Jezelf presenteren op video – Enkele belangrijke tips!

Wil je jezelf presenteren op video? Dan moet je hier zeker aan denken!

Wanneer je een online training ontwikkelt, dan zal een deel van je training waarschijnlijk video’s bestaan waar je jezelf op video zal presenteren. Nu is dat niet voor iedereen even gemakkelijk en daarom geef ik je graag wat handige tips die je helpen jezelf op video te presenteren.

Tip 1 : Je hoeft niet in de lens te kijken!

Natuurlijk heb jij al honderden keren gehoord, dat je direct in de lens moet kijken om contact te maken met je cursist. En dat is ook waar. Tenminste, in de meeste gevallen. Maar wanneer je echt moeite hebt direct in de lens te kijken, kan je ook voor de zogenaamde ‘interview aanpak’ kiezen.

Kijk je wel eens documentaires? Als je dat niet doet, dan zou ik er direct aan beginnen. Want je kan hieruit heel veel leren met betrekking tot wat werkt en niet werkt bij het ‘presenteren voor de camera’.

Eén belangrijk aspect wat ik graag zou willen belichten is het ‘interview’ in veel documentaires. In veel interviews blijft de steller van de vragen zelf uit beeld. De geïnterviewde kijkt echter wel naar de interviewer.

In een eenvoudige tekening ziet dit er ongeveer als volgt uit.

jezelf presenteren op video | Jezelf presenteren op video - Enkele belangrijke tips!

De geïnterviewde kijkt dus enigszins links van de camera, waar de interviewer zich bevindt. Het is belangrijk, dat de ooglijn de cameralijn kruist. Dus wanneer de geïnterviewde naar een interviewer links van de camera kijkt, dan is hij zelf rechts in beeld en omgekeerd.

jezelf presenteren op video | Jezelf presenteren op video - Enkele belangrijke tips!

Wanneer je dus moeite hebt direct in de camera te kijken, is dit een meer dan acceptabele optie die ook heel natuurlijk over zal komen.

Tip 2 : Trek je aan, wat je aantrekt

Natuurlijk moet je zelf weten wat je aantrekt, wanneer je jezelf presenteren gaat op video. Maar er is toch een aantal zaken waar je beter rekening mee kan houden, wanneer je wilt, dat het ook prettig is voor je cursisten om naar je te kijken. Want er is een aantal zaken wat beslist ‘not done’ is.

Geen gestreepte kleding

Vermijd kleding met een ‘streepje’. Je krijgt dan namelijk te maken met het zogenaamde ‘Moiré effect‘, wat behoorlijk storend kan zijn. Het patroon op de kleding lijkt tot leven te zijn gekomen, omdat de lijnen lijken te bewegen.

Ga niet op in de achtergrond!

Een tweede fout die je kan maken is kleding aan te trekken, waardoor je als het ware ‘op gaat in de achtergrond’. Dit zal vooral het geval zijn, wanneer je voor een effen achtergrond in de studio gaat staan. Doe dus geen zwarte kleding aan, wanneer je tegen een zwarte achtergrond wordt opgenomen, en geen wit, wanneer je tegen een witte achtergrond wordt opgenomen.

Geen ‘Yin / Yang effect’

Jezelf presenteren op video

Het kleurcontrast van ‘Yin-Yang’ is natuurlijk heel mooi, maar probeer dit in je kleding te vermijden. Heb je een vrij lichte huid, vermijd dan donkere kleding. Je krijgt namelijk onoverkomelijke problemen met de juiste belichting. Om je gezicht goed te belichten, zal je kleding er uit komen te zien, alsof het één grote vormloze zak is.

Omgekeerd, heb je een donkere huid, vermijd dan heel lichte kleding. De kleding zal detailarm en ‘uitgebeten’ lijken, wanneer je gezicht goed wordt belicht.

Met vakkundige belichting is dit allemaal wel op te lossen, maar waarom zou je het moeilijker maken dan werkelijk nodig is?

Let op wat je draagt bij ‘Chroma key’

Wanneer je gebruik maakt van ‘chroma key’ (iets later leg ik uit wat dit is), vermijd dan de ‘key color’ of de kleuren die daar vlakbij in de buurt liggen. Er gaan rare gaten in je lijf vallen, wanneer je hier geen rekening mee houdt.

