Is WPForms een serieuze concurrent voor GravityForms?

Doorstaat WPForms het vergelijk met GravityForms?

Er is geen discussie mogelijk. GravityForms is al sinds jaren de onbetwiste marktleider en de facto oplossing voor professionele formulieren voor WordPress. In het verleden heb ik behoorlijk wat andere plugins getest, maar ik heb eigenlijk tot nu toe geen serieuze concurrentie voor GravityForms kunnen vinden die in staat is GravityForms op alle gebieden uit te dagen.

Maar de laatste tijd is de populariteit van een nieuwkomer, WPForms, hard aan het groeien. Dus besloot ik er eens wat tijd in te investeren om GravityForms en WPForms eens serieus met elkaar te vergelijken.

De eerste indruk

Direct na installatie was de eerste kennismaking gelijk al een prettige. De gebruikersinterface van GravityForms doet een beetje gedateerd aan. Logisch natuurlijk, omdat deze plugin al weer een decennium meegaat. De interface van WPForms is strakker, gebruikersvriendelijker en een stuk consistenter.

| Is WPForms een serieuze concurrent voor GravityForms?

Wanneer ik begin een formulier te maken heb ik als eerste de keuze wat voor soort formulier ik zou willen maken. WPForms heeft namelijk een groot aantal ‘standaardformulieren’ alvast toegevoegd aan het product. Zo hoef je niet iedere keer opnieuw een formulier op te bouwen, maar kan je met zo’n template beginnen. Bovendien krijg je bij een duurdere licentie ook nog eens een ‘form template pack’ add-on, waardoor je honderden voorbeeldformulieren hebt om uit te kiezen.

| Is WPForms een serieuze concurrent voor GravityForms?

GravityForms met een facelift

Wanneer ik kijk naar de functionele mogelijkheden van WPForms, doet de hele plugin mij heel sterk aan GravityForms denken. Het is allemaal net iets mooier, net iets gelikter en er valt net iets makkelijker mee te werken.

En met de kracht van GravityForms hebben ze gelijk ook de zwakke punten van GravityForms meegenomen. Zo is er bijvoorbeeld geen opmaakmogelijkheden voor de formulieren en is het niet mogelijk om -anders dan wanneer dit al deel uitmaakt van een ‘Fancy field’, velden zonder meer naast elkaar te plaatsen.

Als ervaren GravityForms gebruiker kan ik eigenlijk zonder enig probleem aan de slag met WPForms. Soms heten de dingen net iets anders, maar het komt me allemaal verdacht bekend voor en het werkt vrijwel hetzelfde. WPForms had wat dat betreft ook een nieuwe, meer moderne, versie van GravityForms kunnen zijn.

Beschikbare add-ons

Ook voor WPForms is een enorme hoeveelheid add-ons beschikbaar. Alhoewel aanzienlijk minder dan voor GravityForms. De vraag is alleen, of ik die extra add-ons voor GravityForms daadwerkelijk zou missen.

Het antwoord is eenvoudig. De meeste niet. Maar sommige toch echt wel. Zo ontbreekt er op dit moment nog ondersteuning voor ActiveCampaign. Dit is echter opgelost door een gratis add-on van een derde partij.

Mocht je bestelformulieren met betaalmogelijkheden maken in GravityForms, dan zou ik ook nog even wachten met een overstap naar WPForms te overwegen, omdat de Pronamic Pay plugin WPForms (nog?) niet ondersteunt.

Maar verder zijn de meeste andere diensten die wel door GravityForms en niet door WPForms worden ondersteund in Nederland en België toch vrij exotisch.

Een onmogelijk prijsvergelijk

Ok, je kan dus met WPForms bijna hetzelfde, het werkt makkelijker… je zou bijna denken, dat de plugin boven GravityForms te verkiezen is, nietwaar?

Ja. Behalve dan op één gebied. De plugin is significant duurder dan GravityForms. En met ‘Significant’ bedoel ik voor de versie met alles er op en er aan toch een factor 2 duurder.

Nu is het wel zo, dat ik eigenlijk bijna constant 40-50% korting op deze plugin kan krijgen. Want als er op de site geen grote korting staat aangekondigd, dan krijg ik wel een aanbieding via de email voor een vergelijkbare korting. Je hoeft voor WPForms dus beslist niet de volle mep te betalen.

Maar toch geeft me dat een wat ongemakkelijk gevoel. Want nu is er korting, maar hoe zit het straks met de verlenging van de licentie na een jaar?

Liever had ik een plugin gezien met een stabiele prijs en minder gestunt van dag tot dag. Dan weet ik ook waar ik voor de toekomst aan toe ben.

Conclusie

Als ik even niet op de prijs let, dan is WPForms de grote winnaar. Gebruikersvriendelijker, vrijwel dezelfde mogelijkheden en een enorme bibliotheek met ‘formuliertemplates’.

Wanneer ik kijk naar de prijs, dan is de geadverteerde prijs mij deze extra’s absoluut niet waard. En ja, ik kan vrijwel constant gebruik maken van grote kortingen bij de aanschaf van deze plugin, maar hoe zit het met de verlengingen?

Maar ik houd met een scheef oog het prijsbeleid van WPForms in de gaten. Want mochten ze ooit de prijs blijvend verlagen, dan krijgen ze er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe klant bij.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht