Vijf videotips om jouw online training interessanter te maken.
Zoals je waarschijnlijk al weet is WordXPression het ‘Go to’ bedrijf waar je bij terecht kan, wanneer jij als ondernemer een online training wilt ontwikkelen en -minstens net zo belangrijk- verkopen. Want met een uitstekende mix van cursussen rond het ontwikkelen van online leeromgevingen en inspirerende marketing trainingen, heb je eigenlijk een complete formule voor het succes van jouw training tot je beschikking.
Wanneer je echter meer tijd en geduld dan geld hebt, is het natuurlijk ook mogelijk alles op eigen gelegenheid uit te vinden. En zelfs dan laat ik je niet in de steek, want zowel op het gebied van eLearning als op het gebied van Marketing biedt WordXPression je een schat van informatie.
En vandaag wil ik met jou eens stil staan bij een aantal factoren die jouw trainingsvideo succesvol maken.
Niet per sé alleen video
Voordat we verder gaan over de video, is het ook goed om er bij stil te staan, dat een goede online training niet per sé alleen video is. Ik heb enkele klanten die redelijk succes hebben met ’text only’ online trainingen. Maar dit soort trainingen is wel een stuk zeldzamer dan video trainingen.
Ik heb ook klanten die succes hebben met een soort hybride oplossingen. Een training die voor een deel uit downloadbare PDF’s bestaat en voor een deel uit video.
Ik heb zelfs één klant die met een audio-only meditatiecursus uitstekende resultaten heeft.
Want wees eerlijk. Op het moment dat je meditatie begint met ‘sluit je ogen’, heeft het weinig zin meer om videobeelden te laten zien.
1. Een succesvolle video heeft goed geluid!
Dacht je dat in een cursusvideo het beeld het belangrijkst is? Dan heb je dat mis. Hoewel het natuurlijk wel belangrijk is, dat je beeld goed is, zal de gemiddelde cursist slecht geluid als veel meer storend ervaren dan slecht beeld. Het belangrijkste instrument bij de productie van je online video is dan ook de gebruikte microfoon.
Zelf gebruik ik voor vrijwel al mijn videoproducties de ‘Blue Yeti’, één van de beste usb microfoons die er onder de 200 euro te koop is (hij kost zo’n 140 euro). Toen ik hem kocht was hij nog wat prijziger… en ik heb een kapitaal aan goedkopere microfoons uitgegeven voor ik uiteindelijk de Yeti kocht. En van dat laatste heb ik nooit spijt gehad.
Wanneer ik buiten opnames maak -wat ik overigens zelden doe- dan gebruik ik het liefst een Röde richtmicrofoon op mijn Nikon DSLR camera.
2. Een goede cursusvideo is niet te lang.
De aandachtsspanne van je cursist is beperkt. Helemaal wanneer deze de cursus op video, zonder directe interactie met andere mensen, moet volgen. Zelf gebruik ik video veelvuldig als studiemiddel om mijn kennis te vergroten. En wat ik zelf gemerkt heb is dat na 20 minuten video ik toch even ‘iets anders’ moet doen om niet in te dutten.
Probeer jouw video’s dan ook zo kort mogelijk te houden. Tussen de 10-15 minuten is de beste tijdsduur. Is een video significant langer, splits hem dan op in twee delen.
3. Een goede cursusvideo behandeld een afgerond geheel. En niet meer!
Eén van mijn eerste online trainingen was over WordPress 3.1. En in die cursus heb ik heel wat fouten gemaakt. De belangrijkste fout was echter, dat ik vaak te veel in één video wilde ‘proppen’. Ik had bijvoorbeeld één video over ‘De WordPress Editor’, waarin ik letterlijk de hele WordPress editor met al zijn mogelijkheden behandelde.
Nou ja, niet allemaal. Het toevoegen van media had wel zijn eigen hoofdstuk.
Behalve dat ik zondigde tegen regel 2 (niet te lang), maakte ik hiermee nog een andere grote fout. Ik had in principe meerdere onderwerpen in één video ‘gepropt’. Wanneer iemand iets wilde weten over hoe je een genummerde lijst toe zou moeten voegen, zou hij de hele video moeten doorlopen.
Beter was geweest, de video minimaal in de volgende onderdelen op te splitsen.
- Lettertypes, opmaak en kleuren
- Genummerde en niet genummerde lijsten
- Tekst positionering en uitlijning
- Links toevoegen in je tekst
- Media toevoegen aan je tekst
4. Een goede cursusvideo behoeft geen herhaalde introductie
Wanneer je een cursus hebt die uit 30 lessen bestaat en je begint iedere les met een logo intro en een introductie (Hallo ik ben Wilko van der Ploeg van WordXPression en welkom bij de cursus sigarenbandjes verzamelen voor beginners) en deze intro ongeveer één minuut duurt, dan ontneem je je cursist 30 minuten tijd, waarin hij ook iets nuttigs had kunnen leren. Ik heb in het verleden ook online trainingen van 200+ lessen gedaan. En bij sommige vond de cursusmaker het ‘professioneel’ om iedere afzonderlijke les met een intro van een minuut te laten beginnen.
Een logoanimatie is leuk voor de eerste les in de serie. En een introductie is ook prima bij die eerste les. Het is goed, wanneer je cursist weet wie je bent. Maar na die eerste les, is het voldoende, wanneer je de cursus opent met een slide met de titel van de specifieke les. En hier kan je je naam natuurlijk gewoon als tekst kwijt. Bespaart je cursist een heleboel tijd.
En geloof me, wanneer je iedere keer, iedere les weer vertelt wie je bent, kan je cursist na 30 lessen je naam niet meer horen!
5. Een goede cursus wordt in meerdere resoluties aangeboden.
Afhankelijk van de cursus en het moment van de dag, bekijk ik een cursus graag onderweg in de trein, rustig op de bank in de huiskamer of aan mijn werktafel. En dan bekijk ik de cursus via mijn telefoon, televisie of laptop.
En in iedere situatie heb ik graag de juiste resolutie. Want een 720p video op mijn telefoon kost mij een hoop onnodig dataverkeer. Daar staat tegenover, dat een 480p video op mijn televisie er wel heel 1960 uitziet.
Afhankelijk van het apparaat waarop de video bekeken wordt, zie ik hem dus het liefst in verschillende resoluties.
Gebruik ik YouTube of Vimeo als videohost, dan is dit geen enkel probleem. Want beide platforms zijn intelligent genoeg om de juiste resolutie aan het juiste apparaat aan te bieden. Gebruik je bijvoorbeeld Amazon Web Services voor je video hosting, dan zal je wat extra moeten doen. Je zal je video in meerdere resoluties moeten uploaden en een speler moeten gebruiken die zelf de ‘intelligentie’ heeft de juiste video op het juiste moment te versturen. De videospeler van H5P is er bijvoorbeeld zo een.
Tenslotte
Een vijftal handige tips om met weinig inspanning jouw online cursus net dat beetje meer te geven dan al die andere online trainingen. Wil je echt ‘het neusje van de zalm’ aanbieden via jouw online trainingen, kijk dan ook eens naar de cursussen in het eLearning aanbod van WordXPression.