Het ontwikkelen van je eigen succesvolle online video cursus in vijf stappen
Steeds meer ondernemers ontdekken het ontwikkelen van een online video cursus als een goede manier om zowel passief inkomen als reikwijdte te kunnen vergroten. Ik zal ere in dit blogartikel dus niet op ingaan, waarom een online videotraining ontwikkelen een goed idee kan zijn.
In plaats daarvan sta ik eens graag samen met jou stil bij de stappen die je moet nemen om zo’n succesvolle online video cursus te ontwikkelen. In de praktijk merk ik maar namelijk al te vaak, dat een aspirant cursus ontwikkelaar alles tegelijk probeert te doen, en daardoor vaak ook faalt.
Omdat ik over gerelateerde onderwerpen al meer dan eens geschreven heb, verwijs ik af en toe naar eerder gepubliceerde blogartikelen. Ik adviseer je zeker om hier kennis van te nemen.
Stap 1 – De voorbereiding
Wie faalt te plannen, plant te falen. En bij de voorbereiding van een online training komt er best het één en ander kijken. Eén van de belangrijkste redenen, waarom veel cursusbouwers falen, is omdat ze absoluut geen onderzoek naar de vraag hebben gedaan. In hun eigen enthousiasme over hun onderwerp, gaan ze er maar al te vaak vanuit, dat iedereen net zo enthousiast zal zijn. En dat valt soms tegen.
Het onderzoeken van de vraag is dus zeker de eerste stap die je zal moeten nemen.
Op het moment, dat er inderdaad een markt voor je training blijkt te zijn, is de volgende belangrijke stap om je prijs te bepalen. Dit doe je dus al voordat je met het ontwikkelen van je training begint!
Blijkt namelijk, dat er wel vraag is, maar je doelgroep niet bereid is het bedrag te betalen, wat voor jou de cursus financieel aantrekkelijk maakt te ontwikkelen, dan zal je toch echt iets anders moeten bedenken.
En dan komt te volgende stap. Het daadwerkelijk plannen van de inhoud van je training.
Wanneer je gebruik gaat maken van een LMS dan word je al in hoge mate ‘gestuurd’ naar een goede indeling. Want hoewel de namen van de verschillende onderdelen onderling kunnen verschillen, wordt er altijd gebruik gemaakt van een bepaalde driedeling. In WP Courseware is dat op het hoogste niveau de ‘Course’, de Cursus. Zo’n cursus is opgedeeld in een aantal modules en een module weer in ‘Course Units’, lessen, of leseenheden.
Bij het plannen van je cursus is het een goed idee om bij iedere module een vaardigheid te benoemen, die -als het goed is- de cursist zich aan het einde van de module eigen heeft gemaakt.
Om een cursus interessant te houden, is het van groot belang om per module je leerdoelen te benoemen.
Het schieten van de video
Nu zijn er talloze manieren om video voor trainingen te ontwikkelen. En in de verschillende blogposts die ik hierover heb geschreven, ga ik in op verschillende methoden.
De snelste methode -indien dit tenminste voor jouw onderwerp van toepassing is- is denk ik wel de ’talking head’ video. Persoonlijk heb ik hier een bloedhekel aan, omdat ik er niet van houd om voor de camera te gaan staan. Maar wanneer je graag in beeld komt, is dit de ideale manier om je eigen videos op te nemen.
Hoe je talking head videos opneemt heb ik ook in een eerdere blogpost beschreven.
De ‘Post Productie’
En hoe je je video ook schiet, je zal na het maken van je video dit ook moeten gaan monteren. Nu is het monteren van video een kunst apart en niet iets wat ik zomaar in één blogpost uit kan leggen. Vandaar dat ik hier eigenlijk nooit veel over geschreven heb.
Het monteren van video wordt in de vakkringen ‘post productie’ genoemd. Je doet het namelijk na het daadwerkelijk produceren van het geluid- en beeldmateriaal.
Eén van de grote nadelen van videomontage is dat wanneer je wat betere resultaten wilt bereiken, je vaak dure software nodig hebt. Adobe Premiere Pro kost je al snel 60 euro per maand, omdat je naast Premiere Pro waarschijnlijk ook nog After Effects en Audition nodig gaat hebben. Dat is een aardig bedrag.
