Auto scaling in de cloud – Een website die altijd online is…

Auto Scaling: Als er iets kapot gaat, vervangen we het toch gewoon?

auto scaling | Auto scaling in de cloud - Een website die altijd online is...In mijn vorige artikel over WordPress in de cloud hebben we gekeken naar hoe we op het moment dat het onze server allemaal iets te veel wordt, we hier een extra ‘server’, een extra instantie kunnen activeren. Dat is allemaal heel leuk, maar het blijft allemaal mensenwerk. Dit is op zich natuurlijk niet zo erg, wanneer jij die drukte kan voorspellen. Heb je een goede lopende webwinkel, dan wordt het met de kerst drukker. Daar kan je gif op innemen. Maar weet je ook hoeveel drukker het dit jaar zal worden.

Auto scaling is een dienst die hoort bij Cloud Watch van Amazon Web Services. Het principe is eigenlijk heel makkelijk. Komt één instantie over een bepaalde ingestelde capaciteit heen, dan wordt er automatisch een instantie bij geschakeld. Is één bepaalde instantie niet meer beschikbaar, dan gebeurd dit ook.

Dit bij schakelen duurt wel even. Hebben we het over een gemiddelde WordPress site met een totaal omvang van ongeveer 500 MB, dan kan dit tussen de 3 en 10 minuten duren. Wil je je website dus werkelijk ‘fault tolerant’ hebben, dan moet je minimaal met twee instanties beginnen. Gaat de ene down, dan kan er binnen 10 minuten een nieuwe tweede automatisch ‘de lucht in komen’.

Bijschakelen bij een grote workload

De meest gebruikte manier om extra instanties bij te schakelen, is door te detecteren wanneer de CPU een hoge werkdruk heeft. Is bijvoorbeeld een CPU voor meer dan 5 minuten voor 80% bezet, dan kan je een extra instance activeren. De workload zal dan over beide instances worden verdeeld door de load balancer. Wordt de werkdruk daarna nog hoger, dan zal er een extra instance worden geactiveerd tot het maximaal instelde aantal instances actief is geworden.

Bijschakelen bij een defect.

Stel je voor dat één van jouw instances uitvalt. Er is bijvoorbeeld een netwerk storing bij het rekencentrum waar de hardware staat. Door de auto scaling zal dan automatisch een nieuwe instance worden aangemaakt en geactiveerd. Je zal dus binnen de kortst mogelijke tijd weer het aantal instances hebben wat je op dat moment nodig hebt om jouw verkeer te verwerken.

Cloud hosting vs VPS

Door veel Internet aanbieders wordt VPS hosting aangeprezen als ‘cloud hosting’. En ze hebben gedeeltelijk gelijk. Vandaag de dag zijn de meeste VPS oplossingen eigenlijk de ‘simpele cloud hosting oplossingen’, die we in het eerste artikel in deze reeks hebben besproken. 

Het grote verschil tussen deze oplossingen en een oplossing met load balancing, is dat je vast zit aan één bepaalde capaciteit van je VPS. Je kan deze wel opwaarderen of omlaag brengen, maar er is geen ruimte om dit flexibel te doen. En al helemaal niet automatisch.

Je betaalt in principe dus voor de maximum capaciteit die je nodig gaat hebben. Een tweede nadeel is dat jouw VPS instance dan wel ‘in de cloud’ staat, maar die dat stukje van die cloud bevindt zich in een rekencentrum. Ligt dat rekencentrum er uit, geldt dit ook voor je website. Een goed opgezette site met load balancing zal door blijven gaan, omdat de hardware redundant in verschillende rekencentra staat.

De prijzen

Amazon Web Services kent verschillende manieren om de prijs te berekenen. De eerste manier is ‘on demand’, je betaalt voor de uren of delen daarvan dat je gebruik maakt van een dienst. De tweede manier is ‘Reserved’. Je hebt een contract voor 1 of 3 jaar en je betaalt in termijnen, deels upfront, of het gehele bedrag upfront. En hoe meer je van te voren betaald, hoe minder het kost.

Iet anders wat ‘anders’ is dan je gewend bent, is dat je in een opzet als deze, met load balancer, meerdere instanties en een aparte database service via RDS, per onderdeel betaalt. Dus niet voor het gehele pakket. Het werkt dus heel wat anders dan de manier waarop je met de meeste hosting providers gewend bent te werken.

Laten we eens gewoon een rekenvoorbeeld nemen. Jij wilt een t2.micro (een bepaald type instance) hebben met de mogelijkheid er maximaal twee instances door load balancing bij te schakelen. Daarnaast heb je natuurlijk RDS nodig om het één en ander op te kunnen slaan.

Een rekenvoorbeeld

Dan krijg je met de volgende kosten te maken (let op, per regio kunnen de prijzen verschillen, de gehanteerde prijzen zijn die, die geldig zijn op het moment van schrijven in Londen).

  • Upfront betaling voor 1 instance t2.micro : 75 dollar per jaar
  • Kosten bij bij te schakelen instances  t2.micro : 1,3 dollarcent per uur (113,88 dollar per niet-schrikkeljaar per instance indien hij een heel jaar actief zou zijn. Wat natuurlijk niet de bedoeling is).
  • De kosten voor load balancing: 2,94 dollarcent per uur (567,54 dollar per niet-schrikkeljaar)
  • Kosten voor RDS (database met multiple instances in meerdere locaties) 275 dollar per jaar (bij betaling upfront).

Dit wil dus zeggen, dat je voor hosting minimaal 917 dollar per jaar kwijt bent, ofwel 76 dollar per maand. Betaal jij op dit moment vergelijkbare bedragen voor je hosting, maar ben je niet tevreden over je performance? Dan is Load Balancing met Amazon Web Services serieus te overwegen. Is jouw site gehost voor 15 euro per jaar en heb je klachten over de performance, is het misschien goed om eerst eens op zoek te gaan naar een betere reguliere hoster of gebruik te maken van al die andere performance tips die je hier op de site kan vinden.

Samenvattend

In een serie van drie artikelen heb ik je de mogelijkheden laten zien, die je kan gebruiken om jouw website sneller te maken. Aan iedere optie hangt echter ook een prijskaartje. Heb je serieus interesse jouw website ‘uitgebalanceerd’ via de cloud aan te bieden, neem dan eens contact op. Dan kunnen we kijken wat ik op dit gebied voor jou kan betekenen.

[text-blocks id=”strippenkaart”]

 

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.