Tip 3 : Schiet veel extra materiaal!

Jezelf presenteren op video

In eerdere blogposts heb ik het gehad over de zogenaamde ‘b-roll’. Materiaal wat je schiet wat eventueel ‘lastige’ beeldovergangen wat makkelijker kan maken.

Je kan echter dit extra materiaal ook op een andere manier gebruiken. Juist om je ’talking head’ video een stuk interessanter te maken. Dit gaat niet voor alle mogelijke cursussen op, maar probeer eens na te denken, hoe dit voor jou goed zou kunnen werken.

Bijvoorbeeld. Je geeft een cursus over hoe mensen zichzelf beter kunnen presenteren voor een publiek. Waarom zou je geen gebruik maken van het beeldmateriaal wat je mogelijk voor live cursussen al hebt geschoten? Materiaal van hoe jij voor een zaal staat en juist doet, wat in de cursus uitlegt.

Dit ‘extra’ materiaal gebruik je zonder het geluid te gebruiken. Maar stel je bijvoorbeeld voor, dat je uitlegt hoe jij -voor je ‘on stage’ gaat- altijd een aantal ademhalingsoefeningen doet… en terwijl je dit vertelt, laat je een stuk video zien, waar je dit uitgerekend doet!

Stock video

Wanneer je niet beschikt over dit materiaal, dan kan je mogelijk gebruik maken van stock video. In een eerdere blogpost heb ik meer verteld over het gebruik van stock video in je cursussen of promotie video’s.

Tip 4 : Think Green!

Jezelf presenteren op video

Een andere mogelijkheid om jouw talking head lessen interessanter te maken, is door deze op te nemen tegen een ‘green screen’ achtergrond. Eigenlijk is de naam ‘Green screen’ niet helemaal juist: De juiste naam is Chrome Key. Want in principe kan iedere kleur gebruikt worden voor zo’n ‘Green screen’, maar omdat de veel gebruikte kleur groen wat minder voorkomt in een studiosituatie, is hiervoor gekozen, nadat het jaren lang een ‘blue screen’ was geweest.

Het idee is dat in een beeld alle pixels in een bepaalde kleur groen ‘weggefilterd’ zullen worden en daarmee wordt een deel van de video transparant gemaakt. Leg je twee videobeelden over elkaar, dan speelt de ene video als ‘achtergrond’ af bij de ander.

Variabele achtergronden

Eén van de aardige zaken hier is natuurlijk, dat je zo variabele achtergronden kan laten zien. Door het bijvoorbeeld met een slideshow te kopiëren wordt die slideshow gelijk een stuk interessanter.

Maar het kan ook op een andere manier gebruikt worden. Weer aan de hand van een praktisch voorbeeld.

Stel je voor. Je geeft een yoga cursus. Nu is het bij sommige yoga oefeningen natuurlijk knap lastig om een oefening voor te doen en gelijk een toelichting te geven.

Jezelf presenteren op video

Natuurlijk kan je dit door middel van een voice over doen. Maar wanneer je als het ware twee beelden combineert, dan biedt het een groot aantal extra mogelijkheden.

Stel je bijvoorbeeld voor, dat je bepaalde handposities nader in detail zou willen laten zien. Wanneer je ’twee keer in beeld bent’, één keer als een talking head, en één keer de oefening uitvoerend, dan kan je als het ware gelijktijdig twee dingen voordoen.

Aandachtspunten

Wanneer je gebruik maakt van Chroma key dan is het belangrijk, dat je rekening houdt met een aantal belangrijke aandachtspunten.

Allereerst een heel voor de handliggend punt: Je moet geen andere zaken aantrekken in de kleur van je achtergrond.

Een tweede uitdaging is echter de belichting. Op twee manieren kan de belichting behoorlijk fout gaan.

Je staat te dicht op de achtergrond

Wanneer je te dicht op de achtergrond staat, dan zal het groenige weerkaatste licht van de achtergrond terugkaatsen en zullen je contouren een ‘zachtgroene gloed’ krijgen. Het praktische gevolg hiervan is dat bij het gecombineerde beeld je wat ‘rafelig aan de randen’ zal lijken.

