Wat is eigenlijk een ’talking head video’ ?
Hoewel de term talking head video voor mij redelijk vanzelfsprekend leek, ontdekte ik tijdens bijvoorbeeld de ‘Ontwikkel je Online Training‘ training, dat dit niet voor alle cursisten even duidelijk was.
Een ’talking head’ video is een video waarbij het grootste deel van de tijd het beeld wordt gevuld met de schouders en het hoofd van de spreker die iets uitlegt. Dit kan voor een promotiefilmpje zijn of voor een onderdeel van je online cursus. En het lijkt allemaal vrij recht toe, recht aan. Je zet een camera neer en gaat praten. Eenvoudig toch? Maar toch komt er iets meer bij kijken. En daarom een zevental tips die je iets verder op weg helpen.
Tip 1 : De camera keuze.
Er is heel wat apparatuur geschikt voor het opnemen van goede video. De tijd dat ‘home video’ gelijk stond aan fletse kleuren en onscherp beeld is voorgoed voorbij. In feite is iedere moderne camera met een 1080p resolutie heel goed geschikt voor het opnemen van video voor het Internet.
Zelf maak ik gebruik van een tweetal camera’s. De eerste is een ‘dedicated’ Sony Handycam. Een camera die destijds nog geen 200 euro kostte en zijn huidige modernere broertjes en zusjes zijn nog goedkoper. Mijn tweede camera is mijn Nikon DSLR fotocamera. Want tegenwoordig heeft bijna iedere consumenten fotocamera een goede video optie aan boord.
Tip 2 : Neem het geluid gescheiden op
Hoewel de beeldkwaliteit van de meeste camera’s geweldig is, is de geluidskwaliteit vaak niet om naar huis te schrijven. Eén van de oorzaken is vaak de ingebouwde microfoon, die niet alleen het omgevingsgeluid opneemt, maar vooral al het geschraap en geveeg over de camera terwijl hij wordt vastgehouden. Wanneer ik mobiel ben met de camera gebruik ik dan ook het liefst een Rode (merk, geen kleur) richtmicrofoon, die ik op de accessoireschoen van mijn DSLR camera kan plaatsen. Deze microfoon is in een slimme ‘ophangconstructie’ geplaatst, waardoor de geluiden van het bedienen van de camera niet meer te horen zijn.
Ben ik stationair ga ik liever op een andere manier te werk. Ik heb de beschikking over een geweldige USB microfoon, de Blue Yeti. Deze verbind ik met mijn laptop en start een geluidsopname/bewerkings programma als Adobe Audition of Audacity. En terwijl ik het geluid opneem op de laptop maak ik mijn video opnamen met de camera.
Tip 3 : Gebruik een tweede camera en b-roll
Wanneer ik een talking head van mijzelf schiet, dan doe ik dit met twee camera’s. De eerste camera, mijn DSLR, staat recht voor mij. De tweede camera staat onder een lichte hoek (ca 30 graden) en heeft een ‘grotere’ uitsnede.
Dit doe ik om rare beeldsprongen te voorkomen. Er zijn maar weinig mensen -en ik ben er zeker geen- die in één keer een complete presentatie op video goed kunnen doen. Daarom monteren we de video later ook. Maar stel nu, dat jij een stuk van de audio weg wilt hebben. Bijvoorbeeld omdat bij nader inzien de informatie overbodig was. Je hebt tijdens deze video presentatie echter niet onbewogen still gestaan. En wanneer dit stukje eruit geknipt wordt, dan is er een kleine ‘beeldschok’, waarin je ineens van één positie in een andere verspringt.
Dit kan je voorkomen door op deze plaats een ‘natuurlijke schermwisseling’ in te lassen. Bijvoorbeeld door op dat moment het beeld van camera 2 te tonen. Door het beeld vanuit een compleet andere hoek te tonen, komt deze scenewisseling niet houterig, maar juist professioneel over.
Een tweede mogelijkheid is door het inmonteren van een zogenaamde b-roll. Dit is videomateriaal die niet direct hoort bij het oorspronkelijke verhaal, maar die juist een ondersteunende functie heeft.
Coach jij bijvoorbeeld met paarden, neem dan eens een paar van die coachingsessies op. Door de beelden -zonder geluid- van deze sessies te tonen, terwijl het geluid van je ’talking head’ doorgaat met het verhaal, illustreer je je verhaal als het ware en maak je het een stuk interessanter.
Of ben je een interieurarchitect, trots op jouw werk, maak er foto’s van die getoond worden om je scene wisselingen te ‘maskeren’.
Gebruik extra beeldmateriaal om je ’talking head’ niet alleen vloeiender van scene naar scene over te laten gaan, maar vooral ook om je eindproduct interessanter te maken.
Tip 4 : Praten – Vind de methode die voor jou werkt!
