Het samenvoegen van categorieën en tags in WordPress

Het samenvoegen van categorieën en tags… je hoeft het niet met de hand te doen!

font, lead set, book printing-705667.jpg

Wanneer je net zoals ik al een aantal jaren werkt met WordPress, dan zal je op een gegeven moment tot de conclusie komen, dat de indeling in categorieën en tags die je al jaren gebruikt op een gegeven moment niet echt praktisch meer is. Dan kan een aantal redenen hebben, waarvan ik er in ieder geval enkele wil noemen.

  • Je hebt ooit, toen je net met je blog begon, gekozen voor bepaalde categorieën. In de praktijk ontdek je eigenlijk dat een aantal categorieën zo ‘hetzelfde’ lijken te zijn, dat je eigenlijk twee of meer categorieën opnieuw zou willen benoemen. Mogelijk samenvoegen tot één compleet nieuwe categorie.
  • Je hebt af en toe met tags tikfouten gemaakt. Of je hebt meer- en enkelvoud vormen naast elkaar gebruikt. Kijkend naar je lijst met voorkomende tags, bedenk je, dat het een stuk duidelijker zou zijn, wanneer je tags samen zou voegen. In mijn eigen situatie heb ik dat bijvoorbeeld met termen als ‘gravityforms’ en ‘gravity forms’… die termen zouden eigenlijk samengevoegd moeten worden.
  • Je hebt een webshop. Het blijkt dat de indeling van jouw producten in categorieën niet echt een vlotte navigatie in de hand werkt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn, wanneer je een diep-geneste categorie structuur hebt.

In al deze gevallen wil je bepaalde groepen van tags, categorieën of ‘custom taxonomies’ (zelf gedefinieerde categorie structuren) samenvoegen.

Doe je dat met de hand, dan is dit echt een tijdrovende en doodsaaie klus. Het zou leuk zijn, als er een plugin zou bestaan voor het samenvoegen van categorieën en tags. En gelukkig is dat ook het geval. Ik heb er zelfs twee gevonden. Beide plugins hebben hun voor- en nadelen.

Taxonomieën – en wat dit zijn

wordpress, blogging, writing-923188.jpg

Ik heb in het verleden meer dan eens uitgelegd, wat een custom post type is. Ik heb geloof ik niet zo vaak uitgelegd -of misschien wel nooit- wat een ‘custom taxonomy’ is. Of wat eigenlijk een ’taxonomy’ of ’taxonomie’ in zijn algemeenheid is.

‘Taxonomie is gewoon een duur woord voor ‘indeling’. En vanaf de eerste dagen van WordPress kon je de blogposts indelen op basis van categorieën en tags. Toen er later ook nog ‘custom post types’ bij kwamen, waren namen als ‘categorie’ en ’tag’ niet helemaal dekkend meer voor de mogelijke lading. En wellicht wilde je wel indelingen voor jouw post type definiëren.

Stel je bijvoorbeeld voor, dat je een film blog hebt. In iedere blogpost bespreek je een film. De filmcategorie is natuurlijk belangrijk, maar wellicht wil je meer indelingen. Zoals ‘Regisseur’, ‘Acteurs’, ‘Producers’, ‘Taal’ of ‘Jaar Premiere’.

En het zo goed als je je eigen custom post types kan maken, kan je ook je eigen custom taxonomies maken. Best cool, nietwaar?

Maak eerst een back-up

Hand holding Universal Serial Bus portable data backup
Hand holding Universal Serial Bus portable data backup

Het is goed om voor je aan de slag gaat eerst een backup te maken. Niet omdat ik verwacht, dat de plugins zelf voor problemen zullen zorgen, maar wellicht besluit je na het samenvoegen van twee categorieën, dat dit toch niet helemaal was, wat je wilde. Beide plugins hebben geen ‘undo’ mogelijkheid en iedere wijziging die je aanbrengt met de plugin is definitief.

Een extra backup voor het geval je je mocht bedenken kan dus zeker geen kwaad.

De ‘Term Management Tools’ plugin

En die eerste plugin heet de ‘Term Management Tools‘. Het is een eenvoudige, lichtgewicht plugin die prima werkt. Je hebt hier echter wel PHP 7.1 of hoger voor nodig, dus indien je een oudere versie van PHP hebt, wil de plugin mogelijk niet installeren. Op zich is dat prima, want op grond van snelheid en veiligheid had je eigenlijk toch al een hogere versie van PHP nodig gehad. Jou hoster kan je helpen met het installeren / activeren van de juiste PHP versie.

