De toekomstplannen van Elementor in het kort uitgelegd.
Ik heb zojuist een interessante video update van Elementor Pro achter de rug en wil hiervan graag het één en ander met jou delen. Toen ik in 2017 besloot, dat Elementor de toekomst van het web is, was ik niet verkeerd met mijn inschatting.
Ik heb de onhebbelijke eigenschap gelijk te krijgen met sommige van mijn toekomstvoorspellingen. Helaas werkt dit niet op het gebied van de loterij, maar toen ik in 2010 beweerde dat WordPress het CMS van de toekomst zou worden, werd ik uitgelachen. ‘WordPress’ was ‘blogging software’. Een aantal mensen die mij destijds uitlachten hebben inmiddels diverse WordPress cursussen bij mij gevolgd.
Toen ik koos voor WooCommerce als e-commerce platform, waren er genoeg mensen die mij probeerden te overtuigen dat Prestashop en Magento de werkelijke toekomst waren. Daar is ook niet veel van terecht gekomen.
In 2017 beweerde ik, dat Elementor de toekomst zou worden van het ‘website bouwen in de toekomst’. Toen ik mijn eerste blogpost over Elementor postte, kreeg ik van talloze mensen te horen, dat ik ongelijk had. WP Bakery (toen nog ‘Visual Composer’) en ‘DIVI’ waren de werkelijke winnaars en niemand kon hen evenaren.
Een jaar later was dit al onwaar gebleken.
Wist jij bijvoorbeeld, dat inmiddels ruim 8% van alle websites op het Internet met Elementor is gebouwd?
Maar laat mij even stoppen met het verleden. Het feit dat ik drie keer de toekomst juist voorspelde is geen bewijs, dat ik ook voor een vierde keer gelijk zal krijgen. En bovendien, ik had je liever verteld, dat ik gelijk had met het voorspellen van de Lotto, dan met het voorspellen van het succes van enkele software pakketten.
Helaas. Op dat gebied is de toekomst duister voor mij.
Elementor is open naar de toekomst
Laten we eerlijk zijn. Elementor verovert de wereld. Niet alleen omdat ze goed zijn, maar ook omdat ze open zijn met betrekking tot hun toekomstplannen.
Soms heb ik het gevoel dat de ontwikkelaars van Elementor snel zijn als gemalen poppen[zelfcensuur], omdat ze nog steeds geen ‘products in cart’ trigger aan de pop ups hebben toegevoegd, en nog wat andere door mij voorgestelde verbeteringen negeren.
Maar soms verbazen ze mij ook met hun nieuwe plannen.
Mijn artikel over Elementor 3.12 geeft aan welke geweldige vernieuwingen in Elementor 3.12 zitten, en ik ga dit allemaal niet herhalen.
Maar enkele dagen geleden heeft Elementor hun ’toekomstplannen’ voor het komende kwartaal kenbaar gemaakt. Wanneer je ongeveer een uur de tijd hebt, dan raad ik je zeker aan de onderstaande video te bekijken. Heb je die tijd niet, lees dan rustig verder, want de belangrijkste punten heb ik hieronder uitgelegd. Zelfs met enkele bookmarks naar dezelfde video.
Enkele belangrijke punten, die in deze video naar voren komen.
Meer moois in ’the Loop’
De ‘loop’ is in WordPress een min of meer magische term. Het is de plaats waar ‘het gebeurt’, een aantal blogposts wordt opgehaald en op de pagina ‘getekend’, gerenderd.
Het is van oudsher ook een vrij saaie plaats want al die items worden op eenzelfde manier getoond.
Bij mijn bespreking van Elementor 3.12 heb ik terloops genoemd, dat er een nieuwe mogelijkheid is, om bijvoorbeeld voor verschillende loop items verschillende templates te gebruiken. Maar in de nabije toekomst mogen we nog meer verwachten, zoals het gebruik van een statische template op sommige posities. Zo kan je in je overzicht met posts ook bijvoorbeeld een affiliate advertentie, of andere informatie plaatsen.
