Website Staging met Elementor Pro

Eén probleem met staging is in ieder geval verholpen

staging met elementor pro

Enkele weken geleden heb ik een blogpost geschreven over de staging van websites. Waar ik hier even aan voorbijgegaan ben is het feit, dat je bij het stagen van een website vaak in de problemen kan komen met de licenties. Tenminste, wanneer je een licentie voor maar één website hebt. Zodra je aan staging begint, dan heb je direct meerdere websites… voor iedere stagingfase één.

Wanneer je een website hebt met meerdere betaalde plugins, dan kan dit al snel in de papieren lopen. Gelukkig heeft Elementor Pro hier iets op bedacht en daardoor is Staging met Elementor Pro een stuk voordeliger geworden.

Wat is precies het probleem?

Staging met Elementor Pro

Omdat ik zelf websites bouw voor klanten, plus daarnaast zelf meer dan één website heb (behoorlijk wat meer!), koop ik wanneer ik vind, dat een plugin daadwerkelijk meerwaarde heeft meestal een ‘Developer licentie’. Tenminste, dat is hoe het vroeger genoemd werd, nu zijn er ook allerlei andere namen voor bedacht als een ‘Agency’, ‘Business’ of ‘Enterprise’ licentie, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: De plugin mag op een groot aantal, of soms zelfs op een onbeperkt aantal, websites worden gebruikt.

Wanneer je maar één website hebt, dan heb je meestal ook een licentie voor maar één website gekocht. En wanneer je een ‘staging site’ opzet, dan zou je eigenlijk al die licenties moeten opwaarderen naar een licentie die gebruik op meerdere sites toestaat.

Doe je dat niet, dan kan je op je staging site geen updates uitvoeren. En dat is toch wel heel vervelend, omdat juist één van de redenen is dat je site-staging toe wilt passen het veilig updaten is.

En loop je tegen een probleem aan en wil je de makers van de plugin om hulp vragen met jouw problemen op ‘https://staging.mijngeweldigewebsite.tld’, dan is de kans groot, dat de support afdeling van de plugin je vertelt, dat je wel recht op support hebt op https://mijngeweldigewebsite.tld, maar niet op het ‘staging’ subdomein.

Gelukkig zagen de makers van Elementor in, dat dit eigenlijk een heel onwenselijke situatie is. En dat is één van de redenen dat staging met Elementor Pro nu een stuk makkelijker is geworden voor wat de licenties betreft.

‘Licentievrije’ domeinen

De makers van Elementor hebben namelijk iets leuks bedacht. Stel, jij hebt een domeinnaam wordxpression.nl (en die heb jij lekker niet, omdat ik hem al heb ;)). Stel, jij hebt voor wordxpression.nl een licentie gekocht voor Elementor Pro. Dan mag jij vanaf vandaag (letterlijk, ik schrijf dit blogbericht nadat ik de email van Elementor heb gelezen!) een beperkt aantal aan jouw ‘geldige’ domeinnaam gerelateerde domeinnamen gebruiken, zonder dat dit meetelt in het aantal gebruikte licenties.

En dat is met beperking tot een tweetal groepen van domeinen.

Vrij gebruik op specifieke ’top level domains’

staging met elementor pro

Is het je wel eens opgevallen, dat ik wanneer ik een fictieve domeinnaam gebruik ik vaak de ‘extensie’ tld gebruik? ‘TLD’ staat voor ‘Top Level Domain’ en heeft betrekking op het eerste deel van de domeinnaam.

Het eerste deel? Ja, want domeinnamen lees je van achteren naar voren. En dit achterste deel -wat door velen, inclusief hostingbedrijven, geheel foutief ‘extensies’ wordt genoemd, noemt men in ‘netwerk land’ het ’top level domain. Een ‘TLD’ geeft namelijk aan, waar als eerste gezocht moet worden.

Je kan het wellicht het best vergelijken met een gewoon adres. En laten we nu even voor het gemak van het voorbeeld helemaal terug gaan naar die goede oude tijd, toen we nog geen postcodes hadden, die het werk van de postbezorger, die toen nog postbode heette, makkelijker maakte. Stel, mijn naam is Jan Jansen, ik woon op Sesamstraat 12 in het mooie stadje Halversum, Overijssel. Omdat er ook een Halversum in Limburg is, is het verstandig het adres erbij te zetten. Dus:

Jan Jansen
Sesamstraat 12
Halversum, OV

Nu is het onbegonnen werk voor de postsorteerder (dat werk werd vroeger echt door mensen gedaan) om voor iedere Nederlander een apart bakje te hebben, dus de post wordt eerst op plaats gesorteerd. Jan Jansen zijn brief komt dus in de grote mand voor Halversum, Overijssel.

