Je eigen online muziekschool beginnen – Het is makkelijker dan ooit
De wereld van de muziekeducatie verandert snel. Waar muzieklessen vroeger altijd in een fysieke ruimte plaatsvonden, biedt de digitale wereld nu talloze mogelijkheden om lesgeven naar een hoger niveau te tillen. Steeds meer zelfstandige muziekdocenten ontdekken de voordelen van het online aanbieden van hun lessen. Het is niet alleen een manier om meer leerlingen te bereiken, maar ook om meer flexibiliteit en diversiteit in je lesaanbod te creëren.
In deze blogpost kijk ik graag met jou naar de mogelijkheid om online lessen in jouw praktijk te integreren. Hoe je jouw bereik kan vergroten en hoe je een stabieler inkomen kan creëren, waardoor je ook meer tijd overhoudt voor jouw eigen passie voor muziek en nieuwe dingen te creëren. Klaar om je mogelijkheden te ontdekken? Lees verder hoe jij jouw lespraktijk toekomstbestendig maakt.
Het is de liefde voor muziek!
Sinds het begin van de menselijke beschaving heeft muziek een centrale rol in het leven van mensen gespeeld. Van oude beschavingen die met slag- en blaas instrumenten om de welwillendheid van de goden baden tot volks- en strijdliederen die gemeenschappen samen brachten, muziek heeft altijd gediend als een universele taal. Muziek geeft ons de kracht om emoties te uiten, waar woorden tekortschieten, om herinneringen op te roepen, dromen vorm te geven en verbindingen te creëren, zelfs tussen mensen die niet dezelfde taal spreken.
Door de eeuwen heen heeft muziek mensen geïnspireerd, getroost en verbonden. Denk aan de trommels van de oude stammen, die verhalen vertelden, de symfonieën van grote componisten die generaties hebben geraakt, of de protestliederen die bewegingen voor verandering aanstuurden. Muziek beweegt en verbindt ons, ongeacht cultuur, tijd of plaats.
De relatie met muziek is belangrijk voor onze emotionele en mentale gezondheid. Het luisteren naar, of spelen van, muziek helpt ons stress te verminderen, creativiteit te stimuleren en een gevoel van gemeenschap en vervulling te ervaren. Muziek is niet slechts ‘een vorm van entertainment’, maar een essentieel onderdeel van ons leven en onze identiteit. Het herinnert ons eraan dat we, ondanks all onze verschillen, allemaal ritme en melodie in ons hart dragen.
Muziekeducatie, een ondergeschoven kindje
Hoe belangrijk muziek ook voor onze ontwikkeling is, in de maatschappij van vandaag, waarin wij als mensen vooral ‘event driven’ en meer reactief als proactief functioneren, staat voor velen de muzikale expressie onder aan de prioriteitenlijst. Het is voor veel mensen moeilijk om ‘muzieklessen’ een vaste plaats in de agenda te geven.
Voor jou als muziekdocent, is het van groot belang, dat jij je aan kan passen aan de veranderende gewoonten van de moderne maatschappij. De behoefte om een instrument te leren spelen, de theorie te leren begrijpen of te zingen bestaat nog steeds, maar steeds meer mensen moeten dit ‘inpassen’ in een toch al veel te druk rooster.
Online muziek leren? Is dat mogelijk?
Is het mogelijk om online een muziekinstrument te leren spelen? Om eerlijk te zeggen, ik zou het niet weten. Het hangt sterk af van de persoon en de complexiteit van het instrument. Zelf heb ik echter als student de ervaring, dat wanneer je echt wilt. Maar als docent moet je ook een duidelijk aanbod hebben wat op alle manieren in kan spelen op de behoeften van jouw toekomstige online leerlingen.
Zoals jij als ervaren docent weet, heeft niet iedere leerling hetzelfde tempo. Sommige leerlingen gaan met sneltreinvaart door de lessen heen, terwijl andere leerlingen meer tijd en aandacht nodig hebben om vooruit te komen. Wat dat betreft verschilt de muziek niet veel van ieder ander leerpad wat gevolgd kan worden.
