WordPress Patterns – Complexe lay-outs makkelijk gemaakt
WordPress blijft zich ontwikkelen als één van de meest veelzijdige content management systemen (CMS) ter wereld. Met de introductie van de Block Editor (voorheen bekend onder de projectnaam Gutenberg) is de manier waarop content wordt gemaakt en beheerd drastisch veranderd. Eén van de krachtigste tools binnen deze editor is het concept van de WordPress Patterns. In dit blogartikel wil ik je duidelijk maken, wat WordPress Patters zijn, waarom ze belangrijk zijn, en hoe je ze effectief kunt gebruiken om jouw website naar een hoger niveau te tillen.
Maar Wilko… stap jij nu ineens af van Elementor?
Zoals de vaste lezers van mijn blog weten, ben ik een grote fan van Elementor Pro. En hoewel Elementor Pro als één van de beste, en sowieso de best ondersteunde, theme- en page builder voor WordPress zie, is er één deel van mijn website, waarvoor ik nooit Elementor zou gebruiken. En dat zijn mijn blogposts. Ik blog nu sinds 2010 op de WordXPression blog en in die tijd heb ik layout systemen en page / theme builders zien komen en gaan.
Ik heb sites gebouwd met Genesis, met Genesis-Dynamik en met behulp van een aantal hoog-configureerbare premium thema’s, maar wat ik altijd heb vermeden is in mijn blog gebruik te maken van functionaliteiten, die aan een thema of een theme-builder specifiek zijn.
En hoewel ik er alle vertrouwen in heb, dat Elementor het nog een groot aantal jaren vol zal houden, is mijn blog een ‘opgebouwd kapitaal’, wat ik niet graag iedere keer zou willen moeten converteren, wanneer ik voor een nieuwe pagebuilder zou kiezen.
De Block Editor is een officieel door de WordPress Community ondersteunde editor. Net zoals de Klassieke Editor dat meer dan een decennium is geweest. En toen de makers van WordPress besloten, dat de Klassieke Editor door de Block Editor zou worden vervangen, werden diverse mogelijkheden aangeboden om vrij eenvoudig pagina’s gemaakt met de Klassieke Editor naar de Block Editor te converteren.
Met andere woorden de meest belangrijke content van mijn site bleef veilig en bruikbaar.
Hoeveel anders zou het zijn geweest, als ik een pagebuilder zou hebben gebruikt voor het opbouwen van mijn blogpagina’s.
Ik adviseer mijn klanten dan ook altijd om de meest belangrijke deel van hun content, of het nu gaat om een blog, een product aanbod of de opbouw van een cursus, altijd ‘pagebuilder onafhankelijk’ op te bouwen.
Dus, voor mij, is de Block Editor de tool waarmee ik mijn blogposts schrijf en Elementor (Pro) de tool waarmee ik mijn thema en informatiepagina’s opbouw. Die informatiepagina’s veranderen sowieso iedere paar jaar.
Maar dat terzijde, laten we terug gaan naar het eigenlijke onderwerp. WordPress Patterns.
Maar wat zijn dan WordPress Patterns?
WordPress Patterns, ook wel block patterns genoemd, zijn vooraf ontworpen sets van blokken die als sjablonen gebruikt kunnen worden bij het bouwen van pagina’s en berichten. In plaats van elk blok afzonderlijk te ontwerpen, kun je met patterns snel complexe lay-outs invoegen die al zijn geoptimaliseerd voor een aantrekkelijk ontwerp en hoge gebuikersvriendelijkheid.
Om een voorbeeld te geven, een pattern kan bestaan uit een duidelijke header met een afbeelding, tekstblok en een knop voor een ‘call-to-action’ (CTA). Of een WooCommerce grid met producten, testimonials of een afbeeldingsgalerij. En pattern kan een geweldige manier zijn om niet alleen tijd te besparen, maar ook de consistentie van vormgeving op je site te waarborgen.
Maar… kan deze consistentie van vormgeving niet in Elementor?
Natuurlijk kan deze consistentie van vormgeving ook in Elementor. Maar -althans vanuit mijn gezichtspunt- moet je geen Elementor gebruiken in je content die ‘lang moet voortbestaan’ zoals je blogposts, je producten of je cursussen.
En waar vind ik WordPress Patterns?
Een belangrijke bron voor WordPress Patterns is direct te vinden in de WordPress repository. Daarnaast is er een groot aantal patterns te vinden in WordPress plugins, maar bedenk hierbij wel, dat de levenscyclus van een ‘pattern’ net zo lang duurt als de levenscyclus van de onderliggende plugin. Niet het beste idee om te gebruiken voor je meest kritieke content van je website.
Verschillende moderne thema’s voor WordPress komen ook met patterns, maar hiervoor geldt dezelfde waarschuwing als voor de plugins.
Waarom zou ik WordPress Patterns willen gebruiken?
WordPress Patterns bieden verschillende voordelen, zowel voor de beginnende als de gevorderde WordPress gebruikers.
- Tijdsbesparing:
In plaats van handmatig elke pagina of sectie te ontwerpen, kun je met een paar klikken een vooraf gedefinieerde lay-out toevoegen. - Consistentie:
Patterns zorgen ervoor dat de stijl en opmaak van je website consistent blijven. Dit is vooral belangrijk voor branding. - Gebruiksvriendelijkheid:
Patterns zijn eenvoudig aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld kleuren, tekst en afbeeldingen wijzigen zonder de onderliggende structuur te verstoren. - Geschikt voor beginners:
Zelfs als je weinig ervaring hebt met webdesign, kun je met patterns professionele resultaten behalen. - Flexibiliteit:
Patterns kunnen worden aangepast aan jouw specifieke behoeften. Je kunt bestaande patterns bewerken of zelfs je eigen patterns maken
Waar kan ik WordPress Pattern pagina’s gebruiken?
Je kan natuurlijk WordPress Patterns overal op je site gebruiken, maar een aantal werkelijk nuttige toepassingen zijn:
- Landingspagina’s
Gebruik hero-secties, testimonials en call-to-action patterns om snel een conversiegerichte landingspagina te maken. - Blogposts
Voeg visueel aantrekkelijke blogopmaken toe, zoals grids voor gerelateerde artikelen of inleidende secties met afbeeldingen en tekst. - E-commerce
Patterns kunnen helpen bij het ontwerpen van productpagina’s, aanbiedingen, of promotionele banners. - Portfolio’s
Creëer een stijlvol overzicht van projecten, inclusief afbeeldingen, beschrijvingen en links. - Contactpagina’s
Voeg eenvoudig patterns toe met contactformulieren, kaarten en contactinformatie.
Ten slotte
WordPress Patterns zijn een krachtige tool om tijd te besparen, consistentie te waarborgen, en je website visueel aantrekkelijk te maken. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar eenvoudige oplossingen of een ervaren ontwikkelaar die op maat gemaakte ontwerpen wil implementeren, patterns bieden iets voor iedereen.
Experimenteer met de standaardopties, verken de Pattern Directory, of ga aan de slag met het maken van je eigen patterns.
Tijdens je reis in experimenten, vergeet vooral niet, dat je nooit op je eigen site moet experimenteren, maar dit prima kan doen op een tijdelijke staging site.
Met deze veelzijdige functie kun je je WordPress-website naar een hoger niveau tillen en tegelijkertijd efficiënter werken.