Plugins en thema’s uitproberen – Lokaal WordPress installeren
Update Juli 2024: Dit artikel is enigzins verouderd. ServerPress wordt niet meer zo goed onderhouden als ooit en vandaag de dag is LocalWP een betere optie. Lees hier meer over.
Voor WordPress zijn er heel wat thema’s en plugins beschikbaar. Wanneer je echter een plugin installeert, weet je niet altijd of dit voor jou de gewenste uitkomst heeft. In het beste geval is de plugin prima bruikbaar voor je, in het slechtste geval gooit hij je site zover overhoop, dat je uren bezig bent de site weer te herstellen. Tenminste, wanneer je geen back up hebt gemaakt, waarmee je dat in enkele minuten kan doen.
In ieder geval krijgt de bezoeker van je website tijdelijk ‘ongewenste zaken’ te zien.
Dit is op te lossen, door een plugin voor WordPress Staging te gebruiken en binnenkort zal ik er enkele bespreken in de blog. Je hebt dan als het ware een kopie van de site, waarin je veranderingen uitprobeert. Op het moment dat je denkt, dat het allemaal in orde is, dan voer je met één druk op de knop de veranderingen door in de website die live staat.
Maar daar komt nogal wat bij kijken. Wat als je het nu eigenlijk allemaal veel eenvoudiger wilt. Wat indien je bijvoorbeeld het liefst lokaal op je desktop of laptop een aantal dingetjes met WordPress uit zou willen proberen?
In zo’n geval is het natuurlijk ideaal om WordPress lokaal op je computer te installeren.
Lokaal WordPress installeren. Het is zo eenvoudig niet…
Zoals je wellicht weet, kan je WordPress niet ‘zomaar’ opstarten op je lokale PC. WordPress bestaat bij de gratie van een drietal andere programma’s, te weten een webserver (meestal Apache of NGINX), PHP, het programma wat de ‘code’ van WordPress begrijpt en MySQL of MariaDB, de database waarin de gegevens worden opgeslagen.
Om WordPress te installeren moet je eerst al deze programma’s op je PC installeren en op de juiste manier configureren.
Toen ik in 2001 begon in PHP te programmeren was het zelf installeren van al deze programma’s een ‘echte klus’. Je moest uren in configuratiebestanden graven om het geheel werkend te krijgen. Nu, in 2017, is het in mijn ogen een peulenschil geworden. Met ‘LAMP’ (Linux, Apache, MySQL, PHP) installers, WAMP (Windows… en de rest) of zelfs MAMP (Mac… en de rest) installers heb je deze omgeving in enkele minuten opgezet. Zonder zelf iets in te hoeven geven.
Toch blijkt dit, plus het gebruik hiervan, lastig voor veel mensen. Gelukkig is er ook een andere oplossing.
ServerPress – DeskTopServer
Een makkelijkere manier dan de ServerPress DeskTopServer om WordPress Lokaal te installeren kan ik mij niet voorstellen. Eigenlijk is ServerPress DeskTopServer een ‘maak het makkelijk’ laagje gebouwd om het populaire XAMPP. XAMPP is een ‘PHP Stack’, net zoals de eerdere genoemde LAMP, WAMP en MAMP. Het verschil is dat XAMPP (let op de twee ‘P”s aan het einde) iets meer heeft. Maar die tweede ‘P’, die voor de programmeertaal Perl staat, heb je ook helemaal niet nodig voor WordPress.
Wanneer je meerdere versies van WordPress naast elkaar wilt installeren (bijvoorbeeld een kopie van je winkel en een kopie van je algemene site) kan voor een leek zo’n ‘PHP Stack’ al snel ingewikkeld worden. DeskTopServer schiet je hierbij te hulp op een super intuïtieve manier. Je zegt gewoon, dat je een tweede site wilt installeren en onder welke domeinnaam. Want moet je bij WAMP en aanverwante producten ‘goochelen’ met de naam ‘localhost’ om meerdere sites te kunnen installeren, in DeskTopServer maak je gewoon je eigen ‘.dev. domein aan, die je direct in de browser op kan roepen. Dus http://mijnbedrijfsnaam.dev is -lokaal- gewoon een bestaande URL.
En een ‘Pro’ versie
De standaard editie van de DeskTopServer is gratis. Met deze versie kan je maximaal drie locale WordPress sites aanmaken. Heb je er meer nodig, bijvoorbeeld omdat je een webdesigner bent, dan kan je de ‘Pro’ editie nemen. Met deze versie kan je een onbeperkt aantal websites beheren. Wat ook mogelijk is met deze versie is ‘MultiSite‘ sites te maken. En naast nog een heleboel andere nuttige features, is één van mijn favoriete opties toch wel, dat ik met één druk op de knop (nou ja, iets meer) een site live kan zetten, direct vanuit mijn desktop.
En voor de ontwikkelaar.
Ben je plugin programmeur of thema ontwikkelaar? Dan zal je het ook fijn vinden om te weten, dat ‘XDebug’ deel uitmaakt van de configuratie. Gaat iets niet zo, zoals je graag zou willen, dan kun je met je favoriete IDE en DeskTopServer aan de slag om de fouten te vinden.
Problemen – Toevoeging aan blogartikel – januari 2018
Door een aantal recente aanpassingen aan browsers werkt ineens de DesktopServer niet meer zo goed als het zou moeten. Het grootste probleem is dat de .dev extensie door veel browsers tegenwoordig ‘gedwongen’ wordt naar https. De nieuwere versies van de DesktopServer geven je de mogelijkheid andere extensies dan de ‘dev’ extensie te gebruiken. Heb je nog een website aangemaakt met de oude versie van de DesktopServer dan is het vrij eenvoudig deze naar een nieuwe extensie te converteren.
Samenvatting
De eerste keer dat ik met DeskTopServer aan de slag ging, was mijn reactie ‘Waarom wist ik dit niet vele jaren geleden?’. Hoewel het installeren van een PHP Stack op een lokale computer mij geen enkel probleem oplevert, biedt DeskTopServer toch enkele grote voordelen boven bijvoorbeeld XAMPP of WAMP. Allereerst omdat het neerzetten van een nieuwe lokale WordPress installatie mij -tesamen met de nodige aanpassingen in de configuratiefiles- toch zeker 10-20 minuten kost. Met DeskTopServer is het heel letterlijk één druk op de knop.
Een tweede belangrijke reden is dat DeskTopServer relatief snel is, omdat deze stack is geoptimaliseerd voor PHP. Let vooral op de woorden ‘relatief snel’. Wanneer je onder Windows een webserver hebt draaien, zal je merken, dat alles behoorlijk traag is. Ik zal niet ingaan op alle mogelijke redenen, maar ondanks de ‘korte verbinding’ (geen netwerk) en het kleine aantal gebruikers (alleen jij) is een Windows lokale webserver traag. DeskTopServer blinkt ook niet echt uit door zijn snelheid, maar is toch zeker 2x sneller dan de stack waaruit dit product is voortgekomen. Wat mij vooral met lokaal debuggen zeeën van tijd oplevert!
Is dit een product voor programmeurs? Zeker niet alleen! Ook voor de WordPress PowerUser die graag met plugins experimenteert is dit een uitkomst.