Moet ik mijn domeinnaam registreren met .nl, .com of nog iets anders?

Je domeinnaam registeren: Hoe doe je dat het best?

Domeinnaam registreren

Inleiding

De reden dat ik deze blogpost schrijf heeft alles te maken met het laatste ‘hoofdstukje’ over domeinnamen in deze blogpost. Er zijn namelijk partijen die druk bezig zijn met een ‘scam’ waardoor jij behoorlijk wat geld kwijt kan raken voor de registratie van je domeinnamen.

mijngeweldigewebsitenaam.nl… of moet het toch .com zijn?

Wanneer je begint met je bedrijf, is het altijd een goed idee om even na te denken bij de naam voor je website. Wanneer je bijvoorbeeld ‘Jan de Boer’ heet en je een bedrijf hebt wat actief is op het gebied van financiële dienstverleding, is ‘jandeboerfinancieledienstverlening.nl’ misschien wel een heel voor de hand liggende naam om te registeren, maar probeer het eens in te tikken. Inderdaad. Dat ‘bekt’ niet lekker toch?

Een naam als ‘De Centenboer’ klinkt een stuk interessanter en is bovendien een stuk makkelijker in te tikken. Het hoeft dus niet altijd je bedrijfsnaam te zijn die je gebruikt als de naam voor je website. Gebruik je echter een andere naam dan je bedrijfsnaam, vergeet vooral niet deze als handelsnaam vast te leggen bij de KvK.

De tweede stap is natuurlijk welk ’top level domein’ (of zoals sommigen het onjuist aanduiden ‘welke extensie’) je wilt gebruiken. Woon je in Nederland, dan zijn de meest voor de hand liggende keuzes natuurlijk .nl, .eu of .com. Ben je in België gevestigd, dan zijn dat .be, .eu of .com.

En hoewel ik je hiervoor geen ‘harde’ regels kan geven, heb ik wel een aantal tips, waarmee je zeker rekening zou moeten houden.

Wat is je afzet markt?

Tot welk publiek richt jij je? Uitsluitend het land waarin je woont, dan is het makkelijk. Dat is dus je voorkeursdomeinnaam.

Richt jij je op twee of meer Europese landen, dan is het eigenlijk ook heel eenvoudig. Je kan ervoor kiezen om of voor een top level domein voor ieder land te kiezen, of voor een .eu of .com extensie.

Richt je je op meerdere landen, ook niet in de EU, dan is .com natuurlijk het meest voor de hand liggend.

Het kan echter zo zijn, dat jouw gewenste naam al is bezet. Dat valt dan behoorlijk tegen natuurlijk. Wat nu?

Mijn gewenste domeinnaam is bezet.

Het eerste wat je zeker moet doen is checken of die bezette domeinnaam ook daadwerkelijk in gebruik is. Het is namelijk zo, dat er partijen zijn die allerlei domeinnamen bedenken in de hoop deze met flinke winst door te verkopen. In het verleden had ik meer dan eens een idee voor een domeinnaam, maar bleek deze naam al in gebruik. Controleerde ik echter wat er achter die domeinnaam schuil ging, was het vaak een pagina die mij vertelde. dat ik de domeinnaam voor een ongelofelijk hoog bedrag kon kopen.

Leuk. Maar als dat het geval is, dan zijn er nog tientallen top level domeinen die ik als alternatief kan nemen. is .nl niet beschikbaar probeer ik gewoon .eu of .com. Zijn die ook niet beschikbaar dan -afhankelijke van de beoogde dienst- kan ik kiezen uit talloze andere -vaak wel veel duurdere- top level domeinen als .site, .shop, .store, .online of vele andere namen.

Daarnaast is het goed om de beoogde naam in de gaten te houden. Want het ‘geregistreerd houden’ van een domeinnaam kost geld. En vaak is het zo, dat deze ‘domeinnaam wederverkopers’ na 2-3 jaar de naam droppen als ze hem niet door hebben kunnen verkopen.

Een tweede, derde, vierde top level domein om competitie te voorkomen…

Wil je een domeinnaam registreren kan het ook een heel goed idee zijn om gelijk meerdere top level domeinen (TLD’s) mee te registeren als het mogelijk is.

Wanneer ik bijvoorbeeld de uitvinder van het droogknoepertje zou zijn en wereldwijd de ‘dry knooper’ op de markt zou willen brengen, is de keuze van ‘dryknooper.com’ natuurlijk heel voor de hand liggend. Maar wanneer ik ‘dryknooper.nl’ niet zou registreren, dan riskeer ik dat één of andere slimmerik dit wel doet, en de domeinnaam gebruikt om te ‘redirecten’ naar een product wat concurreert met mijn droogknoepertjes.

