Plugins voor bestandsbeheer in WordPress – Wat is er zoal?
Wanneer je werkt met WordPress dan heb je over het algemeen te maken met behoorlijk wat bestanden. Kijkend naar bijvoorbeeld de WordXPression site, dan heb ik alleen al met deze site letterlijk te maken met meer dan een miljoen bestanden: De afbeeldingen (die bovendien in verschillende formaten worden opgeslagen), bestanden van de plugins, van WordPress zelf en ook nog eens ’tijdelijke’ bestanden zoals bijvoorbeeld de cache bestanden.
Om dat toch allemaal een beetje beheerbaar en beheersbaar te houden, kan het handig zijn om er enkele hulpmiddelen bij in te zetten. Vandaar dat ik in dit blogartikel enkele plugins die jou het leven makkelijker kunnen maken de revue laat passeren.
WP File Manager
WP File Manager is een soort ‘Windows Explorer’ of een Apple ‘Finder’, maar dan direct binnen in jouw WordPress installatie. Je hebt dus directe toegang tot alle bestanden van je WordPress installatie. Dat is natuurlijk een heel krachtig hulpmiddel, maar het houdt ook direct een gigantisch gevaar in.
De gangbare manier om bestanden (zoals bijvoorbeeld de functions.php) te bewerken is via FTP. Een alternatief is gebruik te maken van een ‘filemanager’ die deel uit kan maken van je beheersschil zoals bijvoorbeeld ‘CPanel’, ‘Plesk’ of ‘DirectAdmin’.
Het voordeel van WP File Manager is dat je nergens ‘extra’ op hoeft in te loggen en dat je nergens heen hoeft te navigeren, je bent gelijk in je WordPress installatie. Lekker makkelijk toch?
Omdat je direct in WordPress werkt, loop je het risico dat je je website door een foutje ‘uit de lucht’ haalt. En weet je dan nog wat je moet doen, om het te herstellen? Want je kan hier de WP File Manager niet meer voor gebruiken. Mocht je WP File Manager willen gebruiken omdat je FTP te ‘ingewikkeld’ vindt, kan ik je maar één advies geven: Doe het niet! Want als er wat fout gaat, heb je toch FTP, of de beheersschil van je hoster nodig.
Een tweede risico is dat bij een eventueel hacken van je site de hacker wel direct alle gegevens gemakkelijk beschikbaar heeft om letterlijk toegang tot alles te krijgen. Of om vanuit jouw website een aanval op andere websites te lanceren.
Als dit zo’n gevaarlijke plugin is, waarom bespreek ik hem dan? Omdat het ook een heel gemakkelijke plugin is wanneer je ontwikkeld voor WordPress. Ik gebruik de WP File Manager uitsluitend in een beschermde omgeving, doodgewoon omdat het mij heel makkelijk maakt plugins, maatwerk code in de functions.php etc. te maken of aan te passen. Ik kan eenvoudig mappen comprimeren en downloaden, de inhoud van allerlei soorten bestanden bekijken en meer, zonder dat ik WordPress hoef te verlaten. Het is dus een complete Integrated Development Environment voor uitbreidingen op WordPress. En als zodanig heel nuttig. Maar deze plugin hoort zeker niet thuis op een productiesite.
Folder Excluder for AIO WP Migration
En omdat ik WP File Manager niet mee wil nemen naar een productieomgeving, gebruik ik onder meer ook de ‘Folder Excluder for AIO WP Migration‘. All In One Migration is een plugin waarmee je een site makkelijk van één domeinnaam naar een andere kan verplaatsen. De verschillen in de url benamingen worden vanzelf opgelost. Het nadeel van All In One Migration is echter, dat de website integraal wordt gekopieerd. Je kan niet bepaalde folders uitsluiten. Tenzij je ook ‘Folder Excluder for AIO WP Migration’ installeert. Op deze manier kan je makkelijk aangeven dat bepaalde folders, zoals bijvoorbeeld die van WP File Manager, niet meegenomen moeten worden in een export naar een live omgeving.
WP Attachments
WP Attachments is een plugin waarmee je makkelijk bijlagen kan toevoegen aan een specifieke post. Dat kan een ‘gewoon’ blogbericht zijn, een pagina of een custom post type.
Schrijf je veel berichten waarbij regelmatig spreadsheets, pdf’s, afbeeldingen of andere bestanden als bijlage bij het artikel toegevoegd dienen te worden, dan kan het handig zijn om deze plugin te gebruiken. Tijdens het schrijven van je blogpost, pagina of custom post type upload je de bestandsbijlagen en deze worden daarna automatisch onder aan de content van je post toegevoegd, netjes voorzien van omschrijving, downloadlink en een icoontje wat het type bestand aangeeft.
