Van de vele plugins die er voor WordPress zijn, zou je minimaal deze tien WordPress plugins moeten overwegen…
Zelf word ik altijd moe van lijstjes als ‘Tien WordPress plugins die je MOET hebben’, ‘Tien WordPress Plugins, waar je niet zonder kan’ en ‘Deze Tien WordPress Plugins Moet je hebben’.
Want laten we eerlijk zijn… niet iedere website is hetzelfde, en niet iedere plugin is werkelijk noodzakelijk. Sterker nog, hoe minder plugins je gebruikt, hoe beter, omdat dit de snelheid van je site sterk afhankelijk is van het aantal gebruikte plugins.
Maar, wanneer je een bepaalde functionaliteit nodig hebt op je website, dan is het goed om eens na te denken, of je een specifieke plugin wel of niet zou willen gebruiken. Wanneer je nee zegt tegen het gebruik van die plugin, dan is het prima, maar je hebt er in ieder geval over nagedacht. En daar gaat het om.
1. Google’s Site Kit
En laten we direct maar goed met de deur in huis vallen. Gebruik jij nog steeds ‘MonsterInsights’ op je website? Gooi die dan meteen weg. Google heeft een eigen (gratis) plugin uitgebracht die je heel wat meer informatie geeft over jouw positionering in Google dan de over populaire ‘MonsterInsights’ plugin. De Google’s Site Kit combineert de informatie uit Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools), Google Analytics en Google Page Speed tot informatieve rapporten over de prestaties van iedere pagina op je website.
2. RankMath SEO
Voor bijna een decennium was Yoast’s SEO plugin de SEO plugin voor WordPress, maar sinds enkele jaren heeft Yoast er een geduchte concurrent bij. De Rank Math SEO plugin biedt in de gratis versie meer dan de gratis Yoast SEO plugin biedt en in de betaalde Rank Math Pro versie zelfs meer voor minder geld, dan de Yoast Premium SEO uitbreidingen bieden.
Ik vind het prima om een Nederlands product te ondersteunen (Yoast SEO is tenslotte op en top Nederlands), maar niet wanneer het prijsverschil zo groot is.
3. Elementor (Pro)
Laten we beginnen met waarom de Elementor in de gratis versie een goed idee is. Eigenlijk om een aantal redenen. Ten eerste is het omdat het voor wat de page builder plugins voor WordPress betreft zonder enige twijfel de enige is met zo’n grote acceptatie van de makers van allerlei add ons en ‘voorbeeld templates’.
De tweede reden is omdat een pagebuilder altijd een goed idee is om landing- en salespages voor je website te maken en Elementor is daar prima voor geschikt. Zelfs al gebruik je hem nergens anders op je website, gebruik hem in ieder geval voor je landings- en salespaigna’s.
Een goede reden om Elementor Pro te gebruiken is omdat je dan letterlijk minimaal een tiental plugins niet meer nodig zal hebben. Denk hierbij aan plugins voor social sharing, abandoned carts, formulieren plugins, pop up plugins en nog veel meer. Wil je leren werken met Elementor Pro, dan heb ik daar nog een tweetal mooie online cursussen voor. Eén voor het bouwen van je website, de ander voor het bouwen van een webshop.
4. WebP express
Nummer vier van de tien WordPress plugins is WebP Express. Eén van de grootste vertragende factoren aan je website is de grootte van je afbeeldingen. Nu is er al langere tijd een standaard voor kleinere afbeeldingen voor websites, maar die wordt nog steeds onvoldoende ondersteund door browsers. Dit ‘nieuwe’ formaat, WebP, kan je met de nieuwere versies van WordPress wel direct uploaden, maar dat wil niet zeggen, dat de browsers het ook willen zien.
Om jouw afbeeldingen zichtbaar te houden op alle browsers is het dus het best gebruik te maken van een plugin die JPG en PNG bestanden comprimeert tot WebP bestanden, en afhankelijk van de browser JPG/PNG of WebP aanbiedt.
5. Akismet
Vroeger kwam Akismet mee met WordPress als standaard plugin die alleen nog maar geactiveerd hoefde te worden, tegenwoordig niet meer.