Voor veel mensen, inclusief mijzelf, is het meest beangstigende deel van een talking head video het spreken zelf. Praten voor een camera moet je leren. En aangezien ik mij totaal niet op mijn gemak voel als ik voor een camera sta, heb ik de volgende zaken geprobeerd…
Losse scenes opnemen met de hulp van een cameraman
Het staat zo ‘Hollywood’ wanneer je een losse scene opneemt en als dit niet goed gaat stopt en opnieuw begint. Je hebt bijna het gevoel professioneel bezig te zijn. De realiteit is echter ook, dat dit vaak ook het gevoel geeft, dat er helemaal niets goed gaat en dit juist heel ontmoedigend werkt.
Lezen van een Autocue
Een Autocue is een apparaatje wat voor de camera geplaatst wordt. Op een half doorlaatbare spiegel wordt je tekst getoond. Op deze manier hoef je slechts voor te lezen wat er op de autocue komt. Klinkt allemaal heel leuk en voor veel mensen zal dit werken, voor mij echter niet. Als ik lees dan lees ik met mijn ‘voorleesstem’ en dat maakt de video wel heel slaapverwekkend.
Een interview
Een andere manier is door een tweede persoon jou vragen te laten stellen. Je hebt op voorhand de vragen uitgewerkt en de tweede persoon stelt jou die vragen, jij antwoordt en later worden de vragen er uit weg gemonteerd.
Omdat je bij het beantwoorden van de vragen onwillekeurig naar de interviewer zal kijken, is het belangrijk, dat de interviewer zich in een lijn achter de camera bevindt. Wanneer je met een cameraman of -vrouw werkt kan je deze rol mogelijk toebedelen aan je camerapersoon.
Go with the flow
De methode die voor mij het best werkt is gewoon twee camera’s op statief op te stellen, mijn laptop te starten voor het geluid en voor de camera mijn verhaal te doen. Ik neem dus non stop en ononderbroken mijn verhaal op. Gaat er iets fout, dan maak ik dit door handgebaren duidelijk en bij iedere nieuwe scene klap ik eerst in mijn handen.
Op deze manier krijg ik een enorm videobestand waarvan meer dan 2/3 onbruikbaar is. Maar het derde deel wat bruikbaar is toont mij op een manier waarop ik mij op mijn gemak voel voor de camera.
Tip 5 : Houd rekening met geluidssynchronisatie
Weet jij waarom in professionele films altijd een man met een klapper in beeld komt? Allereerst natuurlijk om snel duidelijk te maken welke scene geschoten wordt, maar een tweede belangrijke reden is de synchronisatie met het geluid.
Bij professionele opnamen worden geluid en beeld apart opgenomen. Door de klap van de klapper -die hoorbaar en zichtbaar is op het geluidspoor- te synchroniseren met het beeldje waar die klapper voor het eerst ook dicht slaat, kan de editor van de film makkelijk bepalen waar het geluid gesynchroniseerd moet worden.
Sommige editing programma’s als bijvoorbeeld Adobe Premiere Pro kunnen automatisch synchroniseren door het -kwalitatief slechte- geluidspoor van de camera te vergelijken met de kwalitatief goede geluidsopnamen op je laptop.
Gebruik je een ander programma voor editing, wat niet een vergelijkbare functie heeft, dan kan een ‘klapper’ je uit de brand helpen. Er zijn diverse apps voor tablets beschikbaar die deze functie voor je kunnen vervullen.
Tip 6 : Schiet scenes zoveel mogelijk ‘bij elkaar’.
Er is geen enkele noodzaak om alles in volgorde te schieten. Toch is het wel verstandig om al het materiaal voor één les ook in de tijd dicht bij elkaar te schieten. Helemaal wanneer je met daglicht werkt. De kwaliteit van het licht verandert namelijk gedurende de dag. En wanneer je een later geschoten scene ’tussen’ twee eerder geschoten scenes plaats, is de kans, dat je beeld ineens meer oranje of meer blauw lijkt.
Dat is met de meeste videobewerkingsprogramma’s wel te corrigeren, maar het scheelt je zoveel tijd, wanneer dat niet nodig is.
Tip 7 : Zorg voor voldoende memory cards, batterijen en een oplader.
Niets is zo frustrerend dan een lege camera batterij wanneer je helemaal in de flow zit. Zorg er daarom ook voor dat je beschikt over meerdere batterijen voor je camera(s) en dat deze ook opgeladen zijn. Zorg ook dat je de oplader bij je hebt en laadt een batterij direct op, wanneer deze leeg is. Mocht je onverhoopt toch nog langer schieten dan verwacht, dan heb je in ieder geval ook nog die extra energie van de paar vers opgeladen batterijen.
Kies voor een memory kaart ook het type met de grootste opslag die in je camera past. Heb je een wat professionelere camera waar twee kaarten in kunnen, zorg dan ook dat je er twee in hebt. Iedere wisseling is een onwelkome onderbreking en probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.
Laten we elkaar scherp houden…
Niets is zo storend als onscherpe video opnamen. Gelukkig heb ik voor jou een uitgebreid artikel geschreven met tips hoe je ervoor zorgt, dat jouw talking head video altijd scherp is.
En dan de montage.
Wanneer je video gaat monteren, dan is er een groot aantal programma’s wat je hiervoor kan gebruiken. Een professioneel en voordelig (het is gratis) programma wat je hier goed voor kan gebruiken is Davinci Resolve.