Maar laten we eerst eens kijken, wat pizazz is…
Wees niet bang, ik ben niet van plan jouw website vol te stoppen met pizzas. Volgens Merriam Webster is pizzazz een Italiaans-Amerikaans woord voor ‘Glamour’ of ‘Vitaliteit’. En dat is precies wat deze zeven besproken plugins met jouw site zullen doen.
Zo op de laatste dag van 2018 heb je misschien het goede voornemen om het komende jaar toch echt iets aan je website te verbeteren. Of misschien wel een geheel nieuwe te (laten) bouwen. Natuurlijk is WordPress XPress van WordXPression dan de ideale oplossing, maar als dat qua tijd of budget niet uitkomt, heb ik in ieder geval zeven goede plugins voor jou, die net dat extras aan je site toe kunnen voegen, wat wellicht nog ontbrak.
Plugin 1 : Next Post Fly Box
Waarschijnlijk heb je wel vaker in een blog onder aan de blogpost een tweetal ‘pijlen’ gezien met de tekst ‘Volgende’ en ‘Vorige’ blogpost, of de titel hiervan. In de praktijk blijkt dit een goede manier te zijn om de bezoeker, na het lezen van het artikel, nog even door te laten bladeren. En dat is weer goed voor jouw naamsbekendheid en het verlagen van je bouncerate.
Mocht je niet begrijpen wat ik bedoel, hoef je alleen maar naar de onderkant van deze pagina te scrollen.
Deze ‘doorverwijzing’ heeft echter één nadeel. Wanneer je bezoeker niet doorleest tot het einde, zal hij deze ‘vorige’ en ‘volgende’ verwijzingen nooit zien.
De plugin Next Post Fly Box lost dit probleem voor je op. In plaats van deze informatie onderaan de pagina te tonen, toont de plugin een tweetal ‘zwevende panelen’, waar de doorverwijzing naar de omliggende blogposts zichtbaar wordt gemaakt. Bovendien heb je de mogelijkheden om deze panelen naar eigen smaak te stylen.
De kans dat je bezoeker via deze panelen door zal klikken is veel groter.
Plugin 2 : Sticky Ultimate Video Player
Wanneer je eens wat anders wilt dan de gewone videoplayer, dan is deze videoplayer zeer de moeite van het proberen waard. Speciaal wanneer je een online leeromgeving hebt, kan het nuttig zijn deze videospeler te gebruiken.
Wanneer je een videospeler ‘embed’ in de pagina, heb je één groot nadeel. Om de video goed te zien, zal je bezoeker het videovenster tot op de juiste hoogte moeten scrollen. Je hebt al snel teveel ‘ruimte’ boven of onder de video.
Sticky Ultimate Video Player lost dit voor je op. Je videospeler wordt namelijk ongeacht de positie van de pagina op de jou gewenste positie geplaatst. De pagina beweegt ‘onder de videospeler door’. Om te zien hoe dit precies werkt, kan je het best naar de demonstratie kijken. Je kan bovendien kiezen of je de videospeler ‘uitgeklapt’ -zoals je in het voorbeeld ziet- of juist initieel ingeklapt wilt tonen. Kies je voor het laatste, dan zal de videospeler pas zichtbaar worden, wanneer je klikt op de link om deze te openen.
Plugin 3 : Elegant Tabs
Tab bladen zijn in op je website. Maar tabbladen hebben ook het grote nadeel er nogal eens fantasieloos uit te zien. Infiwebs heeft een serie plugins uitgebracht om deze tabbladen een stuk aantrekkelijker te maken. Met een heel eenvoudige interface kan je de tabs van de tabbladen allerlei vormen, kleuren en iconen geven.
Omdat tabbladen niet ‘WordPress eigen’ zijn maar vaak worden geïmplementeerd via plugins of thema’s, is er een aantal verschillende plugins beschikbaar die allemaal deze ‘Elegant Tabs’ implementeren. Zorg ervoor, dat je de voor jou passende versie installeert.
Let op: Ik heb zelf alleen de versies voor WooCommerce en Elementor getest. Ik doe geen enkele uitspraak over de kwaliteit en mogelijkheden van de plugins voor overige pagebuilders.
Plugin 4 : Video Tab voor WooCommerce
Heb je een WooCommerce webwinkel en wil je een video met een productdemonstratie of een uitleg van je product opnemen in de pagina, dan kom je meestal voor een uitdaging te staan.
De productomschrijving bevindt zich zover onderaan de pagina, dat iemand ver moet scrollen, als hij deze wilt zien.
Gelukkig kan het ook anders. Met behulp van de plugin Video Tab for WooCommerce kan je een extra tab toevoegen aan je product, waar je de video’s zichtbaar maakt. Op deze manier zal je bezoeker eerder in de gaten krijgen, dat je aan je product ook productvideo’s hebt toegevoegd.
