Extra power voor jouw online leeromgeving in WordPress
WordPress is zonder enige twijfel het meest gebruikte platform voor het bouwen van websites. Vanwege deze populariteit zijn er talloze plugins die WordPress ‘uitbouwen’ tot een andersoortig platform dan ‘gewoon een website’.
Het meest bekende voorbeeld is denk ik wel de ‘webshop’. Vanaf de eerste dagen van WordPress waren er diverse plugins in omloop om WordPress te kunnen gebruiken als webshop, tot uiteindelijke WooCommerce eigenlijk de ‘default’ webshop voor WordPress werd.
Op eenzelfde wijze zijn er vanaf een vroeg stadium ook verschillende Learning Management Systemen voor WordPress geweest. Ooit, in 2013, waren er slechts twee WordPress LMS plugins die er werkelijke toe deden. WP Courseware en LearnDash. Vandaag de dag kun je door de WordPress LMS bomen het bos niet meer vinden. Er zijn werkelijk tientallen, indien niet meer, LMS plugins voor WordPress in omloop.
Met WordXPression ondersteun ik WP Courseware, LearnDash en MasterStudy LMS. En in het bijzonder is MasterStudy LMS een zeer interessante optie, omdat deze ook met een eigen app komt. Een tweede interessante optie is dat je met MasterStudy LMS ook de mogelijkheid hebt een compleet platform in te richten, waarop andere aanbieders hun cursussen aan kunnen bieden.
Maar vandaag wil ik even niet kijken naar de verschillende LMS-en die er zijn en de verschillen daartussen, maar kijk ik liever met je naar een aantal ‘omliggende diensten en plugins’ die jou helpen je online leeromgeving tot een groter succes te maken.
1. WooCommerce
Wanneer je je richt op het Nederlands of Vlaams publiek, dan is eigenlijk WooCommerce voor de meeste LMS-en al een must, omdat de meeste WordPress LMS-en alleen Stripe en PayPal als betalingsmethoden ondersteunen. En hoewel Stripe als betaaldienst Bancontact en iDEAL ondersteunt, worden andere betaalmethoden dan Creditcard niet door de meeste Stripe implementaties ondersteund.
De meeste LMS-en -en in ieder geval de drie LMS-en die door WordXPression ondersteund worden- bieden een integratie met het betaalsysteem van WooCommerce, waardoor iedere door WooCommerce ondersteunde betaalmethode tot je beschikking staat.
Daarnaast is WooCommerce uitstekend geschikt om aanvullende producten af te rekenen. Je kan bij je cursus bijvoorbeeld cursusmaterialen, boeken en andere digitale of fysieke producten aanbieden, die je cursist extra bij je kan kopen.
Wanneer je bovendien gebruik maakt van de WooCommerce Subscriptions plugin, dan kan je verschillende ‘subscription plans’ aanbieden, waarbij de terugkerende betalingen automatisch voor je afgehandeld worden.
2. MemberPress
Wanneer jouw WordPress LMS uitsluitend toegang tot cursussen geeft, heb je MemberPress niet nodig. Maar wanneer je jouw cursisten toegang tot aanvullende materialen wilt geven en jouw LMS geen opties heeft om de toegang tot andere media dan de cursus zelf te controleren, kan MemberPress een welkome ondersteuning op jouw LMS zijn.
3. Elementor (Pro)
Tja, met de gratis versie van Elementor kan je aantrekkelijke landingspagina’s voor je cursussen maken. Wanneer je de betaalde versie –Elementor Pro– gebruikt, dan kan je bovendien jouw cursusomgeving zelf visueel veel aantrekkelijker maken. En hiervoor hoef je geen regel code te schrijven. Wil je weten wat er zoal mogelijk is met Elementor, dan vind je op de WordXPression site tientallen blogposts over Elementor.
4. Gamification Plugins
Veel WordPress LMS plugins bieden al ondersteuning voor ‘Gamification’, Wanneer jouw WordPress LMS dat nog niet doet, is er een aantal interessante gamification plugins waar je eens naar zou kunnen kijken. Mijn persoonlijke favoriet is ‘MyCred‘ maar GamiPress is ook een goede oplossing.
