Cloud computing en de eerste stoomtrein!
Toen in 1839 de eerste stoomtrein in Nederland (de Arend) in gebruik werd genomen, stuitte dit op grote tegenstand. Een voertuig met een maximum snelheid van wel 50 kilometer per uur – 80 kilometer per uur zonder wagons – dat kon niet goed zijn voor de mens. Bij zo’n hoge snelheid zouden we niet meer in staat zijn om adem te halen en wanneer een dergelijke snelheidsduivel zich door onze weiden zou begeven, zouden de koeien zeker zure melk gaan geven… als ze sowieso nog in staat zouden zijn om melk te geven.
Nieuwe technologie stuit op weerstand. Of we het nu hebben over GSM, 3G, 4G, 5G, Wifi of wat dan ook. Ook ‘de cloud’ is een fenomeen op het Internet wat op een trouw aantal tegenstanders mag rekenen. Sommige van die tegenstanders zijn ‘religious tegen’. Met hen heeft het geen zin om in discussie te treden. Het is een generatie die vanzelf uitsterft. Maar met degenen die ’tegen’ zijn op basis van een gebrek aan informatie ga ik graag de discussie aan. Er is een groot aantal vergissingen met betrekking tot cloud computing. En graag benoem ik enkele van deze, en leg je uit, waarom jouw vergissing toch echt een vergissing is.
Maar eerst… wat is ‘cloud computing’.
Er wordt heel wat afgepraat over ‘de cloud’, maar als ik mensen vraag, wat zij denken dat ‘de cloud’ is, dan -tot mijn verbazing- merk ik dat de meeste mensen moeite hebben om hier een antwoord op te geven.
En eerlijk gezegd, hoewel ik de concepten van cloud computing prima begrijp, zou het mij ook de nodige moeite kosten om een goede definitie te geven.
Zelf ben ik het meest geneigd tot de definitie in ‘The Oxford Dictionary’
The practice of using a network of remote servers hosted on the internet to store, manage, and process data, rather than a local server or a personal computer.
Oxford Dictionary
Toch is deze niet helemaal juist. Want wanneer ik volgens deze definitie een WordPress installatie op het Internet zou hebben (dus niet lokaal), en deze installatie zou een verbinding hebben met een andere computer met MySQL of MariaDB, dan zou dit aan de definitie voldoen. Ik gebruik namelijk een netwerk van internet servers.
Het gaat een stapje verder en de definitie op pagina’s van Microsoft Azure mag dan wat ‘wolliger’ zijn, hij is wel juister :
Simply put, cloud computing is the delivery of computing services—including servers, storage, databases, networking, software, analytics, and intelligence—over the Internet (“the cloud”) to offer faster innovation, flexible resources, and economies of scale.
Microsoft Azure
Het sleutelwoord is hier namelijk ‘flexible resources’. In de traditionele wereld van computers – al dan niet op het Internet- zijn we eraan gewend dat specifieke informatie op specifieke hardware gevonden kan worden. Cloud computing biedt echter een technologie aan, waarbij de diensten die jij zoekt, niet afhankelijk is van specifieke hardware.
Wanneer ik bij een willekeurige hosting provider mijn WordPress website wil hosten wordt mijn website geïnstalleerd op een specifiek stuk hardware. Gaat die hardware stuk, dan is mijn site niet meer beschikbaar. Valt er een bom op het datacentrum waar mijn site is, dan is mijn site ook onbereikbaar geworden.
We spreken van ‘cloud computing’, wanneer de beschikbaarheid van de diensten die we hebben ingekocht (in ons voorbeeld de website) niet afhankelijk is van de diensten van één enkel datacentrum. Valt er een bom op een datacentrum of veegt een tsunami Nederland van de kaart… je website is nog steeds online, omdat er andere datacentra zijn die de functionaliteiten overnemen.
Een stap verder
Wat hierboven wordt aangegeven is eigenlijk een ‘minimale definitie’ voor wat ‘cloud computing’ genoemd kan worden. Wanneer we het tegenwoordig over ‘cloud computing’ hebben, dan hebben we het eigenlijk over veel meer. Zoals bijvoorbeeld de isolatie van onderlinge diensten… of zoals het zo mooi wordt genoemd een ‘separation of concerns’. Waar je jouw WordPress ook zal installeren in de cloud, het zal nooit ‘echt’ cloud computing zijn volgens de huidige standaarden, omdat er een te sterke onderlinge afhankelijkheid van de verschillende onderdelen is.
