Gutenberg Blokken – Nog meer ‘Guts’ voor Gutenberg

Het gaat de ‘gute’ kant op met de nieuwe editor – Meer gutenberg blokken

Een tijdje terug heb ik een ‘kijkje in de keuken van Automattic’ met je gedeeld, waarin gedemonstreerd werd, wat nieuwe functies in Gutenberg 2.0 zullen worden. Leuk natuurlijk zo’n ‘peek in the future’, maar tot op vandaag moeten we het doen met de Gutenberg die er nu voorhanden is.

En zoals ik je een tijdje geleden beloofd heb, hou ik je op de hoogte van de ontwikkelingen rond deze nieuwe WordPress editor.

Vandaar dat ik mijn ervaringen met een vijftal plugins voor Gutenberg met jou wil delen.

Kadence Blocks – Gutenberg Page Builder Toolkit

Ik liep min of meer tegen deze plugin aan. Een klant van mij was totaal ontevreden over de ‘buttons’ zoals deze in Gutenberg voorkomen. Te weinig keuze in de mogelijkheden.

En hij heeft natuurlijk gelijk. Niet ‘omdat de klant altijd gelijk heeft’, maar omdat het inderdaad zo is, dat niet alleen de ‘standaard buttons’ een beetje mager in de mogelijkheden zijn, maar ook omdat ze absoluut niet ‘what you see is what you get’ zijn. Bij sommige thema’s moet je van goede huize komen en behoorlijk wat CSS gebruiken om de ‘knoppen te temmen’. Knoppen die jij gecentreerd wilt hebben, gaan stiekem toch naar links, en ook de tekst heeft niet altijd de kleur, die jij instelt.

Gelukkig liep ik al snel tegen ‘Kadence Blocks’ aan. Heel optimistisch noemen ze zichzelf een ‘Gutenberg Page Builder Toolkit’, en dat is in mijn optiek wel iets te optimistisch, maar er wordt in ieder geval een nuttige uitbreiding op de standaard functionaliteiten van Gutenberg blokken aangeboden.

Naast de ‘Advanced button’, waar je behoorlijk wat meer mee kan, dan met de eigen ‘Gutenberg button’, was ik zelf heel gecharmeerd van de volgende onderdelen

Mijn favoriete blokken in deze plugin:

  • Row Layout. In mijn optiek zou dit beter een ‘column layout’ genoemd kunnen noemen. Het is een grote verbetering ten opzichte van het standaard Gutenberg ‘kolommen’ blok.
  • Advanced Heading Block. Een prima vervanger voor je standaard ‘Kop’ teksten. Naast de mogelijkheden om kleur en font in te stellen (en je kan hier kiezen uit alle Google fonts), is een ander prachtige eigenschap, dat de fontgrootte zich aan kan passen aan de schermgrootte. Dus het font wordt op een telefoon of tablet vanzelf kleiner.
  • Testimonials block. Neem makkelijk testimonials op in je pagina.
  • Info box. De naam zegt het al. Een ‘info box’ is een blok waarin je tekst en een image kan plaatsen. Veel gebruikt als je uit 2,3 of 4 opties kan kiezen om heen te gaan.
gutenberg blokken
Een voorbeeld van een infobox

En dit is nog maar een kleine bloemlezing van de mogelijkheden.

Ok, deze plugin haalt het niet bij de mogelijkheden van een volwassen page builder, maar wanneer je liever niet met pagebuilders werkt en toch je pagina’s af en toe wilt verfraaien, dan is deze plugin een uitkomst.

En het leuke is, hij is nog gratis ook.

Gutenberg Blocks Templates – 50+ Free Gutenberg Block Designs

Wil je snel en makkelijk je Gutenberg pagina opmaken? Dan is Gutenberg Blocks Templates een uitkomst. 50+ ontwerpen voor allerlei ‘secties’ op je pagina, die je naar eigen believen aan kan passen.

Wil je een complexe layout maken, dan is dit werkelijk een enorme timesaver.

Er is ook een Premium versie beschikbaar voor -op dit moment- het ongelofelijke bedrag van 9 dollar.

Postberg

Postberg is een plugin waarmee je een block toevoegd, waarin je op allerlei manieren je ‘latests posts’ uit de blog kan laten zien. Niet alleen het ‘gewone lijstje’ wat je gewend bent vanuit de standaard WordPress widget, maar mooi opgemaakt…

Het enige wat jammer is van deze plugin, is dat deze alleen werkt op ‘blogposts’, niet op andere custom post types.

gutenberg blokken
Eén van de vele mogelijke layouts met ‘Postberg’

Advanced Gutenberg Blocks

Het nadeel van iedere ‘Gutenberg Block collectie’ is dat je al heel snel het gevoel krijgt, dat ‘je dit eerder gezien hebt’. Heel logisch. Iedereen met twee hersenhelften heeft de manco’s in Gutenberg opgemerkt en meerdere plugin bouwers proberen deze gaten met hun eigen producten op te vullen.

Bij ‘Advanced Gutenberg Blocks‘ had ik dat gevoel wat minder. Hier had men toch een aantal gutenberg blokken, die ik nergens anders zomaar tegenkwam.

Enkele heel nuttige blocks :

  • Latest WooCommerce product slider
  • Advanced Table block
  • WordPress Login Block
  • WordPress Register block

Voor een deel komen de overige blokken aardig overeen met de hierboven besproken Kadence Blocks

Blocks by User Role

Wil je bepaalde blokken alleen laten zien aan mensen die zijn ingelogd, of juist niet? Ga je andere informatie tonen aan de editors van je site, dan aan de schrijvers? Wil je dat geregistreerde gebruikers geen reclame meer hoeven te zien?

Dan is Blocks by User Role een uitkomst.

Met name als je dit combineert met een andere plugin waarmee je nieuwe gebruikersrollen kan definiëren.

Het enige minpuntje aan deze plugin is dat uitsluitend het ‘blocks by user role’ blok per gebruiker ingesteld kan worden. Daarmee beperk je je in feite dat alle content die je in een ‘gewone editor’ in zou kunnen voeren. Je kan binnen een ‘user role’ blok geen andere Gutenberg blokken plaatsen.

Ten slotte

Meer leren over Gutenberg? Tijdens de Introductiecursus WordPress wordt hier uitgebreid op ingegaan.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht