Je moet toch wat met de titel doen!
Zoals je weet bespreek ik regelmatig een aantal wat kleinere plugins. Wanneer je op zoek bent naar een specifieke plugin, is het dus een goed idee om eens de posts door te lezen, die je tegen komt, wanneer je op de categorie ‘Plugin’ klikt.
Het valt tegen om iedere keer weer een goede titel te verzinnen, maar omdat inmiddels het zomerse weer is begonnen, leek mij dit een aardige titel. Ook al zijn niet alle plugin specifiek ‘zomers’.
Wat voor weer zou het zijn in …
… nee, niet alleen Den Haag, maar waar dan ook. Want de plugin Weather Informer For Elementor van Merkulove geeft je de mogelijkheid om live het weer, plus andere interessante eigenschappen, met betrekking tot een specifieke locatie te laten zien.
Een dergelijke plugin is bijvoorbeeld interessant wanneer je een camping, bed and breakfast of een andere toeristisch aantrekkelijk bedrijf hebt. Het huidige weer, de neerslagkans en nog enkele andere gegevens met betrekking tot het weer worden getoond.
Je moet echter wel over Elementor (niet per sé Elementor Pro) beschikken om deze plugin te kunnen gebruiken. Het is een betaalde plugin maar kost éénmalig slechts enkele euro’s.
Het onhernoembare hernoemen
Normaal gesproken is het in WordPress niet mogelijk om de ‘username’ aan te passen. Het ‘waarom’ hiervan is mij eigenlijk onduidelijk, omdat de gebruikersnaam eigenlijk nergens naar verwijst, dat doet namelijk het gebruikers ID. Aan de andere kant, is er ook niet echt een noodzaak op die naam aan te passen, je gebruikt die naam alleen voor het inloggen.
Maar wat nu als er toch dringende redenen zijn, om de gebruikersnaam aan te kunnen passen?
Dan kan dat gelukkig toch dank zij een tweetal plugins.
De eerste plugin is ‘Easy Username Updater‘. Binnen de gewone lijst met gebruikers maak je de keuze dat je de username aan wilt passen en je krijgt dan een scherm waarop je dat kan doen.
Prima geschikt voor een site met een niet al te groot aantal gebruikers. Heb je meer gebruikers dan wordt het vervelend, wat pas iedere keer nadat je de aanpassingen weg wilt schrijven, krijg je de melding, dat de gebruikersnaam mogelijk al bestaat.
De tweede plugin is ‘Change Username’ van Danny van Kooten. Hier wordt bij het ingeven van de username op de achtergrond al gezocht welke gebruikersnamen overeenkomen met het door jou ingetikte en wat dus niet mag. Je hoeft dus niet iedere keer op die ‘Enter’ button te klikken om de foutmelding af te wachten.
Deze plugin vind je echter niet in de gebruikelijke WordPress repository, maar op GitHub. En wanneer je weinig ervaring met GitHub hebt, kan het nogal onoverzichtelijk zijn hoe je deze plugin kan downloaden.
Het is echter kinderlijk eenvoudig. Je ziet op de pagina een grote groene knop ‘Clone’, met een pijltje rechts. Klik je op dat pijltje wordt er een pop up zichtbaar met als één van de keuzes ‘Download’.
Dat is dus wat je wilt doen.
Query Monitor
Ooit in een grijs verleden was Query Monitor een instrument om te meten welke database queries er door WordPress worden uitgevoerd.
WordPress is namelijk een zeer database intensief programma en er worden zo heel wat vragen aan die database gesteld. En er zijn ook massa’s plugins die compleet overbodige vragen stellen.
Kortom, een geweldige plugin om één van de mogelijke oorzaken van je website’s traagheid te kunnen onderzoeken.
De traagheid kan echter andere oorzaken hebben, die niets met de database te maken hebben. En zo werd er door de maker van de plugin een aantal nieuwe functies ingebouwd, die allemaal te maken hebben met de traagheid van je website.
Kortom, een onmisbare plugin, die vindt dat zijn website wel wat sneller mag zijn.
Query Monitor is geen plugin voor iemand zonder enige technische kennis, maar heb je die wel, dan kan het een geweldig programma zijn om te ontdekken welke plugins je website vertragen.
All in One Schema Rich Snippets
Eén manier om jouw blogpost of andere content onder de speciale aandacht van de zoekenden op Google te brengen is door te vertellen, waar jouw content nu eigenlijk over gaat.
En om dat te kunnen doen, is er een speciale gegevensstructuur bedacht door ‘schema.org’.
Nu wil je natuurlijk niet direct met allerlei ingewikkelde zaken in HTML te maken moeten hebben en gelukkig is er een plugin met de wat lastig te onthouden name ‘all in One Schema Rich Snippets‘ ontwikkeld.
Onder aan je blogpost komt een metablok waar je kan kiezen waar je snippet over gaat.
Wanneer je deze keuze hebt gemaakt kan je stap voor stap de gegevens ingeven die je kan gebruiken om jouw pagina’s content te beschrijven.
Het wijst zichzelf eigenlijk vanzelf.
Het voordeel is, dat je hierdoor de kans verhoogt, dat Google jouw blogartikel als ‘speciaal’ aan zal merken en in de zoekresultaten als ‘rich content’ laat zien, waardoor de kans op klikken groter wordt.
RPB Chessboard
Dit is typisch zo’n ‘niet voor iedereen’ plugin. Maar met RPB Chessboard kan je heel eenvoudig een schaakbord met opstelling op je scherm tonen.
Dit kan bijvoorbeeld handig zijn, wanneer je een website hebt waarop je het verloop van een spel schaak wilt bespreken en/of analyseren, of je ‘schaakpuzzels’ (Wit geeft mat in 4 zetten. Laat zien hoe!) aan je bezoekers aan wilt bieden.
Of natuurlijk wanneer je een schaakcursus via een eigen online leeromgeving aan wilt bieden!
Meer plugins?
Op de website van WordXPression bespreek ik regelmatig allerlei plugins. Wil je op de hoogte blijven? Dan kan je je inschrijven op de browser push berichten door op de bel hier links onderaan te klikken.
Ontvang je liever een wat meer traditionele nieuwsbrief? Ook dat kan. Bovendien kan je dan ook nog een keuze maken uit een aantal gratis e-boeken.