Heb je de plugin ‘up and running’ dan werkt hij eigenlijk heel eenvoudig. Ga ik naar -bijvoorbeeld- Berichten en daar onder het menu ’tags’, dan zie ik een drop down met acties. Aan de acties die daar al voorkwamen, heeft de Term Management Tool plugin een aantal nieuwe acties toegevoegd.

samenvoegen van categorieën

Merge

Wil je één of meerdere taxonomieën samenvoegen met een andere categorie, dan kan je dit eenvoudig doen door de checkbox voor de taxonomie aan te klikken en dan voor ‘Merge’ te kiezen in de dropdown lijst. Naast de lijst komt een nieuw veld, waar je de naam van de nieuwe taxonomie aangeven. Komt die taxonomie al voor, dat worden de aangevinkte taxonomieën daar aan toegevoegd. Komt hij nog niet voor, dan wordt eerst die nieuwe taxonomie aangemaakt.

Change taxonomy

Besluit je dat een categorie eigenlijk een tag, of een tag eigenlijk een taxonomie had moeten zijn? Ook dat is zo opgelost met ‘Change Taxonomy’. Na de keuze gemaakt te hebben, krijg je een lijst te zien met de voorkomende taxonomieën op je site.

Set parent

Een optie die je niet in de afbeelding op de lijst hierboven terug ziet komen, maar wel wanneer je bijvoorbeeld naar categorieën kijkt, is de optie ‘Set Parent’.

Tags hebben geen hiërarchische structuur. Je hebt geen ‘parent’ en ‘child’ tags. In categorieën kan je wel sub-categorieën aanmaken.

Heb ik bijvoorbeeld een blog, waar ik restaurants in bespreek zou ik een custom taxonomy ‘Locatie’ aan kunnen maken met daarin de provincies van Nederland. Onder iedere provincie zou ik dan een lijst met woonplaatsen op kunnen nemen als onderverdeling.

Wanneer ik eerder bijvoorbeeld alleen plaatsnamen zou hebben geregistreerd, maar ik zou besluiten, dat ik eigenlijk een niveau daarboven met provincies wil hebben, kan ik eenvoudig alle plaatsen in die provincie aanklikken en kiezen voor ‘Set Parent’. De plaatsnamen worden dan automatisch aan die provincie toegewezen.

En dat was het dan…

Veel meer is de plugin ook eigenlijk niet. Maar het kan je wel uren werk besparen, wanneer besluit je blog, je winkel categorieën of wat dan ook anders in te delen.

Een verdraaid makkelijke plugin die goed werkt. En het aardige is, dat je hem maar af en toe nodig hebt. Dus na het reorganiseren van mijn blog kan ik hem weer vrolijk reactiveren. Dan vertraagt hij de site niet ook. Heb ik hem later toch weer nodig, dan activeer ik hem weer.

TaxoPress

TaxoPress is een veel uitgebreidere plugin. Met een beetje fantasie zou je het een ‘compleet beheersysteem voor taxonomieën’ kunnen noemen. Toen ‘TaxoPress nog ‘Simple Tags’ heette heb ik de plugin zelf een tijdje gebruikt, maar ik zat niet echt op de aangeboden functionaliteiten te wachten. In die tijd was er nog niet de mogelijkheid om je tags en categorieën te beheren.

De functies voor het beheren van de taxonomieën zijn in grote lijnen gelijk aan de mogelijkheden die ‘Term Management Tools’ biedt. Maar TaxoPress heeft een aantal andere functies. Zoals:

Het tonen van tag clouds

WordPress heeft een ingebouwde ’tag cloud’ widget, maar deze werkt uitsluitend voor tags. Niet voor categorieën en niet voor custom taxonomies. Bij de TaxoPress plugin kan je alle taxonomieën in een tag cloud weergeven, met een groot aantal opties.

Aanmaken van nieuwe taxonomieën

Een andere mogelijkheid van de plugin is een compleet nieuwe custom taxonomie aan te maken.

Automatisch termen toevoegen.

Een waarde voor een taxonomie wordt een ’term’ genoemd. Een taxonomie is bijvoorbeeld ‘Categorie’ en een ’term’ voor zo’n categorie kan bijvoorbeeld ‘Seo’, ‘Marketing’, of ‘Webdesign’ zijn.