Waarover later – in een toekomstig blog artikel – meer.
Moderne cloud computing heeft veel meer te bieden. Maar laten we nu eens kijken naar de beruchte vergissingen met betrekking tot cloud computing.
1. De cloud is onveilig
Juridisch onwaar
Eén van de meest populaire vergissingen met betrekking tot cloud computing is denk ik wel het idee, dat cloud computing onveilig zou zijn. En mocht jij ook dat idee hebben, dat komt voornamelijk omdat in Nederland (en mogelijk ook in België) de pers je fout voorlicht.
Wanneer de pers het over de Amerikaanse overheid heeft, is een term als ‘datagraaien in de cloud’ razend populair. Hierbij wordt verwezen naar het feit dat de NSA -zich beroepend op de Patriot Act- onbeperkte toegang heeft/ lijkt te hebben tot alle gegevens die er in ‘de cloud’ zijn te vinden.
Dit heeft echter weinig met ‘de cloud’ te maken, meer met het Amerikaanse juridisch systeem. Als Nederlander -of Belg- moet je je data niet hosten in de VS. Het maakt hierbij niet uit of je hosting partij een cloud provider is of niet.
Er is ook niet echt een groot verschil tussen ‘cloud providers’ en traditionele hosting providers. Allebei geven ze jou een ruimte op hun servers om jouw gegevens via het Internet te delen. Het belangrijkste verschil is, dat een traditionele hosting provider je ‘hardware gebonden’ diensten levert, de cloud provider biedt je ‘services’, die los staan van de hardware die deze services moeten realiseren.
Alle grote cloud providers hebben ook meerdere datacentra in Europa, die beheerd worden door de Europese takken van hun bedrijf, handelend volgens Europese wetgeving.
Technisch onwaar
De technische beveiliging van de gemiddelde cloud provider ligt op een veel hoger niveau dan de beveiliging van een gemiddelde hosting provider. Onder andere -maar niet alleen- vanwege een veel grotere schaal.
Amazon Web Services heeft wereldwijd meer ‘security experts’ in dienst, dan enig Europese hosting provider ‘gewone’ personeelsleden in dienst heeft. Voor Microsoft en Google (de nummers 2 en 3 op het gebeid van commerciële cloud diensten) geldt hetzelfde.
Bovendien kan ik bij Amazon Web Services (ik heb onvoldoende ervaring om hetzelfde over Microsoft Azure of Google Cloud Platform te zetten, maar ik vermoed, dat dit hetzelfde is) de beveiliging per dienst die ik gebruik veel gedetailleerder instellen, dan ik bij een ‘gewone’ hosting provider kan.
2. De cloud is duur
Ook de werkelijke kosten is één van de grote vergissingen met betrekking tot cloud computing. ‘Duur’ kan het geval zijn, wanneer je geen idee hebt wat je aan het doen bent.
Of wanneer je geen idee hebt, hoe je ‘duur’ moet definiëren.
Laten we met de laatste beginnen. Stel je voor, dat ik mijn WordPress site zou hosten bij een hosting party voor 2 euro per maand. Geloof me, dit soort dienstaanbieders bestaan.
De kans is groot, dat mijn site niet vooruit te branden zou zijn, tenzij ik de nodige tijd besteed aan het tunen van mijn performance. Dat is precies wat ik de afgelopen jaren heb gedaan en wanneer ik mijzelf mijn eigen tarief in rekening zou brengen, zou dit betekenen dat vanaf 2014 -toen mijn bezoek bleef stijgen- zo’n 15.000 euro zou hebben besteed aan mijn onderzoek naar een betere performance.
Ik heb geluk gehad, dat ik mijzelf dit nooit in rekening heb gebracht.
Maar wat kost een ’trage’ website je nog meer?
- Wanneer een bezoeker meer dan 3-4 seconden moet wachten om in ieder geval iets van je pagina te kunnen zien, is je bezoeker meestal al weg, hij zal nooit klant worden.