Een ander belangrijk ding om te realiseren, is dat niet iedereen dezelfde interesses heeft. Wanneer je bijvoorbeeld pianolessen aanbiedt, zal de ene student meer geïnteresseerd zijn in Chopin, een ander in Scott Joplin en een derde mogelijk in bewerkingen van rock muziek voor de piano. En hoe ouder je studenten zijn, hoe eigenwijzer ze zijn met hun voorkeuren.
Met WordXPression bouw ik meer dan 12 jaar online leeromgevingen voor zelfstandige ondernemers en bedrijven in het MKB. Maar een ‘standaard online leeromgeving’ voldoet niet aan de eisen die een muziekdocent mag stellen aan zijn of haar online muziekschool. Vandaar dat ik in dit blogartikel de wensen en behoeften die jij als muziekdocent hebt -of zou moeten hebben- graag op een rijtje wil zetten.
En op basis daarvan je graag meeneem naar een oplossing die bij jou past.
Laten we met het lesmateriaal beginnen
Er is geen muziekschool zonder lesmateriaal. En er is geen muziekschool die geen leerlingen van diverse pluimage binnen krijgt. Voor een online muziekschool is het niet veel anders, maar er is één groot verschil.
Met ‘live’ muzieklessen kan je improviseren en je aanbod aanpassen aan de leerling van dat moment. Met online muzieklessen werkt dat een beetje anders. Je zal moeten anticiperen op de doelgroep(en) die je verwacht te krijgen. Het materiaal moet op orde zijn, op het moment, dat de eerste leerling zich online inschrijft.
Een online muziekschool is dus een beetje als muzieklessen: Wanneer je de basis niet op orde hebt -in de muziek je muziektheorie en het beheersen van de toonladders op het instrument- zal je nooit in staat zijn iets groots te bereiken.
De beste manier om te beginnen met je online muziekschool is dan ook te beginnen met je bestaande ‘live’ leerlingen. Begin de lessen op te bouwen vanuit hun behoefte. Biedt extra lessen aan -al dan niet tegen een meerprijs- via jouw online trainingen.
Om terug te komen op mijn voorbeeld over diverse piano stijlen, ontwikkel aparte online lessen voor jouw live studenten die zich dieper willen verdiepen in klassieke piano, jazz of rock.
Bladmuziek
Wat zijn muzieklessen zonder bladmuziek? Of het nu gaat om het oefenen van toonladders of een compleet uitgewerkt arrangement van een populair nummer, je kan niet zonder bladmuziek. Natuurlijk kan je dit op een aantal manieren aanbieden: PDF, als een JPG en PNG bestand… of op een manier die jou meer flexibiliteit biedt. MusicXML is een bestandsformaat wat wordt gebruikt in een groot aantal gratis en betaalde music authoring software. Deze bestanden kun je laden in andere programma’s, de muziek bewerken of exporteren naar andere populaire formaten als MIDI, PDF of welk ander formaat dan ook.
Self gebruik ik MuseScore. Dit is een gratis veelomvattend programma, waarmee je bovendien gebruik kan maken van alternatieve notatievormen, zoals bijvoorbeeld TAB voor snaarinstrumenten.
Het is ook mogelijk om MusicXML direct zichtbaar te maken binnen je WordPress pagina’s met de OpenSheetMusicDisplay plugin. Deze plugin implementeert een Gutenberg block en een shortcode om MusicXML bestanden zichtbaar te maken.
Achtergrond arrangementen
Een andere mooie toepassing van een music authoring programma als MuseScore is dat je naast het instrument wat je doceert, en wat jouw studenten willen gaan beheersen, ook andere partijen uit kan werken in een arrangement. Aangezien je de muziek ook als MIDI file of als MP3 kan exporteren, kan je op deze manier de achtergrond muziek aan je cursist aanbieden, waarop hij of zij met het eigen instrument mee kan spelen.
Laat je cursist dit opnemen, en je hebt direct een goede terugkoppeling over de vorderingen van je cursist.
Enkele tips met betrekking tot videolessen
De beste manier om online muzieklessen te geven is een live sessie. Maar omdat dit nog steeds vereist, dat jij en je student samen een plek in jullie agenda’s kunnen vinden, is de op één na beste manier opgenomen lessen aan te bieden. Maar wanneer je lessen op moet nemen, dan moet je het ook goed doen. Over video in zijn algemeenheid heb ik in de jaren dat ik blog meer dan genoeg geschreven. Maar speciaal met betrekking tot muzieklessen wil ik een paar belangrijke punten speciaal uitlichten.
