On-Page SEO vandaag de dag… tips, misvattingen en verkeerd gebruik

Ik heb al een hele tijd niet meer over SEO geschreven. En dat heeft een goede reden. De ‘traditionele SEO’ heeft in feite afgedaan. Het is serieus tijd geworden om -wanneer we het over on-page SEO hebben, een nieuwe weg in te slaan.
Wat is ‘on page SEO’ eigenlijk?
On-page SEO is een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het omvat alle optimalisaties die je op je eigen website doorvoert – van content en code tot gebruikerservaring – om hoger te ranken in zoekmachines. De andere pijlers van SEO zijn off-page SEO en technische SEO, die respectievelijk draaien om externe factoren en de technische basis van je site.

Een sterke on-page SEO zorgt ervoor dat Google jouw pagina’s begrijpt en waardeert, en dat bezoekers een prettige en relevante ervaring hebben.
Deze blogpost is in de eerste van een serie blogposts, waarin ik in totaal een tiental on-page SEO best practices met je wil bespreken. Hoeveel artikelen het in totaal gaan worden weet ik nog niet, ik verwacht zo’n 2 tot 4. Eénmaal per maand zal er een nieuw artikel in deze reeks gepubliceerd worden.
Zoeken wordt slimmer!
Toen Google kwam met ‘BERT’ is die weg eigenlijk al ingeslagen. In mijn blogartikel over Google en BERT had ik al voorspeld, dat we op een nieuwe manier naar on-page SEO moeten leren kijken. Wat ik niet had kunnen vermoeden was dat slechts een paar jaar later door OpenAI en ChatGPT Natural Language Processing een enorme sprong vooruit zou maken. En dat heeft ook een enorme invloed gehad op de zoekalgoritmen die er vandaag de dag gebruikt worden.
Gaat AI zoeken de traditionele zoekmachines vervangen?
Er wordt nogal eens gesuggereerd dat over niet al te lange tijd zoekmachines als Google en Bing vervangen gaan worden door ChatGPT, Perplexity en andere AI diensten met toegang op het internet. Dat zou heel goed mogelijk zijn, maar vooralsnog zie ik dit zelf nog niet zo snel gebeuren.
Dat heeft er vooral mee te maken, dat op dit moment de zoekfuncties van ChatGPT en Perplexity uitgaan van één resultaat met verschillende bronnen. Er wordt gezocht naar een aantal bronnen op het Internet en dat wordt samengevoegd tot één verhaal.
Google toont heel verschillende uitkomsten die te maken hebben met een bepaalde zoekterm.
Een aardig voorbeeld is wanneer ik zoek naar ‘Michael Jackson’. AI engines zullen er zonder enige nadere aanduiding vanuit gaan dat ik de ‘meest gevonden naam’ bedoel en een verhaal over Michael Jackson de pop-artiest beginnen.
Bij mijn zoektocht in Google kwam ik op de eerste pagina deze pagina over ‘Michael Jackson’ ook tegen. Er zijn immers meer mensen met die naam geweest.
In mijn optiek zal de ‘traditionele zoekmachine’ naast AI zoekmachines blijven bestaan. Maar door AI-algoritmen op te nemen in traditionele zoekmachines, zal jouw zoekvraag beter geïnterpreteerd worden en worden ook de geïndexeerde pagina’s op een meer natuurlijke wijze geïnterpreteerd.
Keyword research is passé!
Keyword research zoals wij dat kennen is eigenlijk passé. Het droevige is echter dat vrijwel alle SEO plugins voor WordPress nog steeds een onevenredig groot gewicht aan het voorkomen van specifieke keywords geven. Soms zie je blogartikelen die specifiek op één bepaald keyword zijn geschreven, waardoor de pagina zelfs moeilijk te lezen wordt.
In het verleden was het inderdaad zo, dat je zoveel mogelijk een specifiek keyword moest herhalen op je pagina (en ook weer niet te vaak) om op dat specifieke keyword te worden gevonden. De meeste advertising engines, zoals Google Ads en Microsoft Ads werken nog steeds zo. Maar -wat ik nog steeds op sommige websites van met name lokale ondernemers zie- het volproppen met ‘zoektermen’ in allerlei mogelijke combinaties in de footer helpt je niet beter gevonden te worden. Sterker nog, het zal eerder tegen je werken, vanwege de ‘spammy’ content.
