Je eigen T-Shirt Business starten is niet moeilijk, als je maar weet hoe!

De cursus ‘Start je Eigen T-Shirt Store‘ is afgerond en de inschrijvingen voor de volgende editie druppelen al weer binnen. Het blijkt dat de combinatie van geld verdienen en creatief zijn veel ondernemers aanspreekt. En dat begrijp ik maar al te goed, ik ben zelf ook min of meer ‘toevallig’ de hele T-Shirt business ingerold. En het blijkt een lucratieve business te (kunnen) zijn.
Dat is op zich natuurlijk niet zo verwonderlijk. Want na ondergoed is het T-Shirt het meest gedragen kledingstuk wereldwijd gezien. Voor sommigen gewoon iets om je lichaam mee te bedekken, maar voor velen ook een manier om uitdrukking te geven aan je identiteit.
Bovendien is het een veilige ‘zandbak’ om in te spelen, wanneer je meer wilt leren met betrekking tot marketing, zoals ik al in een eerder artikel heb aangegeven.
En het is ook heel makkelijk om te beginnen met het ontwikkelen en verkopen van T-Shirts. En in dit gemak schuilt ook het grootste gevaar. In dit blogartikel wil ik samen met jou eens stil staan bij de fouten die er zoal worden gemaakt, en waarom je zo vaak hoort, dat er in T-Shirts geen brood te verdienen is.
1. Veel ondernemers maken gebruik van grote platforms als Amazon Merch, Spreadshirt, Skreened etc.

Laten we één ding voorop stellen. Deze platforms zelf verkopen miljoenen t-shirts per jaar, dus er is niets met de platforms zelf. Het probleem is echter, dat er ook honderdduizenden tot miljoenen ontwerpers hier hun shirts aanbieden. Je snapt het al, je bent een klein radertje in het geheel. En Amazon Merch, Spreadshirt en Skreened hebben er geen belang bij jouw T-Shirts te verkopen, zolang ze maar shirts verkopen. Bovendien kan je eigenlijk al die dingen die ondernemen nu zo leuk maken niet toepassen op deze platforms. Om maar een paar zaken te noemen:
Jij beheert je assets niet
Wanneer er iemand van je koopt, wil je deze persoon graag per email kunnen benaderen. Maar helaas. De genoemde platforms laten je wel zien dat je iets verkocht hebt, maar niet aan wie. Je kan deze persoon dus niet benaderen met een upsell of een speciale aanbieding.
Ook ‘mensen die dit product kochten, kochten ook’ aanbevelingen beheer jij niet. De platforms laten je wel gerelateerde producten zien, maar dit kunnen ook de producten van je concullega shirt-ontwerper zijn. Niet iets om vrolijk van te worden, nietwaar?
Jij hebt geen controle over de prijzen.

