Cloudflare: Een luchtkasteel voor je website!
Een snelle, veilige website, die altijd beschikbaar is, inclusief SSL (https:// voor je url) waar je exact evenveel voor betaalt als je vandaag voor je website betaalt? Is dat mogelijk? Met Cloudflare behoort dit inderdaad tot de mogelijkheden.
Ik kan me nauwelijks voorstellen, dat je de term nooit hebt horen vallen… maar kan me wel goed voorstellen, dat je niet precies weet wat Cloudflare is. Na het lezen van dit artikel zal daar echter verandering in zijn gekomen.
In eerste instantie is het idee achter Cloudflare heel eenvoudig. Je hebt vast wel eens van een ‘firewall’ gehoord, een stuk programma wat om een netwerk of binnen een server geïnstalleerd wordt, om het ‘slechte verkeer’ buiten te houden. Het nadeel van zo’n firewall is echter, dat dit regelmatig bijgewerkt moet worden. Bovendien is hier specialistische kennis voor nodig, wil je dit goed doen.
Om deze reden hebben grote bedrijven vaak een ‘veiligheidsadviseur’ in dienst, iemand wiens dagtaak het is om het netwerk van het bedrijf te beveiligen. Kleinere bedrijven kopen vaak zo’n dienst in… maar jij als ZZP-er?
Wat doet Cloudflare daaraan?
Dit is precies waar ‘Cloudflare’ om de hoek komt kijken. In plaats van een muur om je website te bouwen, doet Cloudflare iets anders. Jouw site wordt ontoegankelijk gemaakt voor iedereen! Een kopie van je website wordt echter in de ‘Cloudflare cloud’ geplaatst. Op het moment, dat iemand jouw site opvraagt, wordt eerst gekeken of die persoon wel toegang tot jouw site zou mogen krijgen. Het voordeel van een dienst die toegangscontrole voor veel websites doet, is dat er makkelijk gekeken kan worden naar typische patronen van hackers, spammers en andere ongewenste personen. En wordt de potentiële bezoeker door Cloudflare als zo’n onwelkome gast geïdentificeerd, wordt de toegang aan hem geweigerd.
Snellere website!
Maar Cloudflare doet meer! Wat Cloudflare maakt een kopie van je website in hun eigen Content Delivery Network. Jouw website staat dus letterlijk in de cloud. Dit heeft als voordeel, dat de pagina’s van jouw website sneller aangeleverd zullen worden. Een kleine test op mijn eigen WordXPression website (op het moment dat ik dit schrijf, draaien we twee weken in de cloud), is een factor vier in de versnelling van het laden van de pagina’s op de dagen met het meeste verkeer!
Een bijkomend voordeel is dat -als je het zo instelt- Cloudflare er voor zorgt, dat je website toegankelijk blijft vanuit de cloud, zelfs als je site ‘down’ is. Je moet echter wel goed begrijpen, dat Cloudflare de buitenkant van je site toont, niet de logica die er achter zit. Is jouw website down, dan zijn de pagina’s nog wel zichtbaar, maar het invullen van een formulier wil niet meer lukken. Ook inloggen in een site is onmogelijk. Voor een sterk interactieve site is dit deel van Cloudflare dus geen optie. Is je site hoofdzakelijk informatief dan voorkom je hiermee toch een stuk ‘gezichtsverlies’.
En (gratis) SSL
Google heeft aangekondigd sites met https:// voor de domeinnaam (in plaats van http://) hoger in de zoekresultaten te laten eindigen. Nu kost een SSL certificaat een bepaald vast jaarlijks bedrag, vaak afhankelijk van jouw hosting provider, omdat deze het voor je moet installeren. Dit kan -ook weer afhankelijk van de provider, oplopen van enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar!
Cloudflare maakt het echter mogelijk om zonder extra kosten gebruik te maken van hun SSL certificaat. Voor het gebruik op een gewone website, is dit veilig genoeg. Heb je echter een website met veel persoonlijke informatie, is toch een ‘regulier’ SSL certificaat aan te bevelen.
Wat moet ik doen?
Wat je moet doen om je site ‘om te zetten’ naar Cloudflare lijkt in eerste instantie vrij éénvoudig:
- Je gaat naar Cloudflare.com en meld je site aan.
- Je past de DNS gegevens die Cloudflare voorstelt aan.
- Je past de ‘Nameserver’ bij je registrar aan, zodat deze naar ‘Cloudflare’ verwijst.
Binnen 24 uur draait je website beschermd door Cloudflare. Helaas… dit verhaal is zo éénvoudig voor een ‘platte HTML’ website. Voor een WordPress website komt er iets meer bij kijken. Goed voor jou is, dat ik voor over twee weken hier een geweldig blogartikel over heb klaarstaan! Stap voor stap leg ik je uit, hoe je jouw WordPress website ‘onderbrengt’ binnen de veilige muren van Cloudflare.
Met CloudFlare en het WordXPression Plus Service Contract hoef jij je nergens meer zorgen om te maken…