Vijf tips om je ’talking head’ video’s interessanter te maken

Maar laten we eerst eens afspreken, wat een ‘Talking head’ video is

talking head video

Video is inmiddels niet meer weg te denken van het Internet. Toen ik in 1994 mijn eerste stappen op het Internet waagde met het ‘XS4ALL’ start pakket (twee 3,5″ diskettes ‘vol’ Internet Software en een supersnel 14K4 telefoon modem) was video via het Internet nog volkomen ondenkbaar. Maar inmiddels heeft een gemiddeld woonhuis een snellere internetverbinding, dan het gemiddelde hoofdkantoor van een multinational in die tijd. En zeker sneller dan Arbeidsvoorziening, mijn toenmalige werkgever.

Met snelle verbindingen willen we daar natuurlijk volledig gebruik van maken. En dat kan. Video is inmiddels integraal onderdeel van het Internet geworden en vroeg of laat moet jij als ondernemer hier ook aan geloven en je eigen video’s op je website gaan plaatsen.

Dit kan natuurlijk op veel manieren. Zelf ben ik er niet zo dol op direct zelf in beeld te zijn (soms is daar echter geen ontkomen aan). Mijn voorkeur gaat dan ook zeker uit naar slideshows, screencasts en animaties. Maar soms ontkom ik er niet aan. Dan moet ik weer eens optreden voor zo’n door mij gehate ’talking head’ video.

Mocht je niet weten, wat dat is, het is gewoon een video waar jij een bepaald concept uitlegt, terwijl je in beeld bent. Het kan voor de marketing van je site zijn (je legt dan uit, waarom jouw product of dienst zo goed is) of een instructievideo (bijvoorbeeld voor een online training).

Zo’n video is goed om aan je bezoeker of cursist te laten zien we je bent. Het maakt het geheel een stuk persoonlijker. Het nadeel is, dat na een paar minuten tegen jouw sprekende hoofd aan te kijken, de toeschouwer het wel heeft gezien.

Je ‘Talking Head’ video interessanter maken.

Nu kan je die talking head video een stuk interessanter maken. En gelukkig voor jou heb ik een aantal tips om je hierbij te helpen.

talking head video

Tip 1 : Gebruik een B-roll

Is het je wel eens opgevallen, dat bij een televisiedocumentaire de spreker eigenlijk maar heel af en toe in beeld is? Het grootste deel van de tijd wordt niet de spreker ‘al sprekend’ getoond, maar wordt hij getoond terwijl hij bezig is met zijn werkzaamheden. Maar af en toe zie je hem terwijl hij spreekt.

De ‘B-Roll’ is een serie video opnamen die tussen de hoofd opnamen door verwerkt worden. Het maakt niet alleen je opnamen levendiger, het voorkomt ook rare ‘spring’ effecten op het moment dat er in de opnamen wordt geknipt.

Vraag vrienden, kennissen, collega’s of ze af en toe wat video willen schieten terwijl jij aan het werk bent.

Een andere mogelijkheid om een interessante b-roll te krijgen is door stock video te gebruiken. Het nadeel van stock video is, dat het nogal prijzig kan zijn. Zelf gebruik ik graag de stock video van Envato Elements. Dit is tot nu toe de voordeligste stock video die ik heb kunnen vinden.

Tip 2 : Neem op met een tweede camera

Nauw aan tip 1 gerelateerd is het gebruik van een tweede camera. Zelf maak ik gebruik van mijn digitale SLR camera voor de ‘hoofdopnamen’ en een kleine ‘Sony Handicam’ voor opnamen vanuit een tweede standpunt. De ‘hoofdcamera’ kan je bijvoorbeeld als ’talking head’ opnemen, terwijl het tweede camerastandpunt je van heup tot hoofd toont vanuit een andere hoek.

Tip 3 : Laat je interviewen

talking head video
Interview with microphone

Vind je het lastig om een heel verhaal te houden? Eén mogelijkheid is natuurlijk om je hele verhaal op een teleprompter te tonen, maar dat is voor mij totaal onwerkbaar. Mijn ‘doceer stem’ wordt dan gelijk een ‘voorlees stem’ en daarmee stukken minder interessant.

Wat veel beter is om jouw camera-bediener of iemand anders jou vragen te laten stellen, die je dan beantwoord. Natuurlijk heb je van te voren wel nagedacht over wat die vragen moeten zijn en waarschijnlijk heb je het interview ook al twee of drie keer ‘droog’ geoefend.

Door met een ‘echt’ mens in gesprek te zijn, klinkt het geheel een stuk natuurlijker. En later monteer je de stem van je interviewer gewoon uit de video. Je pikt alleen de beste opnamen uit om je film samen te stellen.

Tip 4 : Rolling, rolling, rolling… Rawhide!

En nu we het toch over de camera-bediener hebben. Ik noem deze persoon met opzet geen cameraman of -vrouw. Wat je het best kan doen, wanneer je je wat ongemakkelijk voor de camera voelt is gewoon de camera’s te richten, aan te (laten) zetten en door laten rollen tot alles voor die en sessie is opgenomen.

Zelf merkte ik, dat niets zo storend als constant opnieuw te starten met de shoots. Wanneer die camera maar door rolt, gaat het praten voor de camera gewoon vanzelf. En nogmaals, we pikken gewoon de beste stukken er tijdens de montage uit. Het geeft dus helemaal niet als de helft ‘rotzooi’ is, zolang in die andere helft maar 10% bruikbaar materiaal is. We kunnen de videoopslag toch altijd hergebruiken, nietwaar?

Tip 5 : Gebruik stills

talking head video
photography

Stills is in de video wereld gewoon een duur woord voor foto’s. Eigenlijk functioneren foto’s ongeveer hetzelfde als een B-roll. Het aardige van foto’s is dat we hier vaak over een langere periode materiaal van hebben.

Stel je bijvoorbeeld voor. Je ontwikkelt een online fotografietraining. En je vertelt in de sales video dat je sinds je achtste jaar al fotografeert. Dat is een perfect moment om jou als acht jarige te laten zien met je eerste camera.

Samenvattend

Talking head video’s zijn ok. Sterker nog, ze zijn van harte aanbevolen, omdat het een goed middel is om een band tussen jou en de toeschouwer op te bouwen. Maar om te voorkomen dat ze saai worden, is het eigenlijk zaak, dat zelfs op een ’talking head video’ zo min mogelijk ’talking head’ te zien is.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Tot en met
31 december 2024

Student learning at home with online lesson

25% korting op jouw online leeromgeving

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.