Hoe verander je een avatar in WordPress

Jouw Avatar in WordPress… maar wat is eigenlijk een ‘Avatar’?

avatar in wordpress | Hoe verander je een avatar in WordPress
avatar in wordpress | Hoe verander je een avatar in WordPress
avatar in wordpress | Hoe verander je een avatar in WordPress

Het woord ‘Avatar’ komt uit het Sanskriet. In de Hindoe religie is het de incarnatie van een abstracte god in de wereld in de gestalte van een levend wezen. Wanneer we het over de ‘computerwereld’ hebben, dan is een avatar wat minder ‘verheven’, maar het komt toch wel heel dicht bij de oorspronkelijke betekenis. Het is namelijk jouw representatie in de virtuele wereld van het Internet.

We kennen het woord het best als het plaatje wat je bij blogposts, forumposts, commentaren en social media kan zien, maar heel oorspronkelijk was je ‘avatar’ het ‘poppetje’ wat je zelf samenstelde om jou in een online computerspel te representeren.

Omdat de WordXPression blog niet over ‘gamen’ gaat, zal het logisch zijn, dat we het niet over deze ‘gaming characters’ hebben, maar over het plaatje in de social media.

De Avatar in WordPress is een Gravatar.

avatar in wordpress | Hoe verander je een avatar in WordPress
avatar in wordpress | Hoe verander je een avatar in WordPress
avatar in wordpress | Hoe verander je een avatar in WordPress

Heel oorspronkelijk is WordPress opgezet met het idee, een ‘blogosphere’ the creëren. Blogs zouden niet op zichzelf moeten komen te staan, maar deel uit moeten maken van een gigantisch netwerk van onderling gelinkte blogs. Dat is ook de reden van de trackbacks en pingbacks in WordPress : Wanneer iemand jouw blogpost zou noemen in zijn of haar eigen blog, dan zou er automatisch een link naan de commentaren toegevoegd kunnen worden, waardoor bezoekers aan een blog in de commentaren zouden kunnen zien waar nog meer over dat onderwerp word geschreven.

Helaas werd hier maar al te snel misbruik van gemaakt door spammers… En vandaag de dag is het advies wat je vrijwel overal zal krijgen om die ’trackbacks’ en ‘pingbacks’ maar zo snel mogelijk uit te zetten, omdat het de hoeveelheden spam direct zal verminderen.

Eén van die andere dingen behoort tot die de blogosphere is de herkenbaarheid van de commentator. En dat is natuurlijk heel makkelijk te realiseren, als een commentator op iedere blog dezelfde avatar zou hebben. En met dat idee werd de Globally Recognized Avatar geboren.

In eerste instantie werd de gravatar alleen als avatar in WordPress sites gebruikt, maar tegenwoordig wordt je Gravatar bijvoorbeeld ook herkend in Hootsuite, Disqus, StackOverflow en Github. Om er maar eens een paar te noemen.

Heb je nog geen eigen gravatar en wil je die instellen, dan kan dat heel makkelijk op de Gravatar.com site. Vroeger stelde je op deze site direct je gravatar in, tegenwoordig leidt deze site je naar de juiste pagina op WordPress.com om dit te doen.

Op deze manier krijg je een herkenbaar plaatje bij de commentaren en posts die je op een groot aantal websites plaatst, zonder dat je iedere keer zelf een afbeelding op hoeft te loaden.

En als iemand nu geen Avatar heeft?

Nu is zo’n herkenbare avatar in WordPress natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe moet de bezoeker aan jouw website weten, waar deze zijn avatar in kan stellen?

Tja, dat kan eigenlijk maar op één manier… je vertelt het je bezoeker in een korte regel onder de commentaarsectie. Of -zoals de meeste blogsites doen- je laat het over aan de bezoeker zelf om uit te vinden.

Wanneer je site bezoekers geen (gr)avatar hebben, dan krijg je op je commentaar pagina’s heel wat ‘lege rondjes’ te zien. Wil je dat liever niet als sitebeheerder, dan kan je onder ‘Instellingen->Discussie’ er voor kiezen om die avatar in WordPress te genereren op basis van het email adres. En je hebt daar zelfs verschillende opties voor.

