12x Wat MasterStudy LMS zoveel anders maakt

Businessman using a computer to LMS - Learning Management System web icon for lesson and online education, course, application, study, e learning, knowledge everywhere and every time.

Ik heb de laatste tijd een aantal malen de naam MasterStudy LMS laten vallen, en dat is niet helemaal zonder reden. Sinds 2012 ondersteun ik ondernemers bij het opzetten van hun eigen online leeromgeving. Destijds was de keuze simpel, er waren maar twee LMS-en die er echt toe deden, LearnDash en WP Courseware. En nog steeds zijn dit nog meer dan relevante spelers in de wereld van de Learning Management systemen. MasterStudy LMS is een relatief jonge speler. Maar om meer dan één manier een speler om heel serieus te nemen.

Ik heb in de loop der jaren naar heel wat Learning Management Systemen gekeken. Een aantal hiervan heb ik ook besproken in blogposts in het verleden. Maar zelden ben ik zo enthousiast geweest over een LMS als over MasterStudy LMS.

En in plaats van deze plugin met andere plugins te vergelijken, kijk ik liever samen met jou, wat deze plugin eigenlijk te bieden heeft.

1. Gebruikersvriendelijke front-end course builder

MasterStudy LMS Coursebuilder

De meeste LMS-en die ik ken hebben een ‘course builder’ in het WordPress Dashboard. En maken als zodanig gebruik van de WordPress gebruikersinterface. Ik werk inmiddels al 19 jaar met WordPress -mijn eerste WordPress versie was 1.5- en ik kan prima mijn weg vinden in het WordPress dashboard, maar je moet eerlijk zijn: De WordPress Post Editor is niet het meest gebruikersvriendelijke instrument om mee te werken. En de meeste LMS-en gebruiken (minimaal delen van) de WordPress Post Editor om een cursus op te bouwen.

MasterStudy LMS niet. De makers hebben goed gekeken naar wat de grote online-learning platforms aanbieden en een prachtige interface gebouwd om je lessen op te kunnen bouwen.

Dat is met name belangrijk, wanneer we ook kijken naar een tweede pluspunt van MasterStudy LMS

2. Mogelijkheden voor meer instructeurs

Nu is het niet uniek voor een online leeromgeving, dat er meer dan één instructeur kan zijn. Sterker nog, ik ken eigenlijk geen enkele online leeromgeving, waar dat niet mogelijk is. Maar MasterStudy LMS gaat een stapje verder. Bij installatie van de plugin heb je een tweetal mogelijkheden: Wil je het als een platform voor je eigen cursussen installeren, of wil je een platform bieden, waarop andere instructeurs ook hun cursussen aan kunnen bieden en -in de betaalde versie- je een verdeling van de inkomsten kan instellen en de instructeur precies kan zien wat de verdiensten zijn.

Lees meer hierover in de volgende blogartikelen

3. Verschillende ‘les soorten’

MasterStudy LMS - content typen

MasterStudy LMS kent een aantal verschillende content typen. Afhankelijk van het content type zal ook de indeling van de pagina verschillen. Overigens, alle ‘niet ondersteunde’ content is ook nog steeds mogelijk zolang er shortcodes bestaan om deze content te tonen, omdat de ‘Text lesson’ shortcodes kan verwerken. Een aantal soorten content kunnen ook gewoon ingesloten worden.

Daarnaast biedt iedere les de mogelijkheid om downloadbare bestanden aan de les te koppelen.

MasterStudy LMS | 12x Wat MasterStudy LMS zoveel anders maakt

4. Herbruikbare lessen

Heb je eerder al eens eenzelfde les gemaakt voor een andere cursus? Of een quiz die je ook voor deze cursus kan gebruiken? Je kan zonder problemen vragen uit je andere cursussen binnen MasterStudy LMS importeren in je huidige cursus.

5. Single Page Application Course Player

De hele Course Player is een zogenaamde ‘Single Page Application’ pagina. De pagina waarmee de cursist hoofdzakelijk zal werken is een ‘SPA’ in Vue.js geschreven. Leuk om te weten, maar wat wil dat zeggen?