5. H5P
Interactieve content is een must voor online leren. H5P biedt tools om interactieve quizzen, presentaties, video’s en meer te maken. Het werkt naadloos samen met de meeste WordPress LMS-plugins en biedt een geweldige leerervaring. Voor een demonstratie van de mogelijkheden, is het goed eens naar de H5P site te kijken. Om het makkelijk op je WordPress site te implementeren heb je de (gratis) H5P plugin nodig. H5P is een krachtige, maar soms wat lastige plugin. Heb je behoefte aan ondersteuning, dan kan dit met de WordXPression Support Strippenkaart.
Heb je behoefte om met H5P te experimenteren, dan kan je dit ook voor enkele dagen uitproberen, door een eigen testomgeving the maken met een enkele muisklik.
6. Advanced Custom Fields
Wanneer je Elementor Pro gebruikt, dan heb je de beschikking over ‘Dynamic Tags’. En één van de mogelijkheden met Dynamic Tags is Advanced Custom Fields te gebruiken. Extra velden die je aan je cursus of lessen in je WordPress LMS kan toevoegen.
Overigens sinds kort gaat Advanced Custom Fields door het leven als ‘Secure Custom Fields’. Automattic en WP Engine ‘hebben ruzie’… Meer over de ruzie…
7. Quiz and Survey Master
Vrijwel ieder WordPress LMS beschikt over een module voor het maken van toetsen. De meest uitgebreide toetsmogelijkheid die ik tot nu toe heb gezien vind je in WP Courseware. Deze toets module biedt je de mogelijkheid om per cursist een min of meer unieke toets te tonen, omdat je de mogelijkheid hebt om uit een grote pool van vragen een beperkt aantal vragen te tonen.
Wanneer de mogelijkheden binnen jouw WordPress LMS niet passen bij de manier waarop jij graag wilt toetsen, is Quiz and Survey Master wel een heel mooie optie. De gratis versie biedt al heel wat mogelijkheden, maar wat ik bijzonder mooi vindt zijn de ‘Flashcards‘ in de betaalde versie. Een goed hulpmiddel bij het leren van talen.
8. Een email marketing dienst
E-mailmarketing is een krachtig hulpmiddel voor het promoten van je cursussen en het houden van contact met studenten. Met email marketing diensten kun je eenvoudig e-mails automatiseren, zoals inschrijvingsbevestigingen, voortgangsupdates en promotiecampagnes voor nieuwe cursussen.
WordXPression ondersteunt MailChimp, ActiveCampaign en MailPoet.
9. Rank Math SEO
Natuurlijk wil je dat jouw WordPress LMS goed gevonden wordt in de zoekmachines. Of je nu gebruik wilt maken van de gratis of betaalde versie van de Rank Math SEO plugin, in mijn opinie biedt deze plugin de beste ‘value for money’. Rank Math SEO is niet beter dan de beroemde ‘Yoast SEO‘ plugin, maar biedt wel meer functionaliteit voor de prijs.
10. BuddyPress
BuddyPress is een soort ‘Facebook voor WordPress’, een plugin die jouw WordPress omgeving tot een social medium maakt. Studenten kunnen profielen aanmaken, lid worden van groepen en onderling communiceren. Dit bevordert de samenwerking en betrokkenheid, vooral wanneer jouw cursus gebaseerd is op ‘blended learning‘.
Ten slotte
Door deze extra tools en plugins toe te voegen aan je WordPress LMS, kun je de gebruikerservaring verder verbeteren, tijd besparen met automatiseringen en je doelgroep uitbreiden. Combineer ze met de eerder genoemde aanvullingen om een complete, professionele en efficiënte leeromgeving te creëren.
Welke van deze aanvullingen lijkt je het meest interessant? Deel je gedachten in de reacties!
Ben je op zoek naar een Learning Management Systeem, kijk dan ook eens naar de mogelijkheden die WordXPression je biedt. Wil je extra ondersteuning voor je bestaande LMS, dan biedt de WordXPression support Strippenkaart je een goede oplossing.