Met Spreadshirt heb ik geen ervaring maar met betrekking tot de andere genoemde partijen, kan ik je vertellen, dat jouw invloed op de verkoopprijs van het shirt zeer beperkt is. Je mag zelf de prijs bepalen… maar hoe hoger je de prijs maakt, des te groter ook het aandeel van het platform wordt. Bij Skreened kwam ik er al snel achter, dat jezelf een marge van 2,50 dollar per shirt toemeten eigenlijk het meest effectief was. Maakte ik het shirt een dollar duurder, dan kreeg ik van die extra dollar nog maar 40 cent. Maakte ik het twee dollar duurder, dan kreeg ik over die twee dollar nog maar 60 cent. Op deze manier proberen de platforms de prijzen -ondanks dat ze reclame maken, dat je zelf de verkoopprijs mag bepalen- binnen dezelfde range te houden. Wil je meer, gaat het leeuwendeel naar het platform toe.
Aan de andere kant, heb je ook geen invloed op de kortingsacties die er plaatsvinden. Besluit het platform tot een actie: 40% korting op je shirt is ook 40% korting op je marge.
2. Veel t-shirt makers hebben geen doelgroep
Dat mag je eigenlijk niet verbazen. Er zijn ook talloze ondernemers die het beter zouden kunnen doen, wanneer ze duidelijk een doelgroep zouden benaderen met hun shirts. In tegenstelling daartoe, proberen veel ondernemers ‘alles aan iedereen’ te verkopen. Mijn ervaring is dat het ‘doelgroep gericht’ op de markt brengen van je shirts een stuk effectiever kan zijn. Laten we eens naar een -theoretisch- voorbeeld kijken.
T-Shirts met katten lopen goed. Een groot aantal mensen houdt van katten en drukken dat graag uit in hun kleding. Een ‘T-Shirt lijn’ met katten beginnen is helemaal geen slecht idee. Het nadeel is echter dat jij niet de enige bent die op dat idee is gekomen. Het aanbod is gigantisch. Maar stel je nu voor. Je ontdekt dat de houders van de ‘Algerijnse Dwerg Cyper’ (bij mijn weten bestaat de kat niet, zoals gezegd, het is een voorbeeld) heel fanatiek zijn met betrekking tot hun kat.
In plaats van al die kattenliefhebbers te gaan benaderen, kan je heel doelgericht (en tijdens de training Start je Eigen T-Shirt Store, laat ik je ook zien hoe je dat doet) de eigenaren van die katten benaderen. Omdat ze
1. fanatiek zijn met betrekking tot hun ‘ding’ en
2. het specifieke aanbod met betrekking tot shirts hier schaars is of gewoon ontbreekt, heb je een veel grotere kans aan deze doelgroep je shirts met betrekking tot de Algerijnse Dwerg Cyper te verkopen. En in de slipstream kan je nog andere ontwerpen ‘meenemen’ in de verkoop.
3. De T-Shirt ondernemer verwacht ‘dat de klant vanzelf zal komen’.

Een andere veel gemaakte fout, is dat de gemiddelde T-Shirt ondernemer verwacht dat de klant zelf wel zal komen. Niets is minder waar. Met deze fout schaar je je overigens bij een grote menigte van website bezittende ondernemers die verwachten, dat het hebben van een website vanzelf klanten oplevert.
Ik ben aardig goed in SEO, maar ik realiseer mij al te goed, dat het vrijwel onmogelijk is mijn T-Shirt sites ‘goed vindbaar in Google’ te maken. Voor verkeer naar je website is meer nodig. Maar gelukkig weet ik precies hoe het werkt, en tijdens de trainingen ‘Online Marketing – Een Stap Verder‘ en ‘Start je eigen T-Shirt Store‘ leg ik je in detail uit, hoe je dit doet. Het heeft niets met SEO te maken. Het eigenlijk een heel eenvoudige formule, die voor iedere webwinkelier kan werken, vooropgesteld, dat je een product verkoopt waar ook markt voor is.
4. Ben ik niet te duur?
Hollanders hebben de naam zuinig te zijn. En aan kleding geven we heel wat minder uit dan de inwoners van andere landen met een vergelijkbaar welvaartsniveau. Tijdens de eerste training van ‘Start je Eigen T-Shirt Store‘, ontdekte ik, dat veel aanstaande T-Shirt winkeliers op het punt stonden zichzelf schromelijk te kort te doen, door te weinig voor hun T-Shirts te vragen. Want ‘wie geeft er nu 20 euro uit voor een T-Shirt?’
Die mensen zijn er genoeg.
Tot voor kort verkocht ik mijn T-Shirts ook op Skreened. Mijn shirts voor tussen de 25 en 32,50 dollar per stuk. Skreened verkoopt tientallen miljoenen shirts per jaar. Mijn eigen marge hierop was echter slechts rond de 2-3 dollar.
Mijn eigen ervaring is dat je met je eigen T-Shirt store je in de prijsrange 20-30 dollar je het ‘makkelijkst’ verkoopt. Dat betekent heel concreet ongeveer 7 tot 17 dollar marge op één verkoop. De kunst is het ‘optimale bedrag’ voor je eigen doelgroep te vinden.
5. Het product wordt onaantrekkelijk gepresenteerd.

