Interactieve video voor je online cursussen
In het verleden hebben we al een aantal keren gekeken naar producten waarmee je interactieve video kan maken. Als eerste hebben we een blik geworpen op H5P en nog niet zo gek lang geleden hebben we gekeken naar Adobe Captiva. Allebei omgevingen, waarmee je relatief eenvoudig interactive cursussen kan maken.
Een derde product hebben we eigenlijk nog niet zo goed belicht. Terwijl dat eigenlijk een product zou moeten zijn, wat direct onze aandacht zou krijgen.
Want veel cursusmakers zullen Camtasia als standaard in hun arsenaal van gereedschappen hebben opgenomen, omdat het naast een schermrecorder voor screencasts eigenlijk een soort ‘digitaal Zwitsers zakmes’ voor cursusontwikkelaars is.
Wat kan je eigenlijk allemaal met Camtasia?
In één woord. Veel. Camtasia is bekend en populair geworden door het makkelijk op kunnen nemen van je computerscherm. Wanneer je trainingen over het gebruik van software op wilt nemen, dan is Camtasia een stuk gereedschap wat je graag in je gereedschapskoffer zal willen hebben.
Daar zijn door de jaren heen diverse functies aan toegevoegd en op dit moment is het eigenlijk een complete omgeving voor het maken en bewerken van video. Al dan niet interactief.
Video editing
Wanneer je alles wat er gebeurt op de desktop op wilt nemen, dan is het natuurlijk handig, als je dit gelijk ook kan monteren. Dus vanaf het begin beschikte Camtasia al over een handige video editor. Toen ik zelf rond 2011 met Camtasia 7 voor Windows van start ging, gebruikte ik de videomogelijkheden van Camtasia ook voor het bewerken van andere video. Inmiddels zou ik dat niet meer doen (ik wil meer, en Camtasia kan dat niet bieden), maar wanneer je op het punt staat om je eerste cursus te ontwikkelen en je wilt niet tientallen nieuwe softwarepakketten moeten aanleren, is het natuurlijk handig, dat je direct uit de voeten kan met de software die je toch al voor je schermopnamen moest gebruiken.
Wanneer je Camtasia niet nodig hebt voor het opnemen van je beeldscherm, maar uitsluitend voor video editing zou willen gebruiken is DaVinci Resolve een betere optie. Sinds versie 16 is daar een ‘Cut’ pagina in, die het maken van eenvoudige videomontages eenvoudig maakt. En bovendien is DaVinci Resolve gratis.
Maar dan nu… de interactieve video
Net zoals Adobe Captiva en H5P heeft ook Camtasia de mogelijkheid om interactieve video te maken.
Voor de interactiviteit van de Camtasia video’s heb je twee hulpmiddelen tot je beschikking. De ‘Hotspots’ en de Quizzen. Laten we met de hotspot beginnen.
Hotspots in Camtasia
Het werken met hotspots in Camtasia is allesbehalve intuïtief. Allereerst is het al een uitdaging de hotspots te vinden. Wanneer je met Camtasia 9 (Dat is Camtasia 3 voor de Mac) of hoger (2018, 2019, 2020 voor alle platforms) werkt, dan vind je de hotspots niet, wat je logischerwijs mocht verwachten, onder ‘Interactivity’, maar onder ‘Visual Effects’.
In het lijstje met ‘Visual Effects’ komt onder meer de ‘Interactive Hotspot’ voor. Mooi. Die sleep je dus dan naar de timeline en…
…hij holt net zo hard weer terug. De Interactive Hotspot is een beetje te interactief, want hij weigert simpelweg om op de timeline te blijven staan.
Dat komt omdat de ‘Interactive Hotspot’ verbonden moet worden met een object op de timeline. Een ‘hotspot’ bestaat niet als een alleenstaand iets.
Callouts
Hoewel je in principe een hotspot ook aan een video- of geluidsclip kan verbinden, is dat weinig intuitief. De toeschouwer heeft immers dan geen flauw idee, dat er iets geklikt kan worden. Het meest logisch is het om een ‘Interactive Hotspot’ te verbinden aan een ‘Callout’. Mocht je nog niet met Camtasia werken, een ‘Call out’ is in principe een grafisch element, wat je in de video kan plaatsen. Het kan een knop, tekst, vorm of welk ander element dan ook zijn.
Mocht je willen, dat de toeschouwer op een specifiek iets in de video zelf klikt, dan kan je altijd een call out over dat object plaatsen en die callout helemaal transparant maken.