Vrijwel alle WordPress LMS implementaties tonen een les, zoals iedere andere pagina op de website wordt getoond. Iedere les is een aparte pagina, die apart geladen wordt. Dat is dus iedere keer even wat wachttijd.

In MasterStudy LMS wordt niet iedere pagina steeds opnieuw geladen, maar blijft de layout op het scherm staan en wordt alleen de wisselende content opnieuw geladen. Dit belast de server minder, omdat niet iedere pagina opnieuw ‘opgebouwd’ hoeft te worden vanuit de server, maar de content direct geladen wordt, zonder tussenkomst van PHP.

Hierdoor is de Course Player behoorlijk wat sneller dan het laden van ‘gewone lessen’ door andere LMS systemen. Als bijkomend voordeel, door deze aanpak is MasterStudy LMS ook zeer geschikt voor mobiele applicaties. Maar daarover later meer.

Links op het scherm vind je -indien gewenst- een lijst met het curriculum van de cursus, rechts -indien gewenst- de vragen en commentaren.

En je cursist kan kiezen tussen een ‘dark mode’ en een ‘light mode’. Kortom, er is van alles gedaan om het plezierig te maken voor je cursist

6. Uitgebreide en aantrekkelijk ogende toets (quiz) en opdracht mogelijkheden

MasterStudy LMS beschikt over een groot aantal verschillende vraag typen voor het maken van quizzen/toetsen. Los daarvan is er ook een ‘Opdracht’ mogelijkheid waarbij -los van de toetsen- de cursist gevraagd kan worden een essay te schrijven (online) of een bestand (denk aan een Word, muziek, foto of andere bestandsoort) kan uploaden als ‘huiswerk’.

MasterStudy LMS | 12x Wat MasterStudy LMS zoveel anders maakt

7. Zoom- en Google Meet lessen

MasterStudy biedt de mogelijkheid om Zoom en Google Meet te integreren, zodat jij en je eventuele mede aanbieders vanuit de leeromgeving videoconferenties met cursisten kunnen hebben. Over enkele weken kan je een artikel verwachten wat hier dieper op in gaat.

Voor beide mogelijkheden heb je wel een betaald account nodig van de betreffende service. En de manier van gebruik is in beide gevallen ook anders. Bij Zoom lessen heb je per docent die hier gebruik van wil maken een aparte gebruiker per docent nodig. Deze docenten zijn dus medewerkers van jouw Zoom-team in jouw team account. Aangezien jij degene bent, die voor dat account moet betalen, moet je er goed over nadenken, hoe je de kosten op de andere instructeurs wilt verhalen (alleen Zoom mogelijkheden voor premium accounts die iets extra betalen, bijvoorbeeld).

Met Google Meet werkt het iets anders. Via het Google Development Console met je een ‘App’ registreren, waardoor Google Meet ontsloten wordt. Vervolgens moeten jouw docenten met hun eigen Google Meet account (betaald account noodzakelijk) hun API credits binnen hun account registreren. Aangezien dat best een technisch avontuur is, kan ik mij voorstellen, dat niet iedere aspirant instructeur daar zomaar uitkomt.

Kortom, de mogelijkheden zijn er, maar aan iedere mogelijkheid kleeft een klein nadeel.

8. Webinars via YouTube Streaming

Makkelijker te configureren en goedkoper te gebruiken is de mogelijkheid om via YouTube een live webinar te streamen. De cursist kan binnen de context van de cursus deelnemen aan een live webinar. Voor de instructeur is er een aantal zaken om rekening mee te houden.

  • Het meest belangrijk is denk ik wel, dat je een webinar nooit alleen op moet zetten. Je hebt te veel zaken om rekening mee te houden. Jij concentreert je op de presentatie en iemand die je helpt op de technische kant.
  • Tien jaar geleden kon je je het nog veroorloven om achter je webcam een compleet webinar te geven, maar vandaag de dag verwachten mensen meer. Bereid je webinar goed voor, zorg dat je alle materialen die je wilt gebruiken voorhanden hebt, en ga niet onhandig van ‘venster naar venster’ tabben, maar gebruik passende software voor het broadcasten van je webinar

Binnen MasterStudy LMS kunnen jouw cursisten jouw webinar binnen de lesomgeving zien en hierop reageren.

