Tips voor WordPress die ik anders nooit zou noemen
Ik loop er al een tijdje mee. Een aantal van die kleine, handige zaken die je graag in een blogpost zou benoemen, maar die eigenlijk geen volledig blogartikel waard zijn. Tips voor WordPress die je mogelijk graag zou lezen, maar waar je zelf nooit op zoek zou gaan.
Maar wat nu, wanneer ik vijf van die tips bij elkaar heb? Dan heb ik in ieder geval genoeg voer voor een nieuw blogartikel. En bovendien heb jij als lezer er nog een extra tip bij. Soms heb je een goede blogpost door een aantal zaken, die geen blogpost waard zijn te verzamelen.
WordPress tip 1 – Het downloaden van PDF’s.
Het standaard gedrag van je browser is om een PDF te openen in een nieuw venster. Dat is natuurlijk heel fijn, wanneer je iets online wilt lezen. Maar ik krijg nogal eens de vraag van mensen die een gratis e-boek proberen te downloaden, hoe dit downloaden nu precies gaat. Want als ze op de link klikken, wordt de PDF in de pagina geladen, maar kunnen ze hem nog steeds niet downloaden.
Ik kan natuurlijk iedereen uitleggen, dat die knop rechts boven met de tekst ‘Downloaden’ betekent, dat je het document kan downloaden, maar ik heb voor de weg van de minste weerstand gekozen en besloot op een gegeven moment alle e-boeken maar als ZIP bestand aan te bieden. Later drong het tot mij door, dat het echter mooier kan.
Het gevolg hiervan wel is dat alle PDF’s op jouw site automatisch gedownload worden. Maar als je daar geen bewaar tegen hebt, dat werkt deze methode geweldig.
Je moet hiervoor alleen iets heel engs gaan doen. Je moet je .htaccess bestand aanpassen. Als je dat aandurft, lees dan eerst in het artikel wat ik eerder schreef over .htaccess bestanden, hoe je bij dit bestand kan komen. Natuurlijk voer je niet de wijzigen uit die in dat artikel beschreven worden (tenzij je daar behoefte aan hebt), maar zet als laatste regel in het bestand de volgende tekst:
AddType application/octet-stream .pdf
Daarmee vertelt jouw webserver aan de browser van de bezoeker, dat hij de pdf bestanden toch echt op moet slaan.
WordPress tip 2 – Een handige tool voor blog research.
Ik gebruik de tool zelf al jaren. Evernote. maar pas heel recentelijk ontdekte ik, dat er ook een Chrome extensie voor Evernote is. Wanneer ik over het Internet surf en informatie tegen kom, die ik belangrijk vind voor eigen verder onderzoek (bijvoorbeeld voor een volgende blogpost), dan kan ik direct vanuit mijn browser delen van pagina’s (of hele pagina’s) opslaan in één van mijn notitieboeken in Evernote. Ik wil eigenlijk niet meer zonder.
WordPress tip 3 – Wanneer je je WooCommerce producten niet overal heen wilt zenden.
Wanneer je een webwinkel hebt, kan het zo zijn, dat je niet ieder product in elk land wilt verkopen. Maar hoe stel je zoiets in in een WooCommerce webwinkel? Daar heb je een extra plugin voor nodig. ‘Product Country Restrictions‘. Bij het product zelf kan je dan aangeven bij de verzendinformatie naar welke landen het product toch vooral niet verzonden mag worden.
WordPress tip 4 – Snel een snelkoppeling maken!
Natuurlijk weet je hoe je in een pagina of een blogpost een link in kan voeren. Je markeert de tekst, klikt op het ‘link’ symbool in de taakbalk van de editor en…
Maar wist je, dat wanneer je de url al in je kopieerbuffer hebt, je helemaal niet op dat schakeltje hoeft te klikken? Heb je met ‘copy’ een URL gekopieerd en heb je in de editor een stuk tekst gemarkeerd staan, dan is Ctrl-V voldoende. Jouw gemarkeerde tekst is nu opeens een link geworden.
Toch handig nietwaar? Scheelt weer gemuis.
WordPress tip 5 – Stel je RSS feed juist in.
Dit is iets wat de meeste mensen helemaal over het hoofd zien. Hoofdzakelijk omdat je er normaal gesproken vrijwel niet mee te maken hebt. Maar wist je dat sommige mensen de inhoud van je site lezen zonder ooit je site te bezoeken? En dat komt doordat WordPress via RSS jouw blogposts beschikbaar maakt. Iemand kan met een ‘RSS Reader’ dus altijd de inhoud van je site lezen. Om die persoon toch naar je site toe te krijgen, kan je er voor zorgen, dat voortaan in die ‘RSS feed’ niet meer je hele artikel staat, maar alleen de eerste paar regels. Een leuke manier om toch ook eens kennis te maken met je stiekeme bezoekers 😉
Dit stel je in onder ‘Instellingen -> Lezen’. Bij ‘Voor elk artikel in de feed toon’, klik je op ‘samenvatting’.
Bonustip: Wanneer je wat geeft, krijg je er ook veel voor terug!
Zo, vijf tips van mijn hand. Maar jij bent wellicht in de jaren dat jij met WordPress werkt ook tegen dingen aangelopen, waarvan je denkt ‘Dat is handig om te weten’. Deel je tip met de lezers van deze blog door jouw WordPress tip hieronder in het commentaar te zetten. Of wellicht heb je geen tip, maar is er iets waarvan jij denkt, dat het een klein probleem moet zijn, maar je kan toch echt de oplossing niet vinden. Schrijf het hieronder en wie weet wordt je probleem vandaag nog opgelost.