Drie handige plugins voor de WordPress admin

Drie plugins voor de WordPress admin die het beheren een stuk makkelijker maken

Plugins voor de WordPress Admin
User login on screen

Natuurlijk. Het beheren van je website is noodzakelijk, maar het is waarschijnlijk niet één van je favoriete bezigheden in WordPress. En alles wat het beheren van je site een beetje makkelijker maakt is natuurlijk meer dan welkom.

Nu heb ik regelmatig geschreven over allerlei plugins die het beheren van je site in het groot makkelijker maken, maar waarschijnlijk ken jij -net als ik- ook van die kleine irritaties, waarbij je jezelf afvraagt, of ze dit in WordPress niet handiger op hadden kunnen lossen.

Van die kleine taken, die je iedere keer maar een paar minuten kosten, maar -wanneer het moet gebeuren- toch wat ergernis opwekken.

Disable Admin notices individually

Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik kan mij behoorlijk ergeren aan al die ‘reclame uitingen’ van verschillende plugins. Meldingen als:

  • Je gebruikt deze plugin nu al 30 dagen, wil je hem een 5 sterren waardering geven?
  • Van plugin XYZ hebben we nu ook een Premium versie, klik hier om te zien wat hij doet!

Eén zo’n melding is niet erg, maar als je er een tiental hebt staan, dan begint het je dashboard beeld aardig te vervuilen. Dus je klikt dan maar op de ‘x’ of ‘dismiss’ om deze melding te laten verdwijnen. Maar helaas… niet iedere plugin is zo vriendelijk om dan de hinderlijke meldingen werkelijk achterwege te laten.

Disable Admin Notices individually heeft een oplossing voor dit probleem. Hij legt bepaalde meldingen voorgoed het zwijgen op. In iedere melding komt een tekst ‘hide notification forever’ te staan, en als je hierop klikt, zie je deze melding nooit meer terug.

Waar je natuurlijk wel op moet letten is dat je geen foutmeldingen wegklikt. Want als je plugin geen foutmeldingen meer kan geven, dan wordt het toch allemaal een stuk lastiger te raden waarom dingen niet lukken.

Easy themes and plugins upgrade

Het installeren en updaten van plugins en thema’s is wel heel makkelijk in WordPress. Toch is er één klein hinderlijk puntje. Als een plugin al geïnstalleerd is, dan kan je hem niet met een nieuwere versie overschrijven.

Wanneer een online update beschikbaar is, is dat geen enkel probleem. Maar soms overkomt het je wel eens, dat je een plugin gekocht hebt, die niet online geupdate wordt, maar die je moet downloaden van de site van de maker.

En wanneer zo’n plugin probeert te uploaden, krijg je steevast een foutmelding, dat de map al bestaat.

Nog vervelender is het, wanneer je bij het updaten van je plugin een storing hebt bij bijvoorbeeld het verwijderen. Eén situatie waarin dit voor kan komen is wanneer je om wat voor vage reden dan ook ervoor gekozen hebt om jouw WordPress site op een Windows-omgeving te hosten. Om technische redenen, waar ik niet verder op in wil gaan in het kader van dit artikel, laat een WordPress plugin onder windows wel eens wat ‘rommel’ achter in de map van de plugin… en is deze niet meer te verwijderen.

Een derde situatie, waarbij je last krijgt van de standaard WordPress update routines, is wanneer een update van een plugin de veroorzaker is van nieuwe problemen. Je wilt terug naar een vorige versie, maar WordPress biedt wel de mogelijk vooruit te gaan in versies, maar niet terug.

Allemaal heel lastig.

Gelukkig is er de plugin ‘Easy Themes and Plugins Upgrade‘. Wanneer de plugin al geïnstalleerd is, staat hij je toe de oude plugin met een nieuwere versie te overschrijven. Maar voor hij dit doet, maakt hij nog even snel een backup van de oude plugin en plaatst die in de mediabibliotheek.

Veroorzaakt een nieuwe versie van een plugin dus problemen, is het enige wat je hoeft te doen, de zip file van de oude plugin te downloaden en opnieuw onder ‘Nieuwe plugin installeren’ te uploaden.

Het leven is soms zo mooi!

Deze plugin Easy Themes and Plugin Upgrade is overbodig geworden, aangezien het nu ook een standaard gedrag binnen WordPress is, dat een bestaande plugin -na een waarschuwing- wordt overschreven. De WordPress standaard functie maakt echter niet ‘nog even snel een back up’. Maar dat doe jij, als het goed is, voor je plugins update. Toch?

Filebird

Is het bij jou ook zo’n rommel in je media library? Dan zal je blij zijn om te horen, dat je met behulp van Filebird hier verandering in kan brengen. Filebird maakt van de mediabibliotheek namelijk een soort ‘File Explorer’ of ‘Finder’.

In mijn optiek voegt Filebird drie belangrijke dingen toe aan de Media Library

  1. Je kan folders aanmaken, waar je jouw bestanden heen kan ‘verplaatsen’. Het aardige is, dat de bestanden niet echt verplaatst worden (dan zouden verwijzingen van al voorkomende links niet meer werken), maar dit slechts gebeurt in de presentatie.
  2. Filebird heeft een contextgevoelig rechtermuis menu. Je hoeft dus niet langer een vinkje aan te klikken, dan op de link ‘Verplaats naar Prullenbak’ te klikken om een bestand te verwijderen. Eén klik op het menu onder de rechter muisknop is voldoende.
  3. Je kan instellen welke bestandstypen wel of niet geupload mogen worden.
    Standaard staat WordPress maar een heel beperkte subset bestandstypen toe om te uploaden. Wanneer jij echter bijvoorbeeld een online leeromgeving hebt, dan wil me misschien andere dan alleen die bestanden aan kunnen bieden.
    Dat kan nu dus. Voeg de bestandsextensies toe aan de toegestane extensies en je kan ze probleemloos uploaden.
    Er is een gratis en een betaalde versie van Filebird. Die gratis versie staat je toe 10 folders te maken voor je bestanden. De betaalde versie staat een onbeperkt aantal toe.

Niet spectaculair

Zoals je ziet, is geen van deze plugins bijzonder spectaculair. Ze beloven je niet meer omzet, hogere bezoekersaantallen aan je website of een snellere performance. Maar ze zijn gewoon verrekte handig. En daarom is het zeker de moeite waard om deze plugins voor de WordPress admin even onder je aandacht te brengen.

Want ze helpen je wel de dealen met die kleine irritaties.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.