Kijk nog eens naar shirts op een site als Skreened. De productpresentatie ziet er niet uit toch? Vergelijk dat nu eens met een shirt van mij op één van mijn eigen sites. Het gaat hier niet om het ontwerp van het shirt, maar het verschil in de foto. Op Skreened krijg je -standaard- een platgelegd kledingstuk te zien. Datzelfde beeld zie je ook in de product presentatie van Wear2Care, maar als eerste indruk zie je hoe mensen de shirts dragen. En dat komt heel wat aantrekkelijker over dan pagina’s vol platgelegde shirts.
6. De webwinkelier investeert voor grote bedragen in voorraad en opslag
In de vorige punten heb ik je kunnen overtuigen, dat je veel beter een eigen winkel kan voeren en dat je geen gebruik moet maken van een online platform. Maar dan kom je dus met het probleem, dat je zelf je shirts moet gaan drukken. De voordeligste methode is drukken door middel van zeefdruk. Het nadeel van zeefdruk is echter, dat je beperkt bent tot 5 kleuren. En voor iedere kleur betaal je extra. Maar in beperking toont zich de ware meester, dus jij laat je niet afschrikken. Je hebt je eigen ontwerp in twee kleuren gemaakt. En je wilt dit op een kwalitatief goed shirt -zoals bijvoorbeeld Bella+Canvas 3001 af laten drukken.
Wat gaat je dit kosten?
Als ik zo 1 shirt af laat drukken, zal mij dit ongeveer 160 euro gaan kosten. Niet echt interessant dus. Laat ik echter zo 10 shirts afdrukken, betaal ik ongeveer 22 euro per shirt. Leuk als ik 10 shirts voor een feestje wil bestellen, maar nog steeds niet interessant om er handel mee te drijven. Bij 100 shirts betaal ik zo’n 8 euro per shirt en bij 1000 6,50.
Om het voorbeeld eenvoudig te houden heb ik maten en kleuren even buiten beschouwing gelaten.
Voor 8 euro inkoop moet ik dus zo’n 100 shirts ‘op de plank’ hebben liggen. Wil ik daarnaast 12 verschillende ontwerpen -toch wel het minimum voor een beetje winkel- kunnen leveren, dan heb ik dus 1200 shirts op de plank liggen, waarin ik 9600 euro in heb geïnvesteerd.
Ik ken mensen die dit hebben gedaan. Om vervolgens te ontdekken, dat 2 ontwerpen lekker lopen, maar de andere 10 ontwerpen minder in de smaak vallen.
De oplossing
Vandaag de dag zijn er diverse ‘diensten’ die jou dit soort dingen uit de hand nemen. Eén van de nieuwere mogelijkheden is namelijk het ‘Direct to Garment’ drukken. Helaas zijn deze printers schreeuwend duur. Dus in plaats van zelf zo’n printer te kopen, vraag je zo’n partij jouw shirts te drukken. In tegenstelling tot zeefdrukken, waarbij eerst de ‘zeef’ moet worden gemaakt, wordt bij DTG printing jouw ontwerp direct vanuit de computer op jouw shirt gedrukt.
Voor mijn eigen shops maak ik gebruik van een tweetal bedrijven die dit proces, plus de verzending die er op volgt, helemaal voor jou uitvoeren. En tijdens de cursus ‘Start je Eigen T-Shirt Store‘ koppelen we de WooCommerce webwinkel die we tijdens de training bouwen direct met één van deze ‘Fulfilment bedrijven’. Zodra iemand in jouw winkel een shirt koopt, drukt het fulfilment bedrijf het voor je af en verstuurt het ‘white labelled’ aan de klant.
Je maakt dus pas kosten, wanneer je klant bestelt. En dat moet je toch een fijn gevoel geven!
Tenslotte
T-Shirt ondernemen is voor mij een prachtige combinatie van hobby (het maken van mooie ontwerpen) en business (geld verdienen met die ontwerpen).
En een mooie plaats om dit alles te leren in een uitgebreid online programma, waarin je van het begin tot het einde geholpen wordt jouw T-Shirt store op te zetten is natuurlijk de T-Shirt Academy.
Nog niet zeker of een eigen T-Shirt business iets voor jou is? Download dan het gratis e-boek over dit onderwerp.