Dat wil ik natuurlijk niet. En daarom is het goed om zoveel mogelijk ‘nationale’ TLD’s te registereren om dit te voorkomen.

Een tweede, derde, vierde top level domein voor de juiste taal…

Een andere reden om meerdere nationale TLD’s te registeren bij een .com domein is om de gebruiker van dienst te zijn de site direct in de juiste taal te krijgen.

Wanneer ik een vertaal plugin als WPML gebruik, dan kan ik aangeven op welke manier ik wil, dat de taal ‘zichtbaar’ wordt gemaakt. Daar is een aantal methoden voor mogelijk

  • Op basis van een parameter achter de URL, dus https://mijngeweldigewebsite.com/pagina-1/?l=nl
  • Op basis van een ‘folder’ in de URL, dus https://mijngeweldigewebsite.com/nl/pagina-1/
  • Op basis van een subdomein, dus https://nl.mijngeweldigewebsite.com/pagina-1/ of
  • Op basis van een domeinnaam. https://mijngeweldigewebsite.nl/ leidt dan bijvoorbeeld naar de Nederlandse taal, https://mijngeweldigewebsite.de/ naar Duits en https://mijngeweldigewebsite.com/ naar de Engelse taal.

Geeft iemand dus in het laatste geval https://mijngeweldigewebsite.nl/ in, krijg je de website in het Nederlands, met .com in het Engels.

‘Doet’ het ene toplevel domein het beter dan het andere?

domeinnaam registreren

Maakt het TLD nog iets uit voor Google?

Soms lees ik ellenlange blogposts over mensen die mij willen vertellen, dat het toch echt iets uitmaakt, welk TLD je hebt. Zo zou .com het beste zijn, tenzij je alleen lokaal bezig zou zijn. Dan is .nl beter voor Nederland, .be voor België… etc.

En die ‘nieuwe’ domeinen als ‘shop’ en ‘store’ moet je helemaal vanaf blijven omdat…

Maar laten we eens kijken wat Google daar zelf over zegt:

Overall, our systems treat new gTLDs like other gTLDs (like .com and .org). Keywords in a TLD do not give any advantage or disadvantage in search.

(bron)

Duidelijke taal dus. Het maakt niets uit.

De TLD zwendel

De werkelijke reden om dit blogartikel te schrijven is dat ik onlangs op één dag door drie verschillende klanten werd benaderd. Ze hadden een email ontvangen, waarin werd aangegeven, dat ‘hun’ domeinnaam door een ander geregistreerd zou gaan worden, en of ze even wilden betalen om dit te voorkomen.

Berichten als dit worden verzonden aan mensen die bijvoorbeeld wel de domeinnaam met de .nl of .be extensie hebben, maar niet de .com extensie.

Met toestemming van één van deze klanten laat ik je hier de inhoud van de email zien. Persoonlijk identificerende gegevens zijn hieruit -natuurlijk- weggehaald.


Geachte heer/mevrouw,

Wij willen u ervan op de hoogte stellen dat wij een registratieverzoek hebben ontvangen voor www.domeinnaam.com. Aangezien dit verzoek ingediend is door iemand buiten uw organisatie stellen wij u hiervan op de hoogte.

Als het verzoek wordt voortgezet, kan dit gevolgen hebben voor uw bedrijf. Uw klanten kunnen in de war raken omdat een ander bedrijf exact dezelfde naam gebruikt, maar met een andere extensie.

Daarom geven we u deze eenmalige aanbieding om deze naam zelf te registreren. Als u akkoord gaat, koppelen we www.domeinnaam.com aan www.domeinnaam.nl

De kosten voor deze naam bedragen 29,75 euro per jaar. De domeinnaam wordt direct geregistreerd voor een periode van 10 jaar, wat betekent dat u een eenmalig bedrag van 297,50 euro betaalt (exclusief btw). Uw naam zal worden beschermd en geregistreerd voor deze periode. Als u wilt kunt u de extensie nadien voor eenzelfde periode verlengen.

Gaat u akkoord met onze eenmalige aanbieding? Reageer dan met ‘akkoord voor dit voorstel’ in antwoord op deze e-mail.

