Wanneer je de grenzen van Wix hebt bereikt – van Wix naar WordPress!
Voor wie niet weet wat Wix is (maar zou iemand die dat niet weet, dit artikel lezen?), Wix is een online platform waarin je je eigen website kan bouwen. Dat kan helemaal gratis, maar wil je wat extra functionaliteit, dan moet je ervoor betalen.
Het mooie van Wix is dat wanneer je start je letterlijk uit duizenden verschillende templates kan kiezen om je site op te zetten. Je begint dus met een voorbeeld en past dit aan voor jouw situatie.
Het is dan ook niet verwonderlijk, dat dit platform zeer populair is bij kleine lokale ondernemers en bij visueel kunstenaars. Je kan zomaar je eigen site bouwen, zonder de tussenkomst van dure ontwerpers.
De meesten merken na een aantal jaar achter, dat ‘Wix’ niet meer voldoet aan de wensen. Wanneer je een aantal veranderingen door wilt voeren dan blijkt dit vaak tijdrovend en complex en heel veel dingen die je mogelijk wilt zijn niet zomaar mogelijk.
Het is dus niet geheel verwonderlijk, dat wanneer Wixers professionaliseren ze al snel in de richting van WordPress kijken.
En wat men dan te zien krijgt, schrikt menig Wixer behoorlijk af. De migratie van Wix naar WordPress heeft namelijk heel wat voeten in de aarde.
De voordelen van Wix ten opzichte van WordPress
Want Wix biedt je werkelijk een mogelijkheid om ‘point and click’ je website aan te passen. Je laadt een pagina in, je klikt op het pagina onderdeel en je past dit direct aan. Ik heb er zelf wat mee lopen spelen en ik moet eerlijk toegeven, dat het heel gebruiksvriendelijk is.
Bovendien, omdat het een platform is wat door een derde partij beheerd wordt, heb je geen omkijken naar de techniek. Ideaal dus.
Toch zal je na een tijdje met Wix te hebben gewerkt merken, dat het platform tekort schiet op een aantal punten.
Geen vergelijk
Het doel van dit blogartikel is niet om een vergelijk te maken tussen Wix en WordPress. Dat is vergelijkbaar met een vergelijk te maken tussen een camper en een vouwwagen (Waarbij je wat mij betreft zelf uit mag maken, wie de camper en wie de vouwwagen is).
Maar wat ik merk is dat na een aantal maanden of jaren een Wix site te hebben gehad veel van deze ondernemers toch serieus over WordPress beginnen te denken.
En een aantal van hen zich daarna het spreekwoordelijke leplazarus schrikt en besluit om toch – minder blij – met Wix door te gaan.
Wix en WordPress zijn twee totaal verschillende omgevingen, met twee totaal verschillende benaderingen. Het enige wat deze systemen met elkaar gemeen hebben, is het eindproduct. Een website.
Wix is een ‘website builder’, waarbij vooral de eenvoud in het gebruik centraal staat. Het idee is dat je direct aan de slag kan.
Dat ‘direct’ valt overigens nog vies tegen, merkte ik toen ik er zelf wat mee ging spelen. Zelfs voor een ervaren rot in het vak als ik was het me soms niet duidelijk hoe ik verder moest. Maar op zo’n moment, werd er vrijwel altijd een handig video filmpje aangeboden om mij verder te helpen. Goed zo Wix!
WordPress is een Content Management Systeem. Iets totaal anders met een totaal ander filosofie. Je kan in WordPress niet zomaar even de header van je thema veranderen en als het al mogelijk is, is dit maar heel beperkt mogelijk, met een aantal ‘voorgebakken’ instellingen, die de maker van het thema voor je heeft bedacht.
Uniformiteit
Het voordeel van een CMS is dat het zorgt voor een mate van uniformiteit waarin de content wordt gepresenteerd. Je kan op een dag besluiten je hele website over de kop te gooien, maar je content blijft intact. Gelukkig maar.
Op WordXPression heb ik een blog historie van bijna 10 jaar. In die tijd ben ik zeker 5 (mogelijk meer) radicaal van vormgeving gewisseld en loop ik eigenlijk constant kleine aanpassingen aan de vormgeving te maken. En de content blijft intact.
Als ik een ‘Wix’ site totaal over de kop zou willen gooien, dan zou het vrijwel op het maken van een compleet nieuwe site uitlopen.
Maar allemaal leuk en aardig, dat jij als Wixer nu begrijpt, waarom die beperkingen er zijn… met het blijven toch beperkingen. En je hebt graag je handen vrij. Is WordPress dan toch een ‘no go’ gebied voor jou?
Gelukkig niet!
De stap van Wix naar WordPress is makkelijker te maken dan je denkt.