Wanneer je aangeeft, dat je een begrafenisondernemer in Rotterdam bent, dan ‘begrijpt’ Google tegenwoordig, dat je ook een uitvaartondernemer, uitvaartbedrijf, uitvaartverzorger, uitvaartleider en ‘funerair specialist’ bent. En dat bij Rotterdam ook Schiedam, Rhoon, Hoek van Holland en Vlaardingen tot je werkterrein horen. Het is niet nodig alle varianten op je bedrijfstype en je werkgebied als losse termen in je footer te zetten.
1. Creëer behulpzame en betrouwbare content
Content is koning in SEO – maar alleen als die content daadwerkelijk nuttig is voor je doelgroep. Google’s richtlijn “Creating helpful, reliable, people-first content” benadrukt dat content voor mensen geschreven moet zijn, niet puur voor zoekmachines.
Dit betekent dat je pagina waarde moet bieden: beantwoord de vragen van je bezoekers, geef diepgaande informatie en zorg voor correcte en actuele feiten.
Google hanteert hiervoor het E-E-A-T principe, waaraan je content moet voldoen: ‘Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness. E-E-A-T op zichzelf is geen ranking factor, maar het is de basis waar alle ranking factoren vanuit zijn afgeleid. De beste vraag die je jezelf dus kan stellen, wanneer je wilt weten ‘hoe zou dit in Google werken’, is door te bedenken of dit voldoet aan het ‘E-E-A-T’ principe.
Wat is dan ‘behulpzame en betrouwbare content’?
Ik werk altijd graag aan de hand van een voorbeeld. En aangezien het vandaag buiten lekker weer is, het zonnetje schijnt, lijkt ‘tuinieren’ mij wel een aardig onderwerp. Dus stel, je hebt een blog over tuinieren.
In plaats van een oppervlakkig artikel vol zoekwoorden (“tuinieren tips bloemen planten”), schrijf je een uitgebreide gids “10 praktische tuiniertips voor beginnende hoveniers”. Je deelt persoonlijke ervaring, noemt betrouwbare bronnen en geeft stap-voor-stap advies. Deze content is behulpzaam én toont expertise, wat je geloofwaardigheid vergroot. Google beloont dit soort “people-first” inhoud waar de waarde voor de lezer voorop staat en die niet overdreven “SEO-gericht” of oppervlakkig aanvoelt
En wat is dan geen ‘behulpzame en betrouwbare content’?
Een artikel dat voornamelijk is geschreven voor zoekmachines. Denk aan een tekst die volgepropt is met keywords als “tuinieren, tuinieren tips, tips voor tuinieren” maar weinig echte tips bevat. Of content die klakkeloos van andere sites is overgenomen zonder eigen inzichten. Zulke pagina’s kunnen door Google’s Helpful Content systeem worden herkend en lager gerankt. Google waarschuwt expliciet dat uitsluitend voor zoekmachines schrijven contraproductief is – content moet bedoeld zijn om gebruikers te helpen, niet om het algoritme te “pleasen”.
Schrijf vanuit je eigen ervaring
Het belangrijkst is denk ik wel, dat je schrijft vanuit je eigen ervaring. Wanneer ik kijk naar mijn eigen blog, is er vrijwel geen artikel wat niet gebaseerd is op mijn eigen ervaringen met WordPress en het hele instrumentarium daaromheen. De ervaring die jij deelt, die ervaring die in geen enkel blogartikel over hetzelfde onderwerp te vinden zijn, dat zijn juist de ervaringen die de meeste lezers aan zullen spreken. En, waar we al mee begonnen, uiteindelijk schrijf je voor je lezer, niet voor Google.
2. Gebruik duidelijke en beschrijvende title-tags
De ‘title-tag’ (genoemd naar de HTML tag <title>…</title> in HTML) is de ‘titel’ van je pagina. Dit moet je niet verwarren met de titel van je blogpost, die mag anders zijn. Om het verschil even duidelijk te maken:

Hierboven zie je het begin van de titel zoals deze op de pagina zichtbaar is. Die titel hoeft niet persé hetzelfde te zijn als de ‘title tag’, zoals je ook hieronder kunt zien:

En hierboven zie je hoe in het dialoogscherm van een SEO plugin (in dit geval RankMath) onder 1 de SEO titel is ingevuld. Dit is dus de ‘title tag’ en verschilt van de titel van het blogartikel zoals het op de pagina staat.