Dit zijn de factuurgegevens die wij van u hebben:

Jouw Bedrijfsnaam

Jouw Adres

Mocht hierin iets veranderd zijn, pas dit dan alstublieft aan en stuur dit naar ons toe.

Bij akkoord wijzen de derde partij af en koppelen deze naam aan uw huidige website. Gaat u niet akkoord? Laat dit dan ook per mail weten. Wij zullen de derde partij hier dan van op de hoogte stellen en het registratieverzoek voortzetten voor de derde partij.

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Naam

Bedrijfsnaam

Websitelocatie


Wat klopt er niet aan dit bericht?

Eigenlijk heel veel niet. Maar laten we met een aantal punten beginnen. Natuurlijk is jouw eerste reactie, dat je je een aap schrikt, wanneer je hoort, dat iemand een domeinnaam die lijkt op de jouwe wil registreren. En daar rekent men ook eigenlijk op.

Het eerste wat hier eigenlijk ‘fout’ is aan dit bericht, is dat een domeinnaamregistratie een vertrouwelijke zaak is tussen registrant (degene die het wil registreren) en de registrar (degene die het registreert). Op het moment dat jij de domeinnaam janjansenfinancieledienstverlening.nl hebt, en ik janjansenfinancieledienstverlening.com wil registreren, dan heeft de registrar niet het recht een derde partij (degene achter de nl naam) te benaderen, of hij niet eigenlijk deze naam wil hebben.

Het tweede wat hier een beetje vreemd is, is hoe de ‘registrar’ in de email aan mijn klanten de domeinnaam duidde. Want je registreert geen ‘www’ domeinnaam, ‘www’ is een subdomein wat je er wel of niet aan toe kan voegen. Wat je registreert is de naam zonder het ‘www’ gedeelte. Dus, in het voorbeeld van de brief hierboven met geanonimiseerde namen : Je registreert domeinnaam.nl of domeinnaam.com en niet www.domeinnaam.nl of .com.

En als klap op de vuurpijl natuurlijk die ‘éénmalige aanbieding’. Daar mag je blij mee zijn! In Nederland is de gangbare prijs voor een .com domeinnaam tussen de 8 en 15 euro per jaar. Maar bij deze éénmalige aanbieding hoef je je voor slechts 10 jaar vast te leggen voor een bedrag 2 tot 3,5 maal zoveel per jaar! Je kan natuurlijk je geluk niet op.

Maar wat moet ik nu? Stelen ze mijn naam?

De angst die veel mensen kunnen hebben is natuurlijk dat een concullega met ‘hun’ domeinnaam aan de haal gaat. Dat is natuurlijk altijd een mogelijkheid, maar hoe waarschijnlijk is het?

Bijvoorbeeld ‘janjansenfinancieledienstverlening.com’ is alleen interessant voor al die mensen die Jan Jansen heten (dat zullen er heel wat zijn) en actief zijn binnen de financiële dienstverlening (dat zullen er een stuk minder zijn). Een website met de naam ‘delekkersteboterkoek.com’ zal voor iedereen die commercieel boterkoek bakt interessant kunnen zijn.

Realiteit is echter, dat de bedrijven die dit soort mail versturen, zelf niets registreren, tot het moment dat jij aangeeft interesse te hebben. Heb je dus alsnog interesse in een andere TLD versie van je domeinnaam, is dat een moment om het alsnog te registeren.

Voor de klanten die mij hebben benaderd over dit soort emails heb ik een snelle check gedaan. Hun .com domeinnaam stond niet geregistreerd door een andere partij. En ik heb ze een heel eenvoudig advies gegeven: Stel je er prijs op toch de .com naam te hebben (bijvoorbeeld om redenen zoals in het eerste deel van dit bericht genoemd), registreer hem dan zeker.

Maar natuurlijk niet voor 10 jaar en 3x de prijs die je ergens anders zou moeten betalen!

Meer informatie

Meer informatie over dit soort zwendel vind je ook op de site van opgelicht.nl

Het zou ook fijn zijn, wanneer je dit blogartikel, of de pagina van opgelicht waar ik hierboven naar verwijs zou willen delen via jouw favoriete sociale media!

Blijf bij!

Als ondernemer blijf je natuurlijk graag bij. En daarom schrijf ik regelmatig over WordPress, online Marketing, e-Commerce, e-Learning en veel andere gerelateerde onderwerpen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je hieronder dan in voor de nieuwsbrief of klik linksonder op de rode bel en volg de instructies om browserberichten te ontvangen.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.