Avatar in WordPress

De onderste vier opties geven je de mogelijkheid om op basis van het email adres een unieke avatar voor de commentator te genereren. Of met andere woorden, de commentator krijgt een gegenereerde afbeelding, die iedere keer wanneer hij of zij hetzelfde email adres gebruikt er hetzelfde uit zal zien, maar verder volslagen uniek is.

En omdat ik al die ‘Mysterious person’ avatars toch wel heel saai vond, heb ik jarenlang gebruik gemaakt van de ‘identicon’ avatar. Vrolijk gekleurde mozaïekjes bij het commentaar. Tot ik mij realiseerde, dat dit feitelijk in strijd is met de GDPR. Want overal waar zo’n persoon zijn of haar email adres achterlaat (en bezworen krijgt, dat het emailadres niet getoond zal worden) wordt -indien de site eigenaar ook een ‘identicon’ heeft ingesteld hetzelfde plaatje getoond wat bij mij op de site wordt getoond. Zeg maar dag met je handje tegen ‘niet identificeerbare gegevens’. Ongewild heeft de commentator toch een link gelegd tussen de verschillende commentaren op verschillende sites en daarmee toch iets meer van zijn persoonlijke vrijheid weggegeven, dan hij mogelijk zou wensen.

Sinds die tijd ziet iedereen dus het grauw grijze anonieme poppetje wanneer hij of zij niet zelf een gravatar heeft aangemaakt.

En zo hoort het ook.

Wat nu wanneer jouw site gevoelige onderwerpen behandeld?

In WordPress is het dus eigenlijk ‘Alles of niets’. Je hebt herkenbaar op iedere website, waar je commentaar achterlaat, of je bent onherkenbaar op iedere site. Er is niet zoiets als ‘soms wel, soms niet’. Maar wat nu wanneer jij een website hebt, waar je discussies hebt over gevoelige onderwerpen. Een site waar mensen graag met elkaar willen praten, zolang het maar anoniem is.

Je kan natuurlijk al die mensen adviseren om een email adres speciaal voor die website aan te maken, waarmee ze commentaar leveren, maar dat zal waarschijnlijk niet echt werken.

Gelukkig heeft WordPress sinds enige tijd ook de mogelijkheid om Avatars voor je website helemaal uit te schakelen. Standaard staat de optie voor avatars aan, maar op dezelfde pagina ‘Instellingen->Discussie’ waar je in kan stellen wat het type avatar is, wat je wilt laten zien, als iemand geen gravatar heeft, kan je het gebruik van avatars helemaal uitschakelen.

Avatars in WordPress

Het nadeel hiervan is natuurlijk, dat je commentatoren toch wel heel ‘onherkenbaar’ worden. Wellicht had je liever toch wel afbeeldingen gezien, maar niet het soort, waarmee jouw commentatoren direct ‘wereldwijd herkenbaar’ worden.

Alternatieve plugins voor avatars in WordPress

avatar in wordpress | Hoe verander je een avatar in WordPress
avatar in wordpress | Hoe verander je een avatar in WordPress
avatar in wordpress | Hoe verander je een avatar in WordPress

Een goed ander alternatief is geen gebruik te maken van zo’n herkenbare avatar in WordPress, maar gebruikers in staat stelt een eigen avatar in te stellen. Dat wordt standaard niet in WordPress ondersteund, maar gelukkig zijn daar wel plugins voor. En een aantal van deze plugins wil ik graag samen met jou bekijken.

Eén belangrijk ding moet je je wel realiseren. Deze ‘Avatar’ plugins werken alleen voor geregistreerde gebruikers. Je moet immers ergens je Avatar in kunnen stellen.

Ooit was de standaard plugin om je gebruikers zelf in staat te stellen hun avatar te uploaden WP User Avatar. Maar deze plugin is ondertussen sinds versie 3.0 onderdeel geworden van de ProfilePress plugin, een betaalde plugin. En hoewel de plugin heel wat nuttige functies heeft, is 79 dollar per jaar toch wel aardig wat om alleen een ander plaatje bij commentaren te laten zien.