1. Gebruik afhankelijk van het instrument meerdere camera’s
Ik gebruik altijd graag het voorbeeld van een gitaar. Bij gitaarspel zijn het beide handen die het resultaat bepalen. Wanneer je beide goed wil kunnen zien, heb je (minimaal) twee camera’s nodig, Eén gericht op de slag (of picking) hand, de ander op het fretboard.
Omdat een gitaar een redelijk ‘stabiel’ instrument is, zijn ‘reguliere camera’s’ op een statief voldoende.
Met een viool is het anders. Omdat een violist meer ‘beweeglijk’ is, wil je eigenlijk camera’s ‘aan het instrument bevestigd’ en een derde camera die de violist tijdens het spel toont. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ‘action cams’ die je aan je instrument kan bevestigen, en tonen wat je doet.
2. Neem alles op in 4K
Je uiteindelijke doel is 1080p videostream op te zetten. Ofwel, een videostream met een maximale resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Maar omdat je mogelijk ‘uitsnedes’ wilt maken van bepaalde onderdelen van de video, is het altijd beter om minimaal de ‘next larger’ resolutie te hebben. Dus 4K.
3. Gebruik alle camera’s om geluid op te nemen, maar neem het geluid apart op met behulp van specifieke audio hardware.
Jouw online muzieklessen moeten het best mogelijke geluid hebben. En het best mogelijk geluid komt -speciaal voor muziek- niet via de interne microfoon van een video camera. Dus neem het geluid apart op.
Maar omdat je natuurlijk het beeld wilt synchroniseren met het geluid, is het belangrijk dat al jouw camera’s geluid tracks hebben. Moderne video editing software is in staat verschillende camera’s op basis van een geluid track the synchroniseren.
4. Monteer je video’s met DaVinci Resolve
DaVinci Resolve is een gratis video-editing programma beschikbaar voor MacOs, Windows en Linux. Er is ook een betaalde versie (DaVinci Resolve Studio) van deze software, die vandaag de dag de Hollywood standaard is.
Je hebt de beste software ter wereld. Helemaal gratis. Maar waarom ik deze software eigenlijk aanbeveel, is omdat hun ‘multicam’ mogelijkheden geweldig zijn. Wanneer je jouw ‘online muziekschool’ met meerdere camera’s op wilt nemen, is het in de ‘edit fase’ wel heel makkelijk werken met DaVinci Resolve.
5. Ontwikkel korte trajecten voor specifieke doelen
Zoals ik al aangaf in het begin, iedere student heeft zijn eigen behoefte. Eén cursus die alles omvat ontwikkelen is onmogelijk. Denk liever in ‘studietrajecten’ of ‘leerpaden’.
Waar je ook begint, de basisvaardigheden met het instrument zijn van primair belang. Of je nu gitaar wilt spelen als Steve Vai, Harry Sacksioni of Fernando Sor, het begint bij de basis, en die is voor iedereen hetzelfde.
Wat je instrument ook is, je kan specifieke technieken onderbrengen in korte cursussen, die je in alle ‘complete cursussen’ kan gebruiken.
6. Biedt persoonlijke en groepslessen online aan
Wanneer een student behoefte heeft aan ‘extra begeleiding’ kun je hem -tegen meerprijs, of niet- extra lessen aanbieden. Het is ook een goed idee om regelmatig ‘groepslessen’ in de vorm van webinars aan te bieden voor de studenten die wellicht geen behoefte hebben aan persoonlijke lessen, maar wel interesse hebben in meer groepsgerichte lessen.
Wat heb je nodig om online lessen te geven?
Er zijn veel verschillende manieren om je lessen online aan te kunnen bieden, maar de meest volledige oplossing vandaag de dag is gebruik te maken van een zogenaamd ‘Learning Management System’. In het Nederlands ook wel een ‘online leeromgeving’ genoemd. En voor het specifieke doel van een online muziekschool, zijn er twee systemen die wat mij betreft kunnen voldoen.