Download Manager
Download Manager is een document-management systeem binnen WordPress. Door het instellen van wachtwoorden, het toekennen aan gebruikersrollen of gebruikers bepaal je welke documenten door wie gedownload kunnen worden.
Media Cleaner
Media Cleaner is een plugin die kijkt of mediabestanden in je media library ook nog daadwerkelijk in gebruik zijn. Het is namelijk zo dat je -wanneer je een afbeelding of andere media- upload naar een post of pagina in de database wordt aangegeven, dat die afbeelding hoort bij een specifieke post.
Verwijder je die pagina, dan zal echter de gekoppelde media niet worden verwijderd en als een soort ‘verweesde afbeelding’ op je server blijven staan. Dan kan op den duur natuurlijk tot een behoorlijk groot beslag van je schijfruimte leiden.
De Media Cleaner plugin die scant je media library op dit soort ‘verweesde’ media en zal deze plaatsen in een tijdelijke prullenbak. Wanneer je een dergelijke scan hebt uitgevoerd, kan je vervolgens kijken hoe je site zich presenteert. Mis je bepaalde afbeeldingen (d.w.z. heeft de plugin per ongeluk iets teveel weg gegooid?), dan kun je die terughalen uit de tijdelijke prullenbak.
Van deze plugin is er een gratis en een betaalde versie. De gratis versie zal goed werken met standaard WordPress websites. Gebruik je echter een page builder, dan zal er wat meer gecontroleerd moeten worden. En dat doet de Pro versie dan ook prima voor onder meer (check de informatiepagina voor de complete lijst) Elementor, Divi, Avada Fusion Builder, Beaver Builder en meer.
Maak altijd een backup voor je deze plugin gebruikt!
Find Posts Using Attachment
Wat Media Cleaner in het groot doet, doet ‘Find Posts Using Attachment‘ in het klein. Zie jij in je media library een afbeelding die je niet meer gebruikt of niet meer wilt gebruiken? Met deze plugin kan je heel makkelijk controleren welke posts en pagina’s deze afbeelding gebruiken.
DX Delete Attached Media
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. En wil je voorkomen, dat jouw media bestanden ‘verweesd’ in de media library komen te staan, dan is DX Delete Attached Media een prima plugin. Wanneer jouw post wordt verwijderd, dan zal deze plugin ook kijken naar alle media en de gekoppelde media verwijderen.
Ok, maar wacht eens even, als ik een afbeelding op twee plaatsen gebruik? Wat dan? Ik kan namelijk vanuit de media library een afbeelding natuurlijk zomaar nogmaals invoegen.
Dus bij het testen van deze plugin heb ik daar ook uitgebreid naar gekeken. Het werkt perfect. Verwijder ik de eerste post die verwijst naar de afbeelding, dan blijft de afbeelding netjes staan. Verwijder ik de laatste post die naar diezelfde afbeelding verwijst, dan zal de afbeelding worden verwijderd.
Hierbij wel enkele aantekeningen. Ik heb dit uitsluitend getest op een WordPress site zonder enige andere plugin die ‘iets’ doet met het beheren van media. Ik heb er dus geen idee van of dit goed samenwerkt met plugins als de twee laatste hierboven genoemde plugins.
Ten tweede heb ik dit alleen getest met een ‘kale’ WordPress site en met een WordPress site die Elementor gebruikt. Bij de site met Elementor werkt het niet helemaal goed. Vervang ik in een Elementor widget namelijk de afbeelding, dan blijft ‘onderwater’ de verwijzing naar de eerdere afbeelding nog steeds staan. Dit wil zeggen, wat wanneer de ‘oude’ afbeelding verder overal uit alle posts is verwijderd, blijft er nog één verwijzing over, en zal de afbeelding dus niet worden verwijderd.
Dat is dus een ‘fout’ maar is te verkiezen boven het omgekeerde: Dat de afbeelding onterecht wel verwijderd zou worden.
Met andere pagebuilders heb ik dit absoluut niet getest en dus geen enkel idee wat voor problemen je daar eventueel mag verwachten.
Omdat de afbeeldingen uitsluitend fysiek worden verwijderd nadat de prullenbak leeg wordt gemaakt, adviseer ik je om -wanneer je ervoor kiest deze plugin te gebruiken- altijd voor het legen van de prullenbank een back up te maken en daarna goed te controleren of je site er nog goed uitziet.
Blijf bij!
Zorg dat je bij blijft! En één van de makkelijkste manieren om bij te blijven met betrekking tot WordPress, e-Commerce, e-Learning en ondernemerschap is de blog van WordXPression te (blijven) volgen. Volg je deze nog niet? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief door het formulier onder aan deze pagina in te vullen, of abonneer je op de browser Push berichten door op de rode bel linksonder te klikken en de instructies te volgen!