Elementor en SEO – Gaat dat wel samen?

Websites bouwen met Elementor is tegenwoordig een fluitje van een cent geworden. Maar gaan Elementor en SEO wel samen? Gaat zo’n ‘makkelijk te bouwen site’ niet ten koste van de vindbaarheid?

Enkele belangrijke overwegingen bij de koning(in) van de pagebuilders.

Elementor en SEO – Laten we eerlijk zijn, Google heeft er geen weet van!

elementor en seo

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken of Elementor en SEO wel samen willen gaan. Feit is, dat Google er geen flauw idee van heeft (of eigenlijk ‘wil hebben’) of je site nu gebouwd is met Elementor of niet.

Per slot van rekening, het gaat om het eindresultaat. En dat is HTML. Of jouw site nu gebouwd is door noestig HTML in te kloppen in Notepad, of dat je een CMS als WordPress in combinatie met een page- en themebuilder als Elementor gebruikt… Het eindresultaat blijft HTML, en op die HTML wordt je uiteindelijk beoordeeld.

Fluff

En laten we eerlijk zijn. De noeste HTML klopper met Notepad zal waarschijnlijk beter door Google gewaardeerd worden dan een gemiddelde WordPress site. Want WordPress sites hebben een behoorlijke overhead. Allerlei HTML, CSS en JavaScript die niet per se nodig is op die specifieke pagina.

Een ‘gebrek’ waar Google inmiddels mee heeft leren leven. Het kan ook niet anders, wanneer -volgens W3Techs- inmiddels 40% van alle websites op het Internet gebouwd is in WordPress. Met op een eervolle tweede plaats Drupal met … 5%.

Maar uiteindelijk gaat het Google niet om de ‘wolligheid’, de ‘fluff’ van je website, maar om de daadwerkelijke content. De boodschap die je jouw lezers te vertellen hebt. En of je die nu vertelt via Gutenberg, Elementor of Divi… uiteindelijk biedt je de bezoeker hetzelfde verhaal.

En daar gaat het Google om.

Page builders… een stapje terug met Yoast…

elementor en seo | Elementor en SEO - Gaat dat wel samen?

Wanneer je gewend bent met Yoast te werken, dan ben je vast razend enthousiast over het feit dat Yoast tijdens het bijwerken van de pagina constant adviezen blijft geven, hoe je dit kan verbeteren voor een hogere SEO score.

Tenminste, ik was het wel.

Eén van de redenen, dat ik met betrekking tot de meeste page builders niet al te enthousiast kon zijn. Monstrociteiten als WPBakery en Divi vertraagden de laadtijd van mijn pagina’s niet alleen met een factor vier of meer, maar bovendien miste ik die directe interactie tussen de pagina en Yoast.

Bijna acceptabel…

Toen ik voor het eerst kennis maakte met Elementor (Pro) was ik behoorlijk enthousiast. Mijn eerste blogartikel over deze page- en themebuilder maakt dit denk ik wel heel duidelijk.

En inmiddels werk ik al enkele jaren met Elementor Pro en mijn enthousiasme is alleen maar gegroeid. Het grote nadeel bleek echter, dat ik voor de SEO score van mijn pagina’s geen directe interactie met Yoast had.

Maar dat is natuurlijk goed op te lossen. In ‘Tab 1’ had ik de Elementor versie van mijn pagina open, in ‘Tab 2’ de ‘Dashboard versie’. En na een concept van ‘Tab 1’ te hebben opgeslagen, keek ik in ‘Tab 2’ voor de bijgewerkte score.

Elementor en SEO by Yoast werkten niet echt perfect samen, maar met wat kunst en vliegwerk was er mee te werken.

Bijna goed nieuws!

Nog niet zo gek lang geleden stond er een aardig artikel over Elementor en SEO by Yoast op de blog van Elementor.

Jammer alleen, dat ik enkele dagen voor dit artikel verscheen besloten had, dat Rank Math (Pro) meer te bieden had dan Yoast.

Ik blijf op de één of andere manier achter de feiten aanlopen.

Maar, ik besloot het te accepteren en aangezien de ’twee tabs methode’ al die jaren al prima voor mij had gewerkt, besloot ik bij deze twee tabs methode te blijven.

Surprise!

Elementor en SEO

Op het gebied van Elementor en SEO was Elementor echter nog lang niet uitgespeeld. Er is (nog) geen blogpost over verschenen en zelfs in de release notes van Elementor kon ik het niet terugvinden, maar nog niet zo gek lang geleden zag ik, dat inmiddels ook Rank Math in Elementor een ’tab’ met SEO informatie heeft.

Vanuit deze tab, is het dus heel makkelijk te kijken wat de ‘SEO waarde’ van je pagina is en hier de nodige aanpassingen op te doen, zonder dat het echt nodig is om in twee browser tabs te werken.

Is Elementor dus SEO vriendelijk?

Wanneer we kijken naar Elementor en SEO dan lijkt Elementor dus behoorlijk SEO vriendelijk. Toch heeft Elementor tenmiste één serieus SEO probleem. Wanneer je namelijk een afbeelding invoegt in een Elementor widget, gebruikt Elementor de ‘alt’ waarde die in de medialibrary staat opgenomen.

Dat hoeft echter niet altijd de ‘juiste’ waarde te zijn. In verschillende context kan je verschillende alt waarden willen hebben. Persoonlijk zou ik het erg op prijs stellen, wanneer jij voor de ‘Elementor change request‘ zou willen stemmen, om dit inderdaad mogelijk te maken.

Elementor en SEO

Elementor en SEO

Hoewel Elementor -vanzelfsprekend- hun best doet om zo SEO vriendelijk mogelijk te zijn, kan ik nog steeds niet zeggen, dat Elementor en SEO eigenlijk ‘hand in hand’ gaan. Een schrale troost: Elementor ligt nog steeds mijlen voor op de concurrentie. Het enige serieuze probleem wat ik kan bedenken met betrekking tot Elementor en SEO is het eerder genoemde ‘alt’ probleem, maar dit is toch een vrij serieus probleem en -belangrijker nog- de manier waarop Elementor tot nu toe een relatief kleine aanpassing negeert maakt mij niet vrolijk.

Natuurlijk is er een ‘work around’ door voor iedere ‘alt’ waarde die ik wil gebruiken een nieuwe afbeelding te uploaden. Maar was de media library niet bedoeld om juist dat te voorkomen?

WordPress, Elementor en jouw succes

Elementor en SEO

Een statische, onveranderlijke website is vandaag de dag absoluut niet aan te bevelen, wanneer jij succes wilt hebben met jouw marketing op het Internet. Succes hebben wil vooral zeggen jouw resultaten met betrekking tot sidebezoek goed te begrijpen, en op basis hiervan goed onderzoek te verrichten… en uiteindelijk op basis daarvan te incasseren.

Wanneer je dat begrijpt, begrijp je ook, waarom je als serieus ondernemer de nieuwsbrief van WordXPression niet kan missen.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Beginnen met Elementor?

Nu is het juiste moment!

Tijdens de BFCM Sales van Elementor heb je tot 75% korting op de Elementor producten

De tijd tikt...

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Cursus Elementor Pro voor Designers

Leer Elementor Pro in detail kennen tijdens deze driedaagse cursus

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.