WP Courseware
WP Courseware is een oudgediende op het gebied van online leeromgevingen. Zelf heb ik in 2012 voor het eerst kennis gemaakt met dit platform, en het simpele feit dat mijn ‘user ID’ als klant van dit platform ’31’ is, geeft al aan hoe vroeg ik deze plugin heb gekocht. Ik ken WP Courseware letterlijk ‘van haver tot gort’ en kan dit aanbevelen aan iedere ondernemer die een online leeromgeving op wil zetten.
Aan de andere kant lijdt WP Courseware aan de gevolgen van de ‘wet van de remmende voorsprong’. Op het moment dat ik dit schrijf biedt WP Courseware te weinig ondersteuning voor een aantal zaken. Zoals bijvoorbeeld.
- Ondersteuning voor SCORM, een formaat voor het importeren van lessen vanuit een ander (SCORM ondersteunend) platform.
- Ondersteuning voor een platform met meerdere docenten, waar de docenten inzicht hebben in de verkoop van hun trainingen. WP Courseware ondersteund cursussen van meerdere docenten, maar biedt geen ondersteuning voor de financiële afhandeling van de inspanningen.
- Ondersteuning voor individuele en groep streaming lessen vanuit het platform zelf. Natuurlijk kan je altijd vanuit het LMS jouw privé of groepslessen aanbieden, maar wanneer je deze ook geeft, is dit buiten de context van de leeromgeving.
Maar is jouw doel om jouw persoonlijk lesaanbod uit te breiden met een online aanbod, dan is WP Courseware eenvoudig in gebruik.
Eén van de sterkste features, de krachtige ‘quiz’ (toetsings/test) functie heeft voor jou als muziekdocent geen echte meerwaarde,
Masterstudy LMS
MasterStudy LMS is een veel nieuwere online leeromgeving, en dat merk je aan de uitgebreide mogelijkheden dit deze plugin je te bieden heeft. MasterStudy is vooral zeer geschikt wanneer jouw lesaanbod ook persoonlijke- en groepsbegeleiding inhoudt, aangezien MasterStudy LMS dit via diverse aanbieders (Zoom, Google Meet) vanuit een eigen omgeving mogelijk kan maken.
Wat nog mooier is, is dat je je livestreams op kan slaan en in jouw cursus als extra les op kan slaan.
Cursussen van meerdere creators
Een ander krachtig punt van MasterStudy LMS is dat je andere muziekdocenten kan uitnodigen hun lessen ook online aan te bieden. De betalingen worden in eerste instantie aan jou gedaan, en jij ontvangt een afgesproken percentage van iedere verkoop van een cursus van een andere docent. Zowel jij als jouw gastdocenten kunnen zien hoeveel er verkocht is – jij het totaal, je gast docenten zien het totaal van hun eigen verkopen- en welk bedrag ze nog van je moeten ontvangen.
MasterStudy LMS biedt zelfs automatische uitbetaling aan je gastdocenten aan via PayPal. Gezien de hoge provisie die PayPal rekent, zal dit echter geen interessante optie zijn voor Nederland en België. De uitbetaling zal je dus handmatig moeten doen.
Ook is het mogelijk om binnen een cursus een ‘co-docent’ uit te nodigen, waardoor je de werkdruk verdeelt.
Het aanbieden van de lessen, hoe werkt het het best?
Zowel WP Courseware als MasterStudy LMS bieden verschillende mogelijkheden om je lessen aan te bieden. De volgende opties zijn in allebei de systemen beschikbaar:
- Je verkoopt je cursussen voor een bepaald bedrag en de koper krijgt een specifieke periode toegang tot de cursus. Dus je betaalt bijvoorbeeld 400 euro voor een jaar toegang.
- Je verkoopt je cursussen voor een bepaald bedrag en de koper krijgt onbeperkte toegang.
- Je biedt een ‘abonnement’ aan, waarbij de koper regelmatig nieuwe lessen krijgt, en per periode betaalt.
Daarnaast is het mogelijk om cursussen in bundels te verkopen, een aantal bij elkaar behorende cursussen voor één bedrag.
De grote vraag is, of je lessen van cursussen periodiek aan je cursisten toe wilt sturen (dat hoef je niet zelf te doen, dat gaat automatisch), of in één keer de hele cursus aan wilt bieden. Beide opties hebben voor- en nadelen.