Laten we eens stap voor stap bekijken hoe dit werkt.
We hebben op de tijdbalk een ‘call out’ geplaatst. Een knop met simpel de tekst ABC. Op het moment dat de ‘playhead’ is aangekomen bij de call out, zal deze zichtbaar worden op het scherm.
Vanuit de ‘Interactive Hotspot’ in de kolom links hebben we de hotspot gesleept naar de call out. Hierdoor is in het panel rechts een dialoog met de gegevens voor de interactive hotspot geplaatst
De zaken die je hier in kan stellen zijn vrij eenvoudig. Allereerst, door ‘Pause at End’ aan te laten staan, wordt aan het einde van de tijdbalk voor de call out de video gestopt, tot er geklikt is. Wat er gebeurd na die klik is afhankelijk van de vervolginstelling.
URL
Ik kan bijvoorbeeld een URL openen. Dit is nuttig wanneer dit interactieve element een ‘call to action’ is. Deze URL kan in hetzelfde of een andere browsertab worden geopend.
Marker
Binnen Camtasia is het mogelijk om ‘markers’ toe te voegen aan de timeline. Dit is bijvoorbeeld makkelijk, wanneer je aantekeningen wilt maken, of om een andere reden een plek ‘makkelijk te vinden’ wilt maken. Zo’n marker kan je een naam geven. Op deze manier kan ik bijvoorbeeld makkelijk een passage in de video overslaan. Ik kan dus bijvoorbeeld een call out plaatsen met de tekst ‘Ik weet al hoe ik WordPress moet installeren, sla dit deel over’ met een interactie die naar een marker gaat die verderop in een video staat. Op deze manier sla ik het deel over het installeren van WordPress, wat er direct na komt- over.
Time
Direct naar een bepaald moment in de tijd springen is niet aan te bevelen. Waarom zou je dat doen? Wanneer je later zou besluiten een stuk video tussen te voegen, dan moet je alle ’tijdsprongen’ opnieuw positioneren. Beter is het om dit via markers te doen.
Click to continue
Click to continue kan handig zijn, wanneer de cursist geacht wordt iets te doen. Ik vertel bijvoorbeeld eerst hoe WordPress geïnstalleerd moet worden en vertel de cursist daarna, dat hij het zelf moet gaan doen. Hij kan op de ‘Continue’ knop drukken om door te gaan.
Eerst de video maken
Wanneer je diverse interacties hebt aangemaakt, dan zal het niet direct werken in de video editor. Je zal eerst de video moeten ‘renderen’ (In Camtasia 9 door op ‘Render’ te klikken, in Camtasia 2018+ door op ‘Share’ te klikken). Daarna worden de video en de bijbehorende HTML en JavaScript bestanden gemaakt om de video ook interactief af te kunnen spelen.
Quizzen
Een andere vorm van interactiviteit is via een Quiz. Een Quiz is wat directer te plaatsen dan een interactieve hotspot.
Op het moment dat je de quiz in wilt voegen klik je op ‘Interactivity’. Een placeholder voor de quiz wordt op de tijdlijn ingevoegd en rechts op het scherm kan je de quiz vragen toevoegen.
Een quiz kan uit meerdere vragen bestaan. Die vragen worden één voor één getoond. Per vraag kan je aangeven, wat er moet gebeuren, wanneer er een goed of fout antwoord gegeven wordt, en deze mogelijkheden zijn dezelfde als die hierboven genoemd zijn bij ‘interactive hotspots’. Je kan dus naar een url, marker of een tijdsmarkering gestuurd worden.
Wat niet mogelijk is, is om afhankelijk van een voldoende of onvoldoende score een bepaalde actie uit te laten voeren.
Zwakke punten
Camtasia kan goed gebruikt worden voor interactieve video. Wanneer we het over quizzen hebben, dan krijgen we echter met één probleem te maken, we kunnen niet echt een ‘meer vragen quiz’ maken en die evalueren. Alle feedback mogelijkheden zijn namelijk vraag- en niet quiz georiënteerd.
Een tweede probleem met Camtasia is van technische aard. De knoppen binnen de quiz zijn in het Engels en kunnen niet ‘zomaar’ worden vertaald.
Vertalen is overigens wel mogelijk, maar dit zal je zelf moeten doen aan de hand van het ‘config_xml.js’ bestand wat gegenereerd wordt, wanneer je de interactieve video aanmaakt. Nadeel is, dat je dit bij iedere aanpassing opnieuw zal moeten doen.
