Met een datum is je blogpost niet direct gedateerd
Ik krijg nogal eens de vraag van klanten of je een blogpost nu wel, of nu juist niet moet dateren. En om eerlijk te zijn, hier is geen algemene regel voor te geven. Wat het is allemaal heel sterk afhankelijk van de inhoud van je blog.
Om eens een extreem voorbeeld te noemen: De blog van ‘Treinreiziger.nl‘ vermeldt onder meer allerlei kortingsacties met betrekking tot treinkaartjes. Wanneer de makers van deze blog de berichten niet zouden dateren, zou de informatie op deze site verwarring oproepen. Is deze actie nu nog geldig, of is deze al lang verlopen?
Maar ook op een wat minder op de actualiteiten gerichte blog kan het goed zijn om er zorg voor te dragen, dat je blogposts voorzien zijn van een datum.
Ik schrijf over WordPress, eCommerce, SEO en Marketing. Een groot aantal van mijn blogposts hebben -zolang WordPress blijft bestaan- eeuwigheidswaarde. Andere blogposts (‘Moet ik wel of niet upgraden naar WordPress 3.2 was heel lang geleden een belangrijke vraag. Nu niet meer) verliezen na enkele weken of maanden al in betekenis. En sommige (denk bijvoorbeeld aan SEO) zijn sterk afhankelijk aan de wispelturigheid van externe factoren (Google in dit geval).
Een deel van mijn klanten bevindt zich in de ‘coaching kringen’. Zij helpen andere mensen zichzelf te helpen. En hoewel ook op het gebied van coaching sommige zaken ‘verouderde inzichten’ worden, gaan hier vaak decennia overheen.
De vraag of je je blogposts wel of niet moet dateren, is sterk afhankelijk van de vraag of de informatie die je biedt wel of niet tijdsgebonden is.
Maar hoe kom ik dan van die datum af?
De eerste vraag die je je eigenlijk zou moeten stellen, is niet hoe je van de datum af komt, maar welk ‘datum formaat’ relevant is voor de bezoekers van je site. Voor bijvoorbeeld de bezoekers aan de ’treinreiziger’ website is de exacte datum van een blogpost bijvoorbeeld zeer van belang. Wanneer je de website van WordXPression bezoekt, wordt die datum minder van belang.
Sterker nog, hoewel het belangrijk is, dat mijn blogartikelen ‘gedateerd’ zijn, omdat sommige informatie verouderd, bleek mij dat veel bezoekers helemaal niet naar de datum kijken. Ik krijg tot op vandaag commentaren op sommige blogartikelen uit 2012, die mij ‘corrigeren’, omdat iets sinds versie x.y.z al mogelijk is met een bepaalde plugin. Deze correcties zijn natuurlijk heel terecht, maar ik ga een blogartikel niet constant aanpassen op grond van veranderde inzichten. De datum zou het artikel in de juiste context moeten plaatsen.
Dat blijkt in de praktijk helaas niet zo te werken. Weinig mensen staan er bij stil dat in 2017 2012 toch echt al vijf jaar geleden is. En de informatie over bepaalde plugins dus best wel verouderd kan zijn.
Een ‘Genesis Only’ oplossing.
Sinds enkele maanden heb ik dit ‘opgelost’ door de plugin ‘Genesis Simple Edits‘ te installeren. Deze plugin werkt overigens alleen samen met Genesis gebaseerde thema’s. Als je een WordPress XPress website hebt, heb je geluk: Dit is ‘Genesis based’.
Deze plugin geeft de de mogelijkheid om de ‘meta data’ bij je blogposts door middel van short-codes aan te passen. Eén van de fraaie zaken van Genesis is dat ik ook ‘relatieve data’ kan gebruiken. Dus in plaats van 4 augustus 2012, een aanduiding als vijf jaar geleden, waarmee de blogpost natuurlijk direct duidelijk in een bepaalde context wordt geplaats. De code die ik hiervoor gebruik is [[post_date format=”relative” relative_depth=”1″]] . De term ‘relative’ geeft aan, dat ik een relatieve datum wil, ‘relative_depth’ geeft aan dat ik een aanduiding in één term wil. Dus ‘Vijf jaar geleden’ ipv ‘Vier jaar en 10 maanden geleden’.
En wanneer je geen Genesis thema hebt…
Wanneer je geen Genesis gerelateerd thema hebt, dan is dit allemaal wat lastiger te realiseren, ik heb in ieder geval geen plugin kunnen vinden, waarmee dit kan. Wat je wel kunt doen is de datum in zijn geheel verwijderen.
De eenvoudigste manier is de plugin WP Date Remover te gebruiken. Deze plugin heeft bovendien nog een ander groot voordeel. Heb jij een blog, waarbij bepaalde blogartikelen wel tijdgebonden zijn en andere niet? De plugin WP Date Remover kan de datum per categorie verwijderen. Je kunt je categorieën met ‘eeuwigheidswaarde’ zonder datum tonen, de categorieën met een mogelijke uiterste houdbaarheidsdatum blijf je gewoon met datum tonen.
Deze plugin heeft slechts één kleine tekortkoming. Bij sommige thema’s, waarbij een icoontje van een kalender of klok voor de datum wordt getoond, wordt het icoon wel getoond, de datum/tijd niet. En dat ‘verloren icoontje’ staat dan wel een beetje eenzaam.
Of we verstoppen de datum gewoon…
Maar ook hier hebben we een oplossing voor. Maar uitsluitend als je alle data wilt verbergen. Je kunt namelijk via CSS de presentatie van de datum verbergen. De datum is er wel, maar wordt niet zichtbaar.
Dat kun je doen in de ‘Custom CSS’ van je thema, of -als je thema dit niet heeft- via de plugin ‘My Custom CSS‘. Hier voeg je dan de volgende regels toe :
.entry-date { display: none; }
Kortom, je hebt mogelijkheden genoeg, om de datum op je blog te ‘manipuleren’.
Mocht je nog vragen hebben, kun je die in de commentaren hieronder stellen. Ik zal zo snel mogelijk reageren.
Zoals je ook uit dit artikel mag begrijpen, een ‘Op Genesis gebaseerd thema’ heeft de nodige voordelen. Dat is één van de redenen, dat ik vrijwel uitsluitend met het Genesis thema framework werk, wanneer ik een website voor mijn klanten bouw. Mocht je behoefte hebben aan een nieuwe website, die robuust genoeg is om met de groei van jouw onderneming mee te groeien, dan is een WordXPression website zeker iets voor jou.