Er is heel wat alternatieve software waarmee je beeld kan bewerken, maar de meeste goedkope programma’s zichten zich toch vooral op de vakantie video.
Een heel gunstige uitzondering hier is DaVinci Resolve. Dit is een compleet videobewerkingsprogramma van professioneel niveau, wat in de goedkoopste versie geheel gratis is. En weet je wat? Voor jouw cursus development is die gratis versie meer dan ‘goed genoeg’.
Maar welk programma je ook kiest voor je beeldbewerking, vaak betekent dit wel, dat je een krachtige computer nodig hebt. Als PC minimaal een i5 met 16GB geheugen en een grafische processor. En een flinke harddisk.
En dan… het LMS
Is je cursus helemaal geschoten en gemonteerd, dan is het tijd om hem ook in je Learning Management System te plaatsen. Waarom een ‘Learning Management System’ en bijvoorbeeld geen ‘gewoon’ membership systeem.
Een Membership systeem en een LMS hebben heel wat overeenkomstige functies. Het belangrijkste verschil is echter, dat een LMS de opleiding structureert en -niet minder belangrijk- de mogelijkheid biedt ‘quizzen’ toe te voegen aan je cursus.
Een Membership systeem bepaald de toegang op basis van de pagina. Een LMS op basis van de cursus. En omdat een cursus vaak uit een groot aantal pagina’s bestaat is het -vooral wanneer je meerdere cursussen wilt gaan ontwikkelen- veel efficienter om voor een LMS te kiezen.
Mijn keuze is hier -dat mag duidelijk zijn- WP Courseware. Om een aantal heel goede redenen. Maar de belangrijkste is denk ik wel, dat ik op jaarbasis nieuwe LMS-en zie verschijnen… en verdwijnen en dat eigenlijk WP Courseware en LearnDash de enige zijn die niet alleen nog ‘overeind’ staan, maar ook consequent door worden ontwikkeld.
Met enige regelmaat komen er nieuwe LMS-en die allemaal net wat kleine dingetjes bieden die ‘de grote namen’ niet hebben, maar vaak zie je dat het nieuwe LMS na een jaar of twee niet meer onderhouden wordt, en ‘de grote jongens’ die leuke dingen van dat andere LMS ook geimplementeerd hebben.
En dan de marketing
En aan het einde van het verhaal wil je natuurlijk je cursus ook verkopen. Want zonder verkoop, is er weinig succes aan jouw succesvolle online video cursus te behalen.
In veel gevallen is Facebook Ads een prima medium om je training onder de aandacht van je doelgroep te brengen.
Hoewel Marketing hier pas aan het einde genoemd wordt, betekent dit zeker niet, dat je er pas aan het einde mee bezig moet gaan. Laat tijdens de creatie van je training weten, dat het er aankomt. Creeër een publiek wat je blogposts over het onderwerp van je trainingen volgt en post af en toe een relevante video op YouTube om ‘followers’ te krijgen.
Je hebt tijdens de eerste stap onderzocht, of er een doelgroep was. Als je het goed hebt gedaan, heb je tijdens de complete ontwikkeling van je training deze doelgroep op de hoogte gehouden.
En nu is het blijde moment dat je ze mag vertellen, dat ze eindelijk je training mogen kopen.
Begeleiding nodig?
In najaar 2019 startte ik voor het eerst met een geheel nieuwe cursus / workshop waar we met een groepje van zes cursisten van ‘start tot finish’ een complete online training hebben ontwikkeld. En toen kwam helaas Corona. Dus de ‘Online Training Totaal’ workshops zijn even in de koelkast gezet, maar dat neemt natuurlijk niet weg, dat je online diverse trainingen kan volgen van WordXPression.
En wil je wat meer persoonlijke begeleiding bij het ontwikkelen van je succesvolle online video cursus, dan is dit ook mogelijk. Lees verder en maak een belafspraak, zodat we eens kunnen zien, wat we voor elkaar kunnen betekenen.