Die grote mand komt vervolgens bij het postkantoor van Halversum aan. En daar gaat een andere sorteerder aan het werk, die de brief voor Jan Jansen in de mand voor het wijkpostkantoor gooit. En uiteindelijk komt via het wijkpostkantoor de brief in de tas van Pieter Post terecht, die hem netjes aflevert bij Sesamstraat nummer 12. En omdat Jan Jansen samen woont met Joke Jansen en hun twee kinderen Jack en Jill wordt op nummer 12 de post ook nog eens verdeeld over de huisgenoten.

En zo werkt het ook met een domeinnaam. het ‘Top Level Domein’ is het best te vergelijken met de woonplaats in ons voorbeeld. ‘.nl’ is dus de plaats waar eerst gekeken moet worden…

‘Valse’ TLD’s

Vroeger had je een beperkt aantal TLD’s die het soort dienst aangaven. Zoals .net, .com, .org. De rest van de TLD’s die gaven het land aan. Op een gegeven moment is de markt voor de TLD’s een ‘vrije markt’ geworden en iedereen die maar genoeg geld neer wil tellen (denk aan enige tonnen tot enige miljoenen) kan zijn of haar eigen TLD registreren. En dat kan financieel leuk zijn, wanneer andere mensen graag zo’n TLD voor hun eigen domein willen gebruiken. Je kan het dus goed doorverkopen. En slimme zakenmensen hebben zo TLD’s als .blog, .shop en .store gekocht. En die mensen lopen nu aardig binnen.

Maar om het mogelijk te maken ook je ‘eigen TLD’ te gebruiken voor een netwerk wat niet aan het Internet is verbonden, hebben de toezichthouders op de domeinnamen besloten ook een aantal ‘valse’ TLD’s te maken, die niet bedoeld zijn voor het Internet, maar die je veilig thuis kan gebruiken.

Nu hebben de makers van Elementor besloten, dat voor staging met Elementor Pro een aantal van deze ‘valse top level domains’ vrijelijk gebruikt mogen worden. En dat zijn achtereenvolgens

  • .dev
  • .local
  • .staging
  • .test
  • .example
  • .invalid

Heb jij dus een domeinnaam ‘mijndomeinnaam.local’ of ‘mijndomeinnaam.staging’ dan heb je geen aparte licentie nodig om Elementor te kunnen gebruiken.

Deze sites kunnen echter niet op het Internet staan. Je zal zelf voor lokale hosting moeten zorgen. Meer over locale hosting lees je in een blogartikel wat ik hier enkele jaren terug over geschreven heb.

Heb je problemen, dan hoef je niet op support van Elementor te rekenen, want omdat jouw site lokaal is, kunnen zij hier geen toegang toe krijgen.

Subdomeinen

Naast de ‘valse TLD’s’, heb je ook geen licentie nodig wanneer je jouw staging site op een aantal specifieke subdomeinen gebruikt. Een ‘subdomein’ is een domein wat ‘gekoppeld’ is aan je hoofddomein. In het voorbeeld van het adres van de familie Jansen hierboven, zou je kunnen zeggen, dat ‘Sesamstraat 12’ het hoofddomein is en Jan, Joke, Jack en Jill, als bewoners van ‘Sesamstraat 12’ zijn allemaal ‘subdomeinen’.

Enkele veel voorkomende subdomeinen zijn mail, www, smtp, imap, pop3 en ftp. Dus bijvoorbeeld www.wordxpression.nl, mail.wordxpression.nl etc.

Voor wat betreft staging met Elementor Pro worden de volgende subdomeinen gezien als domeinen waar je geen licentie voor hoeft te hebben:

  • dev.
  • local.
  • test.
  • staging.

Dus voor test.wordxpression.nl heb ik geen extra licentie nodig. En het mooie van zo’n subdomein, is dat de site wel online kan staan en een supportmedewerker van Elementor er dus gewoon bij kan.

Enkele kanttekeningen

De mail die ik van Elementor heb ontvangen is niet helemaal duidelijk over hoe het precies zit met subdomeinen. Stel, ik zou voor wordxpression.nl netjes een licentie hebben, maar geen licentie voor bijvoorbeeld wear2care.com (verrassing, ik heb hier wel een licentie voor). Dan is het mij niet duidelijk of ik op test.wear2care.com wel of geen Elementor Pro zou kunnen gebruiken. Een deel van hun bericht suggereert dat dit zou kunnen, een ander deel dat het niet kan.

Maar ach, wanneer je meerdere websites hebt, kan jij dan één reden bedenken, waarom je geen Elementor Pro op alle websites zou willen gebruiken?

Aan de slag met Elementor?

Zelf je website bouwen met Elementor Pro? Met de cursus ‘Bouw Zelf je WordPress Website met Elementor Pro‘ kan je direct aan de slag!

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Beginnen met Elementor?

Nu is het juiste moment!

Tijdens de BFCM Sales van Elementor heb je tot 75% korting op de Elementor producten

De tijd tikt...

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Cursus Elementor Pro voor Designers

Leer Elementor Pro in detail kennen tijdens deze driedaagse cursus

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.