Onder 2 zie je bovendien ook nog hoe deze titel straks getoond zal worden in de Google zoekresultaten.
Waarom zijn title tags zo belangrijk?
Waarom zijn titeltags zo belangrijk voor je on-page SEO? Ten eerste gebruikt Google de titel om te bepalen of jouw pagina relevant is voor een bepaalde zoekopdracht.
Ten tweede is de titel het eerste wat gebruikers zien in de resultatenlijst. Het is vaak de primaire informatiebron op basis waarvan zoekers beslissen op welk resultaat ze klikken. Een aantrekkelijke, duidelijke titel kan je Click-Through Rate flink verhogen.
Een title tag moet een potentiële bezoeker een indruk geven waar het artikel over gaat. ‘Click-bait’ titels -titels die mensen verleiden te klikken door iets anders te suggereren, dan wat er in het artikel staat (Wordt [naam van een beroemdheid] haar leven bedreigd door haar kinderen? om vervolgens te ontdekken, dat ‘naam van een beroemdheid’ geen kinderen heeft) – leiden zelden tot een lang bezoek aan je pagina’s. De tijd dat je bezoeker op je site blijft is ook een rankingsfactor. Best-practices voor title-tags
Enkele zaken om rekening me te houden bij de title tags:
- Wees beschrijvend en concreet: De titel moet in een oogopslag vertellen waar de pagina over gaat. Bijvoorbeeld: “10 Tuiniertips voor Beginners – zo kweek je een groene droomtuin” is duidelijker dan “Welkom op mijn tuinsite”. Google raadt aan titels informatief maar beknopt te houden en vage omschrijvingen als “Home” of “Profiel” te vermijden
- Gebruik belangrijke kernwoorden: Verwerk je hoofdzoekwoord liefst aan het begin van de titel, mits het natuurlijk leest. Zoekmachines markeren overeenkomende woorden vet in de resultaten, wat je zichtbaarheid verhoogt. Maar stop de titel niet vol met herhalende keywords – een titel als “Tuinieren, Tuinieren Tips, Tuin Tips” oogt spammy en helpt de gebruiker niet.
Eén kernbegrip (zoals “tuiniertips”) is genoeg; aanvullende woorden moeten de lading dekken, niet simpelweg herhalen. - Maak elke title-tag uniek: Elke pagina moet een eigen, onderscheidende titel hebben. Dit maakt het voor gebruikers en zoekmachines makkelijker om verschillen tussen pagina’s te zien. Gebruik dus niet voor elke pagina dezelfde standaardtitel.
- Houd de lengte binnen de perken: Maak de titel niet te lang. Een boektitel als “God vergeeft, ik niet: Het ultieme standaardwerk over het misdaadgenre in al zijn facetten, van gangsterfilm tot politieroman en van moordballade tot true crime” van John Vervoort is echt te lang voor een blogtitel.
Een wijdverbreid misverstand wat enthousiast in stand gehouden wordt door vrijwel iedere SEO plugin, is dat een titel niet langer dan 60-70 leestekens mag zijn. Inderdaad wordt de titel in lengte afgekapt door Google en zal alles wat na de drie puntjes komt niet zichtbaar zijn, maar de hele title tag wordt betrokken in het indexeren van de pagina. Probeer alsjeblieft niet de titel krampachtig in de 60 leestekens te proppen. De ellips (…) bij het breekpunt van de titel in zoekmachines kan ook uitnodigend zijn om de hele titel te lezen.
Natuurlijk is het ook altijd een goed idee om te zien wat Google zelf over het gebruik van title tags zegt.
3. Schrijf effectieve meta-omschrijvingen
De ‘meta-omschrijving’ of de ‘meta-description’ is een tekstfragment wat je vaak ziet onder de titel in de zoekresultaten. Ik zeg hier met opzet vaak want het is mij de laatste jaren opgevallen, dat het steeds vaker gebeurt, dat Google niet de meta-description van het artikel zelf laat zien, maar een fragment uit de pagina zelf, wanneer dat fragment beter past bij de gestelde zoekopdracht.