Maar wanneer je last hebt van Comment Spam, dan kan je eigenlijk niet zonder Akismet, het ‘spam filter voor comment spam’ van Automattic (het bedrijf achter WordPress) zelf. In de ruim tien jaar dat ik actief ben met WordXPression heeft mij dit meer dan 2 miljoen spam comments bespaard en de hoeveelheid (gestopte) spam groeit exponentieel.
Heb je last van comment spam, dan is Akismet meer dan de moeite waard!
6. Breeze
Nummer zes van de tien WordPress plugins heeft alles met performance te maken. Om je website te versnellen, is een caching plugin eigenlijk onontbeerlijk. En persoonlijk heb ik de beste ervaringen met Breeze… een no-nonsense plugin die je site merkbaar versnelt.
7. Gravityforms
Wanneer je Elementor Pro gebruikt, dan heb je eigenlijk niet zo snel een formulieren plugin nodig, maar wanneer je dat niet doet, verdient GravityForms toch zeker een vermelding in een overzicht van Tien WordPress Plugins die je moet overwegen.
8. Yoast Duplicate Post
Denk alsjeblieft niet, dat ik iets tegen Yoast heb, omdat ik een andere plugin voor SEO adviseer. Integendeel. De mensen van Yoast leveren prima werk, en zijn bijna altijd vernieuwend bezig. Maar soms wordt je door een concurrent ingehaald.
Dat is met de Yoast Duplicate Post plugin niet het geval. Deze plugin is nog ongeëvenaard uniek! De naam van de plugin doet echter onrecht aan de functie. Want het is niet zomaar een ‘duplicate post’ plugin, waarmee je een post kan kopiëren. Het is een compleet versiebeheersysteem voor je posts en pagina’s. En sinds kort ook met volledige ondersteuning voor Elementor!
Wanneer je regelmatig de content van je site aanpast: Onmisbaar!
9. Insert Headers and Footers
Deze plugin heb je opnieuw niet nodig, wanneer je Elementor Pro gebruikt, omdat sinds kort dit in Elementor Pro is ingebakken. Ook heb je bij een groot aantal thema’s deze plugin niet nodig, omdat het thema zelf de mogelijkheid biedt om header- en footercode in te voegen.
De beste manier om hier achter te komen is onder ‘Weergave’ in je Dashboard menu te kiezen voor de optie ‘Customize’ en daarna kijken of er een omschrijving instaat die aangeeft, dat je ‘custom code’ in de header of footer kan plaatsen.
Maar als je dat allemaal niet hebt, is ‘Insert Headers and Footers‘ een plugin waarmee je codefragmenten in je website kan plaatsen die bijvoorbeeld nodig kunnen zijn voor Facebook pixels, Google Tagmanager code, of wat voor andere codefragmenten dan ook om verbinding te leggen met externe diensten.
10. Microsoft Clarity
Weten hoeveel mensen je website bezoeken is natuurlijk prima, maar weet je ook waar ze klikken en tot hoever ze jouw pagina’s lezen?
Met name wanneer je je afvraagt waarom jouw landingspagina’s niet dat opleveren, wat je ervan verwachte is het goed om een tool te installeren, waarmee je kan zien waar mensen klikken, hoever ze doorscrollen en mogelijk zelfs hoe ze zich ‘gedragen’ op een pagina.
En daar zijn veel duurbetaalde tools voor. En daar is Microsoft Clarity. Een dienst van Microsoft die op dit moment nog helemaal gratis is. Zeker de moeite waard om eens naar te kijken.
Tien WordPress Plugins die het overwegen waard zijn
Hierboven dus een lijst van tien WordPress plugins die ik graag onder je aandacht wil brengen. Omdat ze eigenlijk het overwegen meer dan waard zijn. Natuurlijk zijn er ook tientallen andere plugins die het overwegen waard zijn, die ik hier niet heb genoemd. In de meeste gevallen omdat de tien WordPress plugins hier genoemd eigenlijk voor iedere ondernemer met een WordPress site meer dan het overwegen waard zijn, ongeacht wat je doet.
In de WordXPression blog worden regelmatig ook andere WordPress plugins besproken voor wat meer ‘niche’ toepassingen. Mogelijk ook specifiek voor jouw niche. En daarom is het ook meer dan de moeite waard om je te abonneren op de WordXPression nieuwsbrief via het formulier onder aan deze pagina, of je in te schrijven op de ‘browser notificaties’ door te klikken op de rode bel linksonder en de instructies op de pagina te volgen.
Zo blijf je op de hoogte.