Beta testing WordPress : Hoe wat en waarom?
Wanneer er een nieuwe versie van WordPress aan zit te komen, dan wil je mogelijk graag van te voren een ‘blik in de keuken’ hebben om te ontdekken, wat de impact van deze aanpassingen op jouw site kan zijn. En hierbij gaat het niet alleen om ‘draait alles nog wel’, maar ook ‘hoe kan ik de mogelijk nieuwe opties het meest efficient gebruiken’.
Wanneer er een grote verandering aan zit te komen, dan is het dus altijd goed om die nieuwe versie op het moment dat deze nog in de ‘beta’ fase zit eens goed te bekijken. Op deze manier kom je niet alleen niet voor onverwachte verrassingen te staan, maar kan je zelfs ontdekken, wat er eigenlijk nieuw en waardevol is.
Nu is één van die uitdagingen natuurlijk hoe je het beta testing van WordPress nu eigenlijk mogelijk kan maken. Er zijn drie verschillende manieren om dat te doen. Maar wat de beste of de snelste manier is, is vooral afhankelijk van hoe handig je bent met de techniek.
Beta (en alfa) versies van WordPress
Voor we verder gaan over het daadwerkelijke beta (en mogelijk ook alfa) testen van WordPress is het goed om er even bij stil te staan hoe het release proces van veel software nu eigenlijk werkt.
Wanneer er nieuwe functies aan software worden toegevoegd, dan wil je als ontwikkelaar graag dat er zo veel mogelijk mensen naar kijken. Je stelt deze software dus aan een groot publiek beschikbaar.
In eerste instantie zal je vooral een terugkoppeling willen op de ideeën achter die nieuwe versie. In die nieuwe versie neem je dus functies op die nog niet helemaal zijn uitgewerkt. Stel bijvoorbeeld, dat in een toekomstige versie van WordPress spraakherkenning ingebouwd zou worden. In die eerste versie zou je uitsluitend het herkennen van simpele commando’s opnemen, zodat mensen op het idee kunnen reageren en nieuwe ideeën aan kunnen dragen.
Zo’n versie noem je een ‘alfa’ versie.
Later worden die ideeën uitgewerkt. Aan hetzelfde publiek leg je nu die uitgewerkte en werkende ideeën voor in de vorm van werkende software, maar er zijn nog steeds fouten en ‘onwerkbaarheden’. Maar in grote lijnen is het zoals je jouw eindproduct zou willen zien. Dat zijn de beta versies.
Op een bepaald moment is zo’n beta versie ‘bijna definitief’. Je bent het allemaal eens over de functionaliteiten, maar er kunnen nog bugs optreden die getest moeten worden. Je komt dus met een versie die kandidaat is om gepubliceerd te worden en die wordt een RC, een release candidate genoemd.
Meestal gaat het met deze RC’s alleen om het vinden en herstellen van fouten. Maar af en toe zullen functionaliteiten ook verwijderd worden uit een RC, omdat de functie eigenlijk nog niet ‘rijp is voor productie’.
Dat gebeurde bijvoorbeeld in WordPress 5.7. De release had een compleet nieuwe widget editor moeten bevatten. Maar omdat deze eigenlijk nog teveel bugs had, werd deze functie er uit gehaald voor een toekomstige versie.
Wat er beslist nooit in een RC zal gebeuren is dat er last minute nog nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd.
Verschillende tester rollen
Nu zijn er twee zienswijzen om WordPress nieuwe releases te testen. Je kan een bijdrage willen leveren aan nieuwe functionaliteiten. Je wilt dus terugkoppeling geven aan de ontwikkelaars om een nog beter WordPress te maken.
Of je kan het doen om te zien, ‘wat er nieuw is’.
In het verleden ben ik behoorlijk lang een tester in de eerste categorie geweest. Ergens in de code van WordPress zijn nog enkele aanpassingen te vinden die ik heb voorgesteld. Maar naarmate het drukker werd met WordXPression werd mijn tijd voor dit soort bijdragen schaarser. Het is immers allemaal liefdewerk oud papier.
Maar ik test nog steeds iedere ‘grote’ versie van WordPress, omdat dit iets is wat mijn klanten van mij mogen verwachten. Afhankelijk van zo’n test kan ik specifieke klanten adviseren zo snel mogelijk te updaten, omdat ze al lang op deze functionaliteit wachten, of juist even te wachten, omdat de verandering mogelijk conflicten met andere zaken kan veroorzaken.
Deze laatste vorm van testen is een vorm van testen die ik jou eigenlijk ook bij iedere grote nieuwe release aan zou raden. Dus wanneer je van 5.7 naar 5.8 of van 5.8 naar 5.9 gaat bijvoorbeeld.
De voorbereidingen
Wat je helemaal nooit moet doen is een beta versie van WordPress op je productiesite installeren. Dat is vragen om problemen. Zelf test ik altijd op twee manieren.
Allereerst installeer ik de nieuwste RC op een compleet nieuwe WordPress site. Op deze manier heb ik een aardig overzicht van de nieuwe mogelijkheden, zonder dat ik door plugins of thema’s wordt gehinderd.
Als tweede stap maak ik een staging site van de WordXPression site en installeer daarop de nieuwe release candidate. Op deze manier kan ik goed inschatten wat de impact van deze nieuwe versie op mijn complete website is.