De voordelen van periodieke toezending van lessen:
- De cursist heeft een duidelijk schema wanneer de lessen ‘klaar’ moeten zijn, door de regelmaat van de ontvangst van de lessen, zal de cursist ook regelmatiger studeren
- Met name wanneer je ook terugkoppeling geeft op lessen -bijvoorbeeld door opnames te becommentariëren- kan jij de terugkoppeling beter inplannen. Je weet wat je ongeveer per week kan verwachten. Wanneer iemand onregelmatig huiswerk instuurt, weet je niet wanneer je wat kan verwachten.
De voordelen van het toegang geven tot de gehele cursus ineens
- Cursisten kunnen op hun eigen tempo door de stof werken. De één leert sneller dan de ander, niet iedereen heeft evenveel tijd en gelegenheid om iedere week een aantal lessen te volgen.
- Hoe je de stof ook aanbiedt, er zijn altijd cursisten die afhaken. Wanneer een cursist de cursus in één keer koopt, heb je in ieder geval het werk in de cursus geïnvesteerd terugverdiend.
Mijn persoonlijke advies zou zijn om de cursus zoals deze is in zijn geheel voor een vast bedrag te verkopen, met een mogelijkheid om specifieke online lessen of huiswerk correctie tegen extra betaling aan te bieden.
Mogelijkheden om online af te rekenen
Natuurlijk wil je het voor jou en je studenten zo makkelijk mogelijk maken om in te schrijven. Gelukkig kan je zowel WP Courseware als MasterStudy LMS koppelen met WooCommerce, waardoor je met vrijwel iedere bestaande online betaalmethode af kan rekenen.
WP Courseware en MasterStudy LMS bieden allebei Stripe aan als een payment gateway die al is ingebouwd en waar WooCommerce niet bij nodig is. Let echter op: Stripe zoals in beide plugins wordt ondersteund biedt geen ondersteuning aan iDEAL en Bancontact betalingen. Uitsluitend aan creditcard betalingen. Voor iDEAL betalingen via Stripe heb je de Stripe plugin voor WooCommerce nodig.
Het daadwerkelijke beginnen met je online muziekschool
De makkelijkste manier om te beginnen is te beginnen met je bestaande leerlingen van jouw ‘muziekschool in persoon’. Hoewel ieder instrument natuurlijk zijn eigen leerpad heeft, zal je voor de instrumenten waar jij les in geeft ongetwijfeld weten, welke methodes je zelf graag volgt. Werk dit uit in een aantal videolessen en neem deze op.
Op deze site vindt je in de categorie ‘Online Cursussen‘ behoorlijk wat informatie over hoe te beginnen, wat je nodig hebt en meer.
Enkele interessante posts voor jou:
- Tien fouten die iedereen maakt, wanneer ze starten met een online cursus
- Wat mag een online training eigenlijk kosten
- Online trainingen verkopen. Nogmaals de juiste prijs!
- De waarde van een online training
- Vijf stappen naar een succesvolle video cursus
- Zeven manieren om je online cursus te promoten
- Hoe maak je een geweldige video voor je online cursus
Een tweede punt wat belangrijk is om bij stil te staan, is of je jouw cursussen alleen aan wilt bieden, of dat je met een aantal muziekdocenten samen wilt werken om samen een platform met meerdere muziekcursussen naar voren te brengen. Of een derde optie, jij neemt het initiatief, en laat je betalen voor het aanbieden van de dienst. Meer informatie hierover vind je in mijn artikel over het verkopen van cursussen die niet van jou zijn.
Het platform
Of je nu kiest voor WP Courseware of MasterStudy LMS, van WordXPression mag je verwachten dat je deskundig begeleidt gaat worden richting jouw online muziekschool. Voor meer informatie over tarieven en diensten verwijs ik je graag naar de pagina over LMS-en op deze site.
Dit blogartikel biedt antwoord op ondermeer de volgende vragen:
- Is het mogelijk om een muziekinstrument online te leren bespelen?
- Hoe kan ik mijn bestaande fysieke muzieklessen uitbreiden met online lesmateriaal?
- Welke technische hulpmiddelen en software zijn nodig voor het opzetten van een online muziekschool?
- Hoe kan ik bladmuziek en achtergrondarrangementen effectief aanbieden aan mijn online studenten?
- Wat zijn de voordelen van het gebruik van video bij het geven van online muzieklessen?