Omdat WP User Avatar open source is, staat het echter volkomen vrij op op basis van deze plugin een eigen plugin te bouwen. En dat heeft een drietal plugin makers dan ook gedaan. Hieronder vind je een lijstje met een drietal plugins die gebaseerd zijn op WP User Avatar 2.x en min of meer dezelfde functionaliteit aanbieden als WP User Avatar voor 3.0 deed.

Simple Local Avatars

Simple Local Avatars is precies wat de naam doet vermoeden. Een eenvoudige plugin om de lokale avatar voor een gebruiker in te stellen. Het enige ‘nadeel’ van deze plugin is dat deze instelling moet plaatsvinden via de ‘profile pagina’ in het dashboard van WordPress. In de back-end dus.

Als sitebeheerder kan je ervoor kiezen of je -wanneer je bezoeker niets upload- een gravatar wilt tonen, of gewoon helemaal niets.

Op deze manier heb je eigenlijk ’the best of both worlds’. Het enige wat ik minder fraai vindt aan deze plugin is de noodzaak deze aanpassing in het dashboard te doen. Dat het niet via een pagina aan de front-end kan.

WP User Avatars

Let op! De plugin WP User Avatar (enkelvoud) bestaat inmiddels niet meer als gratis plugin maar de plugin WP User Avatars (meervoud) bestaat nog steeds wel als gratis plugin!

De plugin verschilt niet veel van de eerder genoemde plugins om een avatar in te stellen, maar waarom ik hem toch even apart noem is vanwege een andere uitstekende plugin van dezelfde maker. WP User Profiles.

Wanneer je gebruikers zich toch moeten registreren om zelf een avatar in te stellen, waarom zou je ze niet de mogelijkheid geven om ook direct een profiel aan te maken? Maar dan een profiel met velden, die jij relevant vindt, en niet de standaard velden van een WordPress gebruikersprofiel.

De plugin werkt echter geheel via het dashboard. Vind je dat een bezwaar, dan is ook dit niet de plugin voor jou en je bezoekers.

MB Simple User Avatars

MB Simple User Avatars is niet echt één van de meest populaire plugins. De plugin is relatief onbekend en dat is eigenlijk deels ten onrechte. Wat ook niet echt mee zal werken aan een betere bekendheid is het feit, dat de maker van deze plugin al meer dan een jaar geen onderhoud heeft gepleegd aan deze plugin.

Eén blik op de source code van deze plugin leerde mij echter, dat er ook niet veel onderhoud valt te plegen. De code is recht-toe-recht-aan en zal vandaag – en waarschijnlijk nog vele jaren in de toekomst- uitstekend werken.

Deze plugin lost het ‘probleem’ van Simple Local Avatars (aanpassen van de afbeelding in het dashboard) perfect op, door de mogelijkheid te geven om door middel van een shortcode in de frontend een formulier te plaatsen om je avatar aan te passen.

Gravatars en Performance

Nu heb ik al meer dan eens in mijn blog geschreven, dat het aanroepen van externe diensten ten koste gaat van de performance van je website en ook met Gravatars is dit het geval. Heb jij 100 commentaren op een bepaalde blogpost, dan zal 100x een aanroep naar de ‘Gravatars’ site worden verzonden. Dat kost tijd en zal de snelheid niet ten goede komen.

Nu bevindt zich in de meeste gevallen de commentaarsectie natuurlijk ‘onder de vouw’, en zal het je site niet direct zichtbaar voor de bezoeker vertragen. Terwijl de bezoeker jouw blogpost leest, wordt onder aan de pagina de commentaarsectie geladen.

Wil je dit toch sneller laten gebeuren, dan is hier ook een prima plugin voor.

Local Gravatars

Local Gravatars is een caching plugin voor Gravatars. Het verandert dus niets aan de gravatars die je te zien krijgt en niemand kan wat dan ook instellen, maar wat het wel doet, is de gravatars laden en dan voor 7 dagen gecached houden. Dit kan op een website met veel commentaren een enorm verschil in performance maken.

Blijf geïnformeerd!

Blijf jij ook graag geïnformeerd over WordPress, e-Commerce, e-Learning en nog veel meer zaken die jou als ondernemer kunnen raken? Schrijf je dan in voor de WordXPression nieuwsbrief onder aan deze pagina of meld je aan voor de browser push berichten door op de bel linksonder op deze pagina te klikken en de instructies te volgen.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.