, dat je ook zelf onderzoek doet naar wat nu eigenlijk zo’n Elementor Cloud Website kost en wat de mogelijkheden zijn.
Laten we eens twee situaties met elkaar vergelijken.
Je hebt één WordPress website
Dat is de situatie die waarschijnlijk voor de meeste mensen geldt, je hebt één enkele website. Dan wil je waarschijnlijk ook een email adres op hetzelfde domein. Kies je voor een Elementor Cloud Website dan wil dat zeggen, dat je naast je hosting -op dit moment 99 dollar per jaar- toch nog iets van e-mail hosting nodig hebt. Hiervoor kan je Google Business Starter voor kiezen voor € 5,20 per maand, of je kan een goedkoop hosting account ergens nemen voor 1 of 2 tientjes per jaar. Laten we voor het rekenvoorbeeld uitgaan van de goedkoopste oplossing, een hosting account ergens voor 10 euro (ofwel op dit moment 11,17 dollar).
Ruwweg kost een ‘complete oplossing’ je dus 110 dollar per jaar, wanneer je een Elementor Cloud Website plus email wilt. Bovendien moet je bepaalde plugins installeren en configureren, om ook meer dan 100 mails per dag van je site te kunnen versturen.
Voor de tweede oplossing vergelijk ik het graag met het account type waarop ik de vergelijkende test heb gedaan, omdat ik weet, dat die hetzelfde presteert als het Elementor Cloud Website account. Dat is 60 Britse ponden per jaar, ofwel zo’n 80 dollar vandaag de dag. Maar dan heb je nog geen Elementor. Dat kost voor één licentie 47 dollar, dus bij elkaar ben je zo’n 127 dollar kwijt.
Voor één website ben je met een Elementor Cloud Website, indien je je site op een kwalitatief goed platform wilt hosten, goedkoper uit.
Je hebt 2 of meer websites
Veel van mijn klanten hebben twee of meer websites. Dan verandert er iets. Voor je Elementor Cloud Website is het eigenlijk heel makkelijk : Twee websites is gewoon twee keer één website. Bij extreem goedkope hosting is het ook vaak zo, dat dit slechts voor één domein is, dus voor een Elementor Cloud Website is twee websites eigenlijk gewoon 2×1 website, ofwel 220 dollar per jaar.
Kijken we weer naar Eco Web Hosting, dan betalen we 100 pond per jaar om drie websites te mogen hosten.
En voor de Elementor licentie betalen we voor drie sites 99 dollar. Dus bij elkaar 134 dollar voor de hosting, 99 dollar voor de licentie, dus 233 dollar voor het geheel. Nog steeds 13 dollar duurder dan de Elementor Cloud Website oplossing.
En bij drie websites of meer?
Je raad het al. Voor de Elementor Cloud Website betalen we voor 3×1 website, of wel 330 dollar per jaar. Voor de Eco Web Hosting oplossing hadden we de kosten al berekend: want zowel de hosting als de licenties zijn bij 2 en 3 sites hetzelfde, 233 dollar dus, of 107 dollar goedkoper…
En meer sites?
Naarmate je meer sites hebt worden de kosten per site voordeliger wanneer je gebruik maakt van het ‘Niet Elementor Cloud’ model. In het Cloud model betaal je een het aantal websites maal 99 dollar voor je hosting, plus een klein extra bedrag voor je email adressen.
Hoe meer websites je hebt, hoe voordeliger het wordt, wanneer je een andere hostingoplossing kiest, plus een bijpassend Elementor licentie model.
Enkele andere kanttekeningen
Wat ook belangrijk is, is te realiseren dat bij een keuze voor een Elementor Cloud Website bepaalde plugins niet gebruikt kunnen worden. Zo is het onmogelijk een andere pagebuilder te installeren naast Elementor en zullen de meeste backup plugins niet werken. Wanneer je voor je business bijvoorbeeld (automatisch) vaker dan éénmaal per dag een backup moet maken (niet ongebruikelijk voor een webshop), dan is een Elementor Cloud Website niet aan te bevelen.
Wanneer je je site naar een ander platform wilt migreren, dan kan je wel een behoorlijke uitdaging hebben. De meeste migratietools die nemen namelijk een website integraal over. Volgens de FAQ bij het Elementor Cloud Website plan kan je de content via de export / import functie van WordPress zelf gebruiken en het ontwerp kan je overzetten met de export / import functies van Elementor.
Juist ja. Niet dus! Je moet namelijk mogelijk nog meer exporteren en importeren zoals
- Je gebruikerstabel
- De instellingen van je plugins
- Liefst ook de plugins zelf, je wilt ze niet allemaal opnieuw installeren.
Nu was het geen probleem om met All in One Migration mijn site te exporteren, maar ik maak mij wel zorgen voor de toekomst. Een groot aantal migratie plugins is ‘blacklisted’ als plugins die je niet bij een Elementor Cloud Website mag gebruiken. Is dit toeval, of is de bedoeling dat de site niet makkelijk migreerbaar mag worden? Is dat laatste het geval, dan kan ik erop rekenen, dat All in One Migration op een gegeven moment ook op de ‘verboden lijst’ komt te staan.
Conclusie
Ik heb eerlijk gezegd gemengde gevoelens bij deze nieuwste dienst van Elementor. Voor iemand met één website is het eigenlijk een geweldige oplossing. Zonder al te veel gedoe snel online. Het werkt goed, het werkt fijn en het is goed betaalbaar. Wat wil je nog meer?
Eén van die dingen die ik mogelijk zou willen is ook weg kunnen gaan als de oplossing mij niet meer past. Bijvoorbeeld wanneer de systeembeperkingen van de Elementor Cloud Website mijn website functioneel of technisch gaan beperken.
En wat ik eigenlijk mis is het vertrouwen, dat dit straks mogelijk zou zijn. De ‘blok lijst’ van de niet te gebruiken plugins bezorgt mij een beetje een unheimisch gevoel, dat er mogelijk toch sprake is van een ‘gegijzelde website’, waardoor ik niet meer weg kan.
Beginnen met een Elementor website?
Ben je op zoek naar een nieuwe website, dan is Elementor als basis zeker iets om te overwegen. En WordXPression bouwt sinds 2017 al websites met Elementor. Er is letterlijk een oplossing voor ieder budget. Van een complete WordPress XPress website op maat tot een voordelige WP Basix website. En doe je het liever zelf, dan leveren de online cursussen ‘Bouw Zelf je WordPress Website‘ en ‘Bouw zelf je Webshop met Elementor Pro’ je alle informatie die je nodig hebt.
Daarnaast biedt WordXPression sinds 2021 ook een ‘Startpakket WordPress’ of een ‘Startpakket WooCommerce’ aan, twee kant en klare configuraties, inclusief een basisontwerp voor een website, wat je zelf met Elementor aan kan passen.
Ook voor webshops en online leeromgevingen kan je prima bij WordXPression terecht.