H5P : Multimediaal leren zonder programmeren
Als trouwe lezer van mijn blog weet je waarschijnlijk inmiddels al, dat ik mijn blogartikelen al een tijd van te voren ‘inplan’ via mijn blogkalender. En ik wijk niet zomaar van deze planning af. Maar recentelijk werd ik door iemand opmerkzaam gemaakt op een wel heel bijzondere plugin (H5P) en omdat ik je deze informatie niet te lang wilde onthouden, ben ik toch in mijn blogkalender aan het schuiven gegaan, om dit artikel zo spoedig mogelijk aan jou te kunnen brengen.
Ik heb in het verleden diverse malen geschreven over Learning Management Systemen. Een aantal manieren om informatie bij je student te krijgen zijn onder andere tekst, video, audio en quizzen. Een goed LMS biedt dan ook ondersteuning voor dit alles. De leerervaring wordt echter verhoogd indien er een zekere mate van interactiviteit om de hoek komt kijken. Bijvoorbeeld een video die wordt gepauzeerd. Hij alleen vervolgd, indien je het juiste antwoord op een vraag (iets wat natuurlijk wel zojuist in de video is verteld!) kunt geven. Of wanneer je op een landkaart de namen van de steden te zien krijgt, wanneer je klikt op de ‘ hotspots’ op deze kaart!
En hier komt H5P om de hoek kijken.
En dit is precies waar H5P je mee kan helpen! H5P is een omgeving (let op, het is niet alleen een plugin) waarbinnen je een groot aantal interactieve elementen kunt ontwikkelen, die je binnen je webpagina kunt gebruiken. In principe is H5P een website, waar je deze elementen in een eenvoudige omgeving aan kunt maken. Vervolgens door middel van een code kun je deze in je webpagina opnemen. Een online dienst dus. Gebruik je echter WordPress of Joomla!, dan heb je de mogelijkheid om H5P op je eigen site te installeren en -in het geval van WordPress- de content door een eenvoudige shortcode in je pagina op te nemen.
Voor een demonstratie kun je hier kijken…
En dit is nog maar één van de vele mogelijkheden!
Met behulp van H5P kun je een vorm van interactiviteit binnen je LMS realiseren, waardoor je de betrokkenheid van je cursist kunt verhogen. Ook is het mogelijk om je toch redelijk ‘standaard’ quizzen in WP CourseWare of LearnDash een stuk leuker te maken. Hierbij moet je echter wel realiseren, dat dit ten koste gaat van een stuk verslaglegging met betrekking tot de resultaten van de quiz. Als je de quiz ook als meetinstrument voor de docent wilt gebruiken in plaats van als hulpmiddel voor een zelf-test, bieden de quiz modules van de Learning Management Systemen meer opties!
Het houdt niet op!
Maar je kunt meer! Je kunt H5P namelijk ook inzetten om meer aandacht aan jouw eigen diensten te geven. Het is namelijk mogelijk om door middel van een ‘embed’ code (als je de optie activeert) jouw H5P element in en andere webpagina op te nemen. Wanneer jij dus een interactieve test ontwikkelt, kun je toestemming aan anderen geven dit ook op hun site te gebruiken. Door een link terug naar je eigen site op te nemen, creëer je nieuw verkeer naar je eigen site!
Ook buiten het toepassingsgebied van het LMS zijn er diverse mogelijkheden H5P in te zetten.
Om een goede indruk te krijgen van alle mogelijkheden is het goed om eens op de site van H5P te kijken. De H5P plugin zelf kun je direct vanuit de WordPress Repository installeren.
Interesse in het opzetten van je eigen Learning Management Systeem? Ook daar kan WordXPression je bij ondersteunen. Voor meer informatie, neem gewoon eens geheel vrijblijvend contact op!