Nog meer kassa voor je WooCommerce webwinkel – Nu ook offline…
Ik heb je enige tijd geleden gewezen op een geweldige Point of Sale (POS)plugin voor WooCommerce, waarmee je jouw webwinkel ‘omtovert’ tot een kassa. Ook heb ik hierbij aangegeven, dat één van de nadelen van deze oplossing echter is, dat je online moet zijn om met deze plugin te kunnen werken. Het is en blijft immers een webapplicatie. Ben je op een locatie met geen of slecht Internet, dan kan je weinig met deze plugin.
Nog niet zo gek lang geleden ben ik gaan testen met een andere POS plugin voor WooCommerce. Ik heb hier in mijn artikel over ‘verkopen op beurzen’ al een tipje van de sluier over opgelicht, maar ik ben onlangs tegen een andere POS plugin voor WooCommerce aangelopen die ook offline kan werken! Maar hoe kan dit dan? Laat me je vertellen, dat ik daar ook nieuwsgierig naar was. Want internet zonder internetverbinding, dat is toch niet mogelijk?
Geen magie
Hoewel ik het wel jammer vond, dat er geen magische trucs werden uitgehaald om internet mogelijk te maken, waar geen internet is, werd mijn vertrouwen in de wetenschap gelukkig snel hersteld. Deze plugin doet niets wat onmogelijk is, maar is wel in staat om binnen de grenzen van het mogelijke het onderste uit de kan te halen.
Bij het ontbreken van Internet is het natuurlijk onmogelijk om een webpagina te laden. En omdat een webkassa ook een webpagina is, is het dus helemaal onmogelijk om toegang tot deze kassa te krijgen.
Wat echter wel mogelijk is, is om op plaatsen waar het Internet duur of slecht van kwaliteit is, toch door te kunnen werken.
De kassa maakt namelijk gebruik van het vermogen van je browser om data op te slaan. Je kent natuurlijk de beroemd/beruchte cookies, maar jouw webbrowser heeft meerdere mogelijkheden voor dataopslag.
Op het moment dat jij de kassa pagina laadt, haalt hij alle producten op en laadt deze in de browser. Daarna kan je met de ‘offline’ knop de kassa offline zetten, indien gewenst. Je producten plus prijzen heb je dus in je browser opgeslagen. En voeg je klanten toe die deze producten kopen, wordt dit ook opgeslagen in de browser.
Op het moment dat je weer een goede internetverbinding hebt, druk je op de ‘offline/online’ knop om je kassa weer online te zetten en alle data worden gesynchroniseerd. Geweldig natuurlijk. Maar hier zit vast ook een addertje onder het gras. En de natuurbeschermers onder ons mogen zich verheugen. We komen hier zelfs meerdere addertjes tegen.
Belangrijke aandachtspunten
Je data worden opgeslagen in je browser. Prachtig. Maar hoe wordt er mee omgegaan, wanneer je browser crasht? Daar reageren verschillende browsers verschillend op. Laten we beginnen met de Microsoft Internet Exploder. Als er één browser is, die mooi kan crashen is deze het wel.
Voor de crash test had ik een klein programmaatje geschreven wat met een druk op de knop je browser om zeep helpt. En het om zeep helpen van de Microsoft Internet Exploder bleek ook direct een ‘blue screen of death’ op te leveren. Na alles weer opgestart te hebben, bleken al mijn testgegevens uit de browser te zijn verdwenen.
Een vergelijkbare test met het jongere zusje van de Internet Exploder (Edge) gaf een beter resultaat. De browser crashte… en ik had alle gegevens nog in de browser nadat ik deze opnieuw had opgestart.
Nu Firefox. Na de crash waren mijn verkoopgegevens spoorloos verdwenen.
En tenslotte Google Chrome. Hier bleken na de crash de gegevens nog steeds te bestaan.
Een tweede test -de browser bewust ‘netjes’ afbreken- was in alle gevallen minder positief. Bij het opnieuw opstarten van de plugin op ‘reguliere’ manier worden de bestaande opgeslagen data in de browser automatisch geleegd. Dit is aan de maker van de plugin doorgegeven als een ‘fout’ en deze heeft inmiddels aangegeven, dat dit is opgelost. Ik heb de nieuwe versie echter niet meer kunnen testen.
Je hebt niet alle functionaliteiten
Je moet je er bewust van zijn dat bij het gebruik van het POS offline, je een aantal functionaliteiten niet tot je beschikking zal hebben. Je hebt bijvoorbeeld offline geen toegang tot coupons en niet tot de verzendkosten berekeningen. Wil je een product laten bezorgen en zijn daar kosten aan verbonden, zal je deze verzendkosten dus handmatig moeten berekenen en als een aparte post in moeten geven.
Ook werkt -op dit moment- de plugin niet met ‘variabele producten’ (ook wel product varianten). Heb je een product met variaties of opties, dan zijn deze producten offline niet beschikbaar. Dit omdat de variant-gegevens online opgehaald worden. Een offline T-Shirt winkel met shirts in verschillende kleuren en maten zal dus niet zo goed werken.
Meerdere Points of Sale
Omdat de browsers niet met elkaar communiceren wanneer de website offline is, is er geen onderlinge uitwisseling van gegevens. Ieder POS functioneert onafhankelijk van andere instanties van dezelfde POS. Ik kan geen scenarios bedenken, waarin dit tot fouten leidt, maar het is wel een belangrijk punt om bij stil te staan.
Andere kenmerken.
We hebben het nu lang genoeg gehad over de offline mogelijkheden van deze plugin. Maar zijn er nog andere punten waarin deze plugin zich onderscheidt van zijn concurrent?
Allereerst de vormgeving. Persoonlijk vind ik POS System for WooCommerce visueel veel aantrekkelijker dan zijn tegenhanger. Maar smaak is iets persoonlijks. Een tweede fijne optie is een makkelijkere invoer voor barcodes.
En de laatste optie waarin deze plugin zich positief onderscheidt is een eenvoudigere bediening. Alle belangrijke functieknoppen staan boven of opzij van het scherm. En iedere functieknop die een nieuw venster opent, houdt het ook inderdaad bij één venster, geen opeenhoping van meerdere popup dialogen over elkaar heen.
Al met al vind ik persoonlijk POS System for WooCommerce een plugin die zijn -relatief hoge- prijs meer dan waard is.
Meer halen uit je webshop?
Dat doe je met de eCommerce trainingen van WordXPression.