Plugin 5 : Accordion Slider Pro
Er was een tijd, dat een slider op een website iets bijzonders was. Maar tegenwoordig is er op vrijwel iedere website een slider en eigenlijk is het niets speciaals meer. Iets wat wel aandacht weet te trekken is een zogenaamde ‘Accordion Slider’.
Een accordion slider is een slider waarbij een ‘slice’ van iedere foto uit de slider is te zien. Klik je op één van deze ‘slices’ dan schuift deze open en laat de hele afbeelding zien. Wat ik precies bedoel, zie je het best wanneer je dit voorbeeld bekijkt.
Met Accordion Slider Pro kan je zo’n mooie ‘Accordion Slider’ op je eigen pagina’s invoegen. En het mooie is, dat deze slider (natuurlijk) ook responsive is.
Plugin 6 : Custom Breadcrumbs / Custom Pagination Plugin for WordPress
Eigenlijk betreft dit twee afzonderlijke plugins van dezelfde maker, maar aangezien ze zo zeer op elkaar lijken, behandel ik ze als één. De meeste thema’s ondersteunen ‘breadcrumbs’, een geneste structuur, die laat zien waar je je in de pagina navigatie bevindt. Je ziet dit bijvoorbeeld als Home / Mijn Categorie / Dit is de naam van de blogpost staan aan top van veel WordPress websites die je bezoekt.
Toch valt het je vaak niet op, omdat deze ‘breadcrumbs’ dikwijls heel onopvallend vorm zijn gegeven. Wil je wat meer nadruk aan je breadcrumbs geven, dan is mogelijk ‘Custom Breadcrumbs plugin for WordPress‘ precies wat je zoekt. In verschillende kleurschema’s en vormen kan je een eigen idee van ‘breadcrumbs’ plaatsen op je website.
De ‘Pagination’ is de paginanummering onder aan een webpagina. En dezelfde makers hebben een prima plugin ontwikkeld om ook dat helemaal naar je eigen hand te kunnen zetten. Custom Pagination Plugin for WordPress heeft je volledige controle over de paginanummering van je blog- en productoverzichten.
Plugin 7 : Parallaxer Pro
Is een slider niet echt jouw ding, maar vind je een simpele header afbeelding toch iets te simpel, dan is het toevoegen van een zogenaamd ‘parallax effect’ misschien precies wat je wilt.
Standaard zal een foto die je als achtergrondafbeelding gebruikt in een pagina mee omhoog scrollen, wanneer je jouw pagina scrolt. Dat is het effect wat je verwacht. Alternatief is de afbeelding ‘vast’ te zetten. Je pagina beweegt wel, maar je foto blijft op zijn plaats.
Dit ziet er allemaal natuurlijk best leuk uit, maar ondertussen is het ook wel een beetje standaard geworden. Wil je een ander effect hebben, kan het interessant zijn eens naar een zogenaamd ‘parallax’ effect te kijken.
Wanneer je kijkt naar de werkelijkheid, dan merk je dat dingen dicht bij ‘sneller’ lijken te gaan, dan dingen die verder van je verwijderd zijn. Die pizzakoerier die net voor je neus voorbij zoeft, lijkt veel sneller te gaan, dan dat vliegtuig, wat je in de lucht ziet vliegen. Je weet dat het vliegtuig sneller gaat, maar het lijkt zo anders.
Wanneer je een afbeelding op de achtergrond wel mee laat bewegen, maar minder snel dan de pagina zelf, dan heb je eigenlijk datzelfde effect. Er lijkt ineens ‘diepte’ in je pagina te komen. Je hersenen vertellen je dat er een afstand is tussen de pagina zelf en de foto…
In veel thema’s voor WordPress kan je een parallax effect voor afbeeldingen instellen. Maar als je thema dit niet ondersteunt, of je wilt gewoon een meer geavanceerd parallax effect hebben, dan is Parallaxer Pro wellicht een goede plugin om naar te kijken.
Bij een standaard parallax effect is er slechts beweging in één richting. Je kan namelijk alleen van boven naar beneden en beneden naar boven je pagina scrollen, niet naar links of rechts. De Parallaxer Pro kent echter ook de mogelijkheid om een horizontaal parallax effect te krijgen. Wanneer je de pagina in verticale richting beweegt, beweegt de foto in horizontale richting.
Kortom een aardige plugin om wat meer pit in je pagina’s te krijgen.
Tenslotte
Zeven plugins die iets extra’s toe kunnen voegen aan je website. Zeven plugins waarmee je net iets meer ‘pizzazz’ toe kan voegen aan je website. Maar zie dit soort effecten het liefst als een vaatje zout. Met een snufje, kan je je maaltijd net dat missend ingredient geven. Voeg je er meer aan toe, dan wordt het eten al snel oneetbaar.
Als je één van deze plugins inzet op je website, doe het met mate en met goede smaak.
Wil je regelmatig op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond WordPress, eCommerce, eLearning en Marketing? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.