Je gegevens overzichtelijk in tabellen in WordPress
Sinds de nieuwe Gutenberg editor is de inhoud van dit artikel enigzins achterhaald. Gutenberg beschikt namelijk zelf over een ’tabel’ blok waarmee je eenvoudige tabellen in kan voegen. Heb je wat meer complexe tabellen nodig, dan is TablePress nog steeds een goede optie.
Voor meer informatie over het werken met Gutenberg, zie ook de gratis videocursus van WordXPression.
Vroeger heb ik bij Arbeidsvoorziening gewerkt. En in de tijd dat ik daar begon, was het nog volop een overheidsorganisatie met alle kenmerken van dien. En één typisch kenmerk van overheidsorganisaties is dat ze zot zijn op tabellen. Maar niet alleen zijn ambtenaren hier dol op hoor. Ook boekhouders, statistici, economen en nog wat andere cijferkrakers zijn helemaal wild van goede georganiseerde cijfertjes. En ik hoor dan nogal eens de vraag, waarom het nu eigenlijk zo enorm moeilijk is om tabellen in WordPress te plaatsen.
Want laten we eerlijk zijn. Tabellen in WordPress is allesbehalve ‘What you See is What you Get’. Enkele jaren geleden was het nog noodzakelijk om in de ‘HTML / Tekst’ versie van je blogbericht of pagina te ‘hacken’ om tabellen mogelijk te maken. En nog steeds is het geen standaard optie. En dat is niet zonder reden.
Tabellen zijn gevaarlijk!
Verkeerd gebruik van tabellen kan de SEO positionering van je website helemaal teniet doen. Want behalve voor de getalsrepresentaties waar de eerdergenoemde cijfervriendjes zo dol op zijn, werden tabellen in het verleden nogal eens misbruikt voor andere, hele foute doeleinden. Bijvoorbeeld om een pagina vorm te geven. Foei toch! Daar zijn tabellen nooit voor bedoeld geweest. En op een gegeven moment besloot Google de webmasters die misbruik maakten van tabellen toch eens flink op de vingers te meppen. Content die voorkomt binnen een tabel heeft een lagere prioriteit gekregen in de bepaling van relevante zoekwoorden voor je pagina!
Maar soms heb je echt tabellen nodig
Voor een prijslijst, een financieel verslag, wedstrijd uitslagen en andere overzichten zijn tabellen echter een onmisbare vorm van weergave van gegevens. En in zo’n situatie hoeven we ons ook helemaal niet druk te maken over Google. Want we willen helemaal niet, dat de gegevens in de tabel belangrijk zijn voor onze vindbaarheid in Google. De tabeldata kun je immers niet buiten de context van de tabel zien.
Wanneer je gebruik maakt van een visual editor zoals Elementor is het vrij eenvoudig een tabel op te nemen in een pagina. Maar binnen WordPress zelf, blijft het vrij complex. Er zijn enkele plugins die het toestaan een ingewikkeld systeem van shortcodes in een pagina in te voegen, die later een tabel vormen. Maar in de editor zijn deze shortcodes zo mogelijk nog minder leesbaar dan de codes in HTML.
TablePress
Een tabellen plugin waar ik persoonlijk vrij enthousiast kan worden, is TablePress. Deze plugin, die een aantal jaren door het leven ging als ‘WP Tables Reloaded’, biedt vrijwel alles wat ik of mijn klanten op het gebied van tabellen willen. Het verschil met veel andere plugins is, dat je niet allerlei codes in je pagina of je blogpost moet gaan plaatsen om uiteindelijk een tabel te krijgen,. Je maakt de tabel buiten de pagina. Vervolgens voeg je die met een eenvoudige shortcode in.
Eenvoud is een kenmerk van het ware
Laten we eens met het eenvoudigst type tabel beginnen: Een lijstje van personen met voor-, achternaam en leeftijd. Stel dat ik 6 namen heb… dan wil ik een tabel van 3 kolommen en 7 regels. Bij het aanmaken van de tabel geef ik deze waarden in en er wordt een invoerscherm voor mij gemaakt met … verrassing… 3 kolommen en 7 regels. In de bovenste regel plaats ik achtereenvolgens de waarden ‘Voornaam’, ‘Achternaam’ en ‘Leeftijd’. Vervolgens voer ik op iedere regels de gegevens van de respectievelijke personen in. In de tabelinstellingen onder de data kan ik vervolgens ingeven, dat ik de bovenste regel als titelregel wil weergeven. Ik krijg een visueel aantrekkelijke tabel…
Datatables
Een tabel met zes namen is nog overzichtelijk. Maar stel nu dat ik een tabel zou willen maken met alle Nederlandse gemeenten met daarnaast het aantal inwoners in 1970, 2000 en 2014. Dit zou een lange onoverzichtelijke tabel worden. Maar gelukkig bestaat er ook de optie ‘datatables’. Op het moment, dat je bij een tabel opgeeft, dat ‘Datatables’ gebruikt moet worden, kun je ineens tabellen gebruiken, waarvan slechts een deel wordt getoond. Daarnaast kun je diverse zaken instellen met betrekking tot de navigatie in de tabellen. Allemaal zaken die het tonen van grote gegevensverzamelingen op je WordPress website een stuk interessanter maakt.
Tabelimport
Maar er is meer mogelijk. Als je bijvoorbeeld de Nederlandse gemeenten met hun inwonersaantallen in je pagina op wilt nemen, is de kans niet zo groot, dat je zojuist met de hand deze getallen hebt geturfd en met je lipstick achterop een papierenzakdoekje hebt geschreven. De kans is redelijk groot, dat je deze gegevens al hebt. In een Excel spreadsheet of in een export bestand uit een ander computersysteem. En je hebt betere dingen te doen, dan het nutteloos overtikken van gegevens. Daarom is het fijn dat TablePress de mogelijkheid biedt de tabellen vanuit Excel, CSV of vanuit ‘Copy/Paste’ via het klembord te kopiëren.
Herbruikbaar
En omdat de tabellen niet direct in de pagina zelf zijn opgenomen, maar centraal zijn vastgelegd en via shortcodes in pagina’s en posts worden getoond, is het ook eenvoudig dezelfde tabel op meerdere plaatsen te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn met prijstabellen. En pas je een prijs aan, staat die wijziging op alle instanties van diezelfde tabel.