Je werpt een schaduw op de achtergrond

Het is belangrijk dat de groene achtergrond zo egaal mogelijk is. Wanneer jouw schaduw tegen de achtergrond wordt ‘geprojecteerd’ is dit niet meer het geval. Een deel van de achtergrond is donkerder.

Dit is te verhelpen door de ’tolerantie’ voor de chroma key in de software te verhogen, waardoor meer groen wordt uitgefilterd, maar je loopt het risico hiermee ook andere details in de opname die ‘neigen’ naar deze tolerante kleuren weg te filteren.

Schiet altijd eerst een proef filmpje en probeer het effect uit, voor je grootschalig te werk gaat.

Tip 5 : Vertel alles drie keer

Jezelf presenteren op video

In een eerdere blogpost vertelde ik je, dat één goede manier om een gestructureerde les te krijgen is jezelf te laten interviewen. Iemand stelt je vragen en jij beantwoordt die. De vragen worden er later tussenuit gemonteerd en op die manier krijg je een gestructureerd, aansluitend verhaal. Natuurlijk kan je die vragen zelf opgesteld hebben.

Een cursist van mij vertelde me recentelijk dat hij en zijn partner dit op een iets andere manier doen.

Zijn vrouw stelt hem de vraag. Hij geeft antwoord. Hij antwoordt als het ware in ‘paragrafen’. Na ieder onderdeeltje van het antwoord telt hij tot vijf voor hij verder spreekt.

Nadat hij de vraag heeft beantwoord stelt zijn vrouw hem … dezelfde vraag. En opnieuw beantwoordt hij de vraag om eenzelfde manier.

En dit doet ze zo driemaal achter elkaar.

Omdat je niet iedere keer alles op eenzelfde manier vertelt, kan hij zo de beste onderdelen uit de drie vragen in combinatie met elkaar gebruiken. Dat is ook de reden van de vijf seconden pauze bij de ‘paragrafen’ van het antwoord.

Wat bij deze methode heel belangrijk is, is dat je voldoende b-roll materiaal hebt. Want omdat er per paragraaf gemonteerd wordt, krijg je natuurlijk heel wat jump-cuts. Deze methode werkt alleen echt goed, wanneer je zelf maar af en toe in beeld bent en de rest van de cursus vooral opgebouwd is uit ander beeldmateriaal.

Hieronder zie je overigens een aardig voorbeeld van een (kort) interview, waarbij de geïnterviewde nauwelijks in beeld is, maar de b-roll zijn woorden alleen maar versterkt.

Volgens mijn cursist is -na allerlei technieken uitgeprobeerd te hebben- dit de methode die het best past bij de manier waarop hij en zijn partner de cursus aan het ontwikkelen zijn.

Mocht je problemen hebben met het juist structureren van de inhoud van je video’s is dit mogelijk een methode die ook goed voor jou zou kunnen werken.

De belangrijkste regel voor het ontwikkelen van een online training!

Wanneer je een online training ontwikkelt is echter de belangrijkste regel:

DOEN!

Ik denk dat toch zeker 60% van de mensen die vol goede moed beginnen aan het ontwikkelen van een online training ergens vastlopen in het proces.

En dat hoeft niet! WordXPression verzorgt verschillende trainingen bedoeld voor cursus ontwikkelaars, inclusief trainingen over ‘hoe je jezelf presenteert’ voor de camera en hoe je zelf video kan editen.

Presenteer jezelf vol vertrouwen voor de camera

Niet iedereen voelt zich even gemakkelijk voor de camera. En dat om heel verschillende redenen. En ik kan mij dit heel goed voorstellen, omdat het mij ook jaren gekost heeft mezelf ‘op mijn gemak’ voor de camera te voelen. Als fotograaf en videograaf voelde ik mij veel meer op mijn plek achter de camera.

Omdat ik jou al die jaren wil besparen en je direct wil helpen je op je gemak voor de camera te voelen heb ik samen met Karin Michaëla Kolijn van Publiek Spreken in 3 weken een ééndaagse workshop georganiseerd. Bevrijd je van je camera angst en schrijf je in. Het aantal plaatsen is beperkt!

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Tot en met
31 december 2024

Student learning at home with online lesson

25% korting op jouw online leeromgeving

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.