Het installeren van de beta versie
Nu zijn er drie manieren om een beta versie van WordPress te installeren. Eén manier is om deze te downloaden van de WordPress site en deze daarna via FTP te uploaden. Vroeger was dit de enig mogelijke, maar nu de meest omslachtige en tijdrovende manier. Ik raad het je dus beslist niet aan.
Een tweede manier is via WP-CLI. WP-CLI is een ‘command line interface’ voor WordPress. Dit moet je apart installeren en niet iedere hostingpartij staat dit toe. Bovendien betekent dit ook, dat je je op je gemak moet voelen met het werken met een command line. Mocht je met WP-CLI werken en je wilt een beta versie installeren kan dit eenvoudig met dit commando :
wp core update --version=5.8-beta3
Hierbij vervang je de tekst achter het ‘is gelijk aan’ teken natuurlijk met de versie waar je naartoe wilt updaten.
De makkelijkste manier is echter via de relatief nieuwe ‘Beta Tester Plugin‘ en in de rest van dit artikel wil ik daar samen met jou naar kijken.
Deze plugin is bedoeld om het testen van toekomstige WordPress versies mogelijk te maken voor een groter publiek.
Zelf gebruik ik liever de WP-CLI methode, dit is wanneer je gewend bent met de CLI te werken de meest eenvoudige manier, maar speciaal voor dit blogartikel -speciaal voor jou dus- ben ik eens dieper in deze ‘Beta Tester Plugin’ gedoken.
Je installeert hem net zoals ieder andere plugin. Dit doe je natuurlijk op een kopie van je website, niet op je daadwerkelijke website.
Ga ik daarna naar de ‘Beta Testing’ optie onder ‘Gereedschap’ krijg ik het volgende scherm te zien.
De eerste keuze die je zal moeten maken is die tussen een ‘point release’, een ‘bleeding edge’ release of een ‘Beta/RC’ release. Deze derde optie zie je niet op het scherm, omdat er op dit moment nog geen officiële release candidate is voor versie 5.0 (op het moment dat ik dit schrijf is 5.7.2 de meest recente stabiele versie).
Kies ik voor een ‘Point release’ dan krijg ik de meest recente ‘redelijk stabiele’ versie die bedoeld is als de eerste opvolger van de versie die ik nu gebruik. Dat is dus 5.7.3-alpha. Het getal daarachter is het ‘build nummer’. De betekenis daarvan laat ik graag even buiten beschouwing, het is minder relevant voor dit blogartikel.
Ik wil echter versie 5.8 testen. Op dit moment kan dit alleen nog maar als een ‘bleeding edge’ release. Doe je dat, dan loop je het risico tegen behoorlijk wat fouten aan te lopen. Normaal gesproken wacht je dus tot er een optie voor Beta/RC in de lijst voorkomt, maar omdat ik ongeduldig ben, kies ik voor de bleeding edge release.
Daarna klik ik op wijzigingen opslaan.
Het vervolgscherm
Je ziet dat aan de onderkant van de pagina een paar dingen zijn veranderd. Bij ‘Point release’ had ik maar één optie, hier heb ik er drie. Laten we eens naar die drie opties kijken.
- Nightlies
Kies je hiervoor, dan krijg je de meest recente versie. Dit hoeft nog geen versie te zijn die getest is op zijn stabiliteit en tenzij je actief in de ontwikkeling van WordPress bent betrokken, raad ik het je af om hiervoor te kiezen. - Beta/RC only
Kies je hiervoor, dan krijg je uitsluitend de versies die als ‘beta’ of ‘RC’ versie zijn gemarkeerd. Dat zijn versies waarvan je mag verwachten, dat ze redelijk stabiel zijn. - Release candidates only
Kies je hiervoor, dan krijg je de versies te zien die als ‘Release Candidate’ zijn gemarkeerd. Hier mag je een hoge mate van stabiliteit verwachten. Meestal zal je hiervoor willen kiezen, wanneer je nieuwsgierig bent naar nieuwe functies.
Op het moment dat ik deze blogpost schrijf ben ik echter geïnteresseerd in versie 5.8 en die is er nog niet als ‘Release Candidate’, dus ik kies voor de tweede optie : Beta en RC.
Ik sla het opnieuw op… en er gebeurt niets?
Deed ik iets fout?
Nee hoor. Het enige wat ik hier doe, is aangeven WELKE beta versies ik eventueel wil installeren. Het installeren van een nieuwe versie gebeurt gewoon onder ‘Dashboard->Updates’. Ga ik daarheen en en klik ik, dat ik WordPress wil updaten, dan krijg de nieuwste versie.
Ik wilde versie 5.8 on te bekijken… en die heb ik ook.
En in een volgend blogartikel laat ik je graag zien wat 5.8 allemaal te bieden heeft.
Blijf bij
Er gebeurt zoveel rond WordPress, Marketing e-commerce en e-learning dat het voor een ondernemer best lastig kan zijn om bij te blijven. Gelukkig hebben we de WordXPression blog. Met grote regelmaat publiceer ik daar allerlei artikelen over zaken die voor jou van belang zijn.
Wil je bijblijven? Klik dan op de rode bel linksonder en volg de instructies. Dan ontvang je iedere keer een push bericht in je browser, wanneer er een nieuw blogbericht is gepost.
Krijg je dit liever per email te horen? Vul dan onder aan deze pagina het formulier in en abonneer je op de nieuwsbrief.