- Sinds mei 2021 is de laadtijd van je pagina als gevolg van de Google Core Web Vitals een belangrijke factor voor je vindbaarheid in Google. Trage site = minder vindbaar
Wanneer je je cloud computing goed inricht, dan betaal je uitsluitend voor het gebruik van de resources. Bovendien betaal je alleen wanneer deze resources druk gebruikt worden.
Hohoho – Merry Christmas!
Stel je voor, je hebt een webshop. En in bepaalde perioden in het jaar heb je behoorlijk wat meer verkeer dan in de rest van het jaar. Bijvoorbeeld met valentijnsdag, moeder- en vaderdag, sinterklaas en kerst.
Wil je in die perioden een snelle website hebben, dan moet je een bepaalde capaciteit voor je VPS inkopen. Het probleem is echter, dat de meeste hosting contracten per jaar lopen. In de praktijd betaal je dus iedere maand voor de capaciteit die je in je drukste maand nodig hebt.
Alternatief is, dat je een hosting pakket neemt, wat ‘past’ bij je gemiddelde dataverkeer. Met als gevolg, dat je in je piekmaanden een trage response hebt en omzet gaat missen.
De meeste cloud diensten hebben een op het eerste gezicht wat ondoorzichtige prijs strategie. Je betaalt per opgeslagen MB, ver verzonden MB, per ‘POST’ en per ‘GET’. En betalen in ‘deci-cent’ of ‘centi-cent’ lijkt ook ongrijpbaar. De praktijk is echter, dat je in je ‘rustige’ perioden weinig betaalt, in de drukke perioden wat meer. Zonder dat jij je echt veel kopzorgen hoeft te maken.
3. Als je met de cloud begint, kan je nooit terug
Ok, dit is half waar. Wanneer ik kijk naar Amazon, biedt Amazon Web Services mij een enorm aantal diensten aan. Een aantal van deze diensten zijn ‘AWS specifiek’, een aantal andere diensten zijn generiek.
Wanneer ik bijvoorbeeld kies voor Amazon’s DynamoDB, dan heb ik een uitstekende en razendsnelle database service te pakken. Ik kan er echter ook voor kiezen ‘MongoDB’ te kiezen, een dienst waarmee ik bijna hetzelfde kan, maar die platform onafhankelijk is. Mocht ik voor DynamoDB gekozen hebben, dan zal ik wanneer ik ‘weg wil gaan’ het één en ander aan mijn code aan moeten passen. Een andere optie is mijn DynamoDB dienst ‘intact’ te laten en andere diensten weg te migreren.
Het aardige van de cloud is namelijk, dat de diensten onafhankelijk van elkaar zijn. Ik kan bepaalde diensten naar een andere provider migreren, terwijl ik andere diensten actief laat bij mijn huidige provider.
4. De cloud is een modegril
Werkelijk? In de periode 1992-1996 werkte ik voor een semi-overheidsorganisatie. Eén van taken die ik had gekregen was binnen een bepaalde regio de computersystemen aan elkaar te koppelen. Ik besloot deze koppeling op basis van TCP/IP (het Internet transport protocol) plaats te laten vinden.
Omdat de regio waarin ik werkte onderdeel was van een grotere organisatie, werd ik op het matje geroepen door de ICT afdeling van de landelijke overkoepelende organisatie. TCP/IP zou -volgens hen- een modeverschijnsel zijn en zou verdwijnen, wanneer het Internet zijn populariteit verliest. Of ik alsjeblieft maar wilde conformeren en gebruik zou willen maken van het -toen voor de overheid gangbare- X.25 protocol.
Inmiddels kan ik mij niet voorstellen dat het Internet in de komende 100 jaar populariteit zou verliezen. En de overheid gebruikt nu landelijk gewoon het TCP/IP protocol, net zoals iedereen.
Het maakt niet uit of je ‘de cloud’ nu leuk vindt of niet. Het is een feit waaraan je niet ontkomt. Er is letterlijk geen groot bedrijf meer van enige betekenis wat geen gebruik maakt van cloud computing. Wat mij gelijk brengt op het volgende punt
5. De cloud is alleen voor grote bedrijven
Eén van de andere populaire vergissingen met betrekking tot cloud computing is dat de cloud er eigenlijk alleen voor grote bedrijven is. De cloud is te duur, te complex of te ‘wat dan ook’ voor de ‘gewone ondernemer’.