Tot de start van het webinar zien de cursisten een count-down naar het moment, dat het webinar begint.

Na afloop van het webinar zullen de opnames bewaard blijven, zodat jouw cursisten hier ook later nog naar kunnen kijken.

MasterStudy LMS | 12x Wat MasterStudy LMS zoveel anders maakt

Wanneer je je als een vis in het water voelt voor de camera is het zelfs mogelijk je hele cursus als een serie van webinars op te nemen! Een leuke bijkomstigheid is dat je cursisten betalen terwijl jij je cursus creëert.

Een webinar kan een goede manier zijn om jouw cursisten persoonlijker te benaderen.

Ik heb in het verleden heel wat webinars verzorgd (zowel voor de camera als achter de knoppen) en een lijst met tips, hardware en software kan je vinden in mijn blogpost over ‘Webinars voor je onderneming‘.

9. Cursussen kunnen in ‘bundels’ worden verkocht

Dit is niet uniek voor MasterStudy LMS, maar het is altijd wel fijn als het tot de mogelijkheden behoort. Behalve losse cursussen, kan je cursussen ook (voordeliger) in bundels verkopen.

10. ‘Group’, ‘Business’ of ‘Enterprise’ cursussen

In de documentatie van MasterStudy LMS lopen de termen een beetje door elkaar heen, maar het concept blijft hetzelfde. Je kan cursussen tegen een hoger bedrag als een ‘groepscursus’ aanbieden. Het idee hierachter is dat de koper van de cursus (in de gedachtengangen van de makers van MasterStudy LMS, een bedrijf) zelf mensen toe kan voegen aan de cursus.

Stel je hierbij het volgende voor. Je hebt een cursus voor 75 euro. Je biedt deze cursus ook voor een groep aan, maximaal 10 mensen kunnen de cursus voor 500 euro volgen. Ik heb een bedrijf met 7 medewerkers die de cursus moeten volgen. Voor mij is het dan voordeliger, om 500 euro te betalen voor de ‘groepscursus’.

Maar ook wanneer ik maar 3 medewerkers heb, die op dit moment de cursus zouden moeten volgen, zou het voordelig voor mij zijn om de groepcursus te volgen, wanneer ik verwacht dat in de komende tijd er nog wel minimaal vier anderen in het bedrijf zijn, die de cursus zouden kunnen volgen.

Wanneer iemand een ‘groepscursus’ koopt, krijgt de klant de mogelijkheid om die groep een naam te geven en de email adressen van zijn medewerkers aan die groep toe te voegen. Komen de medewerkers al in het systeem voor, wordt de cursus toegevoegd aan hun lijst met cursussen, komen ze nog niet voor, krijgen ze een email met het verzoek zich te registeren.

Het enige wat ik een (kleine) tekortkoming vind aan deze ‘groepsregistratie’, is dat het niet mogelijk is de groepen te ‘staffelen’. Dus ’tot 10 deelnemers 500, tot 25 deelnemers 1000′ etc.

Het is wel mogelijk voor een klant om meerdere groepen van één cursus te komen. Dus wanneer ik 17 mensen naar de cursus zou willen sturen, koop ik gewoon twee groepen.

11. Naadloze integratie met WooCommerce

En als ik zeg ‘Naadloos’ dan bedoel ik ook ‘Naadloos’. Ieder ander LMS wat koppelingen heeft met WooCommerce heeft het op een manier dat ik na het aanmaken van een les, die les nog moet koppelen op de één of andere manier met Woocommerce. Het is dus een ’twee stappen verhaal’.

Wanneer je in een multi-instructor setup niet wilt, dat iedere instructeur ook nog moet gaan ‘rommelen’ met WooCommerce, is dat een onaanvaardbare situatie.