Al een aantal jaren staan er verzoeken van gebruikers van Camtasia open om deze teksten instelbaar te maken. Ik verwacht niet, dat dit op korte termijn zal gebeuren.
Camtasia Interactieve Video in WordPress gebruiken
Voor Camtasia Interactieve Video geldt eigenlijk hetzelfde als voor Adobe Captivate. Je kan de video niet ‘zomaar’ gebruiken. Je hebt een plugin nodig, die zorgt dat het gegenereerde pakketje ‘gelezen’ kan worden. Gelukkig is dezelfde ‘Insert or Embed Articulate Content Into WordPress‘ hier goed bruikbaar.
Wil je ook nog eens de resultaten van een quiz vast kunnen leggen, dan is het nodig om de TinCan API te gebruiken. Hoe dat moet heb ik gelukkig ook al een keer besproken. Maar Camtasia Interactieve Video ondersteunt de xAPI dus volledig.
Problemen met video
Camtasia is vooral een video editor. De interactieve video die door Camtasia wordt gemaakt, gaat er van uit, dat de video op dezelfde machine staat als de website. En dat is vanuit het oogpunt van video hosting wat lastig, want de gemiddelde hoster zal het niet op prijs stellen, wanneer je veel video host.
Je zal de video dus in de cloud willen hosten. De makkelijkste manier om dit te doen is via de Leopard plugin. Eén van de functies van deze plugin, is dat hij automatisch bestanden uit bepaalde folders naar een CDN verplaatst en het na het verplaatsen ook uit het CDN ophaalt. Op deze manier voorkom je dus, dat je eigen server overbelast wordt. In de nabije toekomst zal deze plugin in detail worden besproken.
Camtasia vs. Captivate vs. H5P
Wanneer we de tot nu toe besproken opties voor het maken van interactieve video’s met elkaar vergelijken, is en blijft Adobe Captivate de grote winnaar. Je hebt namelijk volledige controle over hoe je jouw video wilt presenteren. Bij zowel Camtasia als H5P is het uiterlijk van met name de quizes sterk voorgedefinieerd.
Maar dit ‘meerdere’ komt ook met een prijs. Voor H5P betaal je niets. Camtasia kost je ongeveer 250 euro en Adobe Captivate kost maar liefst bijna 50 euro per maand. Behoorlijke verschillen in prijs dus.
Kijk ik naar de presentatiemogelijkheden, dan bieden zowel H5P als Adobe Captivate de mogelijkheid aan om ook slideshows op de één of andere manier te gebruiken. Een optie die Camtasia niet biedt. De enige mogelijkheid is interactieve video. Maar als dat het product is wat je zoekt, dan zit je goed.
Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat zowel H5P als Adobe Captivate wel mogelijkheden bieden om interactieve video te maken, maar geen enkele mogelijkheid bieden deze video ook te editen. Je kan alleen functionaliteit aan een bestaande video toevoegen. Camtasia biedt die mogelijkheid wel. Het is een -zij het wat simpele- goed functionerende video editor.
Camtasia vs. DaVinci Resolve
Wanneer we de video editor van Camtasia vergelijken met die van DaVinci Resolve schiet de Camtasia editor eigenlijk op alle punten tekort. DaVinci Resolve biedt een breed scala aan effecten en mogelijkheden om zowel kleur als geluid te corrigeren. Camtasia biedt hier wel enige rudimentaire gereedschappen voor, maar voor het serieuze werk blijft het toch ver achter.
Wanneer je bezig bent of bezig gaat met je eerste videotraining en snel een goed product online wilt hebben en je toch al over Camtasia beschikt, of Camtasia nodig hebt voor screencasts, dan is Camtasia een goede tool om mee van start te gaan. Wil je over een langere termijn video’s maken voor online trainingen, dan is het toch goed om op een professionele Non Liniare Editor als DaVinci Resolve of Premiere Pro te kiezen. En als je op de kleintjes moet letten… dan is DaVinci Resolve -geheel gratis- toch wel de beste optie.
Wil je snel aan de slag met Resolve, dan kan je je inschrijven voor één van de trainingen.
30 dagen uitproberen
Wanneer je niet weet of Camtasia daadwerkelijk wat voor je is, dan kan je het programma sowieso 30 dagen gratis uitproberen. Het enige nadeel is dat de video’s die je exporteert voorzien zijn van een watermerk van Camtasia, maar verder zijn alle functies normaal beschikbaar. Na dertig dagen zal je echter het programma aan moeten schaffen.