Dat is dus absoluut onjuist. Ja, het is waar dat cloud computing complex is. Hoofdzakelijk omdat er eigenlijk zo’n groot aantal producten en diensten is om uit te kiezen, dat het heel onduidelijk is, wat je nu precies nodig hebt. Maar wanneer je even door de complexiteit heen kijkt, dan merk je al snel, dat je eigenlijk een groot aantal diensten hebt, waarmee je precies kunt ‘krijgen’ wat je nodig hebt, en cloud computing zeker ook mogelijk is voor kleine bedrijven of ZZP-ers.
Toen ik in 20217 begon met mijn trainingen voor mijn AWS certificering, zag ik ook even door de bomen het bos niet meer. Het voordeel voor jou is echter, dat je ook helemaal de bomen en het bos niet hoeft te zien.
Ik vergelijk cloud computing graag met een modern auto vol electronica. Wanneer je een handige knutselaar bent, dan kon je vroeger zelf nog heel wat doen aan het onderhoud van je auto, maar wanneer je tegenwoordig een moderne auto hebt, dan valt er weinig meer te doen. Je moet het uit handen geven aan een vakman voor het onderhoud. Het voordeel is echter wel, dat je tegenwoordig comfortabeler, veiliger en voordeliger reist dan vroeger.
Met de cloud is het eigenlijk net zo. Liet je vroeger het technisch beheer liever over aan een vakman, dan is er voor jou weinig verschil tussen ‘klassiek’ hosten en cloud hosting. Deed je vroeger veel zelf, dan zal het even wennen zijn, maar op termijn merk je dat het veel voordelen oplevert. En dat die kosten -zowel voor de hosting zelf als voor het laten beheren- eigenlijk best meevallen.
6. Je verliest controle
Weer niet waar. In tegendeel. Je hebt juist veel meer informatie en controle.
Cloud hosting werkt op een wat andere manier dan klassieke hosting. Je betaalt namelijk niet een vast bedrag per maand, maar een bedrag gebaseerd op het werkelijk gebruik van resources. Dat is in het begin allemaal een beetje eng. Want bijvoorbeeld ‘0,009 euro per 1000 pulls’ zegt je waarschijnlijk helemaal niets. Het leuke van de grote clouds (AWS, Google Cloud Platform en Microsoft Azure) is dat je het eerste jaar je cloud hosting voor een groot deel gratis krijgt.
Tijdens die ‘gratis periode’ ontdek je al snel, hoe die prijsstructuren nu werkelijk in elkaar zitten en wat cloud hosting jou werkelijk per maand zou kosten. En je ontdekt ook al snel, wat nu precies de ‘grootste kostenposten’ zijn en vaak met dat inzicht, kan je ook werken naar een oplossing om je hosting nog goedkoper te maken.
7. In de cloud kan je je gegevens kwijtraken
Nog niet zo lang geleden wilde ik aan het werk gaan met enkele foto’s die ik een aantal jaren geleden gemaakt had. Die foto’s stonden op een externe harddisk. Toen ik de harddisk aansloot, bleek echter, dat hij niet gelezen kon worden. Na een ‘disk repair’ gedraaid te hebben, deed hij het weer maar een drietal mappen bleek voorgoed verloren te zijn gegaan. Gelukkig stonden de foto’s die ik zocht niet in die drie mappen.
Als er één ding is waar de cloud goed in is, is het in het ‘opslaan van gegevens’. Het voordeel is echter dat deze gegevens op meerdere locaties zijn opgeslagen en er actief periodiek een controle plaatsvindt of alles nog steeds goed leesbaar is. De kans op het kwijtraken van gegevens in de Amazon cloud door een hardware storing is 1 op 100 miljard. De kans dat je de loterij wint is vele malen groter.