Elementor Pro
Sinds enige tijd is er een plugin voor WordPress, waarmee je niet alleen de inhoud van de pagina’s, maar letterlijk de hele website als een soort ‘drag and drop’ site kan behandelen. Elementor Pro
Hierbij moet ik één ding opmerken. De gebruiksvriendelijkheid van Elementor Pro is groot, maar het haalt het niet bij de makkelijke ‘point and click’ aanpak van Wix. Maar met wat oefening leer je ermee werken, en ontdek je al snel, dat hoewel het wat lastiger is om er mee te werken, je ook veel meer mogelijkheden hebt. Dat is dan toch weer mooi meegenomen.
Ik ben zelf eens aan de slag gegaan om de Wix widgets eens te vergelijken met de Elementor Pro widgets. Dus gewoon eens gekeken, of je de dingen die je in je Wix site hebt, ook één op één terug kan krijgen in een WordPress site met Elementor Pro.
Dat kan. Er is een aantal widgets wat in Wix ontbreekt, maar het aardige van Elementor Pro is, dat je hier alle ‘gewone’ WordPress widgets in kan gebruiken. Bovendien is er een groot aantal uitbreidingen op Elementor Pro, waarmee je nieuwe functionaliteit toe kan voegen.
Toch aardig nietwaar? In Wix ben je afhankelijk van wat Wix je aanbiedt. Met betrekking tot WordPress, kan ik het zo gek niet bedenken, of het lijkt al te bestaan. Je moet alleen eerst door een rijstebrijberg heen eten, voor je er gebruik van kan maken.
Ombouwen of redesign?
Wanneer je al een Wix website hebt, sta je daarmee direct voor de volgende vraag. Wil je je bestaande site zoveel mogelijk om (laten) bouwen, of geef je er de voorkeur aan de site helemaal opnieuw te (laten) maken?
Mijn persoonlijk advies zou zijn om te beginnen met je bestaande site om te laten bouwen van een Wix naar een WordPress site. Dit heeft om een aantal redenen de voorkeur. Tenminste als jij degene bent, die de vormgeving van de site straks gaat onderhouden (dat is hier mijn uitgangspunt).
De belangrijkste reden is, dat een in Elementor Pro gemaakte site super makkelijk te onderhouden is, maar het een uitdaging kan zijn, om de site van grond af aan op te zetten, wanneer je helemaal nog geen ervaring met WordPress hebt.
Want, eerlijk is eerlijk, de leercurve om WordPress met Elementor Pro te gebruiken is niet stijl (ik leer het mensen in een halve dag), maar als je niet weet waar je moet beginnen, dan kan het een behoorlijke uitdaging zijn.
Dus laat je site ‘nabouwen’ door een WordPress/Elementor expert en leer intussen hoe je zelf de site kan onderhouden. Omdat de nieuwe site je ‘bekend’ voorkomt -je had iets vergelijkbaars in Wix, nietwaar? Kan je je ook makkelijker oriënteren in de veel complexere interface van WordPress om het alles te onderhouden.
De content migreren
Maar wat nu, wanneer jou site bestaat uit tientallen pagina’s en honderden posts. Moet je dit allemaal met de hand over gaan tikken?
Gelukkig niet. Er is een online dienst CMS2CMS, waarmee je de inhoud van de meest gangbare CMS-en makkelijk uit kan voeren.
Voor alle duidelijkheid, we hebben het hier over tekst en afbeeldingen, niet over het ontwerp van je site.
Dit is niet gratis. Maar er is een handige online calculator, waarmee je een aardige indicatie krijgt van de kosten om van Wix naar WordPress te gaan.
Wanneer ik -ik huiver alleen al bij de gedachte- de WordXPression site oorspronkelijk in Wix zou hebben gebouwd en de content vandaag met alle blogartikelen, pagina’s en afbeeldingen etc. over zou willen zetten naar WordPress, zou mij dat 115 dollar kosten. Dat is ongeveer 1,5 tot 2 uur van mijn declarabele tijd.
In die tijd kan ik niet met copy/paste alle 750 pagina’s en artikelen plus nog eens een kleine 3000 afbeeldingen overzetten!
Een manier om te beginnen…
Eén manier waarop je dus kan beginnen met je complete Wix naar WordPress migratie is door contact op te nemen met WordXPression. Het opzetten van een basisstructuur met behulp van WordPress en Elementor, plus het opzetten van de ‘look and feel’ van de oude site kan in de meeste gevallen -afhankelijk van de complexiteit- tussen de 300 en 500 euro blijven.
Of wanneer je meer een doe het zelver bent, helpt de cursus ‘Basiscursus Bouw Zelf je WordPress Website met Elementor Pro‘ je een heel eind op weg.
En zo kan je je genieten van zowel de vrijheid in design die Wix je boodt als de zee aan nieuwe mogelijkheden die WordPress je aanbiedt.
Succes er mee!