Een nieuwe ’toolbar’ boven aan het scherm
De interface van Elementor heeft een aantal onhandigheden. De ‘Publish’ knop, en nog een aantal andere functies zitten eigenlijk op heel onhandige plaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld standaard de Windows toolbar ‘verborgen’ hebt staan, kan je af en toe een conflict krijgen, wanneer je jouw muis naar beneden beweegt: De Windows Toolbar dekt dan ineens de ‘Publish’ knop af.
Het is nu als alpha experiment al aanwezig in Elementor, maar standaard zal je er weinig van merken. Er is een nieuwe toolbar in Elementor gekomen, die een aantal belangrijke functies naar de bovenkant van het scherm heeft gebracht.
De reden dat dit een alpha experiment is, en nog geen standaard voorziening, is omdat de exacte layout van die toolbar nog niet vast staat. De knoppen zouden nog van volgorde kunnen veranderen. Maar als geheel is het softwarematig stabiel genoeg om mee te werken. Dus als je je werkelijk ergert aan die ‘publish knop’ onder aan het scherm, is het wellicht een goed idee, dit alvast te activeren.
Elementor Cloud Hosting
Soms ben ik gewoon iets te wantrouwig. En toen Elementor met hun eigen hosting platform kwam, had ik zo mijn twijfels, vooral omdat import, export en backup plugins niet op dat platform waren toegestaan.
Of met andere woorden, het was mogelijk je website naar de Elementor Cloud te uploaden, maar hier niet meer van weg. Kortom, je zou levenslang aan Elementor ‘gebonden’ zijn. Tot op vandaag is dat nog steeds waar, maar in de video wordt aangegeven hoe Elementor in het tweede kwartaal van 2023 ook het ‘wegmigreren’ mogelijk maakt.
It’s all about containers!
Je hebt inmiddels vast begrepen, dat Elementor stevig aan het vernieuwen is. Nieuwe features in Elementor komen alleen beschikbaar wanneer je ‘Flexbox’ hebt ingeschakeld en vanaf de volgende versie van Elementor zal je wanneer je een nieuwe website maakt automatisch in de Flexbox modus werken.
In het komende kwartaal zullen er steeds meer ‘geneste widgets’ komen, zoals een ‘nested carousel’ of een ‘nested accordeon’. Als dit je weinig zegt, moet je eens kijken naar deze les uit mijn (binnenkort) nieuwe cursus, waar ik je het verschil tussen ’tabs’ en ‘nested tabs’ uitleg.
Global CSS Classes… waarom zou ik dat willen?
Eén van de andere mooie nieuwe dingen die er aan zit te komen zijn de zogenaamde ‘Global CSS Classes’. Dit kan je vergelijken met globale lettertypen en globale kleuren. Je stelt het éénmaal in, wijst het toe aan bepaalde widgets en je krijgt automatisch de gewenste settings.
Wat mag je je daarbij bij voorstellen. Stel, je hebt een site waarbij je voor iedere rand die er om een widget zichtbaar wordt een bepaalde ronding van de hoeken en een bepaalde schaduw wilt hebben. Door dit als global class te definiëren en dit vervolgens aan widgets toe te kennen, krijg je overal net die rand die je wilt hebben.
Is de schaduw toch iets teveel van het goede? Je past het aan, en overal waar de schaduw gebruikt is, wordt het ook aangepast.
Dit kan het proces van het design van je site enorm versnellen.
AI, AI, AI, wat doet Elementor nu?
Tijdens de presentatie van de toekomstplannen van Elementor, lieten de mensen van Elementor ook weten, op welke manier in de nabije toekomst AI geïmplementeerd zal worden. Stel je voor, dat je een ’tekstbewerker’ widget plaatst in je pagina en intikt ‘Geef me een sales tekst van twee alinea’s voor de verkoop van een boek’. En die tekst wordt voor jou geschreven.
Of je geeft aan dat je een foto bij een ‘hover’ wilt dat de foto monochrome met een sepia tint moet worden?
Klinkt dit als toekomstmuziek? Bedenk dan dat de toekomst gisteren is begonnen.
Ben jij klaar voor de toekomst?
En hoe zit het met jou? Ben jij klaar voor de toekomst? Leer vandaag nog met Elementor werken met de cursussen van WordXPression.
En tot 10 mei 2023 hebben we wel een heel leuke start aanbieding.
Mag ik je binnenkort in Hengelo bij één van mijn trainingen ontmoeten?