Dat hadden de makers van MasterStudy LMS ook bedacht. En daarom hebben ze een goede oplossing gevonden: Wanneer je een cursus aanmaakt, wordt automatisch het bijbehorende product aangemaakt. Wanneer je een bundel aanmaakt, wordt ook automatisch het bijbehorende product aangemaakt en -je raadt het vast al- wanneer je een groep aanmaakt, wordt ook automatisch het bijbehorende product aangemaakt.

Wanneer je een cursus, bundel of groep wijzigt met betrekking tot de essentiële gegevens, dan worden die wijzigingen automatisch overgenomen in het bijbehorende product. Sterker nog, wanneer jij de prijs van het product wijzigt, heeft dat helemaal geen zin, want op het moment dat iemand de cursus die daarbij hoort koopt, wordt de prijs in het product vanuit de cursus overschreven. Kortom, de gegevens van cursussen, bundels en groepen zijn altijd leidend.

Alle LMS-producten worden als ‘onzichtbare’ producten in de winkel opgenomen, zodat deze niet naar boven komen in zoekopdrachten. Wil je ook nog andere producten in WooCommerce verkopen? Geen enkel probleem. De producten die niet gekoppeld zijn aan LMS producten kun je gewoon als WooCommerce producten in je winkel zetten.

Deze naadloze integratie heeft ook een aantal andere voordelen. Omdat -hoewel je het niet ziet- je eigenlijk constant met WooCommerce producten te maken hebt, kun je allerlei plugins die ‘dingen doen met producten’ goed gebruiken.

Zoals bijvoorbeeld een affiliate plugin. Vrijwel iedere affiliate plugin voor WordPress ondersteunt WooCommerce. En daarmee automatisch ook MasterStudy LMS, want de affiliate vergoedingen worden bepaald aan de hand van verkochte producten.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een plugin als ‘If-So‘, of AutomateWoo. De naadloze integratie met WooCommerce zorgt ervoor dat tientallen, zo niet honderden handige plugins voor WooCommerce ook voor jouw LMS gebruikt kunnen worden.

12. App-Ready

En last, maar absoluut niet ‘least’, MasterStudy LMS is ook beschikbaar als een app. Het is wel een beetje een ‘doe het zelf pakket’, want je krijgt de sourcecode waar je zelf de app van kunt maken. De app is geschreven in ‘Flutter’ (ik heb de naam niet bedacht), een taal waarmee je voor zowel de Android telefoons als voor iOS kunt programmeren.

WordXPression kan voor jou de app configureren en compileren (van broncode naar machinecode omzetten), maar dit is uitsluitend voor de klanten waarvoor WordXPression een MasterStudy LMS website bouwt of heeft gebouwd.

Kortom…

Kortom, MasterStudy LMS is één van de meest eigentijdse online leeromgevingen. En daarbij heb ik nog niet eens alle mogelijkheden en features genoemd. Wanneer je interesse hebt te beginnen met een leeromgeving, kijk dan eens naar de mogelijkheden die WordXPression je biedt.

Ben je op zoek naar een eenvoudigere leeromgeving om mee te werken, dan kan ik je daar ook mee helpen. Neem gewoon eens contact op.

Dit blogartikel geeft antwoord op ondermeer de volgende vragen:

  • Wat maakt MasterStudy LMS anders dan andere Learning Management Systemen?
  • Welke unieke functies biedt MasterStudy LMS voor cursusontwikkeling?
  • Hoe ondersteunt MasterStudy LMS meerdere instructeurs op één platform?
  • Welke integratiemogelijkheden heeft MasterStudy LMS met andere tools en diensten?
  • Hoe draagt MasterStudy LMS bij aan een verbeterde leerervaring voor studenten?

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Informatie

WordXPression 

Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

085-8001964 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)
Let op, gewijzigd telefoonnummer

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Nieuw in 2025
Betaal je nieuwe webshop of online leeromgeving in termijnen (inclusief hosting)

Student learning at home with online lesson

Een totaaloplossing met een flexibel betalingsplan.

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.