De Perfecte Video voor jouw cursus
Er wordt vandaag de dag heel wat aan online trainingen ontwikkeld. En zoals ik in een aantal blogposts al heb aangegeven, dat wordt soms op een goede, en soms juist op een heel slechte manier gedaan. Vandaar dat het mij goed leek om eens bij een aantal elementen rond jouw online cursus stil te staan.
In deze blogpost gaan we kijken naar het medium video. De ‘perfecte cursus video’ bestaat natuurlijk niet, maar in de jaren dat ik zelf cursus video schiet en met klanten werk die dat ook doen, kan ik je wel vertellen, wat er nodig is om een cursus video te maken, die eruit springt.
Leren is herhalen
Leren is repeteren. Ik heb meneer Bakker, mijn leraar Duits geloof ik wel eerder in mijn blogs vermeld. Ik spreek belabberd Duits, maar als je mij naar mijn rijtjes vraagt, begin ik direct. Mit, Nach, Nebst…
Wanneer ik een video cursus volg, dan wil ik af en toe ‘een stapje terug’ kunnen zetten, het cursus materiaal nog eens bekijken en beluisteren. En hoewel een YouTube, Vimeo of andere online dienst mij zonder enig probleem terug wil laten gaan in een video, zal ik zelf toch moeten gokken waar ik ook al weer moest zijn. Zou het niet handig zijn, wanneer ik net zoals in een boek, naar een ‘hoofdstuk’ in de video zou kunnen gaan?
Dat kan probleemloos. En het is nog niet eens zo moeilijk.
Veel plugins voor video hebben een ‘Premium’ versie, waarin dit mogelijk is. Maar daar kijken we vandaag nu eens niet naar. We kijken naar een gratis alternatief. Ook, omdat hier nog veel meer coole dingen mogelijk zijn.
H5P
Nee, H5P is geen mislukte formule voor water, maar een systeem met verschillende interactive elementen die je in je site terug kunt laten komen. Ik heb in het verleden deze ‘schatkist’ een keer globaal besproken, maar dit keer gaan we wat dieper op één van de onderdelen in. De Interactieve Video. Jawel, met hoofdletters.
Als je niets met de Interactieve Video doet, dan is het een gewone video speler. Weinig spannend. Zoals de naam echter al doet vermoeden, kun je de Interactieve Video combineren met allerlei interactieve elementen, tot en met quizjes die je terugbrengen naar een bepaald punt in de video om het antwoord nog eens te bekijken. Daar gaan we nu even niet verder op in, we beperken ons tot twee onderdelen.
Automatisch stoppen
Eén onderdeel is namelijk de video te kunnen stoppen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn, wanneer de cursist zelf iets moet proberen. Ik heb zelf heel wat cursussen online gedaan, waar mij verteld wordt ‘nu de video te pauzeren’ om bijvoorbeeld een bepaalde oefening te doen. Maar waarom moet ik hem stoppen? Kan de trainer dat niet zelf doen, en mij alleen een knop tonen om hem weer te starten?
Met H5P dus wel ja.
Video chapters
Een andere aardigheid is, dat je aan je video ook ‘bookmarks’ mee kunt geven om zo eigenlijk ‘hoofdstukken’ in je video te maken.
Het is altijd goed, om je video zo kort mogelijk te houden. Een aantal mensen ‘die het kunnen weten’ hebben mij verteld, dat 5 minuten voor een instructievideo ideaal is, 10 minuten het absolute maximum. Nu heb ik er best moeite mee ‘het kort’ te houden. Vooral wanneer het een zogenaamde ‘screen capture’ betreft, een opname van een serie handelingen op de computer. Zo’n video neemt al gauw, afhankelijk van de taak 20 minuten in beslag.
Een goed alternatief is zo’n video op te delen in ‘hoofdstukken’. Eigenlijk net zo, zoals op een DVD. Want zo’n ‘screen capture’ is vaak wel op te splitsen in een aantal handelingen.
H5P heeft een handig tooltje om dit mogelijk te maken. Links op de videospeler staat, als je de video vanuit de WP Admin bekijkt, een ‘boekenleggertje’, zo’n vierkantje waar iemand een flinke hap uit heeft genomen. Op het moment dat je daarop klikt, wordt in de video een ‘boekenlegger’ geplaatst, die je kan voorzien van een naam. Wanneer je straks de video afspeelt, worden de posities van de boekenlegger zichtbaar op de afspeelbalk. Ga je daar met de muis over heen, dan zie je ook het bijbehorende label.
Er kan nog meer
Er kan nog veel meer met zo’n interactieve video. Een aantal dingen heb ik hierboven al benoemd. Eén andere leuke functie is dat je ook naar een bepaalde URL kunt gaan als ergens op geklikt wordt. Geeft natuurlijk leuke mogelijkheden voor de sales video van jouw cursus site.
Bezint eer ge begint
Mocht je nog helemaal aan het begin staan van je online cursus, wanneer het nog slechts een vaag idee in je hoofd is, dan is het goed om er voor te zorgen, dat je niet de fouten maakt, die velen voor je al gemaakt hebben. Om het gelijk goed te doen, geef ik je graag een tweetal zaken mee. Het eerste is mijn blogartikel ‘Zeven gewoonten van succesvolle cursus makers‘. Dit blogartikel moet je eigenlijk gelezen hebben. Het tweede is de gratis mini cursus ‘Zeven tips voor jouw online cursus‘. Hier krijg je te horen, aan welke dingen je toch vooral moet denken, wanneer je start met het maken van een online cursus.