Maar is die cloud opslag dan niet duur? Dat ligt er aan hoe hard je die gegevens nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld je gegevens op Amazon S3 opslaat, dan kan je er altijd direct bij en betaal je iets (niet veel) voor de opslag. Wanneer je deze gegevens ‘overzet’ naar Amazon Glacier, dan worden je gegevens opgeslagen op een manier waardoor het enkele uren kan duren, voor je er later weer toegang toe krijgt, maar de kosten voor je opslag zijn belachelijk goedkoop. Archiveer je dus gegevens die niet direct noodzakelijk zijn, is ‘Glacier’ een prima manier om je gegevens op te slaan.
Kortom, mijn gegevens ‘in de cloud’ zijn een stuk veiliger dan dezelfde gegevens lokaal. Ik heb mijn externe schijven om snel bij de gegevens te kunnen, maar al mijn schijven hebben ook een kopie in de cloud.
8. De cloud voldoet niet aan de compliance regels voor mijn bedrijf
Afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent is het mogelijk dat er door de wetgever of door een branche organisatie bepaalde compliance regels zijn opgelegd om aan bepaalde veiligheidsstandaarden te voldoen. Het is vrij lastig om een goede hosting provider te vinden die -aantoonbaar- aan deze standaarden voldoet.
Dan heb ik in ieder geval goed nieuws voor jou. De grote cloud providers voldoen aan deze standaarden. Sterker nog, het is zelfs zo, dat de Amerikaanse overheid volledig op Amazon vertrouwd voor alle informatie die aan bepaalde veiligheidsstandaarden moeten voldoen.
9. De cloud is te complex
Wel, vijf jaar geleden had je misschien helemaal gelijk. Tien jaar geleden had je zeker helemaal gelijk, maar alle grote cloud providers hebben tegenwoordig handige, taak gerichte dashboards waar je makkelijk veel voorkomende taken kan verrichten. Ook zijn er talloze bedrijven die bovenop de diensten van een cloud provider een eigen ‘laag’ hebben gebouwd, waardoor je makkelijk gebruik kan maken van bepaalde diensten.
Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende bedrijven die Jamstack hosting aanbieden, waarbij hun eigen dienstverlening eigenlijk een ‘gebruikersvriendelijke schil’ over de diensten van Amazon, Microsoft of Google is.
10. Ik heb geen baat bij cloud hosting, ik heb het niet nodig
Wanneer we specifiek naar website hosting kijken, dan heb je misschien gelijk, maar eigenlijk heeft iedereen met een website wel op de één of andere manier baat bij cloud hosting. Al was het alleen maar door je ‘statische resources’ (afbeeldingen, downloadbare bestanden en JavaScript) te hosten op een ‘CDN’, een ‘content delivery network’. Wanneer je mijn verschillende blogartikelen over de performance van je website leest, word je wellicht duidelijk waarom.
Wil je nog een stapje verder gaan met bijvoorbeeld headless WordPress dan ontkom je eigenlijk niet meer aan cloud hosting.
Wil je een keer met mijn ‘brainstormen’ wat voor jou de beste mogelijkheden zijn, overweeg eens een video consult om te ontdekken, hoe ook jij in de wolken kan raken met betrekking tot cloud hosting.
Enkele tips voor je met cloud computing begint
- Benoem duidelijk wat je wilt, maak een plan en beschrijf je verwachtingen. Bijvoorbeeld ‘Ik wil een CDN dienst evalueren. Ik verwacht dat mijn website minimaal n% sneller zal worden.
- Bij de grote cloud providers kan je kiezen voor een specifieke regio. Kies altijd een regio binnen de Eurozone, dit in verband met de GDPR.
- Heb je geen of weinig ervaring, laat je ondersteunen.
- Zoals eerder vermeldt, de grote cloud providers bieden alle drie een jaar gratis beperkt gebruik aan. Dit is veelal voldoende om de ‘standaard wensen’ die de meeste mensen hebben goed te evalueren.
- In de cloud betaal je niet per maand maar voor het daadwerkelijke gebruik van diensten. Veel cloudproviders bieden de mogelijkheid om ‘verbruiksalarmen’ in te stellen. Maak hier gebruik van.
Blijf bij
Ik houd de lezers van mijn blog op de hoogte over allerlei zaken die zich rond WordPress en online ondernemen afspelen. Zorg ervoor, dat je hier niets van mist en schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina, of meld je aan voor de browser notificaties door op de rode bel links op de pagina te klikken en de instructies te volgen.