Om een voorbeeld te geven, we blijven bij het tuinieren, stel dat ik een artikel heb geschreven over een plantschema wanneer welke groenten te zaaien in een moestuin. Een prima meta-omschrijving zou zijn:
Wanneer zaai je welke groenten in je moestuin. Dit handige plantschema helpt je de opbrengst van je tuin te optimaliseren
Maar wanneer de concrete vraag gesteld is ‘Wat is het beste moment om snijbonen in te zaaien’, dan bestaat er een grote kans, dat degene die de vraag gesteld heeft onder jouw titel niet jouw meta-omschrijving te zien krijgt, maar een fragment wat direct zijn vraag beantwoord. Dat is voor jou natuurlijk alleen maar gunstig: Het verhoogd de kans op een extra doorklik.
Maar in al die gevallen dat de meta-omschrijving wel getoond wordt, kan deze ook maar beter goed zijn!
Hoe schrijf je een goede meta-description?
- Vat de inhoud kernachtige samen: Beschrijf in één zinnige samenvatting, waar de pagina over gaat. De lezer moet direct weten ‘dit kan mijn vraag beantwoorden’. Maak van je meta-omschrijving alsjeblieft geen dump-plaats voor trefwoorden waarop je gevonden wilt worden.
Google adviseert zelf: “schrijf een meta-description die zowel informatief is als aantrekkelijk, alsof het een mini-advertentie voor je pagina is”. - Maak het uitnodigend voor de gebruiker: Probeer de zoeker te prikkelen of een voordeel te noemen. Bijvoorbeeld “Ontdek 10 praktische tuiniertips waarmee je vandaag nog aan de slag kunt.” Dit wekt interesse. Voeg eventueel een call-to-action toe zoals “Lees meer” of “Bekijk onze tips” – subtiel, niet schreeuwerig.
- Gebruik belangrijke zoekwoorden (passend): Woorden in de meta-description die overeenkomen met de zoekopdracht worden vetgedrukt in de resultaten. Dat valt op. Verwerk dus 1–2 relevante termen, maar alleen waar ze logisch passen. Vermijd keyword-stuffing; een beschrijving die alleen maar uit zoekwoorden bestaat, komt onnatuurlijk over en is onaantrekkelijk.
- Houd het bij ~50–155 tekens: Te lang en Google zal ‘m afkappen met “…”. Te kort en je laat kansen liggen. Mik op ongeveer 1 tot 2 zinnen. Bedenk ook, dat in tegenstelling tot de titel, de meta-description niet ‘meedoet’ voor de ranking, de enige SEO functie die deze omschrijving heeft, is de vragensteller te verleiden tot een klik.
- Uniek voor elke pagina: Net als titels moeten meta-descriptions uniek zijn per pagina. Zo voorkom je duplicaat snippets in de resultaten. Schrijf dus voor elke belangrijke pagina een aparte beschrijving die precies daarop slaat.
Veelgemaakte fouten bij meta-descriptions
- Irrelevante of misleidende descriptions: Schrijf geen meta-description die niets te maken heeft met de daadwerkelijke pagina-inhoud (bijv. een clickbait-achtige tekst die de gebruiker op het verkeerde been zet). Google ziet dat als slechte gebruikerservaring
- Te algemeen houden: Vermijd zinnen als “Dit is een webpagina over onderwerp X“, of alleen een bedrijfsleus. Wees specifiek over wat er op die unieke pagina te vinden is.
- Alleen maar keywords opsommen: Zoals gezegd, een opsomming van zoekwoorden (bv. “tuin, tuinieren, tuin tips, tuin onderhoud”) biedt de zoeker geen informatie. Het informeert noch interesseert de gebruiker, twee doelen van een goede snippet.
- Duplicaat descriptions: Gebruik niet één standaardtekst voor tientallen pagina’s. Elke pagina heeft z’n eigen focus; respecteer dat in de meta-description.
Meer lezen? Google’s documentatie over ‘Control your snippets in search results‘ helpt je verder op weg.
Intermezzo
Zoals ik aan het begin van het artikel al zei, toen ik begon te schrijven had ik nog geen idee hoe lang het artikel zou worden, wel welke tien punten ik hier minimaal in wilde verwerken. En dat ik het volledig, niet oppervlakkig, wilde doen.
Op dit moment heb ik drie van die tien punten behandeld. En we zitten ruim over de 2000 woorden. Een goed moment voor jou om koffie of thee voor jezelf klaar te maken. Dan doe ik dat ook voor mij. Over enkele weken mag je het vervolg op dit artikel verwachten. Wil je zeker weten, dat je dit niet gaat missen, schrijf je dan onder aan deze pagina in voor de WordXPression nieuwsbrief.