Eén van de oudste functies van deze plugin is het automatisch toevoegen van tags. Op het moment dat je klaar bent met je blogartikel, dan kan je op een knop klikken voor suggesties voor de tags (of andere taxonomieën) voor de inhoud van je artikel. Hierbij maakt de plugin gebruik van een aantal online diensten en bestaande tags in je blog.

Dat klinkt allemaal heel leuk, maar in de praktijk bleek dit vroeger niet te werken op grond van de taal. De ‘zoekdiensten’ die de tags op zouden moeten hoesten waren Engels georiënteerd en ik krijg vooral suggesties voor Engelstalige woorden die verwant waren aan direct vertaalde Nederlandse termen. Ik kan niet direct een voorbeeld bedenken wat destijds werkelijk voorkwam, maar stel je iets als het volgende voor. Schreef ik dat het glad was op de weg van A naar B, dan vermoedde de plugin op basis van de Engelse betekenis van de letters glad, dat ‘happy’ wel een goede tag zou zijn.

Niet dus.

Een tweede probleem met de plugin was een overvloed aan suggesties.

Ik heb deze functie van de plugin inmiddels opnieuw getest en voor wat betreft de ’taalgevoeligheid’ gaat er af en toe nog wel eens wat mis (ik krijg Engelstalige termen gepresenteerd, waarvan ik geen idee heb, wat ze met de blogpost te maken hebben), maar het werkt veel beter dan vroeger.

Met betrekking tot een ‘overvloed aan suggesties’ is dat nog steeds het geval. Ik kan het maximum aantal suggesties verminderen, maar dan mis ik ook de termen die wel goed zouden passen.

Voorlopig laat ik het bedenken van de juiste termen gewoon aan mijzelf over. De automatische toevoeging is leuk, maar het doornemen van de suggesties kost mij meer tijd, dan deze zelf te bedenken.

Automatisch woorden aan tags linken

Een andere functie is het automatisch woorden aan tags linken. Wanneer ik bijvoorbeeld het woordje ’tag’ in de tekst zou gebruiken, wordt dit automatisch een link naar de archief pagina met alle tags met het woord ’tag’ als term.

Op deze manier zullen mensen vaker klikken op bepaalde termen, en dat is bijvoorbeeld weer goed voor je Bouncerate.

Klinkt leuk, nietwaar?

Dit heb ik vroeger met behulp van een andere plugin gedaan, maar de werkelijkheid is echter anders. Zoals je weet, maak ik regelmatig gebruik van A/B testen. En ik heb dus in het verleden het nodige onderzocht over hoe mensen nu eigenlijk reageren op verschillende soorten links in de pagina.

Het blijkt dat mensen eerder op een langere ‘gelinkte tekst’ (zoals de twee voorbeelden hierboven) dan op een enkel gelinkt woord klikken.

En mensen eerder geneigd zijn langer op de site te blijven wanneer ze direct naar een blogartikel worden gestuurd, dan naar een pagina met blogartikelen die van die specifieke tag zijn voorzien.

Bovendien kost het genereren van zo’n ‘pagina met links’ extra tijd om te genereren en op een site van een grootte als die van WordXPression werkt het sterk vertragend. Tenzij je natuurlijk gebruik maakt van caching.

Dus al met al een aardige optie, maar ik voeg zelf liever die links met de hand toe.

Algehele conclusie

Welke plugin je neemt is vooral een kwestie van wat je nu precies nodig hebt. De TaxoPress plugin biedt heel wat mogelijkheden, maar voor mijzelf was geen van de extra mogelijkheden echt nodig. En wanneer je gebruik maakt van deze mogelijkheden, dan zal de plugin ook altijd actief moeten zijn, anders werkt het niet.

De Term Management Tool kan ik activeren en deactiveren wanneer ik het nodig heb, en dat is niet vaak. Heb jij het gevoel, dat je al jaren op zoek was naar functies die in de TaxoPress plugin staan beschreven, schroom dan vooral niet om deze plugin te gaan gebruiken, want het is een gebruikersvriendelijke, goede plugin.

Ben je eigenlijk alleen maar op zoek naar een hulpmiddel om je taxonomieën te reorganiseren, dan heb je meer dan voldoende aan de Term Management Tool.

Blijf op de hoogte!

Ik schrijf nu al meer dan tien jaar in de WordXPression blog over WordPress, e-Commerce, e-Learning, SEO en veel andere onderwerpen die jou als ondernemer raken. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief door het formulier onder aan de pagina in te vullen, of abonneer je op de browser push berichten. Dat laatste doe je door te klikken op de rode bel linksonder op de pagina.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.